Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    12 дни / 10 нощувки
  • Държави:

    Шри Ланка
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Защо да изберете тази програма?
– Гарантирано най-добрият сезон за посещение с преобладаващо сухо и ясно време;
– Подбрани луксозни хотели 4*+ и 5*, отговарящи на новите здравни изисквания;
– 9 закуски, 5 обяда и 10 вечери с автентична местна кухня;
– Водач от България с многогодишен опит в Азия, познаващ в детайли културата на региона;
– Пълна обиколка на Шри Ланка с включено посещение на:
• Старата столица Полонарува,
•  Парк Минерия с джип сафари,
• Лъвската скала на Сигирия,
•  Пещерните храмове в Дамбула,
• Градина с екзотични подправки,
• Храма на „Зъба на Буда“ и Храма Ланкатилаке край Канди,
• Местно училище за традиционни танци и барабани;
•  Кралската Ботаническа градина Перадения,
• Чаена плантация в района на Нуара Елия,
• Джип сафари в Национален Парк Яла и възможна среща с леопард,
• Фотостоп при Фара на най-южния нос Дондра и разходка във Форт Гал,
•  Обиколка на главния град на острова Коломбо;
– Включена специална изненада по време на тура, която ще разкрием на място;
– Възможност за тур с наблюдение на китове и делфини от Мириса;

Ден 1 / София – Доха
Излитане от летище София в 16:35 ч. за Доха. Продължителност на полета: 4:35 ч. Кацане в 22:15 ч. Престой на летище: 3:15 ч.

Ден 2 / Доха – Коломбо – Негомбо Вечеря
Продължение за Коломбо в 01:30 ч. Кацане в Коломбо в 08:45 ч. местно време. Продължителност на полета: 4:50 ч. Аюбован или Добре дошли в Шри Ланка! Посрещане на летище, трансфер и настаняване в хотел Jetwing Blue 4*+ в Негомбо. Комплексът е красиво разположен на брега на Индийския океан. Свободно време за обяд и почивка в хотела или по желание разходка из традиционното рибарско градче Негомбо. Освен красивите плажове може да видите и рибния пазар, където се предлагат най-различни морски деликатеси, уловени от рибарите рано сутрин със своите традиционни канута, наречени орува. Включена вечеря и нощувка.

Ден 3 / Негомбо – Сигирия Закуска, Вечеря
След закуска отпътуваме за Сигирия. Разстоянието от 150 км ще го изминем за около 3:30 ч. Настаняваме се в хотел Habarana Village by Cinnamon 4*, след което продължаваме с разглеждане на Лъвската скала в Сигирия с известната Цитадела на върха ѝ. Легендата разказва за принц Кашапа, който преди много векове посегнал на живота на баща си, за да завземе неговия трон. Принуден да бяга, принцът се скрил в летния си дворец. Страхът му от неговите опоненти за властта го накарали да превърне двореца в непревземаема крепост с ров и бойни кули. Днес Цитаделата на Сигирия се вижда отдалеч, тя изниква сякаш от нищото и се изправя самотно сред гъстата джунгла. Гигантската скала крие много тайни. Според археолозите първите следи от човешки поселения тук датират от 5 век. Красиви водни градини днес ограждат известната скала и приветстват съвременните пътешественици. Сложна система от стръмни каменни стъпала (над 1200) и тесни коридори водят до върха и до красивите фрески на Сигирия, изобразяващи „Небесните нимфи“. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 4 / Полонарува – Минерия Закуска, Обяд, Вечеря
Ранна закуска. Отпътуване за древните руини на град Полонарува. Полонарува е втората столица на Шри Ланка, издигната през 11 и 12 в. Обявена е за столица от Крал Виджаябаху I, който през 1070 г. победил завоевателите Чола и обединил страната. Част е от световното наследство на ЮНЕСКО. Може да видите останките от Кралския дворец, Приемната зала, Лотусовата баня, езерото на Крал Паракрамабаху Велики, Храма на Шива, Дагобата Кири Вихаре, комплекса Гал Вихара, състоящ се от три прекрасни каменни статуи на Буда и др.
Ще спрем за обяд в местен ресторант, където ще опитате домашно приготвена храна, приготвена на открит огън и сервирана в глинени съдове и бананови листа.
Продължаваме към Национален Парк Минерия, намиращ се на 20 км от Сигирия. Ще се качим на джипове, за да се насладим на едно неповторимо фото сафари сред стадата от диви слонове, живеещи там. Паркът е почти 8900 ха и неговият изкуствено създаден воден резервоар поддържа живота на екосистемата – много животни и птици идват тук през сухия сезон на водопой. Резервоарът е построен от Крал Махасен и е един от многото, целящи опитомяването на природата и показващи способите за приспособяване и оцеляване на хората столетия назад. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 5 / Дамбула – Канди Закуска, Обяд, Вечеря
Закуска. Преди обед посещение на Дамбула – едно от най-почитаните и най-известните места в страната. Ще се изкачите по 200-тата стъпала към пет скални пещери-храмове, посветени на живота и учението на Буда. Те са построени от Крал Валагамбаху през 1 век пр.н.е. Кралят със своята завидна религиозност и голямо разточителство поръчал на своите умели художници да покрият със стенописи всички стени и тавани на пещерите. Над 2000 кв.м са майсторски изрисувани и пазят наследството на древния крал. И днес от пещерите ни гледат над 150 статуи на Буда, най-голямата от които е с дължина 14 метра. Дамбула е известна и с най-голямата планина от розов кварц в Южна Азия и с Гората от железни дървета Намал Уяна.
По пътя си към Канди ще спрем за почивка в Градините за подправки Матале, където ще опитаме традиционен обяд. Тук ще имате възможност да се запознаете с целебните свойства на най-известните растения на острова, използвани в аюрведа.
Пристигане в Канди следобед. Името му на местния език синхала е Маха Нувара и е столица на Централната провинция на острова. Градът е живописно разположен сред хълмовете в долината Канди, заобиколен от зелена тропична гора и чаени плантации. Той е едновременно административен и религиозен център. Настаняване в хотел Cinnamon Citadel 4*+, разположен на брега на река Махавели. Вечеря и нощувка.

