Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  17 дни / 15 нощувки
 • Държави:

  Перу

  Еквадор
 • Маршрут:

  Панама Сити - Лима - Куско - Свещената долина - Мачу Пикчу - Куско - Лима - Наска - Гуаякил - островите Галапагос - остров Санта Крус - остров Изабела - Балтра - Кито - Панама Сити
 • По време на тази екскурзия ще видите:

„Един мъдрец веднъж ми каза: не искам да чувам какво говориш, нито какво знаеш, кажи ми само къде си бил. Чудя се дали наистина ставаме по-знаещи и по-просветени когато пътуваме. Пътуването носи ли ни мъдрост? Със сигурност има едно място, където най-добре можем да разберем това. И това място е Перу.” – Антъни Бурдейн –

 

Ден 1 (28.07.2024, неделя) София – Истанбул – Панама Сити
Излитане от летище София в 09:25 ч. за Истанбул. Кацане в 10:55 ч. Продължение за Панама Сити в 14:20 ч. Кацане в Панама Сити в 20:05 ч. и продължение за Лима в 21:41 ч. с полет на CM Airlines. Продължителност на дългия полет: 13:45 мин. Кацане на международното летище в Лима в 01:16 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Jose Antonio de Miraflores 4*, разположен в сърцето на Мирафлорес, един от ексклузивните жилищни квартали край бреговете на Тихия океан. Нощувка.  

Ден 2 (29.07.2024, понеделник) Лима
Закуска. Този ден е посветен на запознаването ни с „Града на кралете”. Обиколката започва с посещение на крайбрежната променада с фотостоп при вдъхновеният от Парк Гюел на Гауди Парка на любовта с огромната скулптура на Виктор Делфин Целувката.
Музеят Ларко Херера има експозицията от над 45 000 предмета, изработени от злато, сребро, керамика, текстил, камък и дърво, принадлежащи на тези общества от миналото. Самият музей се помещава в прекрасно запазено колониално имение, а най-голямо впечатление ще Ви направи уникалната колекция от еротични глинени фигури. Обяд в местен ресторант.
След обяд ще разгледаме Площад Сан Мартин и историческия център на града, част от ЮНЕСКО, наричан още „шахматната дъска на Писаро“, заради разположението на улиците, изобилстващи от великолепни образци на колониалната архитектура, барокови храмове, ренесансови фасади и сгради, повлияни от стила Рококо. Около Централния площад са разположени Президентският дворец, Катедралата, Дворецът на архиепископа с мавърските балкони и Кметството. Ще се разходим по историческата уличка Хирон де ла Юнион и ще видим старата жп гара – днес красиво реставрирана и превърната в Център на Литературата. Ще разгледаме Манастира Сан Франциско, впечатляващ комплекс с колониална архитектура, състоящ се от църква, два параклиса, голяма библиотека, Музей на религиозните изкуства и подземна мрежа от тунели и катакомби. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 3 (30.07.2024, вторник) Лима – Куско
Закуска. Полет за Куско по обяд. Кацане в Куско ранния следобяд. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Taypikala 3*.
Оставяме багажа си в хотела и се отправяме на пешеходна обиколка на забележителностите на „Златния град“.
Ще разгледаме централния площад Пласа де Армас – сцена на много ключови за историята на града събития. Наричан е още „Площад на победителите” – точно тук Франсиско Писаро обявява Куско за испанско владение. По желание и срещу заплащане на място може да влезете в Катедралата, построена върху един от най-важните храмове за инките, посветен на бог Виракоча. В нея се съхраняват много произведения на изкуството от перуански творци, както и златни и сребърни съдове от колониалния период. След това ще се разходим и до пазара на Куско Сан Педро – впечатляващо и колоритно място в сърцето на града. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 4 (31.07.2024, сряда) Куско
Закуска. Днес ще посетим Храма на Слънцето Кориканча – религиозен и политически център, от където са тръгвали четирите пътя, водещи към четирите краища на Вселената. Според историците богатствата на храма били несметни. Комплексът се състои от няколко храма, издигнати в чест на Слънцето, Луната, Венера, Звездите, Гръмотевиците и Дъгата. Архитектурата е безупречна – масивните блокове са подредени така, че да прилепват плътно един към друг, а стените им са гладко полирани. Всички стени били покрити със златни плочки, а вътре са се съхранявали златни статуи на животни и растения.
Ще се изкачим до впечатляващата крепост Саксайуаман, разположена на 2 км северно от Куско. На езика кечуа името означава „щастлив ястреб” – това е божествена птица за инките, считана за помощник и покровител на първия инка Манко Капак. Строителството на Саксайуаман започнало през 14 век и за построяването му са били необходими 70 години и 20 000 работници. Именно тук сме ви приготвили и участие в специална церемония, посветена на Майката Земя, която ще ви докосне до енергиите на апу, кинту, кока и Пачамама, характерни символи на Перу.
Край Куско се намират и ще разгледаме още:
Храмът Кенко, издълбан във варовикова скала, състоящ се от подземни галерии и амфитеатър във формата на полукръг. По стените на галериите са изсечени фигури на животни, влечуги, котки и геометрични фигури. Някои изследователи считат, че мястото било използвано за астрономическа обсерватория.
Пука Пукара е защитно укрепление, част от крепостта Саксайуаман, служила за защита на Куско и империята на инките. На местния език кечуа името означава „Червена Крепост”, което се дължи на характерния цвят на скалите при залез слънце.
Баните Тамбомачай били Храм на водата и място за отдих на вожда на инките. Водата от два кристални извора преминава целогодишно през шлюз от гравирани камъни и по мрежа от канали, акведукти и водопади се използва за напояване от местните жители и до днес. Връщане в хотела.
Свободно време за разходка и вечеря в някое от уютните ресторантчета с гледка към Пласа де Армас. Докато отпивате чаша мате, чича морада или писко, може да наблюдавате живота в оживения град. Нощувка.

