Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    23 дни/ 22 нощувки
  • Държави:

    Германия - Шотландия - Исландия - Гренландия - Дания
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Представяме ви едно пътешествие до две северни кралици – Исландия и Гренландия. От една страна, Исландия – страната на огън и лед, гейзери и вулкани, която въпреки името си е предимно зелена, а от друга страна, Гренландия – най-големият остров на света. Името ѝ означава „Зелена земя“, но над 85% от площта ѝ е покрита със сняг. За 21 нощи на борда на MSC ще имате възможност да се разходите из най-северната столица в света – Рейкявик, да се потопите в Синята Лагуна и да видите най-бързия ледник в света – Sermeq Kujalleq.

ДЕН 1/  София – Берлин
Сутрешен полет София – Берлин с прекачване. Трансфер до хотела, настаняване. Допълнително, срещу доплащане, обзорна екскурзия на Берлин. Имате възможност да видите Берлинската телевизонна кула – най-високата точка на Германия, Берлинската катедрала – най-голямата евангелска църква в Германия. Под свода на Бранденбургската врата ще оцените триумфа на мира и обединението на страната. Ще се докоснете до бетонните блокове на Мемориала на жертвите от холокоста. Ще видите колоните на паметника на загиналите съветски войници в Тиргартен. На финала на разходката, ще посетите Правителствения квартал и Райхстага.

ДЕН 2/  Варнемюнде, отплаване в 17:00 ч.
Закуска. Свободно време. Около 09:00 ч, следва трансфер до круизния терминал във Варнемюнде. Чекиране и настаняване на кораба.

ДЕН 3/ Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 4/  Къркуол, Шотландия, 09:00 – 17:00 ч.
Къркуол е най-големият град на островите Оркни. Първите исторически сведения за него датират от преди около 1000 години. По онова време градът е бил под норвежка власт. Историята на града обаче започва преди поне 5000 години. От тогава датира и най-голяма му забележителност – Скара Брей(Skara Brae). По време на екскурзията си на брега, ще имате възможност да разгледате неолитното селище, състоящо се от 8 постройки, обединени групово и вкопани в земята – нещо, което няма аналог в археологическата наука. Обитавани са приблизително между 3180 и 2500 г преди Новата ера. Това е и най-добре запазеното неолитно селище в Европа. Ако проявявате по-голям интерес към историята на островите, ви препоръчваме да посетите и Музея на Оркни в Къркуол.

ДЕН 5/ Сторноуей, Шотландия, 08:00 – 16:00 ч.
Сторноуей е административен център на Западните острови на Шотландия и е следващият по големина след Къркуол. Открит през 9 век от викингите, градчето бързо е станало главна точка за всички пътуващи заради естествено образуваното пристанище. Тук ще имате възможността да видите красивата сграда на кметството, паметника в чест на загиналите войници от Първата Световна война, замъкът Lews от Викторианската епоха в неокласически стил.

ДЕН 6/  Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 7/  Рейкявик, Исландия, 07:00 – 20:00 ч.
Добре дошли в най-северната столица на света. Въпреки суровия си климат, странна и уникална, Исландия ще ви развълнува. Тук е едно от малкото места, където можете да наблюдавате китове. Желаещите могат да го направят в открити води на борда на специални корабчета. Исландия е известна със със своята геотермална енергия – отоплението на градовете се осигурява изцяло от нея, а електроцентрали я използват за производство на електричество. И не само това – топлината излизаща от земните недра се използва в парници, за отглеждане на домати и банани. В днешния ден ви предлагаме две екскурзии(срещу доплащане). Първата е до „Златния кръг“ – първата спирка от него е Националния парк Тингвелир. Това е единственото място в света, където можете да се разходите между две тектонични плочи – Северноамериканската и Евразийската, които неумолимо се отдалечават една от друга с по 2 см/година. Каньонът образуван между тях, маркира границата между двата континента. След това ще се насочим към геотермалната зона Хаукадалур (Haukadalur) и Гейзер – мястото дало наименование на всички бълващи горещи извори в света. Гейзерът Строкур (Strokkur) изригва през няколко минути и понякога достига до 30 метра височина! Тук е време да извадим фотоапаратите и да се подготвим за невероятни снимки на изригващия Строкур.
Следващото място, което ще покорим е водопада Гълфос, който се превежда като „Златният водопад”. Той е едно от най-популярните природни чудеса на Исландия. Представлява два водопада с каскада, спускащи се от повече от 30 метра височина. Втората ни екскурзия в този ден представлява. разходка до термалната зона недалеч от Grindavik. Тук се намира една от най-популярните и посещавани забележителности на Исландия – Синята лагуна. Тя дължи името си на млечно-синия цвят на водата в нея. Температурата ѝ е 37-39 градуса по Целзий. Лечебните свойства на водата са доказани и затова недалеч е построена клиника за лечение на кожни заболявания.

ДЕН 8/ Плаване
Свободно време за почивка и забавления

ДЕН 9/  Принс Кристиан Сунд, Гренландия, 11:00 – 17:00 ч.
Каналът Принс Кристиан Сунд е кръстен в чест на датския крал Кристиан VIII. Този ден ще премине в плаване между Северния Атлантически океан и най-южните фиорди на Гренландия. Тук може да се насладите от едната страна на заснежените върхове на планините, а от другата – на бялата красота на ледниците, отразяващи следобедното слънце. Докато преминаваме през Принс Кристиан Сунд ще бъдете заобиколени от най-впечатляващите примери за северна красота.

ДЕН 10/ Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 11/  Нуук, Гренландия, 06:00 – 16:00 ч.
Днес пристигаме в столицата на Гренландия. Нуук е най-големия град с площ около 690 км2 и население около 17 000 човека. Фиордът около града е известен със своите водопади, гърбати китове и айсберги. Малките къщи, боядисани в ярки цветове се открояват на снежно белия фон на планината Сермитсиак. В Нуук може да посетите Националния музей на Гренландия и да се запознаете с историята и културата на страната и да видите отблизо както истински 500-годишни мумии и инуитски лодки, така и предмети от съвременния начин на живот на местното население. В града ще видите както старите сгради на Катедралата и къщата на Hans Egede, така и ултра-модерната сграда на парламента.

ДЕН 12/  Илулисат, Гренландия, акостиране в 16:00 ч.
Илулисат е крайбрежен град в западна Гренландия и третият по големина в цялата страна. Интересен факт е, че кучетата за теглене на шейни са почти толкова на брой, колкото е и населението на града (малко над 4000 човека). Градът също е известен с ледения фиорд, който носи неговото име и е част от Световното наследство на UNESCO, а също и с огромните айсберги край залива Disko. Те са част от ледника Сермек Куялек (от гренландски: „Южен ледник“) с площ около 110 000 км2 и дебелина около 2000 м. Той е известен като най-бързия ледник в света. Ледниците, също като реките, се движат постоянно и този снежен представител се движи с почти 40 м за 24 часа. Всяка година от него се отчупват средно 35 млрд тона айсберги като някои от тях могат да достигнат височина до 1 км.

ДЕН 13/  Илулисат, Гренландия, отплаване в 18:00 ч.
Днес може да се разходите до старото селище на местните Инуити или да се полюбувате на огромните айсберги наоколо с преливащите нюанси на бяло, синьо и сиво. Дори и най-начинаещите фотографи със сигурност ще се върнат с впечатляващи снимки от тези гледки.

ДЕН 14/  Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 15/ Какорток, Гренландия, 10:00 – 22:00 ч.
Първите следи от заселване в Какорток датират още от праисторически времена. Цветните къщи и спокойната атмосфера в града предразполагат посетителите да опознаят богатата култура на местното население. Днес може да разгледате местният музей, където ще видите отблизо редки находки от Инуитите, ще се насладите на зеленината с разходка край близкото езеро или да се доближите до местното ежедневие с Kaffemik (букв. „с кафе“). Тази среща на по чаша кафе може да продължи цял ден като различни гости идват и си отиват. Често с кафето се предлагат и домашно направени сладки, кексчета или дори рибена супа и месо от северен елен или бик.

ДЕН 16/  Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 17/  Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 18/ Исафьордур, Исландия, 07:00 – 18:00 ч.
Името на града означава „Леден фиорд“. Той е най-голямото селище на полуостров Westfjords (Западни фиорди). Тук, от палубата на специална лодка, можете да наблюдавате обитателите на студените океански води – китове, тюлени, чайки. Желаещите могат да се разходят по суша до Бижуто на Западните фиорди – магичния водопад Dynjandi. Водата, спускаща се от височина около 100 м, го прави да изглежда като булчински воал – широк около 30 м в горната си част, и 60 м в долната.

