Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  15 дни/ 12 нощувки
 • Държави:

  Куба

  Мексико
 • Градове:

  Мексико сити – Теотиуакан – Мерида – Чичен Ица – Тулум – Ривиера Мая – Хавана – Винялес – Варадеро – Хавана
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  „Защо са ми нужни крака, когато мога да летя?“    
                                                                     – Фрида Кало

Защо да изберете тази програма?

 • Специално подбрани и проверени от нас хотели;
 • Разглеждане на 3 от най-известните древни религиозни центрове на Мексико;
 • Посещение на Музея на Фрида Кало в пъстрия столичен квартал Койоакан;
 • Включени екскурзии до руините на древния град Теотиуакан и живописните канали на Сочимилко от Мексико сити;
 • Цял ден за разглеждане на живописните улици и площади на Стара Хавана, за да опознаете този декадентски град, вплел различни архитектурни стилове;
 • Включени екскурзии до Долината Винялес, eдно от природните чудеса на острова и имението на Хемингуей Финка Вихия от Хавана;
 • 2 нощувки на All Inclusive на Ривиера Мая – кратка почивка на финия пясъчен бряг и изумрудените води на Карибско море;
 • 2 нощувки на All Inclusive във Варадеро с просторни плажове и безкрайният океан;

Ден 1 / София – Истанбул
Излитане от летище София в 15:55 ч. за Истанбул. Кацане в Истанбул в 18:25 ч.

Ден 2 / Мексико сити
Продължение за Мексико в 02:25 ч. Кацане на международното летище в Мексико сити в 08:15 ч. Трансфер до хотел Hampton Inn & Suits Mexico City 4*, разположен в централната част на мексиканската столица. Време за освежаване, оставяме багажа на рецепция. Започва пешеходната ни обиколка на града. Ще се разходим на площад Ел Цокало – най-големият в Латинска Америка и част от списъка на ЮНЕСКО. Тук са разположени: Катедрала Метрополитана с богато украсената барокова фасада, Националният дворец с прочутите фрески на Диего Ривера, изобразяващи историята на Мексико от ерата на ацтеките, през епохите на конкистадорите, Революцията и съвременната индустриализация, руините на Големия храм на ацтеките – център на древната столица Теночтитлан. На това място легендата разказва, че през 1519 г. се провежда съдбоносната среща между Ернан Кортес и Монтесума. Ще се разходим по колоритните централни улички, ще надзърнем в неокласическата сграда на Пощата от началото на 20 век и ще направим фото пауза пред елегантния Музей на изящните изкуства, проектиран от италианския майстор Адамо Боари. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 3 / Мексико сити
Закуска. Днес продължаваме обиколката си към парк Чапултепек и Антропологическия музей, където чрез многобройните безценни артефакти ще научите повече за различните култури, обитавали земите на Мексико. Следобед ще се разходим из цветния бохемски квартал Койоакан, свързан с живота на емблематичните Диего Ривера и Фрида Кало и ще влезем в Музея на Фрида. За финал посещение на квартал Сочимилко, където ще се разходим с лодка из живописните канали, представляващи последните останки от огромната система за воден транспорт на  ацтеките. Цветни лодки, наподобяващи гондоли, ще се разхождат пред очите ни, докато доставчици на храна и весели мариачи плават покрай нас. Тук, край каналите, се отглеждат различни видове цвята в многобройни градини. Мястото пази и интересни градски легенди, които ще Ви разкажем на място. Включена вечеря с вкусна домашно приготвена мексиканска храна. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4 / Теотиуакан – Базиликата на Гуадалупе
Закуска. Отпътуване до древните пирамиди при Теотиуакан и разглеждане на това магично място, наречено „Мястото, където се раждат боговете“. Изкачване на Пирамидата на Слънцето и на Пирамидата на Луната. Разглеждане на Двореца на Кетцалпапалотл с невероятните древни стенописи, разкриващи обичаите на боговете. Емблематични за Теотиуакан са „Раят на бога на дъжда Тлалок“ и великата богиня на Теотиуакан „Жената паяк“. 

Обяд в местен ресторант и отпътуване обратно за столицата, където ще посетим едно от най-значимите католически светилища в Латинска Америка и център на поклонничество от колониални времена – Базиликата на Гуадалупе. Базиликата принадлежи към най-ценните културни наследства на страната, в чийто социален живот католицизмът все още играе определяща роля.  Връщане в хотела. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 5 /16.03.2024, събота/ Мексико сити – Мерида
Закуска. Трансфер до летище за сутрешен полет Мексико Сити – Мерида. Посещение на археологическата зона на още един шедьовър на маите – древният град Укшмал, наричан още „Три пъти въздигналият се град“. Той бил най-големият и впечатляващ град-държава в района. Разпростира се върху площ от 2 кв. км и е организиран в многобройни архитектурни комплекси в правоъгълна форма. Около града се издига и защитна стена. Разцветът му се отнася към 9-10 век, когато населението му достигало 30 000 души. Храмовете в Укшмал имат зашеметяваща архитектура и отличителни декоративни елементи, характерни за стила пуук от късния класически период. Пирамидата на Магьосника, Дворът на монахините, Дворецът на губернатора, игрището Пок-та-пок и останалите масивни сгради пазят тайни отпреди 6 века, когато градът бил завинаги изоставен.

Връщаме се в Мерида, елегантната столица на Юкатан. Мерида приветства своите посетители с тропичен климат, запазени колониални сгради, карибска атмосфера, оживени улици, цветни пазари и празничен заряд. Настаняване в хотел Gamma Mérida El Castellano 4* и пешеходна разходка. На централния площад Пласа Гранде са разположени Катедралата «Сан Иделфонсо», сградата на Общината и тази на Областната управа. Ще спрем за снимки и на булевард „Пасео Монтехо“, където са старите колониални имения на богатите земевладелци от 19 в. и началото на 20 в. Днес повечето от тях са превърнати в галерии, луксозни хотели и центрове за културни събития. Свободно време за вечеря и коктейли сред автентичната атмосфера на уличните музиканти. Нощувка.

Ден 6 /Мерида – Чицен Ица  
След закуска отпътуване за древния град Чицен Ица – част от новите 7 чудеса на света. Мястото не случайно е наричано в миналото „Градът на Повелителите на водите“, заради водещата му роля в околността. Чичен Ица контролирала търговията с хранителни стоки, сол и други ресурси. Днешните грандиозни постройки свидетелстват за могъществото и богатството на местните владетели. Храмът на Кукулкан е венецът на архитектурата на маите – сградата е изцяло построена по математически, астрономически и религиозни модели. Тук ще видите най-голямото Игрище за топка, построено преди идването на испанците. Обсерваторията и Храмът на войните са две сгради без аналог в другите древни градове.

Следобед ще се отбием до близкото сеноте Иккил, за да се порадваме на природната красота на естествените карстови кухини, които е изпълнен полуостров Юкатан. Сенотето представлява огромен кладенец, където можем да плуваме в подземна река. Стените и таваните на повечето сенотетата на Юкатан са покрити със сталактити и красиви каменни фигури. Това е един магичен свят, в който рядко влиза слънчева светлина. Настаняване в хотел Villas Arqueologicas 3*+. Нощувка.  

Ден 7 / Чицен Ица – Тулум – Ривиера Мая
Закуска. Отпътуване за така желаното Карибско море. По пътя ще спрем да разгледаме руините на древния град Тулум, красиво кацнали на високия клифов бряг. Селището било оградено от стена и служило за важен търговски център в империята на маите през 12-15 век. Плажът край Тулум е с най-невероятният тюркоазен цвят, който сте си представяли и е сред най-хубавите в цялата Ривиера Мая. Разрешен е за плуване, така че задължително взимаме банските с нас. Продължение за Ривиера Мая и настаняване в хотел The Reef Coco Beach Resort  4*. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 8 / Ривиера Мая
Закуска. Свободно време за плаж и почивка на база All Inclusive. Един прекрасен ден за почивка на белия пясък и плуване в кристалните води на Карибско море. По желание целодневно посещение на екологичния парк Xcaret. Разположен е върху огромна площ от 80 ха и има над 50 атракции: шнорхелинг и плуване в три различни подземни реки – Азул, Мая и Манати; тур в джунглата; разглеждане на парк с 5 000 пеперуди и 77 вида птици; музей за орхидеи; зоологическа градина; наблюдение на корали, рибки, костенурки и ламантини; село на маите; музей за мексиканско изкуство; вечерно танцово шоу México Espectacular ; изложба и шоу с коне; 6 ресторанта с вкусни специалитети, спектакъл на прочутите Летящи мъже на Мексико и много други. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 9 / Ривиера Мая – Канкун – Хавана – Варадеро
Закуска. Трансфер до летище Канкун и полет до Хавана. Кацане в Хавана и отпътуване към Варадеро, където ни очакват коприненият пясък и тюркоазените води на океана. Разположен на 140 км североизточно от Хавана, курортът със 17 километрова плажна ивица е магнит за туристи от цял свят. Някога рибарско селце, през 80-те години на миналия век Варадеро се превръща в известен летен курорт. Наричат го още Кубинския Канкун. Но историята му започва много по рано, в началото на миналия век, когато благодарение на  фамилия Дю Понт се появяват първите казина и луксозни летни вили, примамвайки каймака на Холивуд и американската мафия. Днес славата му продължава да е жива и е един от най-предпочитаните курорти на Острова. Настаняване в хотел Sanctuary At Grand Memories 5* на база All Inclusive.

Ден 10 / Варадеро
Закуска. Свободен ден, за да се насладим на финия пясъчен плаж, кристалните води на океана, вкусната храна и всички дейности, които комплексът ни предлага.

Ден 11 / Варадеро-Хавана
Закуска и освобождаване на стаите. Днес се отправяме към имението на Хемингуей – една от най-емблематичните фигури в живота на Куба от средата на миналия век и, наравно с Фидел, една от най-обичаните от кубинците личности. „Финка Вихия“ е мястото, където Хемингуей прекарва последните години от живота си. Купува имението през 1940 г. и тук е вдъхновен да напише „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“, за която през 1953 г. печели наградата „Пулицър“, а година по-късно и Нобеловата награда за литература. Ще спрем за снимки в забележителния със своята неповторима артистична атмосфера квартал „Фустерландия“. Някога това било малка рибарска общност, а днес известният кубински художник Хосе Родригес Фустер превръща улиците и къщите на своите съседи в шедьоври на изкуството, разказвайки истории, по подобие на своя вдъхновител Гауди. Настаняване в хотел Memories Miramar Habana 4*.

По желание денят ни може да завърши с феерия от кубински ритми и танци с шоу-спектакъла на „Тропикана“. Клубът отваря врати в новогодишната нощ на 1939 г. в театър под открито небе в квартал Мирамар. През 50-те години на миналия век Макс Борхес Росио проектира настоящата сграда, която е пригодена, както за открито представление на голямата сцена, така и закрита по-малка сцена в случай на дъждовна вечер. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 12 / Хавана
Закуска. Днес се впускаме по живописните улици на Старата Хавана, за да опознаем този град, вплел в историята си различни архитектурни стилове, които го правят толкова притегателен – от колониалната архитектура и  крепостите от 16 в. до чудесните къщи и сгради, появили се с присъствието на европейските интереси към Острова. От емблематичния крайбрежен булевард Малекон, където на всяка крачка се сблъскваме със спомени за кубинската история, ще преминем през новите квартали от началото на 20 век, Площадът на Революцията, Ведадо, Центро, ще се разходим из четирите колониални площада, свързани с възникването на Хавана, ще минем покрай Музея на Революцията, Капитолия, Двореца на изящните изкуства (днес Националната опера и балет), както и през много други впечатляващи и самобитни места. Включен обяд в местен ресторант. 

Следобедът е изцяло на наше разположение, за да се потопим в незабравимата атмосфера на Хавана. Градът и неговите потайности са бленувани и желани от всеки посетител на Куба. Не може да сравните тази експлозия на сетива – мирис, цвят, звук и вкус в едно – микс от топли кубински усмивки, солени океански пръски, жарко тропично слънце, ароматни пури, стари калдъръмените улици, познатият ни до болка вечен декаденс, носталгична романтика и огнени латино ритми. Емблематичните цветни коли от 50-те и 60-те години на 20 век, превърнати в туристически таксита, неизменно допълват пейзажа. Виждаме и угрижени лица, олющени сгради и парченца скрита надежда, но и те ни очароват. Нищо тук не може да ни остави безучастни. Куба събужда едновременно всички сетива и ни кара да живеем по нов начин.
Връщане в хотела. Вечерта, за тези от нас, които все още не са изморени и искат да вкусят докрай бохемския живот на Стара Хавана, се отправяме за вечеря в емблематичния клуб Buena Vista, където ще се насладим на специален клубен концерт, изпълнен от музикантите на „Buena Vista Social Club“ и „Afro Cuban Allstars“, всяка групите е носител на по две награди Грами. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 13 /24.03.2024, неделя/ Хавана – Пинар дел Рио
Закуска. Отправяме се на 140 км западно от Хавана към провинция Пинар дел Рио. Тук ще посетим едно от природните чудеса на острова – долината „Винялес“, впечатляваща със своите моготи – причудливи карстови образувания с фантастични панорамни гледки. В тази част на острова се отглежда първокласният тютюн на Куба, затова ще посетим финка за производство на пури, където ще видим целия процес от засаждането на тютюна, сушенето, ферментацията и правилният начин на пушенето му. Ще посетим и „Пещерата на индианците“, в която ще се разходим с лодка сред интересните скални формирования. Включен обяд в местен ресторант. Връщане в Хавана и нощувка.

Ден 14 / Хавана – Истанбул
Ранен трансфер до летището в Хавана и полет за Истанбул в 09:40 ч. с междинно кацане в Каракас, Венецуела. Нощувка в самолета.

Ден 15 / Истанбул – София
Кацане в Истанбул в 08:55 ч. и продължение за София с полет в 14:45 ч. Кацане в България в 15:05 ч. Край на програмата и до нови срещи.

Обща пакетна цена на човек в двойна стая:

   при група от 12 туристи :
   Цена на човек в двойна стая 7 480 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

      В общата пакетна цена са включени:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Мексико Сити и Хавана – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг и ръчен багаж;
 • Самолетен билет за полетите Мексико сити – Мерида и Канкун – Хавана с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
 • 5 нощувки със закуски в централно разположени хотели 3*+ и 4* в Мексико;
 • 2 нощувки в Ривиера Мая на база All Inclusive в хотел 4*;
 • 2 нощувки във Варадеро на база All Inclusive в хотел 5*;
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4* в квартал Мирамар в Хавана;
 • 3 обяда и 1 вечеря по програма;
 • Всички трансфери и турове с климатизиран частен автобус, съобразен с броя на групата;
 • Лицензирани местни екскурзоводи;
 • Всички входни такси на посещаваните исторически паметници, археологически паркове и музеи;
 • Водач-преводач с многогодишен опит в Латинска Америка;
 • Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с включени медицински разноски при злополука или акутно заболяване с покритие 30 000 щ.д.

 

Допълнително се заплащат:

 • Виза за Куба: 60 лв. на човек;
 • Доплащане за единична стая: 465 USD;
 • Посещение на екологичен парк Xcaret с включени обяд и трансфери: 185 USD;
 • Шоу-спектакъл „Тропикана“ с трансфери и вечеря: 165 USD на човек;
 • Вечеря в клуб „Buena Vista“ с трансфери: 95 щ.д. на човек;
 • Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5-6 USD на човек на ден);
 • Резервиране на определени седалки по време на полетите;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“: изчислява се индивидуално при запитване;
 • Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г.
 • Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание, лични разходи;

 

Важна информация:

 • Цената на пътуването е валидна при група от минимум 12 туристи;
 • Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 2500 лева;
 • Доплащане на екскурзията и допълнителните мероприятия: до 45 дни преди отпътуване.
 • При влизане в Мексико не се изисква виза, ПСР тест и няма задължителни ваксини;
 • От 06.04.2022 отпада изискването за предоставяне на ваксинационен сертификат или Covid тест при влизане в Куба;
 • За туристическа виза за Куба са необходими: валиден паспорт с поне две празни страници, 1 актуална снимка и попълнен формуляр с лични данни. Визата се получава за 7 работни дни. Тя дава право на 30-дневен престой с едно влизане в Куба в рамките на 6 месеца от издаването ѝ. Началната дата на валидност на визата се счита денят от издадения документ за плащане, така че всеки турист трябва да го пази. Визата се състои от 2 отрязъка: входен, който се взима от митническите власти при пристигане и изходен, който се предоставя при напускане на страната срещу паспорт и самолетен билет. Визовите отрязъци не се прегъват!
 • В Мексико настаняването в хотелите е след 14:00 ч., а освобождаването е в 11:00 ч.
 • В Куба настаняването в хотелите е след 16:00 ч., а освобождаването е в 11:00 ч.
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,82 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане;
 • Цените са базирани на мексиканските и кубински данъци и такси, валидни към 01.07.2023, и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 • В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Галерия