Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  12 дни / 11 нощувки
 • Държави:

  Йордания

  Египет
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  Предлагаме ви да се включите в едно уникално авторско пътешествие през есента.

  Ще посетим манастира Света Екатерина в Синай и ще осъществим завладяващи и незабравими моменти в Йордания.

  Ще се изкъпем в двете най-солени морета в света – Мъртво и Червено и ще достигнем най-ниската точка на земята 422 метра под морското равнище.

  След това ще изкачим най-високия връх в Йордания- Джабал Умм ад Дами, както и най-високия връх в Синай-Джебел Муса.

  Очакват ни приказни средновековни крепости, главозамайващи каньони, скални арки, пустинни замъци, библейски исторически места, феноменални мозайки, невероятния римски град Джераш, столицата Аман и разбира се ще отделим специално внимание на набатейската перла Петра, определяна като едно от съвременните Седем чудеса на света, както и на магнетичната Червена пустиня – Уади Рум, в която ще гостуваме в бедуински камп.

  С една дума предстои ни незабравимо приключение, сбъдващо нашите мечти!

СРОК НА ЗАПИСВАНИЯ ДО 30.06.2023 г.

1 ден (събота)-18.11.2023 г. София – Шарм Ел Шейх
Събираме се на летище София – Терминал 2/Новия терминал /в 14:00 часа и отпътуване с полет на авиокомпания Turkish Airlines в 16:00 ч. за Истанбул. Кацане в Истанбул в 18:25 и престой на летището около 4 часа. Следва полет от Истанбул в 22:25 часа за Шарм Ел Шейх. Кацане на международното летище в Шарм Ел Шейх в 00:05 след полунощ. Посрещане от нашите партньори. Трансфер до хотел Movenpick Sharm El Sheikh 5* – Mövenpick Resort Sharm el Sheikh | 5 Star Hotel Naama Bay (accor.com) ,в който ще се настаним. Хотела е на база Ол Инклузив. Нощувка.

2 ден (неделя)-19.11.2023 Шарм Ел Шейх/планината Синай

Закуска в хотела. Свободно време за плаж, басейн, почивка. Хотела е на база Ол Инклузив. Вечерта в 20:30 часа-Допълнителна екскурзия по желание до планината Синай с климатизиран автобус, изкачване с камили до Джебел Муса и на сутринта/20.11.2023 / посщение на манастира Света Екатерина – 80,00 USD на човек.

3 ден (понеделник)-20.11.2023 г. Шарм ел Шейх/планината Синай и манастира Света Екатерина
За тези, които остават в хотела в Шарм Ел Шейх-Хотела е на база Ол Инклузив. Свободно време за плаж, басейн.
За всички останали, които ще се включат в допълнителната екскурзия: Тръгване от хотела на 19.11.2023 г. в 20:30 часа с автобус и пристигане около 01:00 часа до подножието на Синай. От там с камили /около 6 километра/ и с местен водач тръгваме към върха. След като оставим камилите, продължаваме пеша и ще изкачим около 750 стъпала. Преживяването от посрещането на изгрева на слънцето от връх Джебел Муса в планината Синай е винаги незабравимо. Там Мойсей е получил от Господа 10-те божи заповеди. Това е свещено място за евреи, християни и мюсюлмани. Манастирът Св.Катерина е в планината Синай под Светия върх на Мойсей (Джебел Муса) е висок
2 285 м. След посрещането на изгрева на слънцето, ще слезнем по обратния път до манастира „Света Екатерина“. По пътя ще спрем за закуска-сух пакет/. След като слезнем от планината ще посетим Манастира, който отваря врати в 08,45 часа и затваря за посетители в 11,30 часа. Ще имаме и екскурзоводна беседа на място по време на посещението на манастира.
Светицата е родена в Александрия в 294 г. в богато аристократично семейство под името Доротея. Тя е била високо образована в областта на философията, риториката, поезията, математиката, астрономията и медицината. Нейната красота, произход и образование я правели желана годеница, но тя се оженила за Бог и станала монахиня. Тя била кръстена Екатерина, което означава Стефания (корона). Участвала в много публични диспути, тя обърнала в правата вяра много учени и дори жената на император Максиминус. Ядосан заради това, той я подложил на мъчения на колело с ножове и накрая обезглавил тази18 годишна девица. Ангелите отнесли тялото и на най-високия Синайски връх 2646 м – Св. Екатерина. Три века по-късно монасите получили видение и свалили мощите й долу в новоизградения манастир наречен на нея. Първоначално Синайския манастир се наричал Преображенски както църквата (KATHOLIKON).
В манастира се намира и най-богатата библиотека в света/след Ватикана/, която има над 3300 древни ръкописа. Тук се съхраняват и два средновековни български псалтира. Тук може да се види и най-старата ръкописна Библия.
След посещението на манастира около 12:30-13:00 часа, трансфер с автобус обратно към Шарм ел Шейх/пътя е около 230 километра/, като ще спрем в град Дахаб за обяд в рибен ресторант без включени напитки. След което продължаваме за Шарм ел Шейх и ще се върнем обратно в хотела. Свободно време. Ол Инклузив. Нощувка.

4 ден(вторник) -21.11.2023г. Шарм ел Шейх-Таба-Акаба-Аман
Закуска. Напускаме хотела с багажа и в 08:00 часа се отправяме км град Таба с автобус. Пътя е около 2 ½ часа. Пристигаме в Таба около 11:00 часа, от където ще вземем бърз ферибот в 13:00 часа, за да се придвижим до пристанището в Акаба/Йордания/. На борда ще имаме сух пакет за обяд.
На пристанището в Акаба ще пристигнем около 15:00 часа. Посрещане от нашите партньори в Йордания. Трансфер с климатизиран автобус до столицата на Йордания Аман. Пътя е около 4 часа. Пристигаме в Аман и се настаняваме в хотел Harir Palace 4* https://harirpalacehotel.com Вечеря в хотела без включени напитки. Нощувка.

5 ден(сряда)-22.11.2023 г. Аман-Ас Салат-Мадаба/около 200 км./
Закуска в хотела. В 08:00 часа напускаме хотела с багажа и се отправяме за посещение на Цитаделата на Аман. Целият хълм е осеян с археологически останки и сгради от няколко различни цивилизации, заради което и целият хълм е включен в Йорданския археологически музей. Цитаделата е била обитаема още преди 18 хиляди години и днес на пътя към централния вход на археологическия музей можете да видите входовете в скалите, където са живели хора през Бронзовата епоха. Римляните са прочистили голяма част от мястото, преди самите те да почнат да строят. Те изхвърлили голяма част от останките надолу по хълма и в наши дни археолозите се ориентират по тях за това кой е живял в Цитаделата.
След което се отправяме да посетим и Римския театър в Аман. Най-внушителният паметник на Йордания и до днес е може би театъра, който е построен по време на управлението на Антонин Пий, и е можел да побере шест хиляди души. Театърът и одеонът били от двете страни на центалния форум, от които само една малка част остава до днес. Те първоначално стоели до един поток и главен път- Decumanus Maximus. A тройно сводеста порта, която някога е била на север от форума също е изчезнала, тя е била на входа на стълбището-проход до крепостта. През 1948 г., театърът осигурява временно убежище за хиляди палестински бежанци напуснали домовете си в Израел.
Около 10:00 часа се отправяме да посетим античния град Джераш или градът,
наричан още Помпей на Изтока. Той е основан от Александър Македонски. През 63 сл. Хр. е завзет от римския генерал Помпей. Унищожително земетресение обаче го заличава от картата на света. Днес градът е в процес на реставрация. Триумфалната арка на император Адриан, храмът на Зевс, хиподрумът, амфитеатърът и църквата „Св. Теодор” с чудотворния басейн, са само част от забележителноститие, които ще оставят у нас чувство на вечен и непреходен живот. Пред нас ще оживее бит отпреди хиляди години. Ще чуем радостните викове на публиката от амфитеатъра, конският тропот от хиподрума, ще усетим пясъка под краката ни, чакайки да влеземе в църквата „Св.Теодор”, за да потопим ръцете си в чудотворния басейн.
Около 14:00 часа се отправяме се към Ас-Салт. По пътя ще спрем в ресторант за обяд без включени напитки.
Град Ас-Салт, съвсем наскоро, през 2021 г. бе включен под Егидата на ЮНЕСКО. Той е процъфтяващ търговски център през периода 1860 – 1920 година, със запазени архитектурни традиции смесица между изтока и запада, в който мирно съжителстват християнски и мюсюлмански общности.
След посещението на Ас-Салт ще се отправим към топлите извори, където ще имаме възможността да се изкъпем и насладим на тази природна даденост.
Около 18:00 часа потегляме за град Мадаба, където ще се настаним в хотел Grand Hotel Madaba 4*- Grand Madaba Hotel | Come as Guests Leave as Family (grandhotelmadaba.com) или подобен. Вечеря в хотела без включени напитки, нощувка.

6 ден(четвъртък)-23.11.2023 г. Мадаба-планината Небо-река Йордан-Мъртво море-Керак-Петра/около 310 км./
Закуска в хотела. В 08:00 часа напускаме хотела с багажа и се отправяме за сутрешната ни програма в Мадаба.Град-дом на най-голямата християнска общност в страната. Тук в края на 19-ти век са построени няколко внушителни църкви, като при строежа на една от тях –
„Свети Георги“ се натъкват на старинна византийска мозайка от шести век, която представлява най-старата и мащабна карта на Светите земи, съставена от около 2 милиона парчета. От оригиналната творба е достигнала до нас едва една четвърт от площта й грижливо е съхранена като част от пода на църквата.
Първо ще посетим интересния музей Ал Хакая, след което църквата „Свети Георги“, църквата на Апостолите и Катедралата на Мадаба.
Съвсем наблизо е и планината Небо, откъдето Мойсей вижда за първи път Обетованата земя, преди да почине. Районът е свещен и за трите Аврамови религии, а в ясен ден се вижда Йерихон и дори Йерусалим.
Следващата ни спирка е река Йордан и мястото, където Иисус Христос получава тайнството на светото кръщение от пророк Йоан.
Дойде моментът да посетим най-соления водоем в света – безоточното езеро Мъртво море, разположено на 422 метра под морското ниво.Като всяка година то се понижава с по един метър. Температурата на водата по това време на годината е над 20 градуса, а калта и водата изобилстват от полезни минерали, така че ще имаме спирка за къпане по желание/ ,за което от сутринта още трябва да си подготвим раницата с бански, джапанки и хавлия/. Тук също ще имаме обяд без включени напитки.
След заслужена почивка и плуване в Мъртво море около 15:00 часа ще се отправяме на север към крепостта Керак (Крак дьо Моаб), един от най-големите и добре съхранени градове-крепости издигнати от кръстоносците в Леванта, в който за кратко е бил пленник самият Саладин.
След толкова емоционален ден, около 18:00 часа се отправяме към Петра, за да се настаним в хотел Tetra Tree hotel 4* – Tetra Tree Hotel-Petra Updated 2023 Room Price- Reviews & Deals | Trip.com или подобен. Вечеря в хотела без включени напитки. Нощувка.

7 ден (петък) – 24.11.2023г. Петра-Уади Рум/около 210 км./
Закуска в хотела.В 08:00 часа напускаме хотела с багажа и се отправяме за сутрешната ни програма в Розово-червеният град Петра, едно от чудесата на древния свят. Тук има части, които са чудесно съхранени, и други, които са били подложени на ерозия и скулптирани от природните стихии. Петра, чието име означава „скала“, е била укрепен град и процъфтяващ търговски център, чиито жители изсичат къщи, храмове и гробници, понякога с извънредно сложни и украсени с колони фасади, в естествените стени на каньона. Започва нашето посещение с каньонът Ал Сик, който е входа към Петра.
Обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ал Сик е тесен каньон с дължина 1,2 километра и посетителите трябва да преминат през високите 80 метра скали, за да стигнат до централната част в Петра. Набатейският град Петра се намира в
пустинята на Йордания, където посетителите ще видят удивителни места, включително Ал-Казне и Ад Деир. Всеки манастир и храм в Петра е издълбан от пясъчник в стените на скалите. Смята се, че само 15% от този древен град е видим, а удивителните 85% все още не са разкрити. Входът към Петра през каньона Ал Сик е вълнуващ начин да започнем деня до това световноизвестно древно място.
Продължаваме към Съкровищницата Ал Хазна, най-величествената фасада на Петра. Тя е висока почти 40 метра и е сложно украсена с коринтски капители, фризове, фигури и др. Съкровищницата е увенчана с погребална урна, която според местната легенда крие съкровището на фараона. Въпреки че първоначалната функция все още е загадка, съкровищницата вероятно е била построена през 1 век пр.н.е., но действителност урната е представлявала мемориал за кралски особи. Съкровищницата се състои от два етажа с ширина 25,30 метра и височина 39,1 метра.
Целта на Съкровищницата е неясна. Някои археолози смятат, че е храм, докато други смятат, че е място за съхраняване на документи. Въпреки това, последните разкопки тук разкриват гробище под Съкровищницата.
Съкровищницата се състои от три камери, средна камера с една от двете страни, изящно издълбаната фасада представя набатейския инженерен гений.
След като разгледаме Съкровищницата, стигаме до Улицата на фасадите, която е облицована с високи, внушителни гробници с големи фасади.
Следващият основен обект, когато минаваме по пътя към сърцето на град Петра е Амфитеатъра. Той е изсечен от здрава скала и е силно разрушен. Предната част на театъра, включително по-голямата част от сцената са силно повредени от наводненията. По-впечатляващите римски театри се намират в Аман и Джераш,но този театър е по- важен, като се вземе предвид културното значение, което би имал в набатейския град.
Докато някои хора предполагат, че той е построен от римляните, театърът всъщност е набатейски и е построен много преди римляните да влязат в Петра.
Пещерите в задната част на театъра най-вероятно идват от по-стари гробници, които са били премахнати, за да се издълбаят театралните седалки.
Кралските гробници на Петра, издълбани от розовочервен пясъчник от набатеите преди повече от 2300 години, се намират в сърцето на древния град Петра. Изсечени в подножието на планината el-Khubtha, на кратко разстояние от мястото, където външният Siq се отваря към централната равнина на Петра. Монументалните размери и богато украсените фасади предполагат, че са били построени за богатство или важни хора, вероятно крале или кралици на Петра.
След дадената ни възможност да посетим едни от най-важните забележителности на Петра, ще се отправим за заслужен обяд в ресторант без включени напитки.
Около 13:00 часа се насочваме към Уади Рум – Червената пустиня, където се настаняваме в Бедуински камп. Ще направим 3 часово сафари в пустинята с джипове и преминем по някои от най-красивите места в пустинята, приказни пясъчни дюни, пленителни върхове и невероятни природни феномени. И не на последно място ще изпратим залеза на слънцето от феноменално място.
Връщаме се обратно в Бедуинския камп Memories Aicha Luxury Camp- Memories Aicha Luxury Camp | Memories Aicha Luxury Camp (mlc.jo) или подобен.
Свободно време, вечеря в ресторанта на селището без включени напитки.

8 ден (събота): – 25.11.2023 г. Уади Рум – Джабал Умм ад Дами- Акаба/около 75 км./
Закуска в Бедуинското селище. Вероятно най-приключенският ден за цялото ни пътешествие в Йордания е на финала. В 08:00 часа с джипове се отправяме към изходния пункт за Джабал Умм ад Дами (с височина 1854 м.), в превод „Майка на всички планини“, който е най-високият връх на Йордания. Планината се намира във вътрешността на Вади Рум в границите на мухафаза Акаба, близо до границите на Йордания с Кралство Саудитска Арабия.

Отнема два часа с джип, за да стигнем до планината, тъй като пътя е пресечен и неасфалтиран. Планината се характеризира с мек климат през лятото и снежен и много дъждовен през зимата. Планината е идеална дестинация за любителите на катеренето. Изкачването на планината Umm al-Dami не е трудно и отнема около два часа изкачването до върха. Самото изкачване не е технически сложно, макар да е стръмно на места. Преминава се по камъни и сипеи, като се преодолява денивелация от около четиристотин метра, общо за четири часа в двете посоки. Така че за изкачване на планината трябва да си носим планински обувки, както шапка и топло яке, защото времето е студено през ноември.
След като слезнем от планината ще имаме Бедуински обяд в пустинята.
Връщаме се в селището с джиповете, натоварваме багажа в автобуса и директно се насочваме към Акаба./около 70 км./
Пристигаме в Акаба и се настаняваме в хотел Lacosta hotel – Home || Lacosta Hotel Jordan (lacosta-hotel.com) или подобен.
Вечеря в ресторанта на хотела без включени напитки. Нощувка.

9 ден (неделя) – 26.11.2023 г. Акаба- Таба – Шарм Ел Шейх
Закуска в хотела. В 08:00 часа с багажа-трансфер до пристанището в Акаба, за да вземем в 10:00 часа бърз ферибот до Таба/Египет/. В 12:00 часа пристигаме в Таба. Ще имаме обяд в ресторант или сух пакет без включени напитки. След което продължаваме за Шарм Ел Шейх. Пътя е около 2 ½ часа. Настаняваме се в Шарм Ел Шейх в Movenpick Sharm El Sheikh 5* – Mövenpick Resort Sharm el Sheikh | 5 Star Hotel Naama Bay (accor.com) Хотела е на база Ол Инклузив. Свободно време, вечеря, нощувка.

10 ден (понеделник) – 27.11.2023 г. Шарм Ел Шейх
Свободен ден за плаж, релакс и допълнителни активности по желание. Хотела е на база Ол Инклузив.

11 ден (вторник) – 28.11.2023 г. Шарм Ел Шейх
Свободен ден за плаж, релакс и допълнителни активности по желание. Хотела е на база Ол Инклузив

12 ден (сряда) – 29.11.2023 г. Шарм Ел Шейх – Истанбул – София
Ранно ставане след полунощ. Освобождаване на стаите и тръгване от хотела с багажа около 01:00 часа за летището в Шарм Ел Шейх за полет до Истанбул на авиокомпания Turkish Airlines в 03:40 часа. Кацане в Истанбул в 07:30 часа. Престой на летището за полет до София в 08:45 часа. Кацане в София в 09:05 часа.

Човек в двойна стандартна стая                                            Единична стандартна стая
€ 2 583/ 5 052 лв.                                                                        € 2 785/ 5 447 лв.

* Цена на трети човек и деца до 11.99 г. – при запитване

Допълнителна информация

Пакетната цена е в евро/лева на човек и включва:

 • Самолетни билети за полети с авиокомпания Turkish Airlines София-Истанбул- Шарм Ел Шейх/Шарм Ел Шей-Истанбул-София с включени летищни такси, един салонен багаж до 8 кг. и чекиран багаж 23 кг.;
 • Двупосочен билет за скоростния ферибот Таба-Акаба/Акаба-Таба;
 • Джип сафари в пустинята Уади Рум, както и джип пътуване и изкачване на планината Джабал Ум Дами с включен обяд;
 • Всички трансфери по програмата с климатизиран автобус;
 • Всички екскурзии, обекти и храмове по време на програмата и входове към тях;
 • Всички обяди по програмата в ресторант без включени напитки, както и обяд в пустинята на 11.2023 г. при изкачването на планината Джабал Умм Ад Дами;
 • 1 бутилка минерална вода от 0,500 мл. на ден по време на всички екскурзии;
 • 6 нощувки на база Ол Инклузив в Шарм Ел Шейх в хотел „Movenpick Resort Sharm El Shekh” 5* ;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря без включени напитки в Аман в хотел„Harir Palace” 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря без включени напитки в Maдаба в хотел „Grand Hotel Madaba” 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря без включени напитки в Петра в хотел „Тetra Tree Hotel” 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря без включени напитки в пустинята Уади Рум в Бедуински камп „Memories Aicha Luxury Camp” 5* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря без включени напитки в Акаба в хотел “Lacosta Hotel” 4* или подобен;
 • Разрешение/печат за двустранно влизане в Синай/Египет без необходимост от издаването на виза;
 • Виза за Йордания, която се поставя при влизане от граничните власти;
 • Обслужване от местни екскурзоводи на английски език за Египет и Йордания, както и водач от фирмата партньор, който ще осигури съдействие по време на всички трансфери и екскурзии по програмата;
 • Хедсет система/слушалки/ при посещението на туристическите обекти;
 • Водач от фирмата организатор по време на цялото пътуване и целия престой;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро и покритие за Covid;

 

Пакетната цена НЕ включва:

 • Бакшиш 40 $ – еднoкратно, в Египет и Йордания е прието да се дава бакшиш за екскурзоводи и шофьорите на автобусите, който ще се събере само от възрастни/без деца до 99 г./ при пристигането ни в Шарм Ел Шейх.
 • Допълнителна екскурзия изкачване на връх Джебел за посрещане на изгрева на слънцето на 20.11.2023 г. на палнината Синай и посещение на манастира „Света Екатерина“- 80 евро на човек. В цената е включен: трансфер в двете посоки с климатизиран автобус, екскурзовод-местен водач за изкачване на планината с камили, сух пакет за закуска, обяд в ресторант без включени напитки. Участието се заявява и заплаща в България.
 • Разходи от личен характер;
 • Напитки в хотели и ресторанти по време на хранения;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – доплащането е около 7% от цената на пакета и срока на анулация. Предлагаме възможност за добавяне на такава, съгласно условията на застрахователна компания „Лев Инс“;
 • Горивна такса/ако авиокомпанията наложи такава/ – се обявява 21 дни преди полета ;

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

 • Полет с балон с топъл въздух над пустинята в Уади Рум/Йордания на 11.2023 г. рано сутринта – 190 USD на човек;
 • Морска разходка с гмуркане с шнорхелинг в Шарм Ел Шейх – 40 USD на човек
 • Гмуркане в Шарм Ел Шейх – 50 USD на човек

 

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:

TK1032 L SA 18NOV SOFIST 1600 1825 Y M01.1E

TK 700 L SA 18NOV ISTSSH 2225 0005*Y M01.2E

TK 699 L WE 29NOV SSHIST 0340 0730 Y 1E

TK1027 L WE 29NOV ISTSOF 0845 0905 Y M02.2E

Условия за записване:

 • Авансово плащане от 1500 лева депозит на човек при записване;
 • Второ авансово плащане от 1500 лева до 01.09.2023 г.
 • Доплащане: до 30 дни преди датата на отпътуване – 18.10.2023г.
 • Три имена на латиница по международен паспорт – копие от задграничния паспорт;

 Анулационни срокове:

 • Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 60 дни преди датата на пътуването.
 • При анулация от 60 до 45 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на изискуемия депозит, съобразно условията на конкретната програма, но не по-малко от 50% от цената на пътуването.
 • Ако направената анулация е от 45 до 20 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70% от цената на пътуването;
 • Ако направената анулация е 20 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването;

Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност и специални потребности!

Галерия