Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    6 дни / 5 нощувки
  • Държави:

    Турция
  • Градове:

    София - Истанбул – Диарбекир – Татван - Ван – Хошап - Чавуштепе – о-в Акдамар - Догубаязид – Ани - Карс
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Пътешествие из древните арменски земи в съвременна Източна Турция.
И израза: “Това го има само във Ван“, защото пред вас ще изникнат: Великите царства Урарту, Арарат и Ван
Мистичната природа – тюркоазените езерни води, отразяващи вулканични планини, дружелюбно намигащи на туристите.
Гальовната животинка – ванската котка, с поведение на домашно куче, изпратена от Господ в суровата природа за компенсация
Местната кухня – омая от билково сирене или гореща супа от кисело мляко с киселец и ориз.

6 дни / 5 нощувки / 5 закуски / 5 вечери

 

Ден 1. / София – Истанбул – Диарбекир
         Полет София – Истанбул в 09:20 ч., терминал 2. Кацане в Истанбул в 10:55 ч. местно време, летище „Истанбул“. Полет Истанбул – Диарбекир 13:25 ч. Кацане в Диарбекир в 15:25 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Пешеходна разходка из централната част – Арменската църква, Крепостните стени – най-широката и най-дългата цялостна отбранителна стена в Турция, от 2015 г. под егидата на ЮНЕСКО, Минарето „на четири крака“. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
       Диарбекир (на турски с произношение Диярбакър) град-крепост, разположен край река Тигър. Един от най-старите градове на Месопотамия. През 640 г. е завоюван от арабското племе Бекр. Името му идва от думите Diyar-i-Bekr (Градът на Бекр). Благодарение на географското си местоположение, той става част от Пътя на коприната. През 1001 г. Диарбекир става резиденция на кюрдската династия Мерваниди. През 1085 г. преминава в туркменски ръце. През 1534 г. е завоюван от султан Сюлейман Великолепни и влиза в състава на Османската империя. Византийската крепост получава названието Ичкале. През 1847 г. избухва кюрдско въстание, но е потушено. Диарбекир става център на провинция Кюрдистан, населена предимно с арменци. Съществуват 7 арменски училища. Първият погром над арменците е през 1895 г. при султан Абдул Хамид Втори. Към 1915 г. в града и околните села над 50 % са арменци, над 20% кюрди, около 20% турци и други народи – асирийци, черкези, араби. Християните са над 50% от населението на града. През 20 в. Турски Кюрдистан става арена на сблъсъци. През 1937 г. Ататюрк лично посещава града и го преименува на Диярбакър. (от турската дума „bakır“– „мед“). През 1966 г. в Диарбекир е основан филиал на Анкарския университет (от 1973 г. вече независим университет “Тигрис”). Градът е затворен за туристи от 1981 г. до 2002 г., поради несигурната обстановка. Днес може да се посети крепостта, чиито стени датират от стария римски град Амида и са в сегашния си вид от средата на IV в. Източната половина на заградения град е била срината през 2015/2016 г. по време на кюрдско-турския конфликт. През 2017 г. е разрушена западната половина. Археологическият музей се намира в джамията Зинджирийе, а експонатите свързват 4000 години от историята на града. Забележителна е джамията Козъм Падишах Джами (1512 г.), прочута с Четирикракото минаре, което изглежда провесено във въздуха. През 1966 г. в Диарбекир е създаден филиал към църквата “Света Богородица”, строена през 4 в. Местното население от векове се занимава със занаятчийство – тъкане на коприна, килимарство, бакърджийство и бижутерство.

Ден 2. / Диарбекир – Силван (Тигранакерт) – Малабади – Татван – Ван
Закуска. Отпътуване за езерото Ван в 08.30 ч. Попътно разглеждане на град Силван, в подножието на който се е намирала древната столица на Армения.
Тигранакерт – построен е около 78 – 75 пр.н.е от император Тигран Велики.  През 1966 г. в Диарбекир е основан филиал на “Новата Армения “, като било планирано Тигранакерт да се превърне в новия център на арменската култура и цивилизация. Градът също така щял да служи като символ на величието и славните победи на Тигран. Около 78 г. пр.н.е., когато Арменската империя била в пика на своето развитие, Тигран започнал строежа на своя град-мечта. Мястото е избрано в резултат на точни изчисления, градът е разположен в центъра на основните търговски пътища на Древния свят. Градът бил толкова голям и важен, че в негова чест цялата равнина, която започвала от южните склонове на Сасун и достигала до река Тигър и до град Амид (днешния Диарбекир), била кръстена Тигранакерт. През времето на относително кратката история на Тигранакерт новата столица е с население приблизително 100 000 души. Пазарите на града били пълни с търговци. Градът бързо се превърнал както във важен търговски, така и в културен център на Близкия изток. Тигран бил голям любител на театралните постановки и построил в града театър, в който главните изпълнители били гръцки и арменски актьори. През 69 пр.н.е. градът е разрушен от римляните, предвождани от Лукул, всички статуи, злато, ценности били пренесени в Рим. Регионът в продължение на векове остава център на арменската култура и е заселен от арменци. Това продължава до края на XIX – началото на XX век.
Продължаване за моста Малабади. Кратка спирка Мостът Малабади (в турски източници от Средновековието: мостът Акарман или  араман) е възстановен през 1989 г. Построен е през 1147 г. – прочут с най-дългата и висока арка от всички каменни мостове в света. “Майсторът инженер е показал такова изкуство, каквото никой от архитектите, преминали през това майсторство, не е показал” – пише Евлия Челеби. Казват, че куполът на “Света София” в Константинопол може да влезе под моста Малабади. Продължаване за Татван, на брега на езерото Ван.
         Татван – главен град в провинция Битлис (н. 96 000 ж). В исторически план е част от пътя на коприната от Ван до Битлис. Железопътната гара е връзка към Техеран. Има и ферибот с влак през езерото Ван, модернизиран през 2015 г.  Пристигане привечер в град Ван. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3. / Ван – крепостите Хошап и Чавуштепе – остров Акдамар
         Закуска. Днес ще се потопим в древната история – царството Урарту – историческо царство от желязната епоха с център езерото Ван и Арменското плато, известно и под имената Царство Арарат или Царство Ван. Появява се през 9 в. пр. Хр. Като географско понятие се отнася за планинската област между Мала Азия, Кавказ и Месопотамия, днес известна като Арменското плато. След края на Урарту през 6 в.пр.н.е., на историческата сцена се появява първата известна арменска династия Оронтиди (Ервандиди). Урартите имат различни видове храмове. Има и вкопани в скалите храмове, които се възприемат като врата към обиталището на някой бог. Стените им са изписани с клинопис. Открити са следи и от куполовидни храмове. По стените на храмовете, както и на градовете се намират най-разообразни фрески, свидетелстващи за развито изкуство. Културата и изкуството на Урарту са в дълбоко взаимодействие с другите културни региони от епохата – най-вече с Асирия, също с културата на фригийците, гърците, етруските. Урартийският език граматически и лексикално е сходен с езиците от северен Кавказ. До нас са достигнали едва 400–500 думи от този език, защото откритите текстове са доста еднообразни, информация за военни походи, разкази за извършени строежи, по-рядко за култови писания. Едва няколко запазени паметника представляват писма, списъци или заповеди. Урартийският език е писмен, тъй като възприема клинописа от Асирия, но в опростена форма.
          Хошап – крепост, недалеч от селцето Гюзелсу, датираща от времето на Урарту. От 1643 г. е под управление на кюрдите. Според легендата, на архитекта на крепостта била отрязана ръката, за да не строи нищо повече.
        Чавуштепе – намира се до главния път Ван – Хакари, в Източната провинция Ван. Един от важните туристически обекти на Ван, принадлежи към много светлия и успешен богат период на цивилизацията Урарту. Построен е в планината Бол за военни и икономически цели от крал Урарту II Сардури (764-735 пр. Хр,) на 10 км от Гюрпънар и на 25 км от Ван.
      Остров Акдамар (Ахтамар) – на половин час от брега. На острова се издига Акдамарската църква от Χ век (арменска църква), чиито каменни стени са украсени със старозаветни сцени и фигури. Превърната сеаг в музей. Седалище на арменския православен патриарх, основана от крал Гагик между 915 и 921 г., заедно с кралски дворец и манастир. Комплексът първоначално включва улици, градини и терасовидно разположени паркове около двореца и църквата. Храмът е единственото, което е останало и до днес. Самата църква има формата на кръст и конусообразен покрив. Изградена от червени туфи, донесени на острова от далечни каменоломни. В нея могат да се видят все още впечатляващи фрески.

Ден 4. / Забележителностите на град Ван
        Закуска. Един прекрасен ден в града – посещения на Музея на Ван, Къщата на котките, Крепостта на Ван, чаршията, ресторантите, кафенетата с музиканти …
Град Ван – на кюрдски Wan, седемнадесетият град по големина в страната.
Населението на Ван през 2018 г. е над 1 млн души. На мястото на днешния град се е намирал град Тушпа, столицата на държавата Урарту, известна и като Ван, част от Велика Армения, част от Византия, част от арабските завоевания, част от Багратидска Армения, два пъти разрушаван от войските на Тимур (Тамерлан). Държавата Урарту е обхващала Източен Анадол, Армения и част от днешните ирански земи. Издигнати са били над сто силни крепости за защита на държавните граници. Крепостта Ван се е намирала в центъра на държавата. Легенда разказва как един ден царят казал на единия от двамата си синове да вземе половината от населението и да се пресели на запад. Този принц достига до днешен Измир и оттам с кораби преминава в Италия. Предполага се, че етруските са потомци именно на тези преселници. Находките на цивилизацията Урарту носят големи прилики с находките на цивилизацията на етруските. Пътищата и кервансараите осигурявали бързото и сигурно придвижване на търговските кервани. Тук е родината и на прочутата ванска котка – бяла, с дълга козина, едно зелено и едно синьо око. Заради древния й произход често я наричат и котката на Ной. Всъщност котките с едно зелено и едно синьо око са изключително ценени, развъждат се единствено във Ван, струват скъпо и не могат да се изнасят извън страната, освен при изключителни обстоятелства. Интересно за тях е, че обожават да плуват и да се мокрят. Контрабандата на тези почитани животни се наказва със затвор.
            Един от прекрасните природни обекти е водопадът Чалдъран. До него се намира исторически мост. В езерото живее специфичният сладководен кефал. Деликатес на Ван е и сиренето с треви, известно още от периода Урарту.
           Гордост на Ван е и умението да се изработват бижута. Изработките са от сребро или злато. Има и реплики на бижута от древната държава Урарту, копия на шедьоври на старите арменски майстори – бижутери или накити от времето на Османската империя. Цените нарастват, според периода, в който са направени оригиналите, а чаят, кафето и виното са бонус към шопинга. Връщане в хотела. Вечеря. Вечерни музикални забавления. Нощувка.

Ден 5. / Ван – Догубаязид – дворецът „Ишак паша“ – Ани – Карс
       Закуска. В 08.30 ч отпътуване за Догубаязид. Попътно посещение на водопадите Мурадие. Посещение на крепостта: Старият и Новият (Ишак паша) дворци. Разглеждане около 2 часа
      Догубаязид (до 1934 г. Баязи́т) – на 25 км от Арарат, на 35 км от границата с Иран. На 2000 м н.в. Население около 60 000 жители. В средата на 4 в. е създаден град Аршакаван. През 1400 г. Баязид Първи – Светкавицата, заповядва да се разруши арменското селише и да се изгради крепост. До днес могат да се открият черти от царството Урарту, 8 в. пр. Хр. Крепостта е запазена от 1 – 4 в. сл. Хр. Градът процъфтява и когато е на Великия път на коприната. През 1020 г. е завзет от византийците, а през 1070 г от Селджукската държава, за кратко от Тимур през 1380 г. От 16. в. започва заселването на кюрди. През 19. в. известно време е в Руската империя. След Берлинския конгрес 1878 г. отново принадлежи на Турция.                                Отпътуване за руините на древния град Ани – старата столица на Армения, почти на границата с днешна Армения. Разглеждане около 2 часа.
        Анѝ – столица на средновековното Арменско царство, чиято територия се е простирала в земите на сегашна Армения и цяла източна Турция. Градът е разположен на триъгълно очертан полуостров, на мястото, където река Цахкоцадзор се влива в река Акурян. Мястото за разполагане на града е изкусно подбрано, поради естествената му защита: от две страни с река, а от трета чрез долината Бостанлар. Анѝ е наречен „Градът на 100 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути и е сочен за един от най-богатите градове с изкусно построени технически и естетически религиозни сгради, дворци и крепости. Сравняван е с Константинопол, Багдад и Кайро. До средата на 17 в на територията на Ани съществува малка крепост, която постепенно запада и през 18 в вече е обезлюдена. Обезлюдяването на града е свързано с по-широката тенденция за обезлюдяване на региона, който е зона на конфликт между Османската империя и държавните образования на територията на Персия. През 1878 г. като резултат от Руско-турската война, райноът на Карс, включително и Ани, преминават в ръцете на Руската империя. И така през 1892 г. в района на Ани започват първите археологически разкопки, организирани от Руската академия на науките. Експедицията е ръководена от руския археолог и ориенталист Николай Мар (1864 – 1934 г.). През 1904 г. разкопките продължават до началото на 1917 г. Големи части от града са професионално разкрити, редица сгради са измерени и картографирани, а всички находки са детайлно описани. В края на Първата световна война, след обявяване на независимата република Армения, османски войски се насочват към района на Карс и го завладяват през 1918 г. Всички находки от Ани са спасени от Ашхарбек Калънтар, участник в експедицията на Мар. Днес тези находки се намират в Ереванския държавен музей за Арменската история. След края на войната, Турция като победена отстъпва на Армения района на Карс, но след офанзива през 1920 г. отново си го връща. През 1921 г. е подписан договорът от Карс, според който Ани и районът на Карс остават турски.
Пристигане в Карс привечер. Настаняване в хотела. Вечеря. Пешеходна разходка из града. Нощувка.

         Ден 6. / Карс – Истанбул – София
         Ранна закуска. Посещение на крепостта в града, датираща още от Карското арменско царство от 10 в., историята на Византия, Селджуците, Грузинското царство и Османската империя. В момента Карс е като Музей под открито небе – смесица от арменска, руска и турска култури. Запазени са здания от 19 в, напомнящи елитни руски квартали, което го отличава от съвременните турски градове. Затова и емблемата на града са десетки култови жилищни и административни сгради в руски и арменски стил – две-три етажни с характерни корнизи и балкони с ковани решетки, специфични покриви, павирани мостове, газени улични лампи, наподобяващи фенери.
       Отпътуване за летището в 09:30 ч. Пристигане на летището около 10.00 ч. Полет до Истанбул в 11:30 ч. Кацане в Истанбул в 13:55 ч., летище „Истанбул “. Полет до София в 19:00 ч. Кацане в София в 20:20 ч. местно време, терминал 2 – летище София.

 

Цена на човек в двойна стая в хотела                2 170 лв
Доплащане за единична стая 420 лв


За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на sofia@qtravel.bg
или да се обадите на Радослава 0898 516 681

Допълнителна информация

Цената включва:
– Самолетни билети по програмата: София – Истанбул – Диарбекир с прекачване в Истанбул и Карс – Истанбул – София с прекачване в Истанбул с полети на турските авиолинии с един чекиран багаж до 23 кг и един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси; 
– трансфери и транспорт с лицензиран туристически автобус по програмата с местен персонал. Автобусът е на разположение на туристите от Диарбекир до Карс по програмата.
5 (пет) нощувки със закуски по програмата в хотели 3 и 4 звезди:
– 1 н. в Диарбекир HOTEL “ MİTRA”
– 3 н. във Ван HOTEL” GRAND HOTEL VAN”
– 1 н. в Карс HOTEL” KARS KALE HOTEL”
5 (пет) вечери в съответните хотели 
– по една бутилка минерална вода 500 мл всеки ден в автобуса- местен екскурзовод на български език, придружаващ групата по време на цялото пътуване от Диарбекир до Карс
– Местен екскурзовод на български език, придружаващ групата по време на цялото пътуване от Диарбекир до Карс;
– Водач-екскурзовод от туристическата агенция от България;
– Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 5 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти – 35 евро. Събират се от водача на групата след пристигането в първия хотел.
• Бакшиши за шофьор и екскурзовод – 50 евро на турист за цялото пътуване. Събират се от водача на групата след пристигането в първия хотел.
• Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 до 85 г.: 20 лв.
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2,5%– 4,5% от туристическия пакет. 
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт или лична карта, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Депозит 1000 лв на човек;
Доплащане до 20.06.2024

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Важно!
• Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 20 туристи. При по-малка група се доплащат съответно по 200 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
• В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Часово време: по време на пътуването часовото време е с един час напред.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от ЗТ .
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия