Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  8 дни / 7 нощувки
 • Държави:

  ДАНИЯ
 • Маршрут:

  София - Копенхаген - Хелзингор - Хилереде - Роскилде - Одензе - Йелинг - Орхус - Копенхаген - София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  През последните няколко десетилетия Кралство Дания си спечели репутация на страна на всеобщо благоденствие. Дори по време на световната финансова криза тя успя да поддържа едно от най-ниските нива на безработица в Европа. Това не само благодарение на успеха в икономиката. Дания има една от най-добрите образователни системи в света. Цялото образование в Дания е напълно безплатно, включително и висшето образование. По време на тази обиколка ще откриете една изненадваща, но и непозната страна по отношение на нейната култура, история и дизайн.

Най-често туристите посещават Дания, за да се насладят на приказните замъци, които се намират тук, или да посетят родното място на световноизвестния автор на детски приказки Ханс Кристиан Андерсен. По време на тази обиколка ще откриете една изненадваща, но и непозната страна по отношение на нейната култура, история и дизайн.

 

Ден 1 /  София – Копенхаген
Отпътуване от летище в София в 14:40 ч.с полски авиолинии за Варшава. (Продължителност 1ч.55 мин) Кацане във Варшава в 15:35ч. Трансферно време между двата полета 1ч 40 мин.
Продължение с полет за Копенхаген в 17:15ч. (Продължителност 1 ч.)
Пристигане в датската столица в 18:50 ч. местно време (17:50 ч. българско време, разлика 1 час назад) Трансфер до хотел Good Morning+Copenhagen Star 3* (рейтинг 7.9) https://ligula.se/en/goodmorninghotels/copenhagen-star/ или подобен, настаняване, вечеря в местен ресторант и нощувка. 

Ден 2 /  Копенхаген
Закуска. Обзорна пешеходна екскурзия в Копенхаген (3 ч.) – столица на най-старата европейска монархия – Дания. Величествените барокови сгради „съжителстват“ в абсолютен синхрон с модернистичните архитектурни хрумвания, разноцветните постройки и изящно поддържаните паркове в града. Пристанището се смята за едно от най-чистите в света, а на брега му се намира и символът на града – статуята на Малката русалка – създадена в памет на майстора на приказките Ханс Кристиян Андерсен. И всеки, който посети Копенхаген, не е видял нищо, ако не се е снимал с тази приказна героиня. Туристическа програма в града: старото и новото пристанище; Площада на кметството; фонтана Гефион; кралския дворец Амалиенборг; двореца Кристиансборг и най-дългата пешеходна улица в света Строгетм. Какво ли е усещането да се разходите по 800-годишната главна улица на Копенхаген, която е и най-дългата пешеходна улица в европейските столици?
Свободно време за самостоятелно разглеждане на града:
Съвременният Копенхаген е изключително живописен град. Най-гостоприемната столица от Севера, която е изпъстрена с кафенета, магазинчета и най-добрите ресторанти сред скандинавските страни. Градът е перфектно съчетание между миналите времена и съвременния свят. Разходете из града и се насладете на с спокойната атмосфера. Възможност за самостоятелна разходка с корабче по каналите. Връщане в хотела, нощувка.

Допълнителна екскурзия по желание:
Посещение на приказно изглеждащ замъкът Розенборг e една от емблемите на датската столица. Розенборг е най-голямата и най-значимата ренесансова сграда в цяла Дания, която се намира в Кралската градина, почти в центъра на Копенхаген .
Розенборг, чиято история е на повече от 400 години, е построен от крал Кристиан IV , чиято личност оставя дълбока следа в датската история. При неговото управление държава достига върха на своя мощ. Той е най-дълго управляващ монарх на Дания – цели 59 години.
Сега, в замъка се помещава музейната експозиция „Царската колекция“, артефакти, обхващащи датската култура от края на 16 век, Кристиян IV Датски, до 19 век. Част от предметите са принадлежали на хора от аристокрацията.
Специален интерес за туристите представлява колекцията от кралски бижута и облекла, намираща се в замъка. Основната атракция в замъка Розенборг е столът за коронации на царе и трона на кралицата. През летния период градината пред замъка е пълна с цъфтящи цветя.