Ден 5 (01.08.2024, четвъртък) Куско – Свещената долина – Мачу Пикчу
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване с автобус към Свещената долина на Инките – едно от най-красивите места в Перу, където са разположени живописни селца, впечатляващи земеделски тераси и важни археологически находки. В Свещената долина тече река Вилканота, която извира от езерото Титикака и се влива в Амазонка. Още от времето на инките в нея се произвеждат земеделските продукти, които хранят жителите на Куско. Днес ще посетим солените мини при Марас и Морай – експерименталните площадки на инките за селектиране на нови сортове царевица, картофи и зърно. Обяд в местен ресторант.
Продължаваме за Олантайтамбо – типично инкско селище с важно административно и религиозно значение, построено при управлението на най-успешния Инка Пачакутек. Градчето носи името на вожда Олантай, който ухажвал дълго дъщерята на Пачакутек и накрая се оженил за нея. Ще направим обиколка на градчето и ще се изкачим до крепостта, където са запазени постройките на Храма на Слънцето, Тронната зала и Баните на принцесата. Към хълма водят поредица от каменни стълби, а от юг градът е защитен от масивна каменна стена с височина 3 м. Отличителна черта на Храма на Слънцето е голямата стена, изградена от шест грамадни блока от червен камък, гладко полирани и доукрасени с по-малки камъни. На повърхността на стената са издълбани символи на културата Тиуанако, свързани с ритуали за дъжд и плодородие. В целия комплекс Олантайтамбо се разкриват специфични и противоречиви черти – гравирани в камъните животни, геометрични форми и символи на звезди, най-вероятно предхождащи периода на инките.
Продължаваме с влак до Мачу Пикчу. Настаняване в хотел Taypikala Machu Picchu 3*. Свободно време за вечеря и нощувка. 

Ден 6 (02.08.2024, петък) Мачу Пикчу – Куско
Закуска. Рано сутринта отпътуваме с автобус за Мачу Пикчу и следвайки древните стъпки на жреците инки, изкачваме стълбите на Свещения град. Това ще е гвоздеят на нашата програма и този момент няма да го забравите никога. Погледнат отгоре „Изгубеният град” на инките прилича на птица в полет, заобиколен от дълбокия каньон на река Урубамба сред гъстата тропична гора. Точно така се е чувствал неговият откривател – американския изследовател Хайръм Бингам, когато за пръв път стъпил тук.
Връщане в хотел Taypikala 3* в Куско със следобедния влак. Свободно време за вечеря и нощувка. 

Ден 7 (03.08.2024, събота) Куско – Лима – Наска
Закуска. Трансфер до летище и полет до Лима. Кацане в Лима и отпътуване с автобус на юг покрай бреговете на Тихия океан към град Наска. Точно такова място е оазисът Хуакачина и, за да стигнем до него, ще минем през град Ика, основан от испанците през 1563 г. в плодородна долина, покрита с лозя. Това е първият лозарски регион в Америка, чиито традиции са запазени и до днес. Тук се произвежда прочутото писко – традиционно алкохолно питие, приготвено от грозде. Легендата разказва, че в оазиса живяла принцеса, която се превърнала в русалка. Тя пеела толкова красиво, че насълзявала очите на хората и днес по пълнолуние може да се чуе нейната песен. Включен обяд и отпътуване към Наска. Настаняване в хотел Casa Andina 3*. Свободно време за почивка, вечеря и нощувка.  

Ден 8 (04.08.2024, неделя) Наска
Закуска. Целодневно разглеждане на забележителностите на пустинния район. Сутринта ще имате възможност да направите полет със самолет над прословутите линии на Платото Наска, завладели въображението и умовете на редица изследователи и учени като Пол Кюсък, Мария Райхе и Ерих фон Деникен.
Следобед по желание предлагаме приключение с бъгита сред пясъчните дюни. Ще посетим Акведуктите на наските и древния религиозен център Кахуачи.
Дюните на пустинята са изключително живописни – тук ще имате възможност да се спуснете със сендборд по една от тях – уникално забавление, което си заслужава да опитате в свободното време. Мястото е вълшебно и ще успеете да уловите с камерата си различните нюанси на златистия пясък, простиращ се до където ви стига взорът.
Връщане в хотела. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 9 (05.08.2024, понеделник) Наска – Лима
Закуска в хотела. Връщане обратно в Лима. Настаняване в хотел Jose Antonio de Miraflores 4*. Свободно време за вечеря или по желание посещение на Парк Резерва с Магическия кръг на водата. Това са 13 интерактивни фонтана с много цветове, светлини и музика вечерно време. Фонтаните са уникални за Латинска Америка и са влезли в рекордите на Гинес. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 10 (06.08.2024, вторник) Лима – Гуаякил
Закуска. Трансфер до летище и полет до Гуаякил. Посрещане на летище и разглеждане на централната зона на града и крайбрежния булевард Малекон. Настаняване в хотeл Ramada 3*. Нощувка. 

Ден 11 (07.08.2024, сряда) Гуаякил – островите Галапагос
Закуска. Трансфер до летище и полет за островите Галапагос в 09:56 ч. Кацане на летището в Балтра в 11:53 ч. и трансфер с лодка до о-в Санта Крус. Настаняване в хотел El Descanso del Guia 3* в Пуерто Айора. Островите Галапагос омагьосват със своята непокътната природа и изключително биоразнообразие. В рая на дивата природа живеят гигантски костенурки, тюлени, пингвини, игуани и многобройни птици. Този следобяд ще посетим Центъра за изследвания „Чарлс Дарвин”. Това ще е първата ни среща с гигантските костенурки и ще научим повече за усилията, които се полагат за поддържане на популациите им. Свободно време за плаж и вечеря. Нощувка.

Ден 12 (08.08.2024, четвъртък) о-в Санта Крус
След закуска се отправяме към пристанището, откъдето с лодка ще направим круиз в залива на острова. На плажа Ла Лоберия ще наблюдаваме морски лъвове. При възможност и според атмосферните условия слизаме за плаж. Следващата ни спирка е Канала на акулите, заобиколен от застинала вулканична лава. Следва още едно  чудесно място за снимки – Каналът на Любовта. Ще стигнем до Залив Франклин, за да видим морски костенурки и пеликани. Отправяме се към Ла Гриета. Ще се разходим с лодка между скалните образувания сред кактуси, игуани и птици. Стигаме до „Кучешкия плаж“, за да видим колониите раци и морски игуани. Свободно време за обяд в Пуерто Айора.
След обяд ще посетим планинската част на острова и ще видим вулканичните образувания Лос Хемелос. След това се отправяме към Резервата за гигантски костенурки. С повече късмет ще можем да видим някои от тях. Ще направим и кратка разходка в тунел под земята, образуван от вулканичната лава.
Връщаме се обратно в Пуерто Айора. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 13 (09.08.2024, петък) о-в Изабела
Закуска. Екскурзията ни започва от пристанището за яхти и лодки в Пуерто Айора. Ще пътуваме 2:30 ч. със скоростна лодка от Санта Крус до о-в Изабела. Островът е един от най-късно формиралите се в следствие на вулканична активност, която все още продължава. Акостираме в Пуерто Виямил. Първо посещаваме част от острова, наречена „Лас Умедалес“, която е естествен дом на над 170 вида от фауната и флората на острова. Ще можем да видим фламинго, морски костенурки и игуани. Продължаваме обиколката със спирка в Центъра за отглеждане на костенурки-бебета. Тук ще се запознаем с възпроизводството и отглеждането на галапагоските костенурки. О-в Санта Изабела е единственото място в света, където се отглеждат пет различни вида костенурки. Спираме за обяд, включен в програмата.
След обяд се отправяме с лодка към плажа „Конча Перла“, за да направим шнорхелинг в тюркоазените води. Екскурзията ни завършва с посещение на островчето Лас Тинторерас, разположено на юг от Пуерто Виямил. Ще срещнем представители на типичнта фауна на Галапагоския архипелаг. Връщаме се на пристанището, за да поемем по обратния път към Пуерто Айора. Нощувка.

Ден 14 (10.08.2024, събота) Балтра – Кито
Закуска. Сбогуваме се с о-в Санта Крус и Пуерто Айора и се отправяме към летището в Балтра за полет до Кито в 13:21 ч. Кацане на летището в Кито в 17:55 ч. Трансфер до центъра на града и настаняване в хотел San Francisco De Quito 3*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 15 (11.08.2024, неделя) Кито
Целодневна екскурзия на Кито и Митад дел Мундо. Ще разгледаме историческия център на Кито, обявен за паметник на ЮНЕСКО през 1987 г.
С туристически автобус се качваме до хълма Ел Панесиьо, на чиито връх се намира статуята на Пазителя на града“. Изработката й е препратка към творба на Бернардо де Легарда, един от най-значимите представители на художествената школа на Кито. Хълмът е на 3000 м н.в. и е най-високата точка на града, откъдето се открива красива панорама. Кито се счита за един от най-красивите испански колониални градове с концентрация на църкви и манастири от почти всички религиозни ордени на 16 век. Ще разгледаме символа на изпълнителната власт в страната – Пласа Гранде, където се намират Паметникът на Свободата, Президентският дворец, Катедралата, Дворецът на Архиепископа и Градският съвет. Ще се разходим из живописните улички на Стария град, за да посетим различни църкви с впечатляваща архитектура и богато орнаментирани интериори. Посещаваме и частната колекция на Музея „Ла каса дел Алабадо“, където се помещават експонати от епохата на инките. Малко преди Конкистата Империята на инките е разделена на две – южна част със столица Куско и северна – със столица Кито. Точно тук е интересно да видим как се е развила тяхната култура на север в края на нейния зенит. Обяд в местен ресторант.
Отпътуваме за Митад дел Мундо. На около час път от Кито се срещат Северното и Южното полукълбо на място, наречено „Средата на света“. Ще разгледаме Природо-научния център, където ще ни покажат как физическите закони се променят на линията на Екватора. Връщане обратно в хотела в Кито. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 16 (12.08.2024, сряда) Кито – Панама сити – Истанбул
Закуска. Свободно време преди обяд за разходка. Трансфер до летището и полет за Панама сити в 14:10 ч. със CM Airlines. Кацане в Панама сити в 16:08 ч. Продължителност на полета 1 час и 58 минути. Продължение за Истанбул в 19:50 ч. Продължителност на дългия полет: 12:50 ч. Нощувка в самолета.

Ден 17 (13.08.2024, неделя) Истанбул – София
Кацане в Истанбул в 16:40 ч. Продължение за София с полет в 19:00 ч. Кацане в София в 20:20 ч.

 

 Обща пакетна цена при група от минимум 12 туристи:
 на човек в двойна стая 10 690 лв

При необходимост туроператорът си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

 В общата пакетна цена са включени:
 – Самолетни билети София – Истанбул – Панама Сити – Лима и Кито – Панама сити – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж. В пакета е заложена цена от 2200 лева за икономична класа по тези полети.
– Самолетни билети Лима – Куско – Лима с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж. В пакета е заложена цена от 240 лева за икономична класа по тези полети.
– Самолетни билети Лима – Гуаякил и Гуаякил – Галапагос – Кито с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж. В пакета е заложена цена от 900 лева за икономична класа по тези полети.
– 9 нощувки със закуски в централни хотели 3* и 4* в Перу
– 6 нощувки със закуски в централни хотели 3* в Еквадор;
– 3 обяда в местни ресторанти в Перу;
– Всички трансфери и турове с частен автобус, съобразен с броя на групата;
– Билети за влак Олантайтамбо – Мачу Пикчу Пуебло – Олантайтамбо;
– Лицензирани местни екскурзоводи;
– Професионален водач-преводач с опит в тази дестинация;
– Всички входни такси на посещаваните забележителности;
– Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
 – Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 30 000 щ.д. за лица до 75г.

Допълнително се заплащат:
– Застраховка „Отмяна на пътуване“: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване;
– Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 6 щ.д. на човек на ден);
– Парк Резерва със светлинните фонтаните в Лима с включени трансфери: 20 USD;
– Полет над платото Наска: 115 USD;
– Полудневен тур с бъгита и сенд борд в района на Наска: 55 USD;
– Посещение на Катедралата в Куско: 40 перуански сол, заплащат се на място;
– Доплащане за единична стая: при запитване;
– Напитки по време на хранене и лични разходи;

Важна информация:
– Краен срок за записване и събиране на групата: 03.2024.
– Цената на пътуването е валидна при група от минимум 12 туристи;
– Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 5000 лв на човек;
– Доплащане на екскурзията и допълнителните мероприятия: 60 дни преди датата на отпътуване;
– При влизане в Перу и в Еквадор не се изисква виза;
– Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
– В хотелите в Перу и в Еквадор настаняването е след 14:00 ч., а освобождаването в 11:00 ч.
– Цените са базирани на перуанските и еквадорски данъци към 01.02.2024 и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените;
– Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,80 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане;
– Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност;
– В случай, че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Галерия