Ден 6 /  Канди Закуска, Обяд, Вечеря
Закуска. Посещение на прочутия Храм на зъба на Буда. Канди дълго време е непревземаемата крепост на синхалите. В своята столица те запазват културата си и скъпоценните свещени реликви непокътнати. Холандци и португалци не могли да проникнат толкова навътре в сърцето на Шри Ланка, но в началото на 19 век англичаните успели да дойдат и тук.
Ще се откъснем от забързаното ежедневие на града и ще се отправим към храма Ланкатилаке, разположен на 45 мин. в покрайнините на Канди. Величественият храм е изсечен в твърдата скала през 14 век и днес е една от най-забележителните постройки от времето на кралство Гампола. От него се разкрива красива панорамна гледка към планинската верига Хантана. Триетажната постройка е изградена от гранит, а стените и таваните са покрити с богати цветни стенописи, характерни за периода Канди. Посветен е на божествата Вишну, Саман, Вибхишана, Ганапати, Скандхакумара и Кумара Бандара.
Следва посещение на местно училище за традиционни танци и барабани. Тук нашите домакини ще ни разкрият магията на фолклорните си обичаи и ще имате възможност да повторите някои от танцовите им стъпки под вещото ръководство на местен учител. Повече за традициите в музиката и танците на Шри Ланка ще научите от „Професорът“ – французин по произход, той живее вече 40 години в Шри Ланка и е посветил живота си на запазването и развитието на изкуствата и танците на тази страна. Той е събрал голям брой книги, мебели и исторически паметници, които пазят паметта на отминалите десетилетия. Включен е обяд с ястия от националната кухня.
Връщане в Канди, вечеря в хотела и нощувка.

Ден 7 / Канди – Нуара Елия Закуска, Обяд, Вечеря
Закуска. Сутринта ще разгледаме приказно красивата Кралска Ботаническа градина Перадения. Историята на градината започва през 1374 г. с Крал Гампола. Той решил да си сътвори Градина на удоволствията в столицата си Канди. Днес тук има над 4000 вида тропични дървета, храсти, увивни и тревисти растения. Някои от тях са рядко срещани ендемити. Най-атрактивни са Градината с подправките и Градината на Орхидеите. Пет алеи, обрамчени с величествени палми, красят градината. Най-стара е Алеята с кралски палми от 1905 г., а най-впечатляваща е Алеята с Кокосови палми от Сейшелските острови, чиито кокосови орехи са най-големите семена в света.
Отпътуване за Нуара Елия, наричан още „Равният град“ или „Градът от светлина“. Разстоянието е 80 км и ще го изминем за около 3 ч. Градът е разположен в сърцето на острова на 1868 м н.в. и е заобиколен от склоновете на най-високата планина в Шри Ланка – Пидуруталагала. Това е най-известният регион за производство на чай в света. Ценното растение било донесено тук от британците още през 1824 г. от Китай и било засадено в Кралските Ботанически градини Перадения, но чак 40 години по-късно шотландецът Джеймс Тайлър, който пристигнал в Шри Ланка през 1852 г. и се заселил в имението Лоолекондера край Канди, започнал пръв да го отглежда в своята плантация. Така започнала легендата за Цейлонския чай, чиято слава бързо обиколила света и все още държи в плен истинските ценители на тази ободряваща напитка.
Ще спрем да разгледаме Чаените плантации и Фабрика за чай. Високата влажност на въздуха, честите мъгли, които като реки от мляко се разливат в ниските долини на Нуара Елия и валежите през дъждовния сезон правят това място истински рай за производство на висококачествен чай. Обяд в местен ресторант.
Настаняване в хотел Araliya Red 4*, разположен сред зелените хълмове на Нуара Елия. Живописната местност ни приканва да се втурнем навън и да се гмурнем в морето от зелени чаени поля, ярко контрастиращи с безоблачното синьо небе. Вечеря и нощувка.

Ден 8 / Нуара Елия – Яла Закуска, Обяд, Вечеря
Закуска. Днес ни предстои вълнуващо пътуване с влак сред красивата природа на зеления остров – ще се насладим на обширните чаени плантации, на красивите водопади и на цветните им храмове. Пътуването ни започва от жп гара Нану Оя и свършва при Елла, продължава 3 часа и е обявено за едно от най-атрактивните и вълнуващи пътувания с влак в света – то е истинско културно преживяване, което дава възможност да се докоснете до ежедневието на местните жители. Включен сух пакет за обяд.
Продължение към гвоздеят на нашата програма Национален парк Яла, основан през 1900 г., за да охранява богатия животински свят на Шри Ланка. Тук популацията на леопарди е най-високата в света и почти винаги туристите успяват да зърнат красивата дива котка в естествена среда. Срещата с това магнетично създание се помни цял живот! Разстоянието от Елла до Яла е 100 км и ще го изминем за около 3 ч.
Настаняване в уникалния хотел Cinnamon Wild 4*+, разположен на брега на красиво езеро. Свободно време за почивка край басейна. Вечеря и нощувка.

Ден 9 / Яла – Уелигама Закуска, Вечеря
Ранно ставане и сутрешно фото сафари в търсене на леопард в парк Яла. Тук е и домът на стада от водни биволи, петнист елен, елен замбар, диво прасе, мангусти, крокодили, слонове, 130 вида птици, включително фламинго, пеликани и щъркели, морски костенурки и др. Връщане в хотела и закуска.
Отпътуване на югоизток край красивото крайбрежие на Шри Ланка. Ще спрем за снимки при фара на нос Дондра – най-южната точка на Шри Ланка, както и на плажа при атрактивните „рибари на кокили“, извисяващи се на забити в пясъка пръти с въдица в ръка. Те могат да бъдат видени единствено тук на Южното крайбрежие на острова.
Следобед настаняване в хотел Weligama Bay Marriott Resort & Spa 5*, разположен на брега на морето в един от най-хубавите плажове на Южното крайбрежие. Свободно време за почивка. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 10 / Уелигама Закуска, Вечеря
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка на брега на океана.
По желание сутринта може да се качите на корабче, което ще ви отведе навътре в океана сред царството на китовете и делфините, обитаващи бреговете на острова. От ноември до април океанът е спокоен и китовете мигрират от Южното в Северното полукълбо, преминавайки само на няколко километра от бреговете на градчето Мириса. Да зърнеш син кит е като да видиш падаща звезда… намисленото желание в този специален миг се сбъдва. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 11 / Уелигама – Гал – Коломбо Закуска, Вечеря
Закуска. Отпътуване към град Гал и разглеждане на форта, построен от португалците през 16 век и по-късно разширен от холандците и англичаните. Днес Фортът на Гал е част от обектите на ЮНЕСКО – той огражда днешния град, чиято история е много по-стара от идването на първите европейци. Пристанището било посещавано от китайски, персийски, арабски и индийски кораби векове наред. След идването на Марко Поло през 1299 г., тук започнали да акостират и кораби от Ява и Суматра. Според някои изследователи Гал е библейският град Таршиш, където Йона се скрил от Бог, а цар Соломон изпратил своите търговски кораби за стоки. До идването на португалците градът носил името Гимхатхитха.
Продължаваме за Коломбо (150 км, около 2 часа). Градът е икономически и финансов център на страната, съчетал динамиката на съвремието с колониалния дух от миналото. Често е определян за столица, но всъщност от 1982 г. официалната столица на Шри Ланка е град Шри Джаяварданапура Коте. Стратегическата позиция на Коломбо по маршрута между Изтока и Запада е превърнала пристанищният град в оживен търговски център още за древните мореплаватели. По време на панорамната обиколка ще видим Кметството, Националния музей, Площада на независимостта, храма Гангарамая и други значими сгради на Коломбо. Ще спрем при Старата Холандска болница – построената преди 4 века сграда днес е реновирана и превърната в район с бутици, барове и ресторанти.
Вечеря и настаняване в хотел The Fairway 4* за почивка преди полета.

Ден 12 /  Коломбо – Доха – София
Трансфер до летище и полет за Доха в 03:00 ч. Кацане на летище Доха в 05:30 ч. Продължителност на полета: 4:50 ч. Продължение за София в 08:30 ч. Престой на летище: 3:00 ч. Кацане в България в 12:35 ч. Продължителност на полета: 04:50 ч. Край на програмата и до нови срещи.

Обща пакетна цена на човек в двойна стая:
при група от минимум 14 туристи 5 480 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В общата пакетна цена са включени:
• Самолетни билети София – Доха – Коломбо – Доха – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
• 10 нощувки в подбрани луксозни хотели 4*+ и 5*;
• 9 закуски, 5 обяда и 10 вечери по програма;
• Всички трансфери и турове с частен климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Билет за влак по панорамния маршрут от жп гара Нану Оя до Елла;
• Полудневно джип сафари в парк Минерия и наблюдаване на слонове;
• Полудневно джип сафари в парк Яла в търсене на леопард;
• Традиционно посрещане с цветя при пристигане;
• Минерална вода по време на всички трансфери с автобус;
• Лицензирани местни екскурзоводи на английски език;
• Професионален водач-преводач от България с многогодишен опит в тази дестинация;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Задължителна местна застраховка за COVID-19 с покритие 75 000 USD, съгласно изискванията за влизане в Шри Ланка;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ALLIANZ TRAVEL за лица до 66 г. с основен лимит за медицински разноски в чужбина от 100 000 лв., с подлимит при пандемично или епидемично заболяване – 50% от основния лимит и подлимит при спешна дентална помощ в чужбина – 1000 лв. При изгубен, повреден или откраднат личен багаж по време на пътуването ALLIANZ TRAVEL имат включен основен лимит от 2000 лв. и подлимит за покритие на ценни предмети – 1000 лв.

Допълнително се заплащат:
• Виза за Шри Ланка: 40 щ.д., плаща се и се издава предварително;
• Доплащане за единична стая: 655 щ.д.;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. на човек на ден);
• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ALLIANZ TRAVEL: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване. ALLIANZ TRAVEL дават възможност за прекратяване на полица „Отмяна на пътуване“ без неустойки в срок до един месец преди пътуване.
• Доплащане за Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ALLIANZ TRAVEL за лица над 66 г.: изчислява се пропорционално на възрастта на участниците;
• Такси за снимане с камера и фотоапарат на туристическите обекти;
• Напитки по време на хранене и лични разходи;
• PCR и антигенни тестове (при необходимост);

Важна информация:
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 14 туристи;
• Краен срок за записване и събиране на групата: 60 дни преди датата на отпътуване.
• Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 2000 лева на човек;
• Доплащане на екскурзията и допълнителните мероприятия: 45 дни преди датата на отпътуване.
• От 20.04.2022 при влизане в Шри Ланка се изисква пълен курс на ваксинация ИЛИ отрицателен PCR, направен не повече от 72 часа преди отпътуване ИЛИ отрицателен бърз антигенен тест, направен не повече от 48 часа преди отпътуване.
• При посещение на храмове е валидно правилото коленете и лактите да са покрити, а обувките да са събути;
• Никога не се обръщайте с гръб към статуите в храмовете по време на снимки;
• Сервирането и консумирането на алкохолни напитки е ограничено по време на религиозните празници в страната;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Летищните такси, включени в общата пакетна цена, са валидни към 20.06.2022 г. и техният размер зависи от цената на горивото. Поради честата им променливост ще получите актуална информация относно техния размер към датата на доплащане.
• В Шри Ланка хотелите настаняват туристи в 14:00 ч., а освобождаването е в 12:00 ч.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,85 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• Цените са базирани на местни данъци към 20.06.2022 и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
• В случай на отказ от пътуване се удържат следните неустойки:
– ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, не се дължи такса прекратяване, освен ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети;
– ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
– ако прекратяването е под 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• В случай, че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Туроператорът не носи отговорност при анулиране или смяна на часовете на полетите от страна на превозвача.
Туроператорът има сключена ежегодна застраховка „Отговорност на туроператор“ при ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД с адрес на управление гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67А.
Текстът на програмата представлява изключително авторско право, за чието нарушаване е предвидена глоба от 2 000 до 20 000 лв. съгласно чл. 97 от ЗАПСП.

Галерия