Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    8 дни / 7 нощувки
  • Държави:

    ТУРЦИЯ
  • МАРШРУТ:

    София - Истанбул – Ерели (Хераклея Понтийска) – Зонгулдак – Амасра – Сафранболу – Кастамону - Синоп – Самсун (отклонение до Амасия) - Чака Плай – Орду – Гиресун – Трабзон – манастира “Сюмела” – пещерата “Карача” - Сюрмене - Ризе – Истанбул - София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Едно пътуване из Турция от Босфора до Грузия!

8 дни / 7 нощувки / 7 закуски / 7 вечери

Ден 1. / София – Истанбул – Ерели –  Амасра   
Сборен пункт летище София, терминал 2 в 07:30 ч. Полет София – Истанбул в 09:25 ч., Кацане в Истанбул 10.55 ч. местно време, летище „Истанбул“. Посрещане от местния екскурзовод, местен автобус и шофьор.
Начало на автобусна черноморска обиколка до крайната точка – град Ризе. 
 От Истанбул продължаване за Коджаели и Ерели (Хераклея Понтийска). При възможност разходка и посещение на пещерата Cehennemağzı Caves (адската уста). Отпътуване за Зонгулдак. Кратка спирка. Отпътуване за Амасра. Пристигане в Амасра вечерта. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 2. / Амасра – каньона Анджасу – Сафранболу      
          Закуска. Разглеждане на Амасра до обяд – археологическия музей, римския мост. църквата, превърната в джамия, Замъка, Чаршията.  Отпътуване за каньона Анджасу.  Кратка спирка. Продължаваме за Сафранболу. Разходка в града. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
          Амасра – наричана от местните “Перлата на Черно море”. Градът има дълга и интересна история – бил е част от Древна Гърция. Омир го споменава в своята “Илиада”. Разположен е върху живописен полуостров, а плажовете му са покрити със ситен бял пясък. Амасра има 2 острова – по-големият Бюйюк ада (Büyük ada), а по-малкият Тавшан адасъ (Tavşan adası) (Заешкият остров). Целият град е изпъстрен с останки от различни исторически епохи и е буквално като музей на открито. В древността е познат под много различни имена, най-известните от които: Сесамос, Амастрис и Самастро. Бил е важен град на много цивилизации – пр. Христа, в Римската империя, във Византия, търговска станция на генуезците, при Мехмет Завоевателя и до днес.     

          Сафранболу – важен пункт по пътя между Истанбул и Синоп. От 1994 г. под егидата на ЮНЕСКО. Бил е важна спирка на кервани по Пътя на коприната – древния търговски път между Китай и Западния свят. Известен с процъфтяващата си търговия с шафран, а през 18-ти век се превръща в значим османски търговски център. Днес е с над 1000 запазени исторически обекти, турски бани и джамии от 17- ти век.

Ден 3. / Сафранболу – Кастамону – Синоп – Самсун              
          Закуска. Отпътуване за Кастамону – 904 м н.в., средновековен град, развиващ се през 18-ти, 19-ти и 20-ти векове. Запазени са над 3 000 стари къщи, някои от тях реновирани, други  превърнати в музеи, ресторанти, ханове. Разходка и отпътуване за Синопнай-северната точка на турското Черноморие и най-защитеното пристанище.      

          Синоп – оживен търговски град в северния край на главните керванни пътища от Кападокия и земите на Ефрат. Още от античните времена, поради подходящия брегови релеф, градът става едно от важните пристанища на Черноморското крайбрежие. Съществува още в периода на хетите и често става арена на кървави войни. Той е посетен и от Александър Македонски, който се среща тук с прочутия философ Диоген. Диоген Синопски, наречен Циника, е роден тук през 412 г. пр.н.е. и умира през 323 г. пр.н.е. в Коринт. Диоген е първият човек, заявил „Аз съм гражданин на света (cosmos)“, създавайки по този начин понятието „космополитизъм“. След като вижда, че Диоген живее в една бъчва, Александър Македонски решава да му помогне и му казва, че ще изпълни всяко негово желание. Тогава Диоген дава прочутия си отговор: „Не ми прави сянка, друго не искам“. Диоген е последовател на философия, отхвърляща благата на цивилизацията. През 1085 г. Синоп е превзет от турците. Той се превръща в един от важните търговски центрове на Анадола. Анадолската селджукска държава провежда сериозни благоустроителни дейности в града. Построени са редица ислямски обекти между които е и джамията „Аляддин”. Тук се е намирала и важна корабостроителница. През последния период на османската империя крепостта в Синоп е превърната в затвор. Той се окачествява като „Анадолския Алкатрас“.       
          Следобед отпътуване за Самсун – четиринадесети по големина в страната, 802 х. Жители, родното място на Турската република. Пристигане привечер. Тук на 19 май 1919 г. пристига Мустафа Кемал Ататюрк, заедно със своите съмишленици, с кораба „Бандърма“, където полага основите на Турското национално движение. Този ден се счита за началото на кемалистката революция и е официален празник на Турция, който се празнува като Ден на младежта. Настаняване в хотел. Вечерен тур из града. Вечеря. Нощувка.  

Ден 4. / Самсун – Амасия – Самсун
         Закуска. Еднодневна екскурзия до Амасия.        

          Амасия –  според географа, историк и пътешественик Страбон, роден през 64 г. пр.н.е. в Амасия, автор на сборника „География“ от онова време, градът е основан от амазонските жени – войни, а името на града произхожда от името на тяхната кралица Амасис. Първа столица на царство Понт. На хълма Харшена (Harşena) и в крепостта над селището са разположени 21 издълбани в скалите гробници на понтийските царе, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Град, чиято история датира от 6500 г. пр. Хр., е разположен в Северната част на Турция в тясната долина на река Йешилърмак (Yeşilırmak), която е дълга 468 км и се влива в Черно море. Като център на различни цивилизации от времето на хетите до днес, Амасия е едно от най – древните селища в Анадола, укрепено над двата бряга на реката. По време на Османската империя, Амасия е важен интелектуален център – има 18 семинарии. Амасия е родно място на османските султани Мурад I и Селим I, а много принцове и князе са били изпращани там, за да управляват и да трупат опит, затова и градът има голямо значение за османската история. В Амасия през 1919 г. Ататюрк намира подкрепа във войната за независимост и обявява основните принципи на бъдещата държава. Статуята на Ататюрк и другарите му на площада напомня за това събитие. Разглеждане на града до 16.00 ч. Връщане в хотела в Самсун вечерта. Вечеря. Нощувка.   

Де 5. / Самсун – Чака Плай – Орду – Гиресун –  Трабзон     
Закуска. Отпътуване за Чака Плай и Орду – граници на областта. Кратки спирки.       Продължаване за Гиресун, разположен на Черно море. Кратка разходка.

          Продължаване за Трабзон. Пристигане следобед. Разходка на пристанището, крепостните стени и стария град. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Тра̀бзон или Трапезунт –
разположен на историческия Път на коприната. Смесица от различни религии, езици и култури в продължение на векове. Намира се на стратегически път към Персия на югоизток и към Кавказ на североизток. Търговска колония на Венеция и Генуа. Трапезунт образува основата на няколко държави през дългата си история и служи като столица на Трапезунтската империя в периода 1204 – 1461 г. Просперира отчасти заради износа на продуктите си: желязо, сребро, стипца, вино, дрехи и отчасти заради данъците, които налага на преминаващите търговци към и от западните части на Персия. През 1461 г. Трапезунт е завладян от Османската империя. Тук е роден султан Сюлейман Великолепни. Към началото на ХХ век Трабзон губи значението си, поради построяването на железопътната линия Анкара – Ерзурум. Днес централната част е разположена върху триъгълно плато между две дълбоки долини. В основата му са запазени останки от римското пристанище. Градският център е ограден от изток и от запад със стени, датиращи от византийско време. Търговският квартал е обособен около базар и парк в източната част на града близо до стария генуезки замък Леонтокастрон. Най-запазената църква е „Св. София“ – днес музей с изглед към морето.

Ден 6. / Трабзон – Сюмела – пещерата Караджа – Ризе           
          Закуска.
Отпътуване за Сюмела – манастир на 1700 години, един от най-древните манастири в света. Според легендите е основан през трети век, в периода на Византийската империя, от двама монаси, дошли от Атина. В продължение на векове е   важен религиозен център и място където са живеели много отшелници. Монасите, заедно с книгите, напускат манастира завинаги през 1923 г., по време на миграционните процеси между Гърция и Турция. Нов манастир Сюмела е основан в Северна Гърция, който съществува и до днес, като старият е бил изцяло изоставен. 

          Около обяд отпътуване за пещерата Караджа – в селището Чебели, една от 40-те най-известни в света. Открита през 1960 г., а за посетители през 1996 г. Надморска височина 1150 м. Съвкупност от няколко пешери с дължина 105 метра. През лятото е прохладно, а през зимата топло.        
          Късен следобед – отпътуване за Ризе. Град, разположен в района между планината Качкар и Черно море. Районът е покрит с вековни гори и тук се намират 25 процента от горските масиви на Турция. В района на Ризе има много малки крепости от 13-ти и 14-ти век. Това са били наблюдателни крепости, сигнални кули и аванпостове. Най-прочута е крепостта Зил, която привлича вниманието със запазения си средновековен вид. Други важни крепости са Варош, Джиха и Къз. Районът е известен с отглеждането на чай, неслучайно носи името си „Столицата на чая“. Чаят в Ризе започва да се произвежда масово в периода 1940 -1950 г, като преди това районът е изключително беден. През 1958 г. в града е създаден Изследователски център, посветен на чая. Привечер настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

 Ден 7. / Ризе и околностите
Закуска. Целодневна екскурзия из региона. Прекрасен ден за отдих около Ризе – град, който от едната си страна е обагрен в десетки нюанси зелено, а от другата в синьо.  

         Смелите моряци от Милет, които създали колонии в Средиземно море, след известно време се отправили към Черно море, за да търсят нови места за търговия, независимо от бурните води. Останали впечатлени от завладяващата природа и плодородните земи на региона и създали свои колонии тук. Ризе също бил една от колониите, които основали. След това Ризе станал дом на различни цивилизации, включително перси, римляни, византийци и на османците.

          Посещение на природните обекти покрай река Фъртъна до Чамлъхемшин и Айдер – известен планински курорт и национален парк. При възможност изкачване до водопада Половит и крепостта Зилкале – замък, построен през 14-15 в. с интересна кула и параклис в арменски стил. Построена върху стръмна скална маса, крепостта Зилкале е един от най-важните исторически паметници в Ризе. Не е известно кога е построена, но се знае, че през Средновековието от тук е минавал пътя на керваните, пътували по историческия път на коприната. Зилкале била крепост, която осигурявала сигурността по Пътя на коприната, свързващ Европа с източната култура. Крепостта, оцеляла до наши дни, е сред най-величествените крепости на Турция. Планината Kaчкар, която се издига над Зилкале и придава още по-внушителен облик.   Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.               

Ден 8. / Ризе Истанбул – София
Закуска (или сух пакет). Отпътуване от хотела за летището. Полет Ризе – Истанбул в 08:40 ч. Кацане в Истанбул в 10:55 ч., летище „Истанбул“. Полет до София в 13:35 ч. Кацане в София в 14:55 ч. местно време, терминал 2.   

Цена на човек в двойна стая в хотела                2 460 лв
Доплащане за единична стая 570 лв


За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на sofia@qtravel.bg
или да се обадите на  Радослава 0898 516 681
   

Допълнителна информация

Цената включва:
– Самолетни билети по програмата: София – Истанбул и Ризе – Истанбул – София с прекачване в Истанбул с полети на турските авиолинии с един чекиран багаж до 23 кг и един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси
– Трансфери и транспорт с лицензиран туристически автобус (46 места) по програмата с местен персонал. Автобусът е на разположение на туристите от Истанбул до Ризе по програмата
– 7 (седем) нощувки със закуски по програмата в хотели 3 и 4 звезди
1 н. AMASYA RHİSOS GOLD HOTEL
1 н. SAFRANBOLU HOTEL “AYGUR”
2 н. SAMSUN HOTEL MY HOUSE
1 н. TRABZON HOTEL GRAND VİVES
2 н. RIZE HOTEL “RİZE BY WYNDHAM”
– 7 (седем) вечери в съответните хотели
– Местен екскурзовод на български език, придружаващ групата по време на цялото пътуване от Истанбул до Ризе
– Водач-екскурзовод от туристическата агенция от България
– Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 5 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти – около 50 евро на човек. Събират се от водача на групата след пристигането в първия хотел
• Доплащане на застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” – 20 лв. за лица от 70 до 85 г
• Бакшиши за шофьор и екскурзовод – 40 евро на турист за цялото пътуване. Събират се от водача на групата след пристигането в първия хотел
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2,5%– 4,5% от туристическия пакет

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването
• Депозит 1 000 лв на човек 
• Доплащане до 25 юли 2024

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Важно!
• Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 20 туристи. При по-малка група се доплащат съответно по 200 лв. на човек при група от 15 – 19 туристи.
• В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл. 97 от ЗТ .

Галерия