Ден 3/  Копенхаген – Хелзингор – Хилереде – Копенхаген (90 км)
Закуска. Целодневна автобусна екскурзия (8 часа) в замъци на Северна Зеландия с посещение на два замъка: Кронборг и Фредериксборг с кратка спирка около трети замък Фреденсборг.
Oтпътуване за Хелзингор, където се намира величествения ренесансов замък Кронборг, разположен в най-тясната част на протока Йоресунд. Това е най-известният замък в Дания, включен в списъка на ЮНЕСКО.
Датският замък Кронборг, построен през 1420 г. (в град, увековечен като Елсинор в постановката на Шекспир), е един от най-добре съхранените образци на ренесансовата архитектура. Той е изиграл изключително важна роля във войната за морско надмощие между Дания и Щвеция. Но всъщност истинската му слава е като „Замъкът на Хамлет“ – именно Кронборг вдъхновил Уилям Шекспир да напише своята легендарна трагедия и да го направи основен декор на постановката. Днес, в замъка Кронборг се помещават няколко музея, предлага се разходка из катакомбите, за които местните разказват изключително интересни легенди и е отворен магазин за сувенири.
В градчето Хилереде, величествено се извисява един от съвършените дворци на територията на Дания. Това е замъкът Фредериксборг, пред който се разкрива съвършено аранжирани барокови градини.
Първоначално Фредериксборг е издигнат като официална кралска резиденция на крал Кристиан IV. В замък го превръща крал Фридрих II, на когото е й кръстен, като най-старите, запазени до днес части от Фредериксборг датират от 1560 г. Днес замъкът вече не е царски дворец, а функционира като Национален исторически музей. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4/  Копенхаген – Роскилде на остров Шеланд – Копенхаген (70 км)
Закуска. Отпътуване с влак за Роскилде (път 30 мин) – тихият и уютен град, който се намира на 35 км от столицата на Дания. Атмосферата му ви ще накара – да се потопите в премерения и небърз ритъм на живот.
Обзорна екскурзия с посещение на основната забележителността на града и един от най-значимите паметници на културата в Дания – Катедралата Роскилде от 12 век, първата тухлена готическа катедрала в Скандинавия, част от световното наследство на ЮНЕСКО.
Катедралата служи като гробница за датски монарси. Към днешна дата в него са погребани 39 кралски особи.
Въпреки провинциалния начин на живот и премерения ритъм на живот, градът е много популярен сред туристите. И това не е изненадващо, защото Роскилде е богат на забележителности, основните от които просто са потопени в атмосферата на Средновековието.
Градът е кръстен на крал Ро и свещените датски извори, които все още могат да бъдат намерени в околността. През 1658 г. тук е сключено примирие, което прекратява войната между Дания и Швеция. Някога Роскилде е била столица на датското кралство, седалище на крале и най-важният религиозен център.
Друга забележителност, която ще видим – Музеят на викингските кораби дракари, разположен до фиорда Роскилде.
Тук можете да видите пет истински кораба, издигнати от дъното на фиорда . Установено е, че двама от тях автентични викингски военни кораби.
Тази дестинация се сдоби с още по-голяма популярност в последните години след откриването на нови интерактивни изложби на всички любители на историята.
Връщане с влак в хотела в Копенхаген. Нощувка.

