Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  9 дни/ 8 нощувки / 8 закуски/ 7 вечери / 2 фолклорни програми
 • Държави:

  Узбекистан


 • София - Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкент - София с 2 вътрешни полета!
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  • Най-удачният сезон за посещение на Узбекистан е есента - без горещини;

  • Опитен водач и преводач по време на пътуването;

  • Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени на древния Път на коприната;

  • Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство;
  • Включени 2 вътрешни полета Ташкент-Ургенч и Хива-Бухара;

  • Включени билети в първа и бизнес класа за скоростните влакове «AFROSIAB» и «SHARK»;

  • Включени всичките седем вечери и фолклорно шоу в „Нодир Диван-Беги” в Бухара.

Заповядайте на незабравимо пътешествие в Централна Азия!
На този тур ще видите най-интересното от древната Персийска империя на Тамерлан!

Отстъпка 150 лв !

Ден 1/ 03.10.2020 София – Ташкент
Полет от София с Аерофлот/ Turkish Airlines. Посрещанена летището Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*/5*. Нощувка.

Ден 2/ 04.10.2020 Ташкент
След късна закуска, целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. Ще посетим в старата част уникални лабиринти от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII в., с джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; медресе Абдулкасим – националното училище на художествените занаяти. По време на обзорна екскурзия ще видим новопостроения парламент; Ташкентския университет; Дворец на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта, Вечеря и нощувка в хотела

Ден 3/ 05.10.2020 Ташкент – Ургенч – Хива
След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на “Uzbekistan Airways”. (продължителност 1,40 ч) Кацане, посрещане, трансфер до гр. Хива, където се започва пешеходна екскурзия на старата част на града – музей на открито, заобиколен от високи стени с джамии, мавзолеи, минарета и медресета. Посещение на комплекс Ичан Кала – това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минаре Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни, разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващите цветове са синьото и зеленото.
Главната петъчна джамия в старата част на Хива. Според арабския географ Мукадаши джамията Джума е строена през 10-и век. Нейните уникални резбовани колони са като истински музей на дърворезбата. Има 213 колони, но е трудно да се намерят една с друга да са еднакви. Това е една уникална сграда без портал, купол, коридори или двор
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 3*/4*. Свободно време след обяд.
Вечеря в ресторанта на хотела. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4/ 06.10.2020 Хива – Бухара (480 км)
След закуска продължаваме обиколката на Хива. Свободно време за самостоятелен обяд и възможност за пазаруване. В късния следобяд трансфер до летище в Ургенч за Бухара с полет на “Uzbekistan Airways”. (продължителност 1,20 ч) Пристигане в Бухара, трансфер и настаняване в хотел 3*/ 4*. Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.

Ден 5/ 07.10.2020 Бухара
След закуска, целодневна туристическа обиколкана града, която включва „Сърцето на Бухара“ – архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век; джамията Калян с 48 метровото минаре – символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; Музея на килимите и др.
Градът е един от най – старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО.
Вечеря в прочутото медресе „Нодир Диван-Беги” с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Нощувка.

Ден 6/ 08.10.2020 Бухара- Самарканд (250 км/ 3ч)
След закуска трансфер до жп гара и отпътуване за Самарканд със скоростния влак «SHARK» в първа класа. Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. – един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Туристическата обиколка започва с посещение на „Регистан” (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета и джамията с позлатен купол; главната джамия Биби Ханъм XVII в. – най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император. След почивка за обяд посещение на спектакъла за историческия костюм «EL MEROSI». Трансфер до хотел 4* и настаняване. Традиционна вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 7/ 09.10.2020 Самарканд
Закуска. Продължение на обзорна екскурзия в Самарканд с посещение на архитектурният комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите” – комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед; обсерваторията Улугбек – невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Улугбек, внук на Тимур създава през 1437 г. Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността; на гробницата на пророк Даниил, почитан от мюсюлмани, юдеи и християни. Следва дегустация на прочутите местни вина.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителности на града с която трябва да се запознаете. Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме Мастер–клас по приготвяне на специално национално ястие „Пилаф” от шеф готвач. Той ще ви разкаже за историята на узбекската кухня . Нощувка.

Ден 8/ 10.10.2020 Самарканд – Ташкент (344 км/ 2,10ч)
Закуска. Посещение на мавзолея „Гур Емир“ – гробницата на Амир Тимур, мавзолея Рухабад.
Свободно време до трансфер за жп гара и отпътуване в 17:00ч. за (продължителност 2 ч) Ташкент със скоростният влак «AFROSIAB» в бизнес класа. В 19:00ч. пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*/5*. Вечеря и нощувка.

Ден 9/ 11.10.2020 Ташкент – София
Трансфер до летище в Ташкент и заминаване с Аерофлот/ Turkish Airlines.Край на програмата.

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО
Цена на човек в двойна стая:  
   3 700 лв ->> 3 550 лв
За 3-ти възрастен в двойна стая на доп-но легло – отстъпка 150 лв;
За дете до 12 г настанено заедно с двама възрастни в двойна стая на доп-но легло – отстъпка 870 лв.

 

Допълнителна информация

Цена включва:
• Самолетен билет с летищни такси* София-Ташкент-София на с Аерофлот/ Turkish Airlines с чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
(цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
• 9 нощувки със закуски на блок маса в хотели:
(3 нощувки в Ташкент; 1 нощувка в Хива; 2 нощувки в Самарканд; 2 нощувки в Бухара)
• 7 вечери;
• фолклорно шоу в „Нодир Диван-Беги” в Бухара;
• мастер класс от шеф готвач в националния дом в Самарканд;
• билети със скоростните влакове:
– «AFROSIAB»/ бизнес класa Самарканд- Ташкент;
– «SHARK »/ първа класа Бухара- Самарканд.
• самолетен билет с летищни такси на “Uzbekistan Airways”:
– за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;
– за вътрешен полет Ургенч – Бухара.
• Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Посещение на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
• Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Водач и преводач от България по време на пътуването;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро.

Цената не включва:
• Доплащане за единична стая – 480 лв;
• Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване“ на ЗАД „Армеец“ за лица над 70 до 80 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв;
• Застраховка „Отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването“ по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване;
• Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$.
Условия за записване:
– Копие от задграничен паспорт, попълнен договор и депозит в размер на 1500 лева на човек;
– Доплащането до: 30-35 дни преди дата на тръгването;

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
– ако прекратяването е до 90 дни преди датата на отпътуване, не се дължи такса прекратяване, освен ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети;
– ако прекратяването е от 89 до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на внесени депозити;
– ако прекратяването е под 60 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
– ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.

Данни за паспортен и визов режим:
– За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни от 01.02.2019 г.
– За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
– За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини;

Забележка:
– Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 15/ 20 туристи.
(при група от 15 до 19 туриста се доплаща – по 200 лв на човек)
В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.
– Туроператора си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма;
– Цените са изготвени при курс 1USD = 1.747 лв и промяна на валутния курс на щ.долар към лева, Туроперотр си запазва правото да преизчисли цената към датата на доплащане;
– Туроператор не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпания;
– Туроператор има сключена застраховка «Отговорност на туроператор».
– Начин на плащане: по банков път, в лева.

Галерия