Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  7 дни / 5 нощувки
 • Държави:

  ИСЛАНДИЯ


 • София - п-ов Снайфелснес – Златният кръг – Скафтафел – Вик – Рейкявик - София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

Защо да изберете тази програма?

 • Ограничени места и група до 20 участници!
 • Пътуването в Исландия е през септември – прекрасен сезон за посещение в началото на есента;
 • Гарантирани дати и предплатени групови самолетни билети на Австрийски авиолинии;
 • Само при нас – ВОДАЧ от България – специалист по ГЕОМОРФОЛОГИЯ, който увлекателно ще Ви разкаже за релефа и особеностите на тази огнедишаща Северна земя!
 • Резервирани 3* и 4* хотели на 5 различни локации на острова – удобство и комфорт, без дълги повтарящи се преходи всеки ден.
 • Включени в цената 4 целодневни тура, които ще Ви покажат Северната, Западната и Южната част на острова.
 • Включено посещение на 5 от емблематичните водопади на Исландия!
 • По време на преходите от Ден 2 до Ден 5 се ползват услугите на лицензиран местен екскурзовод, който с радост ще отговори на всичките ви въпроси!
 • Възможност за вдигаща адреналина разходка върху един от ръкавите на Ватнайокул – най-големият ледник в Европа, чиито ледени скулптури ще ви смаят.
 • Цял свободен ден в Рейкявик, който ще може да прекарате според вашите интереси!


Ден 1 / София – Виена – Кефлявик
Излитане от летище София в 18:45 ч. с полет на Австрийските авиолинии. Кацане във Виена в 19:20 ч. Продължение за Исландия в 21:00 ч. Кацане на летище Кефлявик в 23:20 ч. местно време. Настаняване в хотел Aurora Star 3*, разположен на летище. Нощувка.

Ден 2 / Кефлявик – полуостров Снайфелснес
Закуска в хотела. Отпътуване към полуостров Снайфелснес (180 км, 2 часа). Полуостровът често е наричан „Малката Исландия“, защото на него има всичко, което може да очаквате от тази Северна земя: ледници, фиорди, планини, водопади, базалтови скали и лавови полета. Първата ни спирка е плажът Ютри Тунга, където ще имате възможност да видите тюлените. Ще спрем за снимки при самотната Черна църква Будакирха, разположена по средата на застинало лавово поле. Пейзажът е сюрреалистичен и сякаш излязъл от скандинавска сага. Лесно можем да си представим как мистични тролове и елфи се появяват от домовете си в дълбоките лавови процепи и оставят стъпките си по ярко зелената трева. Ще се любуваме на гигантските базалтови колони на Лондрангар и на Скалният мост при Арнарстапи.

Продължаваме към най-известната и най-фотографираната планина в Исландия Къркюфел с едноименния водопад в нейното подножие. Висока едва 463 м, тя има формата на пирамида и е наречена „Църквата“ заради причудливата си отличителна форма. От друга гледна точка има форма на вещерска шапка или на върха на кофичка сладолед. Тъй като е близо до морето, тя дълги години служила за ориентир на моряци и рибари, а днес любителите на Игра на тронове ще я разпознаят като част от декора на драматичните събития от Сезон 7. Настаняване в хотел  Langaholt Guesthouse 3*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 3 / Златният кръг на Исландия
Закуска в хотела. Продължаваме с най-популярните забележителности на Западното крайбрежие на Исландия, наричани Златният кръг. Отпътуване към Национален парк Тингвелир  (180 км, 2 часа и 30 минути). Тингвелир е дълбоко почитано историческо място, тясно свързано със съвременната исландска идентичност, модерно общество и управление – тук бил разположен първият исландски Парламент, който просъществувал от 10 до 18 век. Мястото е и геоложки феномен с огромно значение за науката – именно тук на сушата си дават среща две континентални литосферни плочи. Разломът е част от Северноатлантическият средноокеански хребет – границата между раздалечаващи се тектонски плочи на Евразия и Северна Америка.   