Ден 5/  Копенхаген – Одензе на остров Фюн (165 км)
Закуска. Напускаме Копенхаген и заминаваме с автобус на остров Фюн. Мостът „Сторебелт“ свързва островите Фюн и Шеланд респективно източна и западна Дания. Мостът е с дължина 13,4 километра и е открит от датската кралица Маргарет на 14 юни 1998 г. Той започва от крайбрежния град Nyborg и свършва при град Korsor и представлява основната пътна връзка на Копенхаген с Одензе и останалата западна част на Дания.
Обзорна екскурзия на Одензе – третият по големина град в Дания и известен на света, като родният град на Ханс Кристиан Андерсен.
Творчеството на Андерсен (вероятно най-уважаваният разказвач на приказки в света) – включително любими класически приказки като Палечка и Грозното пате – е по-превеждано и четено от всяко друго, с изключение на Библията и трудовете на Карл Маркс, а неговата малка русалка е най-разпознаваемият образ на Копенхаген в света.
С очарователен средновековен център, той привлича любители на приказките от всички краища на света. Роден през 1805 г. в семейството на местен обущар и перачка, и двамата неграмотни, Андерсен е бил заклет пътешественик, чиито очукани куфари са изложени в музея, присъединен към неговата родна къща, както и пожарникарското въже, без което той не тръгвал никъде, провесвайки го от своя хотелски прозорец.
Свободно време за обяд, след което заминаваме за екскурзия до замъкът на Егесков със своята пет вековна история, разположен в южната част на датския остров Фюн, е най-добре запазеният в Европа замък, заобиколен от вода. Фортът е христоматиен пример за ренесансовата архитектура, въпреки че върху части от фасадата му се таят сенките на готиката. Във времето, в което бил построен (1554 г), страната изживявала бурни години, белязани от граждански войни, религиозни междуособици и липса на държавен ред. Заради опасностите на времето, местният благородник Франдс Брокенхуус решил да трансформира старо и слабо защитено укрепление, в сигурен и надежден дом, респектиращ и най-агресивния натрапник. За целта замък бил построен в центъра на неголямо езеро, а единственият достъп до него бил през подвижен дървен мост. Конструкцията строителите издигнали върху армада от колони, изсечени от местни дъбови дървета. Името Егесков или Дъбова гора на датски произлиза от хилядите дъбови колове, върху които е построена.
През годините той бил обитаван от различни благороднически кланове, а от 1883 година е притежание на
семейство Алефелд-Лаурвиг-Бил, които отворили портите на Егесков за широката публика през 60-те години на миналия век. Толкова много усилия и средства били вложени в реконструкцията и поддържането на прилежащите зелени площи, че било грях те да не бъдат достъпни за всички. В границите на имението се грижат за няколко тематични градини, сред които английска – с диви полски цветя и романтична беседка в средата; водна – с красиви плаващи летни лилии; билкова и зеленчукова – за вкусове и аромати в изтънчения ресторант на замъка, и розариум – за ценителите на ароматното цвете. В Егесков са най-добре запазените и поддържани живи лабиринти в Скандинавия, лъкатушещи измежду зелени лигуструми и бамбукови растения. Това природно богатство донесло няколко престижни награди за озеленителите, сред които “Европейска градина на 2012” и “Най-добра историческа градина”, връчвани от Европейската градинска асоциация.
Построен и достъпен за много малка част от аристократичното датско общество в продължение на столетия, днес замъкът Егесков е любимо място за посещение на датчани.
На територията на замъка има пет музея, включително музей на ретро автомобили и стая, където живее местен призрак.
Връщане в Оденсе, настаняване в хотел Comwell H C Andersen Dolce by Wyndham 4* (рейтинг 8.0) https://comwell.com/hoteller/comwell-hotel-hc-andersen-odense или подобен, вечеря и нощувка.

Ден 6/  Одензе – Йелинг – Орхус (170 км)
След закуска тръгваме в Йелинг (Jelling) – кралската столица от епохата на викингите, разположен на няколко километра от западната страна на Вейле, известен със своите руническите камъни (камък с изрязани върху него руни), които съчетават скандинавската езическа и християнска традиция в една неповторима епиграфска амалгама.
През 10 век край датския град Йелинг (първата резиденция на датските крале) са поставени два рунически камъка с изключителна важност за датска история. Тяхното съществено значение се определя от множество обстоятелства. Централно място заема това, че рунически надписи върху тях представляват най-ранните запазени епиграфски свидетелства, споменаващи името Данмарк. По този начин те потвърждават съществуването на датската монархия и се датира нейното начало.
През 1994 г руническите камъни от Йелинг, заедно с намиращите се в близост могили и църква, минават по патронажа на ЮНЕСКО. Дълго време не се предприема нищо за консервация на руническите камъни, но в последствие през изграждат защитната инсталация, която предпазва паметниците от външните влияния.
Продължаваме по нашия маршрут и пристигаме в град Орхус, където ще посетим Стария град
(Den Gamle By) – музей на открито, чиито къщи са възпроизведени идентично, допринасяйки за поддържането на атмосферата на търговски град, какъвто е бил от времето на Ханс Кристиан Андерсен.
Орхус е вторият по големина град в Дания, датира от 8 век, той започва живота си като укрепено селище на викингите. Орхус е бил търговски център от векове и е известен със своята жива музикална сцена. Градът ежегодно е домакин на международен джаз фестивал. Орхус е Европейска столица на културата за 2022 г. Това е интересен град в архитектурно отношение, с всички стилове, представени от викингите до наши дни. Най-старите най-добре запазени къщи могат да бъдат намерени във вътрешния град. Доминиращ градският пейзаж е катедралата в Орхус от 13-ти век, най-дългата и най-високата църква в града.
Настаняване в хотел Comwell Aarhus, Dolce by Wyndham 4* (рейтинг 8.1) www.wyndhamhotels.com или подобен, вечеря и нощувка.

