Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  8 дни / 7 нощувки
 • Държави:

  Турция


 • Истанбул – Кайсери - Хатуша - Юргюп – Аванос - Учхисар – Гьореме – Деринкую – Гюзелюрт - Кония – Чаталхьоюк – Силле
 • По време на тази екскурзия ще видите:

ПРОГРАМА ЗА ПОЗНАВАЧИ!

          Предлагаме Ви незабравимо пътешествие в историята, което ще разкрие тайни и вълнуващи преживявания, преплетени с малко известни съвременни събития. Ще се потопим в историята на Древните хети, Ранното християнство и Ранния ислям, както и сред подземните градове, издълбани в уникални геологически формации в непредсказуемата Анатолия (Анадола). Само в района между градовете Кайсери и Невшехир има открити  над 200 подземни селища на две, три и повече нива.  

 

Ден 1. / София – Истанбул – Кайсери           
      Полет София – Истанбул в 09:50 ч., терминал 2, летище София. Кацане в Истанбул 12:20 ч. местно време, летище „Истанбул“. Полет Истанбул – Кайсери 14:20 ч. Кацане в Кайсери в 15:50 ч. Трансфер до града. Поглед към крепостните стени от черен вулканичен камък. Разходка из чаршията. Настаняване в хотела. Вечеря в хотела. Нощувка.  
      Кайсери – в исторически план Кесария или Цезарея, днес с население почти 1,5 млн. Град с древна история, известен като Кесария Кападокийска, Цезарея, Мазака и Евсевия. 1050 м. н.в. Тук е била резиденцията на Кападокийските царе (4 в. пр. Хр. до 1 в.)  Става римска провинция през 17 г. н.е. и е преименувана на Кесария от император Тиберий. Тук се секат римски монети. Става център на разпространение на християнството.

Ден 2. / Кайсери  – Хатуша –  Кайсери         
          Закуска. Отпътуване за селището Боязкале, в близост до древната столица на хетите, днес обект на ЮНЕСКО. Разглеждане. Следобед връщане в Кайсери.       Хатуша – находки от бронзовата епоха (ср. на IV хил. пр. Хр., до XII-IV в пр. Хр), чиято родина са Западна Азия и Близкият Изток.  Едно от най-важните открития е т. нар. Кралски писмен архив от глинени плочки с клинописно писмо, предаващи официална кореспонденция и контакти, морален кодекс, процедури за култови церемонии, предсказания на гадатели и оракули, както и литература на древния Близък изток. Важна плочка, представляваща мирен договор между хетите и египтяните е  запазена в Истанбулския археологически музей. Нейно копие се съхранява в ООН в Ню Йорк като първия мирен договор в историята на човечеството. Има и още селища в околността – Язълъкая и Аладжа Хююк. Посещение на Язълъкая.     

          Връщане в Кайсери около 17:00 ч. При възможност – посещение на здравния център Гевхер Несибе Хатун – първият медицински факултет в света с преподаване на медицински науки, а занятията по клиничните дисциплини се провеждат в болница. Изграден е между 1204 – 1206 г.         
          Връщане в хотела около 19.30 ч. Вечеря. Нощувка.

Ден 3. / Кайсери – Юргюп – Аванос  
          Закуска. В 09.00 ч. напускане на хотела и отпътуване за Юргюп. Начало на „Червената“ обиколка, емблематична за региона – приказни комини, гъби, конуси, долини, храмове, издълбани в комините, стенописи, манастирски комплекси под открито небе. Посещение на комплекса Хаджи Бекташ – на един от суфистките учители. Суфизмът е аскетично течение в исляма до 9 в., разкриващо мистичната му същност, „учение, чрез което човек може да научи как да пътува в Божественото присъствие, да пречисти вътрешната си същност от нечистотата и да я разкраси с различни похвални черти“. Животът на Хаджи Бекташ е обвит в легенди.         

          Аванос (старата Ванеса) – известен с подземните си градове, обширни галерии в склоновете на хълмовете и в планината Идис, Червената река (Казълармак), която го отделя от Кападокия. Грънчарството е важна емблема на града и причина за неговото съществуване,  използвайки червената пръст от наносите на реката. 
          Настаняване в хотела в Юргюп привечер. Вечеря. Нощувка.
            По желание: Представление Сема в Кервансарай – церемония на въртящите се дервиши. Преминаване през различните стъпки на усъвършенстване сред тишина. По време на представлението не се снима, пази се тишина. Продължителността е  около 1 час. Отиване и връщане с автобус до съответното място.

Ден 4. / Учхисар – Гьореме – долината Пашабаа
            Закуска. В 09.00 ч. – отпътуване от хотела за целодневен тур из Кападокия.       Учхисар – селце, побрало се само в една скала. Най-високата точка в Кападокия. Гьореме – Национален парк, под егидата на ЮНЕСКО, с традиционен живот, датиращ от 4 в. Смята се, че някога само църквите в околността са били 365, за да има по една за всеки един ден. Днес са останали само 30. В скалните образувания в долината Гьореме християните успяват да намерят спасение и оцеляват с векове. Църквата със сандалите (Carikli Kilise) датира от 11-12 век. Кръстена така, защото на входа й има два отпечатъка, приличащи на човешки обувки. Тя е на два етажа – на първия има стенопис на Тайната вечеря, а на втория изображения на сцени от живота на Иисус. Мъжкият и девическият манастир, Змийската църква, Църквата с ябълката, Параклисът на света Екатерина, Църквата с катарамата – всичко това е част от Музея под открито небе. Долината Пашабаа – интересни комини и изсечени в скалите скални църкви и монашески килии. Тя е известна още като Долината на монасите.          

          Връщане в хотела около 17.30 ч. Вечеря в хотела 18.00 – 19.00 ч.  
По желание: В 19.30 ч. отпътуване за традиционното  заведение в региона  „Яшарбаба“ – включени богата програма, местни напитки в неограничено количеството (алкохолни и безалкохолни), мезета, плодове, ядки. Връщане около полунощ. Отиване и връщане до заведението с автобус.     

Връщане в хотела в Юргюп. Нощувка.

Ден 5. / Юргюп – Деринкую – Гюзелюрт – Кония
       Закуска. В 09.30 ч. напускане на хотела и отпътуване за Кония. Попътно разглеждане на обектите и кервансарая Обрукхан. Ще се потопим в планината Торос (Тавър), за да усетим мистиката на на региона.  

          Деринкую („дълбок кладенец“) е древно многоетажно подземно селище на дълбочина до 60 м. Побирал е до 20 000 души едновременно, заедно с домашните им животни и храни – най-големият напълно разкрит подземен град в Турция и един от няколко най-големи такива комплекси, разкрити в историческата област. През 1969 г. мястото е отворено за посетители, като е достъпна около половината от подземния град.    
          Гюзелюрт („красива страна“) – част от Аксарай. Гюзелюрт има много важно място в историята като център на разширяването на християнството в Анадола, установяването на православното сектантство и развитието на монашеския живот. В града има четири важни туристически атракции: Манастирската долина, Червената църква, Високата църква и подземния град Газиемир.  Пристигане в Коня около 19.00 ч. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 6. / Коня          (Кония)
            Закуска. В 09.00 ч начало на целодневно разглеждане на седмия по големина град в Турция, едно от най-древните селища не само в Анадола, но и в света. Посещение на гробницата на Мевляна, комплекса Сахип Ата, джамията Алаеттин, музеите Каратай и Индже минаре.       

          Кония (2 млн жители) – исторически известен като Икония, от времето на класическата античност и през средновековния му период. IKÓNION на гръцки и като ICONIUM на латински. Някои историци обясняват, че това идва от „икона“. Днес градът е свързан с дервишите. А орденът им, суфитският орден Мевлеви, създаден през 1273 г. е един от символите му, благодарение на въртящите се дервиши, изпадащи в медитация по време на своя танц, създаващ връзка между божествените сили.
          Дервишите са секта на суфизма. Аскети, които просят, но не за себе си, а даряват изпросеното на други бедняци (дарвиш буквално значи „който ходи от врата на врата“). Не всички просят – някои са занаятчии. Като последователи на суфизма, дервишите се славят със своята мъдрост, познания по медицина, поезия, просветление и остроумие. Музеят Мевлана (1274 г.) е мястото за почивка на суфитския мистик и поет Руми (Джалал ад-Дин Мохамед Руми), персийски суфитски мистик, в Кония, столицата на анадолския селджукски султанат.  Връщане в хотела в Кония привечер. Вечеря. Нощувка.  

Ден 7. / Чаталхьоюк – Силле
Закуска. В 09.00 ч – начало на целодневната екскурзия до двата обекта.   

          Чаталхьоюк – от 2012 г под егидата на ЮНЕСКО. Открито през втората половина на 20 век. Около 6500 г. пр. Хр. Чаталхьоюк бележи своя пик в гъстотата на населението – между 5000 и 10 000 души обитават постройките на селището. Поради неясни причини много жители напускат селището и започват да основават нови по-малки селища. Чаталхьоюк все още се обитава, но от по-малко на брой хора, които вече са скотовъдци и вероятно са изоставили до голяма степен лова на диви животни. Забелязва се също така и отмиране на старите погребални ритуали. Открити са 18 културни пласта, богати на находки и структури, изградени от човешка ръка.
         Силле (Силе Субаши), селище населявано от гърци до 1922 г. Запазен е кападокийският гръцки език. Място, известно с чудесата на Мевлана, но случили се в християнски храм. Посещение на Белия манастир (Акманастир).      Самият Джалал ал-Дин Руми пишел гръцки стихотворения, използвайки арабско – турски скриптове. От своя страна гръцките селяни от Силле пишели на турски, използвайки гръцката азбука. Тази типична за това място форма на писане се разпространява  в региона, останала известна като „караманлийска турска писменост“. Връщане в хотела в Кония. Вечеря. Нощувка.

Ден 8. / Кония – Истанбул – София
 Закуска. Свободно време за пазар и разходка. В 12.00 ч. отпътуване от хотела за летището. Полет Кония – Истанбул в 16:20 ч. Кацане в Истанбул в 17:55 ч., летище „Истанбул“. Полет до София в 20:30 ч. Кацане в София в 20:45 ч. местно време, терминал 2.

Цена на човек в двойна  стая в хотела   2070 лв
Доплащане за единична стая 460 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на sofia@qtravel.bg
или да се обадите на 0898 516 681

 

Допълнителна информация

Цената включва:

 • Самолетни билети по програмата: София – Истанбул – Кайсери с прекачване в Истанбул и Кония – Истанбул – София с прекачване в Истанбул с полети на турските авиолинии, с един чекиран багаж до 23 кг и един ръчен багаж до 8 кг. и включени летищни такси;
 • Трансфери и транспорт с лицензиран категоризиран туристически автобус по програмата с местен персонал. Автобусът е на разположение на туристите от Кайсери до Кония.
 • По 1 бутилка минерална вода 0.5 л всеки ден (получава се в автобуса)
 • 7 (седем) нощувки със закуски и вечери по програмата в хотели 4 звезди – две в Кайсери – “MOONDAY” HOTEL, две в Юргюп – “FLORİA” HOTEL URGUP, три в Кония – HOTEL “SELCUK” KONYA
 • Местен екскурзовод на български език, придружаващ групата по време на цялото пътуване от Кайсери до Кония
 • Водач-екскурзовод от туристическата агенция от България
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.


Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти – около 40 евро. Заплащат се в турски лири. Събират се от водача на групата след пристигането в първия хотел, когато ще бъде известна и точната сума в турски лири.
 • Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 до 85 г.: 20 лв.
 • Бакшиши за шофьора и екскурзовода и по маршрута – 30 евро на турист за цялото пътуване. Събират се от водача на групата.
 • Бакшишите за пренасяне на личния багаж в хотелите се заплащат от самите туристи
 • Ресторант “Яшарбаба” в Юргюп, с транспорт – 35 евро
 • Представление Сема в Юргюп или Невшехир, с транспорт – 30 евро
 • Полет с балон – цените са от 200 до 280 евро, заплащат се при уточняване на броя желаещи и възможностите на предлагане (на място)
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание. Цената се изчислява индивидуално при запитване.           

 Условия за записване:

 • Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит 1000 лв на човек;
 • Пълно плащане до 30 дни преди датата на тръгването 
 • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето, или от двамата родители, ако пътува с друг придружител

Анулационни условия:

 • В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
 • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

 Важно!

 • Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 20 туристи. При по-малка група от 15 до19 туристи се доплащат по 100 лв. на човек
 • В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити
 •  При драстична промяна на цената на горивото ТО си запазва правото на промяна на цената, но не повече от 10 % от общата цена
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Часово време: по време на пътуването часовото време е с един час напред.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от ЗТ .
 • Начин на плащане: в лева по банков път.                  

Галерия