Днес ще посетим и световноизвестният гейзер Гейзир, бащата на всички гейзери по света. Ще имаме уникалният шанс да видим как врящата вода на неговия брат гейзера Строккур се надига от дъното на геотермалната зона и огромният воден мехур с грохот се разпръсква в милиони капки над главите ни на 40 м височина. Наистина незабравимо преживяване за цял живот! 
Следва разходка до величествения водопад Гълфос или Златният водопад. Той е на две нива и е висок 32 м със среден обем от 110 куб. м в секунда. Образуван е от бързите води на река Хвитá или Бялата река, водеща началото си от ледника Лангйокул. При слънчево време се пригответе да уловите огромната дъга, която неотменно украсява водопада!  
Ще имаме възможност да се изкачим и да погледнем във вулканичния кратер Керид с приказното езеро в него – едно от красивите „сини очи“ на острова. Кратерът е с тъмночервен цвят, широк е 170 м, дълбок 55 м и е доста „млад“ – само на 3000 г.  Исландия с право е наричана Земята на огъня – тук имаме невероятната възможност да видим как пред очите ни се формира най-новата суша на нашата планета. Процесът е започнал преди 25 милиона години, а най-старите скали на острова датират от преди 16 милиона години. Днес тук има над 30 активни вулкани, които активно изригват на всеки 4-5 години.
Настаняване в хотел  Stracta 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 4 / Южно крайбрежие – водопади и ледник
Закуска в хотела. Продължаваме към живописното Южно крайбрежие, посветено на водопадите и на ледниците на Исландия. На 30 мин. от хотела ще спрем да разгледаме впечатляващия водопад Селяландсфос, висок 60 м. Тайната на водопада е, че има пътечка зад водната завеса и през лятото всеки може да мине зад него, но трябва да внимавате да не се намокрите или подхлъзнете. Водопадът е разположен на река Селяландсá и захранва водите си от ледника Ейяфялайокул, под чиито снегове се крие едноименният вулкан, виновник за неразборията във въздушното пространство над Европа през 2010 г., когато изригна и тонове пепел покриха Стария континент.

Следващият водопад за днес е близкият Глюфрабуи, срамежливо скрит зад огромна скала и почти невидим за неопитното око на туристите. Висок е 40 м, името му се превежда като „Обитателят на каньона“ и е едно от скритите бижута на Исландия. За да го видите отблизо носете дъждобран и стабилни непромокаеми обувки. Ще влезете в тесен и тъмен каньон, образуван в черната лава. Представете си чувството: синьото небе и гонещите се облаци са над главата ви, край вас са черните вулканични  скали, покрити с яркозелен мъх, а пред вас се разстила сребърната мъгла от пръските на водопада. При слънчеви дни търсете дъгата!
За пореден път ще затаите дъх пред чудото на водопада Скогафос, свързан с легендата за скритото сандъче със златно съкровище на един митичен викингски гигант от далечния 10-ти век. Водопадът е широк 25 м, висок 60 м и се захранва от водите на река Скогá, популярно място през лятото за улов на исландска сьомга и пъстърва. Тук при слънчево време отново обещаваме красиви снимки с неизменната дъга!
Последната ни спирка за деня ще бъде Национален парк Скафтафел – едно от задължителните места за посещение на острова. От 2008 г. насам той вече е част от защитената територия на Национален парк Ватнайокул, който със своите размери и обхват се нарежда на първо място в Европа. Тук за почитателите на разходките има десетки километри от пешеходни маршрути, разкриващи невероятната природа на парка: ледници, ледникови лагуни, водопади, ледени пещери, равнини от черен пясък, планински ридове и зъбери. Тук огнената стихия на вулканите среща титаничната мощ на ледниците и се оформя един бленуван от всеки турист пейзаж. При ясно време може да зърнете най-високият връх на Исландия Хванадалсхнюкур 2110 м.
Възможност за пешеходна разходка до водопад Свартифос, спускащ се по склон от причудливи призматични базалтови колони (5,5 км, час и половина по кръгов маршрут с лека денивелация от 150 м) или разходка по ледник (с доплащане от 120 евро на човек, продължителност около 3 ч.). Разходката по гърба на най-големия ледник в Европа – Ватнаюкул ще вдигне адреналина ви и ще ви потопи в ледения свят на тишината, където се чуват само пукота на ледените маси и свистенето на вятъра. Усещането да се чувстваш сам на края на света сред белотата на ледниковия език е неповторимо! Включени са: сертифициран местен екскурзовод на английски език, преводач на български език, екипировка: седалка, каска, котки и пикел. Носете си: топло вътрешно яке, водонепромокаемо горно яке, шапка, ръкавици и трекинг обувки хващащи глезена с твърда подметка и борд за котките – ако нямате такива, има възможност да си вземете под наем.   
Настаняване в хотел Laki 3*. Нощувка.