Ден 7/  Орхус – Копенхаген (83 км с ферибот + 110 км)
Закуска. Напускаме Орхус и заминаваме с круиз до Копехаген. Пресичаме Дания с ферибот Орхус (Aarhus) – Селандс Одде (Sjaellands Odde) през пролив Самсе-Белт в Балтийско море.      (1ч 20 мин) След пристигане в града, настаняване в хотела.
Свободно време за посещение на увеселителният парк Тиволи. Една от най-известните туристически атракции не само в Дания, но и в цяла Европа са градините Тиволи, които били създадени през 1843 година. Увеселителните паркове по това време били много модерни, а този в Копенхаген е невероятен. В допълнение към прекрасните цъфтящи растения и атракциите, на които можете да се насладите там, градините са се превърнали във важен социален център и място, където много трупи от артисти изнасят представления. Тук можете да се насладите на голямо разнообразие от увеселителни влакчета, игри, магазини и ресторанти. В градините Тиволи се провеждат и много сезонни фестивали, които привличат туристи от цял свят.

Ден 8/  Копенхаген – София
Закуска. Трансфер за летище. Излитане от Копенхаген с полет на полски авиолинии в 10:25ч. за Варшава. Кацане във Варшава в 11:50ч.
(Транзитно време на летище Варшава е 2 ч 55 мин. между двата полета.) Продължение за София в 14:45 ч. Кацане в България в 17:45ч. Край на програмата. До нови срещи!

 

 Цена на човек в двойна  стая при група от 20 туристи 3 569 лв
 Цена на човек в двойна  стая при група от 15 до 19 туристи 3 999 лв
 Доплащане за единична стая  560 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София – Копенхаген – София с полети на LOT с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен багаж 8 кг;
• Трансфери и транспорт с туристически автобус по програмата;
• 7 нощувки със закуски в стая категория стандарт в хотели 3*/ 4*  (5 нощувки в Копенхаген, 1 нощувка в Одензе, 1 нощувка в Орхус);
• 3 вечери (1 в Копенхаген, 1 в Одензе, 1 в Орхус);
• Билет с влак Копенхаген – Роскилде – Копенхаген;
• Билет на ферибот Орхус (Aarhus) – Селандс Одде (Sjaellands Odde);
• Пешеходна екскурзия с екскурзовод в Копенхаген;
• Целодневна екскурзия в Северна Зеландия с посещение два замъка: Кронборг и Фредериксборг;
• Пешеходна екскурзия с екскурзовод в Роскилде с включено посещение на Музеят на викингските кораби дракари;
• Пешеходна екскурзия с екскурзовод в Одензе;
• Екскурзия с екскурзовод до замъкът на Егесков;
• Пешеходна екскурзия с екскурзовод в Орхус с посещение Стария град (Den Gamle By);
• Посещение на Йелинг с музея на викинги (няма входна такса);
• Включени всички сити-такси в хотелите по програмата;
• Слушалки по време на целия маршрут;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включвa:
• Входни такси за посещавани обекти се заплаща на място:
Замък Кронборг – 125 DKK ( 17 €)
Замък Фредериксборг – 90 DKK (12 €)
Музеят на викингите в Роскилде – 160 DKK (22 €)
Замък Егесков – 130 DKK (18 €)

• Допълнителна екскурзия по желание: посещение на замъкът Розенборг с включена входна такса – 50 € на човек при минимум 10 туристи;
• Бакшиш за шофьора (2 EUR на турист на ден – заплаща се на място);
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване;

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт или лична карта, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 600 лева на човек;
• Краен срок за събиране на групата и пълно плащане: до …

Данни за паспортен и визов режим:
• Задграничен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За български граждани при посещение на Дания не се изисква виза;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
Във връзка с влизането на България в Шенген от 31.03.2024:
След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се налага да представя нотариално заверена декларация за съгласие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Липсата на проверка не означава обаче, че детето може да пътува зад граница без международния си паспорт. При издаването му се изисква съгласието и на бащата, и на майката – именно това е моментът, в който двамата родители обявяват съгласието си детето им да пътува в шенгенската зона.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО
вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия.
В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се
възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата
прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно
спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на LOT с един чекиран багаж до 23 кг, един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси е 706 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: от 15 до 20 туристи.
В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 29.02.2024. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Последователността на туровете по програмата може да подлежи на промяна, поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД
с покритие 25 000 лв. по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия