Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  12 дни/ 11 нощувки
 • Държави:

  Норвегия

  Германия
 • Маршрут:

  София – Хамбург – Хаугесун – Нордфьордейд – Трондхайм- Хонингсвог(Нордкап) – Тромсьо – Олесун – Хамбург – София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  Aurora Borealis или Северно сияние е едно магично природно явление, което може да бъде наблюдавано по най-северните ширини на планетата. То се появява през цялата година, но може да се види само по тъмно. На север, през лятото е светло през цялото денонощие, затова, шансовете да се види Северно сияние са добри само в периода септември-март, когато нощта преобладава над деня. Краят на септември е подходящ и защото все още температурата на въздуха не е твърде ниска. Това позволява по-комфортно пътуване и наблюдение на открито. Нашият маршрут ще ви отведе до някои от най-северните точки на Норвегия и Европа - Трьомсо, Нордкап. За да стигнем до тях, ще навлезем в полярния кръг.

РАННИ  ЗАПИСВАНИЯ!

ДЕН 1/ 18.09.2024 София-Хамбург  
Сутрешен полет София-Хамбург с прекачване. Кацане в Хамбург в 10:00 ч. Трансфер до круизния терминал. Регистрация и настаняване на кораба. Отплаване в 21:00 ч.

ДЕН 2/ 19.09.2024 Плаване 
Свободен ден за почивка и опознаване на кораба.

ДЕН 3/ 20.09.2024 Хаугесун, Норвегия, 07:00-18:00 ч 
Разположен на брега на Норвежко море, Хаугесун е неголям град с около 42000 души.  Макар, че  градът е основан не много отдавна – през 1855 г, регионът е бил сцена на бурни военни събития още от времето на викингите. Тук е люлката на норвежката цивилизация. На юг от Хаугесунд се намира селището Avaldsnes, чието име съгласно легендата произлиза от това на норвежкия крал Augvald, който е издигнал наблизо своя замък още през 9 век. Тук ни очаква и една от най-старите църкви в Норвегия – Св.Олаф. Строителството ѝ е започнало през 1250 г.

ДЕН 4/ 21.09.2024 Нордфьордейт, Норвегия 09:00-18:00 ч 
Нордфьордейт е малко градче сгушено сред зашеметяващите пейзажи на Северна Норвегия. Тук ни очакват величествени фиорди, кристален планински въздух и очарователна северна архитектура. Ще видим Църквата Ейд – дървена сграда, построена още през 1849 г. Няма да пропуснем викингският музей Сагастад, в който е изложена реплика на най-големият открит викингския кораб. Възможност за екскурзия до Западния нос и плажа Селя, като по пътя ще се насладим на типичните за норвежкото крайбрежие пейзажи. Ще продължим към Западния нос през полуостров Стад – място, известно в Норвегия с изключително тежките бури, които го връхлитат. Ще се насладим на гледката от носа, извисяващ се на около 500 м над Атлантическия океан.

ДЕН 5/ 22.09.2024 Трондхайм, 09:00-20:00 
Със своето население от около 160 000 души Трондхайм е третият по големина град в Норвегия, предхождан само от Осло и Берген. Той има древно минало и често е считан за културната столица на страната. Разполага с множество исторически забележителности, всевъзможни музеи, магазини, заведения и нощни клубове и е сред предпочитаните дестинации в този район на страната. Богатата история на Трондхайм, която започва през далечната 997 г., се усеща на всеки ъгъл. В старата част е съхранен особения дух на града, чиято архитектура е доста по-различна от обичайната за Норвегия. Тук можете да видите както по-стари и романтични площади, улици и църкви, така и боядисани в най-различни цветове постройки и жилищни блокове, които придават жизнерадостно настроение у всеки минувач. Няма да пропуснем катедралата, Архиепископския дворец, Руините на крепостта, абатството, моста „Вратите на щастието“ и Историческия музей, в който ще научим ценни факти относно историята на този забележителен град.

ДЕН 6/ 23.09.2024 Плаване 
Ден за почивка и участие в забавленията на борда на кораба

ДЕН 7/ 24.09.2024 Хонингсвог(Нордкап), акостиране в 13:00 ч 
Нордкап (Норд Кейп) е най-северната точка на Европа, която може да бъде достигната с автомобил и втората най-северна точка на Стария континент въобще. Той се намира на о.Магерьоя и представлява скала, навлизаща на 308 м в Баренцово море. Само Knivskjellodden, който се намира на същия остров, е на 1 км по-на север. Нордкап е магично място, населявано от кайри и корморани. Не пропускайте да си направите снимка със скулптурата на Земята, на фона на морето, отвъд което, на 2000 км се намира Северният полюс. Тук се намира и най-северната църква в света.

ДЕН 8/ 25.09.2024 Хонингсвог (Нордкап), отплаване в 01:00 ч 
В края на септември, на тази географска ширина, тъмната част на денонощието вече преобладава над светлата. Това предоставя добри възможности за наблюдаване на Аurora Бorealis(северното сияние). Ще имаме на разположение няколко нощи и при малко късмет, може да станем свидетели на това забележително природно явление. Ще останем будни до късно, в очакване да го видим.

ДЕН 7/ 25.09.2024 Тромсьо, 14:00-21:00 ч 

Тромсьо се намира на 344 км северно от полярния кръг по права линия. Той е един от най-северните градове в света и държи първенството и за най-северните университет, катедрала. и джамия в света. Тук се намира Норвежкият полярен музей, документиращ историята на норвежките полярни експедиции. Има и два паметника на Руал Амундсен. Оттук можете най-добре да наблюдавате и да се възхищавате на хипнотизиращото Северно сияние. Никой истински любител на природата не може да устои на прелестите, на величествените долини, на дълбоките водопади, на блестящите реки, на дълбоките езера и на извисяващите се върхове в националния парк на Норвегия „Йотунхаймен“. В парка има над 250 планински върхове и всъщност това е мястото, което е вдъхновило голяма част от скандинавската митология. Освен това Тромсьо привлича туристите и с това, че е оживен град с нощен живот, с много история и музеи и с усет към изкуството.

ДЕН 9/ 26.09.2024 Плаване 
Ден за почивка и участие в забавленията на борда на кораба.

ДЕН 10/ 27.09.2024 Олесун, 10:00-17:00 ч
Олесун е едно от най-красивите норвежки градчета, а също така и перфектна отправна точка за изследване на фиордите. Съвсем наблизо се намира планината Странда. Благодарение на лифта, човек има възможност да се полюбува на страхотните гледки, които се откриват от нея. Достигайки до върха, пред очите се разливат просторни зелени поляни, застинали води и заснежени върхове.

ДЕН 11/ 28.09.2024 Плаване 
Ден за почивка и участие в забавленията на борда на кораба.

ДЕН 12/ 29.09.2024 Хамбург, напускане след 07:00 ч 
Напускане на кораба. Начало на обзорна екскурзия на града(включена в цената). По време на тура ще видите: Ландунгсбрюкен и пристанището – кеят за пътници /St.Pauli Landungsbrücken/. От там постоянно тръгват круизни корабчета, развеждащи из Хамбургското пристанище. Шпайхерщат /Speicherstadt/ – Най-големият комплекс от складове в света. Построени върху дъбови греди през 19-ти век, сградите са в типичния стил Brick Gothic и заобиколени от канали и мостове, представляват забележителна и уникална атракция Църквата Св.Михаил или Михел /Hauptkirche Sankt Michaelis/- в стил барок. Часовниковата й кула се вижда почти отвсякъде. Църквата Св.Петър /Hauptkirche Sankt Petri/ е в готически стил и изниква наистина отвсякъде, ако се движите из търговските улици около Кметството. Св. Якоб /Hauptkirche Sankt Jacobi/– също с готическа архитектура. В нея се намира най-старият бароков орган в Северна Европа. Кметството /Rathaus/– най-важната за всеки град в Германия сграда в познатия ни неоренесансов стил, която е отправна точка в централната част на Хамбург. В късния следобед ще се отправим към летището за полет до София.

Пакетна цена на човек:

 Категория Тип кабина Описание  ЦЕНИ 
Fantastica  Вътрешна каюта Каюта без прозорец. Имат собствен санитарен възел. Оборудвани с минибар,  сателитен телефон, интерактивна сателитна телевизия, сейф, сешоар, климатик. 4400лв   4200лв
Bella   Каюта с прозорец Каюта с прозорец. Имат собствен санитарен възел. Оборудвани с минибар,  сателитен телефон, интерактивна сателитна телевизия, сейф, сешоар, климатик. 4700лв  4500лв
Fantastica Каюта с балкон Каюта с балкон. Имат собствен санитарен възел. Оборудвани с минибар,  сателитен телефон, интерактивна сателитна телевизия, сейф, сешоар, климатик. 4860лв  4660лв
Fantastica Каюта с балкон Каюта с балкон. Имат собствен санитарен възел. Оборудвани с минибар,  сателитен телефон, интерактивна сателитна телевизия, сейф, сешоар, климатик. 5140лв  4940лв

Допълнителна информация

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
✔ Самолетни билети София-Хамбург-София с прекачване. Включен 23 кг чекиран и 7 кг салонен багаж.
✔ 11 нощувки на борда на MSC Preziosa в избрания тип каюта. Изхранване пълен пансион – закуска, обяд, вечеря и междинни хранения на бюфет.
✔ Всички трансфери по програмата.
✔ Обзорна екскурзия на Хамбург на руски език.
✔ Участие в мероприятията на борда: игри, състезания, турнири, партита, караоке, тематични вечери;
✔ Музикалните и театрални представления в театъра; танци и партита са предвидени за всяка вечер от круиза;
✔ Всички забавления за децата на възраст между 3-18 години;
✔ Ползване на всички съоръжения на борда: басейни, шезлонги, кърпи за баня, сауна, турска баня /ако има такава на борда/, джакузи, библиотека, дискотека.
✔ Представител на туроператора през цялото пътуване, при минимум 15 записани туриста.
✔ Застраховка „Помощ при пътуване” с покритие 10 000 EUR.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
✔ Алкохолни напитки
✔ Сателитен интернет на кораба
✔ Допълнителни екскурзии – обявяват се около 3 месеца преди пътуването.
✔ Застраховка „Отмяна на пътуване”
✔ Такса обслужване на кораба – 12 EUR/човек/ден т.е. 132 EUR/човек за цялото пътуване

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:
✔ Депозит 1:30% при записване
✔ Депозит 2: до 50% до 17.05
✔ Доплащане: до 18.07.2024

НЕУСТОЙКИ ПРИ АНУЛАЦИИ:
✔ до 17.05.2024 – 30%
✔ 18.05-18.07 – 50%
✔ 19.07-16.08 – 75%
✔ След 16.08 – 100%

ЗАПИТВАНЕ:
* Цената е на човек при двойно настаняване!
* Цени за деца и 3/4-ти възрастен – на запитване!

Галерия