 Ден 5 /  Скафтафел – Вик – Рейкявик
Закуска в хотела. Отпътуване на изток (55 км, 45 мин.) към ледниковото езеро Йокулсарлон, подхранващо се от топящите се ледове на Ватнайокул и на неговите ръкави. Заради по-високите температури и по-бързото топене на ледниците, това вече е едно от най-големите езера в Исландия. Във водите му ще видите многобройни плаващи айсберги с причудлива форма и различни нюанси на синьото. На пешеходно разстояние от ледената лагуна се намира известният Диамантен плаж. Тук върху черния вулканичен пясък са разпръснати стотици ледени късове, изхвърлени от морето. Те бавно се стапят под слънчевите лъчи, хвърляйки искрящи отблясъци и приковаващи за дълго погледа на посетителите като истински диаманти.

Продължаваме към Вик (195 км, 2 часа и 30 мин.), където ще имаме свободно време за обяд и след това ще видим емблематичния черен плаж Рейнисфяра.
Черният пясък, огромните базалтови скали и ревящите вълни на Атлантическия океан са причината през 1991 г. National Geographic да номинира Рейнисфяра за един от Десетте най-красиви плажове извън тропиците, които трябва да бъдат посетени. Отличителните скали в океана са наричани от исландците Рейнисдрангар и според местния фолклор това са вкаменени тролове, които някога са се опитвали да издърпват корабите от морето на сушата, но зората ги изненадала и те се превърнали в камък.
Върху огромната скална арка при Дирхолей се е загнездила колония от цветни тъпоклюни кайри или пъфини, които могат да бъдат видени от май до август всяка година. От висотата на скалите тук се издига и историческият фар Дирхолаеиярвити, боядисан в бяло. Първият фар бил построен тук още през 1919 г., а сегашната сграда датира от 1927 г.
Продължение за Рейкявик – най-северната столица в света (185 км, 2 часа и 30 мин.). Настаняване в хотел Storm 3*. Нощувка.

Ден 6 / Рейкявик
Закуска в хотела. Свободен ден за самостоятелна разходка по улиците на Рейкявик. Ако изберете да останете целият ден в Рейкявик – няма да сбъркате, защото исландската столица има какво да ви предложи: уникална арт среда, пъстри улици, модерни сгради, уютно украсени витрини и прозорци на всеки дом, музеи с многобройни викингски артефакти, весели графити, семейни ресторантчета, айс барове, кафе-книжарници за ценители и много други.

Най-известната сграда на Рейкявик е Халгримскиркя, величествената лутеранска Катедрала под формата на базалтови колони, проектирана от архитекта Гутион Самуелсон. Тя носи името на исландския поет и свещеник Халгримир Петурсон, автор на „Химни за страстта“. Исландците са известни с това, че четат много книги – четенето на исландска литература им дава усещането за идентичност. Още от древни времена поетите в Исландия се радват на голяма почит и дори имат следната поговорка: „Не прави нищо лошо на поета, защото отмъщението ще е ужасяващо“.
Не изпускайте разходката до известната къща Хьофди, построена през 1909 г. за Посолство на Франция и останала в историята не само като една от най-красивите къщи на Рейкявик, но и като място на историческата среща между Рейгън и Горбачов през 1986 г., с която се сложил край на Студената война.      