ДЕН 19/  Акурейри, Исландия, 07:00 – 15:00 ч.
Акурейри е наричан „Столицата на Севера“. Това е най-големият град в северната част на Исландия. Той също така е врата към северната красота на региона. Наблизо са разположени типични за Исландия природни забележителности. Езерото Myvatn и околностите му са считани за най-красивото място в Исландия. Тук ще имате възможност да се потопите в геотермалните води на естествен басейн между полета от втвърдена лава. Не пропускайте гледките на водопадите Dettifoss и Gosafoss. Очаква ви и каньонът Asbyrgi – формата му наподобява подкова, обграждаща малко езерце. По 100-метровите му склонове се очертават отделните пластове лава, оформени през вековете.
ДЕН 20/  Плаване
Свободно време за почивка и забавления.

ДЕН 21/ Плаване
Свободно време за почивка и забавления

ДЕН 22/  Копенхаген, Дания, 10:00 – 20:00 ч.
През 2008 г. Копенхаген е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен. Старите барокови сгради „съжителстват“ безпроблемно с новите модерни архитектурни хрумвания и са в основата на съвършеното пъстроцветие – особеност на столицата на най-старата европейска монархия. Копенхаген е модерен метрополис, запазил очарованието на отминали години. Несъмнено мястото, където можете да усетите истинския неподправен чар на Дания, е старото пристанище Нихавн. Цветните му фасади са сред най-иконичните в Европа. Не пропускайте и статуята на Малката русалка, вдъхновена от едноименната приказка на Х.К. Андерсен. В продължение на повече от век, тя приветсва посетители от цял свят и ги вдъхновява със своята история за любов и саможертва. Ще посетим и зимната резиденция на датската кралска фамилия – дворецът „Амалиенборг“. Разположен в сърцето на столицата., дворецът представлява четири идентични сгради в стил рококо, построени между 1750 и 1754 година. В центъра на дворцовия комплекс се намира парк със статуя на основоположника на Амалиенборг – крал Фридрих V; обиколката продължава с разходка по една от най-дългите пешеходни улици в Европа. Панорамна обиколка на центъра, парламента, операта, Тиволи и общината.

ДЕН 23/  Варнемюнде, Германия, освобождаване на кораба след 07:00 ч.
След освобождаването на каютите ще се отправим към летището в Берлин за полет до София.

КАТЕГОРИЯ

ТИП КАБИНА ЦЕНА
Bella Вътрешна каюта 6850 лв
Fantastica IR2 (12-15 палуба) Вътрешна каюта 7120 лв
Bella Каюта с прозорец
(възможна е ограничена видимост)
7420 лв
Fantastica OR1 (5 палуба) Каюта с прозорец 7600 лв
Bella Каюта с балкон 7980 лв
Fantastica BR2 (10-15 палуба) Каюта с балкон 8400 лв
Fantastica BL2 (12-15 палуба) Каюта с балкон 8560 лв


Неваксинираните пътници трябва да направят антигенен тест 48 часа преди качване на борда.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЪТУВАНЕ С ДИРЕКТНИ ПОЛЕТИ ОТ/ДО ВАРНА!

При интерес за пътуване с директни полети от/до Варна, моля да се свържете с нас за оферта!

ВНИМАНИЕ: Съгласно изискванията на круизната компания към момента, по тази програма могат да се качват ваксинирани и неваксинирани пътници.
                    За напълно ваксинирани се считат пътниците, които имат:
2 дози (Пфайзер, Модерна, АстраЗенека)

1 доза (Янсен)
преболедуване + 1 доза
Бустер – не е задължителен, но е препоръчителен

 

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
✔ Самолетни билети София – Берлин – София с прекачване.
✔ Включени летищни такси и чекиран куфар до 23 кг. и голям салонен багаж 8 кг.
✔ 21 нощувки на борда на MSC Poesia в избрания тип каюта, с изхранване на база „пълен пансион“ – закуска, обяд и вечеря с междинни хранения на бюфет.
✔ 1 нощувка със закуска в централно разположен хотел 3/4* в Берлин.
✔ Всички трансфери по програмата.
✔ Всички забавления на борда, анимация.
✔ Водач от агенцията при минимум 10 записани.
✔ Пристанищни такси.
✔ Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие до 10 000 EUR.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
✔ SPA процедурите, фризьорския салон; фотографски услуги; медицински услуги; пране и гладене; казиното; румсървиз
✔ Такса обслужване на борда – 12 евро/човек/ден
✔ Храната в специализираните ресторанти
✔ Ползването на сателитен телефон и интернет
✔ Допълнителните екскурзии, предложени в програмата
✔ Застраховка „Отмяна на пътуване“

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:

✔ Депозит 1 – 1200 лв/човек за записвания до 
✔ Депозит 2 – 3000 лв/човек до 
✔ Пълно плащане – до 

Условия за анулации:

ЗАПИТВАНЕ:
* Цената е на човек при двойно настаняване!
* Цени за деца и 3/4-ти възрастен – на запитване!

Акурейри е най-големият град в Северна Исландия и през последните години се превръща в все по-популярна туристическа дестинация.Въпреки че е едва на четвърто място сред градовете по големина и население, той е на второ място след Рейкявик по икономическо развитие. Разположен е в дълбините на най-красивия фиорд на Исландия, смао на 40 километра от Арктическия кръг. Има модерен университет, театър, художествен музей и симфоничен оркестър.Естествената красота на Акурейри пленява. В близост до града е водопадът Голфос, разположен на река Скайанулфандафлоут. Именно с тази река исландците приемат християнството през 1000 г. Въпреки малкия си размер (височина само 12 метра и ширина 30 метра), той пленява всеки чужденец, дошъл да види няколко хиляди тона вода, падаща за една минута. Околностите на Акюрейри са известни с многото си великолепни вулкани. Около активния вулкан Аскя в резултат на изригванията му се образуват няколко живописни езера, които не замръзват дори и в най-суровите зими. Ледените пещери заслужават специално внимание. Зашеметяващите ледени зали се превръщат в специална атракция на Акурейри. Повечето чуждестранни туристи идват в Исландия само за да видят тези пещери.

Берлин е столица на една от 16-те провинции в Германия. Той е и най-населеният и най-голям град в страната. Той е сред най-популярните туристически дестинации в Европейския съюз. В града се помещават множество престижни университети, изследователски центрове, паметници на културата, музеи и спортни съоръжения. Берлин е притегателен център за хора на изкуството от цял свят.
Варнемюнде е морски курорт и квартал на град Росток в Мекленбург, Германия. Разположен е на Балтийско море и, както подсказва името, в устието на река Варнов. Варнемюнде е едно от най-натоварените круизни пристанища в света.
Основана през около 1200 г., Варнемюнде е било с векове малко рибарско селище с второстепенно значение за икономическото и културното развитие на региона. През 1323 г. градът губи автономния си статут, тъй като е закупен от град Росток, за да осигури достъпа на града до Балтийско море. Едва през 19 век Варнемюнде започва да се развива във важен морски курорт и днес има приблизително 8 400 жители.
Като център на морския трафик, има множество навигационни помощни средства, като най-старият е фар, построен през 1897 г. и все още в употреба. През лятото кулата, висока около 37 метра (121 фута), позволява на посетителите да се насладят на впечатляваща гледка към Балтийско море и северните квартали на Росток. Другата известна забележителност е близкият Teepott (чайник на немски) със своя извит покрив Hyparschale, който е интересен жив пример за източногерманска архитектура. Построен в Bauhausstile и отворен за първи път през 1926 г., той изгаря в края на Втората световна война. Преустроена през 60-те години с извит покрив и реновирана през 2002 г., днес в нея се намират различни ресторанти.

Илулисат е крайбрежен град в западна Гренландия и е третият по големина град в цялата страна. Интересен факт е, че кучетата за теглене на шейни са почти толкова на брой, колкото е и населението на града (малко над 4000 човека). Градът също е известен с ледения фиорд, който носи името на града и е част от Световното наследство на UNESCO, а също и с огромните айсберги край залива Disko. Те са част от ледника Сермек Куялек (от гренландски: „Южен ледник“) с площ около 110 000 км2 и дебелина около 2000 м. Този ледник е известен като най-бързия ледник в света. Всяка година от него се отчупват средно 35 млрд тона айсберги като някои от тях могат да достигнат височина до 1 км.

Исафьордюр е най-големият град на полуостров Уестфьордс, с около 2600 жители. Това е древен църковен обект и търговски пункт поне от 16 век, въпреки че истински град започва да се оформя чак след средата на 19 век. Ръстът на града е предизвикан от производството на солена риба и оттогава риболовната индустрия е жизненоважна за общността. Други индустрии като туризма и сектора на услугите нарастват през последните години и десетилетия.
За туристите Исафьордюр разполага с разнообразие от места за настаняване, ресторанти и отдих за всички бюджети и вкусове. Голф игрище, пешеходни и велосипедни пътеки, конна езда, наблюдаване на птици, ски и каяк са всички, които са наблизо. Фериботите до природен резерват Хорнстрандир тръгват от Исафьордюр всеки ден през летните месеци.
Исафьордюр е домакин на някои от най-известните фестивали в Исландия, включително музикалния фестивал „Aldrei fór ég suður“, фестивала на бегачите, европейските първенства по кал, футболен шампионат, театрален фестивал „Акт сам“ и фестивал за класическа музика „Við Djúpið“.
Какорток е четвъртия по големина град в Гренландия и най-гъстонаселения град в южната част на страната с население от около 3000 човека. Първите следи от заселване в Какорток датират още от праисторически времена. Цветните къщи и спокойната атмосфера в града предразполагат посетителите да опознаят богатата култура на местното население. Днес може да разгледате местният музей, където може да видите отблизо редки находки от Инуитите или да се насладите на зеленината с разходка край близкото езеро.
Копенхаген е модерен метрополис, запазил очарованието на отминали години. Въпреки своята космополитна същност, човек още от първия момент изпитва онова чувство на уют, което може да му даде единствено малкото градче. Тук кипи от живот, храна, културни събития и приятни заведения.
Копенхаген е столица и най-голям град на Дания. Със своите 1 330 993 жители Копенхаген е най-голямата градска област съдържаща 18 общини. Градският център – община Копенхаген с 613 288 жители (по приблизителна оценка от януари 2018 г.) е най-гъсто населената община в Дания.
Разположен е на източния бряг на остров Шеланд и частично на остров Амагер. Множество мостове и един тунел свързват Шеланд с Амагер. От 2000 г. Копенхаген и Малмьо са свързани с моста Йоресунд. Копенхаген е културен и икономически център на Дания с най-голямото летище, железопътна гара, едно от големите датски пристанища, паркове, национален музей и опера.
Историята на Копенхаген може да се проследи от 800 г., когато на мястото на сегашния център е имало малък рибарски град. След икономическата криза в края на 20 век, градът е в икономически и културен подем през последното десетилетие на национално и интернационално ниво. Копенхаген е един от икономическите центрове на Северна Европа и седалище на големи международни компании като Маерск, Карлсберг, Ново Нордиск, Данске Банк.
През 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен. Старите барокови сгради „съжителстват“ безпроблемно с новите модерни архитектурни хрумвания и са в основата на съвършеното пъстроцветие – особеност на столицата на най-старата европейска монархия.
Къркуол е най-големият град на островите Оркни. Първите исторически сведения за него датират от преди около 1000 години. По онова време градът е бил под норвежка власт. Историята на града обаче започва преди поне 5000 години. От тогава датира и най-голяма му забележителност – Скара Брей(Skara Brae).

Нуук, столицата на Гренландия, е най-големия град с площ около 690 км2 и население около 17 000 човека. Фиорда около града е известен с водопади, гърбати китове и айсберги. Малките къщи, боядисани в ярки цветове се открояват на снежно белия фон на планината Сермитсиак. В Нуук може да посетите Националния музей на Гренландия и да се запознаете с историята и културата на страната и да видите отблизо както истински 500-годишни мумии и инуитски лодки, така и предмети от съвременния начин на живот на местното население. В града ще видите както старите сгради на Катедралата и къщата на Hans Egede, така и ултра-модерната сграда на парламента.
Принс Кристиан Сунд е кръстен в чест на датския крал Кристиан VIII. Водния канал се намира между Атлантическия океан и Северния ледовит океан. Тук може да се насладите от едната страна на заснежените върхове на планините, а от другата – на бялата красота на ледниците, отразяващи следобедното слънце.
Рейкявик е най-северната столица на света и най-западната в Европа. Разположен в югозападната част на страната, на полуостров с впечатляваща панорама, Рейкявик е седалище на правителството, администрацията и икономическата дейност на Исландия. Градът е дом и на основните културни институции на Исландия.
Рейкявик е дом на основните културни институции на страната. Той има процъфтяваща сцена на изкуствата и е известен като жизнен, креативен град с голямо разнообразие от културни събития. През 2011 год. откриха великолепна концертна зала и конферентен център, което потвърди позицията на града като ключово място за събития.
Някои от задължителните спирки в града са църквата Халгримскирхе, скулптурата Sun Voyager, изложба на китове и още много.
Сторноуей е административен център на Западните острови на Шотландия и е следващият по големина след Къркуол. Открит през 9 век от викингите, градчето бързо е станало главна точка за всички пътуващи заради естествено образуваното пристанище. Тук ще имате възможността да видите красивата сграда на кметството, паметника в чест на загиналите войници от Първата Световна война, замъкът Lews от Викторианската епоха в неокласически стил.

Галерия