Задължителна спирка е Солфарид или Слънчевият пътешественик – модерната викингска ладия, елегантно излегнала се на крайбрежната променада при п-ов Сейбраут, любимо място за снимки на всеки турист. Скулптурата е на артиста Джон Гуннар Арнасон и символизира викингското наследство на исландците, възхвалявайки Слънцето. Продължавайки по крайбрежната Променада ще стигнете до ултрамодерната сграда на Културен център Харпа – ще се изненадате от огледалния ефект на фасадата от пчелни пити, проект на датския артист с исландски корени Олафур Елиасон. Следва Старото пристанище – на Източния кей има много магазинчета, галерии, ресторанти и кафенета. Покрай Парламента, Кметството и езерото Тьорнин може да стигнете до Националния исторически музей (вход 2500 ISK). На близо е и статуята на Русалката от 1948 г. на исландската скулпторка Нина Семундсон. На връщане към хотела задължително се разходете по пъстрата улица Лаугавегар, на която ще искате да се спрете и да се снимате буквално на всеки ъгъл.      За любителите на нестандартното изкуство сме приготвили специална изненада, но ще я подшушнем на уше.
По желание посещение на Синята Лагуна. Доплащането за 4-часовия тур до Синята Лагуна е от 110 евро на човек с включени шатъл трансфери, входна такса „комфорт“, кална маска силика, ползване на хавлия и 1 напитка. Не са включени услугите на местен гид и водач на български език.
По желание разходка в открито море с Круиз за наблюдение на ивичести китове, гърбати китове, беломуцунести делфини и морски свине. Доплащането за 3-часовия круиз за наблюдение на китове е от 90 евро на човек и включва тур с корабче, топли одеала, отопляем салон на борда, wifi и екскурзоводски услуги на английски език от морски биолог на борда. Не са включени услугите на местен гид и водач на български език.
Освобождаването на стаите в хотела става до 12:00 ч. на обяд. Късното освобождаване на стаите се доплаща и не може да бъде предварително гарантирано.
Вечерта организиран трансфер от хотела до летище Кефлявик.

Ден 7 / Рейкявик – Виена – София
Полет за Виена в 00:10 ч. Кацане в 06:15 ч. Продължение за София в 15:30 ч. Пристигане в България в 18:00 ч. Край на програмата.

Обща пакетна цена на човек в двойна стая: 

 при група от 15-18 туристи   4 150 лв
 при група от 10 -14 туристи  4 850 лв
 Доплащане за единична  стая  1 040 лв


За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg

или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В цената са включени:
• Самолетни билети София – Виена – Рейкявик – Виена – София с включени летищни такси и ръчен багаж до 8 кг;
• 5 нощувки със закуски в подбрани хотели 3* и 4*;
• Всички трансфери и турове с частен автобус, съобразен с броя на групата;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Лицензирани местни екскурзоводи на английски език по програмата;
• Професионален водач-преводач от България с опит в тази дестинация;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с включени медицински разноски при злополука или акутно заболяване с покритие 30000 щ.д.

Допълнително се заплащат:
• Доплащане за чекиран багаж 23 кг: 100 лева на човек;
• Допълнителни екскурзии – заявяват се и се заплащат предварително при записване;
4 ден: пешеходна разходка до водопад Свартифос, спускащ се по склон от причудливи призматични базалтови колони (5,5 км, час и половина по кръгов маршрут с лека денивелация от 150 м) или разходка по ледник продължителност около 3 ч. – 120 евро на човек,
6 ден: Посещение на Синята Лагуна с включени шатъл трансфери, входна такса „комфорт“, кална маска силика, ползване на хавлия и 1 напитка. продължителност 4 ч. Не са включени услугите на местен гид и водач на български език – 110 евро на човек.

• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5-6 евро на човек на ден);
• Застраховка „Отмяна на пътуване“: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Доплащане за Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г.: изчислява се пропорционално на възрастта на участниците;
• Напитки, входни такси за обектите по желание и лични разходи;
 Условие на записване:
 Депозит: 1500 лв 
Пълно плащане: 65 дни преди отпътуване.

• Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и платен депозит;

Важна информация:
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 10 туристи;
• Към 01.09.2022 няма ограничителни мерки за влизане на български граждани в Исландия;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• В Исландия настаняването в хотелите е след 15:00 ч., а освобождаването до 12:00 ч.
• Посочените цени включват всички държавни и регионални данъци и такси на Исландия, валидни към …………… г.
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
• В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спрямо условията на чл.89 ал.7 т.1 от ЗТ.
Туроператорът не носи отговорност при анулиране или смяна на часовете на полетите от страна на превозвача.
Туроператорът има сключена ежегодна застраховка „Отговорност на туроператор“ при ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД с адрес на управление гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67А.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия