Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  12 дни / 10 нощувки
 • Държави:

  Шри Ланка
 • По време на тази екскурзия ще видите:

ГАРАНТИРАНА ГРУПА!
ПОСЛЕДНО 1 МЯСТО! МЪЖ ЗА КОМБИНАЦИЯ!

Защо да изберете тази програма?

 • Гарантирано най-добрият сезон за посещение с преобладаващо сухо и ясно време;
 • Балансирана програма и пълна обиколка на Шри Ланка с посещение на:
 • Старата столица Полонарува,
 • Парк Минерия с джип сафари,
 • Лъвската скала на Сигирия,
 • Пещерните храмове в Дамбула,
 • Градина с екзотични подправки,
 • Храма на „Зъба на Буда“ и храма Ланкатилаке край Канди,
 • Местно училище за традиционни танци и барабани;
 • Кралската Ботаническа градина Перадения,
 • Чаена плантация в района на Нуара Елия,
 • Пътуване с влак до Ела – обявено за едно от най-атрактивните в Света,
 • Джип сафари в Национален Парк Яла и възможна среща с леопард,
 • Фото стоп при „рибарите на кокили“ и разходка във Форт Гал,
 • Обиколка на главния град на острова Коломбо;
 • Водач от България с многогодишен опит в Азия, познаващ в детайли културата на региона;

Ден 1 /19.01.2024, петък/ София – Истанбул – Коломбо
Излитане от летище София в 09:50 ч. за Истанбул. Кацане в 12:20 ч. и продължение за Коломбо в 19:25 ч. Нощувка в самолета. 

Ден 2 /20.01.2024, събота/ Доха – Коломбо – Негомбо                                      Вечеря
Кацане в Коломбо в 06:10 ч. местно време. Аюбован или Добре дошли в Шри Ланка! Посрещане на летище, трансфер и ранно настаняване в хотел Goldi Sands 4*, разположен на плажа в Негомбо. Свободно време за обяд и почивка в хотела или по желание разходка из традиционното рибарско градче Негомбо. Освен красивите плажове може да видите и рибния пазар, където се предлагат най-различни морски деликатеси, уловени от рибарите рано сутрин със своите традиционни канута, наречени орува. Включена вечеря и нощувка.

Ден 3 /21.01.2024, неделя/ Негомбо – Сигирия                                 Закуска, Вечеря
След закуска отпътуваме за Сигирия. Разстоянието от 150 км ще го изминем за около 3:30 ч. Ще разгледаме Лъвската скала в Сигирия с известната Цитадела на върха ѝ. Днес Цитаделата на Сигирия се вижда отдалеч, тя изниква сякаш от нищото и се изправя самотно сред гъстата джунгла. Гигантската скала крие много тайни. Според археолозите първите следи от човешки поселения тук датират от 5 век. Красиви водни градини днес ограждат известната скала и приветстват съвременните пътешественици. Сложна система от стръмни каменни стъпала (над 1200) и тесни коридори водят до върха и до красивите фрески на Сигирия, изобразяващи „Небесните нимфи“. За освежаване след обиколката на комплекса сме ви приготвили, изстудени кърпи, вода и свежи плодове. Настаняване в хотел Habarana Village by Cinnamon 4*, след което ще се отправим с лодка по езерото за първа среща със слоновете на Шри Ланка, където ще имате възможност да храните и къпете тези мили гиганти. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.   

Ден 4 /22.01.2024, понеделник/ Полонарува – Минерия         Закуска, Обяд, Вечеря
Ранна закуска. Отпътуване за древните руини на град Полонарува. Полонарува е втората столица на Шри Ланка, издигната през 11 и 12 в. Обявена е за столица от Крал Виджаябаху I, който през 1070 г. победил завоевателите Чола и обединил страната. Част е от световното наследство на ЮНЕСКО. Може да видите останките от Кралския дворец, Приемната зала, Лотусовата баня, езерото на Крал Паракрамабаху Велики, Храма на Шива, Дагобата Кири Вихаре, комплекса Гал Вихара, състоящ се от три прекрасни каменни статуи на Буда и др.
Ще спрем за обяд в местен ресторант, където ще опитате домашно приготвена храна, приготвена на открит огън и сервирана в глинени съдове и бананови листа. Продължаваме към Национален Парк Минерия, намиращ се на 20 км от Сигирия. Ще се качим на джипове, за да се насладим на едно неповторимо фото сафари сред стадата от диви слонове, живеещи там. Паркът е почти 8900 ха и неговият изкуствено създаден воден резервоар поддържа живота на екосистемата – много животни и птици идват тук през сухия сезон на водопой. Резервоарът е построен от Крал Махасен и е един от многото, целящи опитомяването на природата и показващи способите за приспособяване и оцеляване на хората столетия назад.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 5 /23.01.2024, вторник/ Дамбула – Канди                          Закуска, Обяд, Вечеря
Закуска. Преди обед посещение на Дамбула – едно от най-почитаните и най-известните места в страната. Ще се изкачите по 200-тата стъпала към пет скални пещери-храмове, посветени на живота и  учението на Буда. Те са построени от Крал Валагамбаху през 1 век пр.н.е. Кралят със своята завидна религиозност и голямо разточителство поръчал на своите умели художници да покрият със стенописи всички стени и тавани на пещерите. Над 2000 кв.м са майсторски изрисувани и пазят наследството на древния крал. И днес от пещерите ни гледат над 150 статуи на Буда, най-голямата от които е с дължина 14 метра. Дамбула е известна и с най-голямата планина от розов кварц в Южна Азия и с Гората от железни дървета Намал Уяна.
По пътя си към Канди ще спрем за почивка в Градините за подправки Матале, където ще опитаме традиционен обяд. Тук ще имате възможност да се запознаете с целебните свойства на най-известните растения на острова, използвани в аюрведа.
Пристигане в Канди следобед. Ще посетим прочутия Храм на зъба на Буда, преди да се отправим и настаним в хотел Cinnamon Citadel 4*, разположен на брега на река Махавели. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 6 /24.01.2024, сряда/ Канди                                                         Закуска, Вечеря
Закуска. Ще се откъснем от забързаното ежедневие на  града и ще се отправим към храма Ланкатилаке, разположен на 45 мин. в покрайнините на Канди. Величественият храм е изсечен в твърдата скала през 14 век и днес е една от най-забележителните постройки от времето на кралство Гампола. От него се разкрива красива панорамна гледка към планинската верига Хантана. Триетажната постройка е изградена от гранит, а стените и таваните са покрити с богати цветни стенописи, характерни за периода Канди. Посветен е на божествата Вишну, Саман, Вибхишана, Ганапати, Скандхакумара и Кумара Бандара.
Следва посещение на местно училище за традиционни танци и барабани. Тук нашите домакини ще ни разкрият магията на фолклорните си обичаи и ще имате възможност да научите повече за традиционният за Канди танц и повторите някои от стъпките под вещото ръководство на местен учител.
Връщане в Канди, където ще разгледаме приказно красивата Кралска Ботаническа градина Перадения. Историята на градината започва през 1374 г. с Крал Гампола. Той решил да си сътвори Градина на удоволствията в столицата си Канди. Днес тук има над 4000 вида тропични дървета, храсти, увивни и тревисти растения. Някои от тях са рядко срещани ендемити. Най-атрактивни са Градината с подправките и Градината на Орхидеите. Пет алеи, обрамчени с величествени палми, красят градината. Най-стара е Алеята с кралски палми от 1905 г., а най-впечатляваща е Алеята с Кокосови палми от Сейшелските острови, чиито кокосови орехи са най-големите семена в света.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7 /25.01.2024, четвъртък/ Канди – Нуара Елия – Ела                Закуска, Вечеря
Закуска. Отпътуване за Нуара Елия, наричан още „Равният град“ или „Градът от светлина“. Разстоянието е 80 км и ще го изминем за около 3 ч. Градът е разположен в сърцето на острова на 1868 м н.в. и е заобиколен от склоновете на най-високата планина в Шри Ланка – Пидуруталагала. Това е най-известният регион за производство на чай в света. Ценното растение било донесено тук от британците още през 1824 г. от Китай и било засадено в Кралските Ботанически градини Перадения, но чак 40 години по-късно шотландецът Джеймс Тайлър, който пристигнал в Шри Ланка през 1852 г. и се заселил в имението Лоолекондера край Канди, започнал пръв да го отглежда в своята плантация. Така започнала легендата за Цейлонския чай, чиято слава бързо обиколила света и все още държи в плен истинските ценители на тази ободряваща напитка. Ще спрем да разгледаме Чаените плантации и Фабрика за чай. Високата влажност на въздуха, честите мъгли, които като реки от мляко се разливат в ниските долини на Нуара Елия и валежите през дъждовния сезон правят това място истински рай за производство на висококачествен чай.
Следобеда ни предстои вълнуващо пътуване с влак сред красивата природа на зеления остров – ще се насладим на обширните чаени плантации, на красивите водопади и на цветните им храмове. Пътуването ни започва от жп гара Нану Оя и свършва при Ела, продължава около 3 часа и е обявено за едно от най-атрактивните и вълнуващи пътувания с влак в света – то е истинско културно преживяване, което дава възможност да се докоснете до ежедневието на местните жители. Включен сух пакет за обяд. Пристигане в Ела и настаняване в хотел Ella Flower Garden 3*, разположен сред зелените хълмове. Живописната местност ни приканва да се втурнем навън и да се гмурнем в морето от зелени чаени поля, ярко контрастиращи с безоблачното синьо небе. Вечеря и нощувка.

Ден 8 /26.01.2024, петък/ Ела – Национален парк Яла                       Закуска, Вечеря
Закуска. Сутринта ще спрем за снимки при Мостът с Деветте Арки, безспорно една от най-популярните забележителности в Шри Ланка, построен през 1921 г. сред най-добрите примери за колониално строителство в страната.
Продължение към гвоздеят на нашата програма Национален парк Яла. Разстоянието от Ела до Яла е 100 км и ще го изминем за около 3 ч. Паркът е основан през 1900 г., за да охранява богатия животински свят на Шри Ланка. Тук популацията на леопарди е най-високата в света и почти винаги туристите успяват да зърнат красивата дива котка в естествена среда. Срещата с това магнетично създание се помни цял живот! Настаняване в хотел Chaarya Resort & Spa 4*. Следобедно фото сафари в търсене на леопард в парк Яла. Тук е и домът на стада от водни биволи, петнист елен, елен замбар, диво прасе, мангусти, крокодили, слонове, 130 вида птици, включително фламинго, пеликани и щъркели, морски костенурки и др.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 9 /27.01.2024, събота/ Яла – Гал – Балапития                                Закуска, Вечеря
По желание ранно ставане и сутрешно фото сафари в търсене на леопард в парк Яла. Връщане в хотела и закуска.
Отпътуване на югоизток край красивото крайбрежие на Шри Ланка. Ще спрем за снимки на плажа при атрактивните „рибари на кокили“, извисяващи се на забити в пясъка пръти с въдица в ръка. Те могат да бъдат видени единствено тук на Южното крайбрежие на острова.
Отпътуване към град Гал и разглеждане на форта, построен от португалците през 16 век и по-късно разширен от холандците и англичаните. Днес Фортът на Гал е част от обектите на ЮНЕСКО – той огражда днешния град, чиято история е много по-стара от идването на първите европейци. Пристанището било посещавано от китайски, персийски, арабски и индийски кораби векове наред. След идването на Марко Поло през 1299 г., тук започнали да акостират и кораби от Ява и Суматра. Според някои изследователи Гал е библейският град Таршиш, където Йона се скрил от Бог, а цар Соломон изпратил своите търговски кораби за стоки.
Следобед настаняване в хотел Shinagawa Beach 4*, разположен на брега на морето в един от най-хубавите плажове на Западното крайбрежие. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 10 /28.01.2024, неделя/ Балапития                                                Закуска, Вечеря
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка на брега на океана.
По желание сутринта може да се качите на корабче, което ще ви отведе навътре в океана сред царството на китовете и делфините, обитаващи бреговете на острова. От ноември до април океанът е спокоен и китовете мигрират от Южното в Северното полукълбо, преминавайки само на няколко километра от бреговете на градчето Мириса. Да зърнеш син кит е като да видиш падаща звезда… намисленото желание в този специален миг се сбъдва. Може да се разходите с лодка из мангровите гори на река Маду, да посетите Спасителния център за костенурки в Кошгода, да научите повече за фолклора и традициите в изработването на цветни маски от дървесина, типични за района или да се качите на велосипед и да опознаете околностите.
Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 11 /29.01.2024, понеделник/ Балапития – Коломбо             Закуска, Вечеря
Закуска. Отпътуваме за Коломбо (100 км, около 2 часа). Градът е икономически и финансов център на страната, съчетал динамиката на съвремието с колониалния дух от миналото. Често е определян за столица, но всъщност от 1982 г. официалната столица на Шри Ланка е град Шри Джаяварданапура Коте. Стратегическата позиция на Коломбо по маршрута между Изтока и Запада е превърнала пристанищният град в оживен търговски център още за древните мореплаватели. По време на панорамната обиколка ще видим Кметството, Националния музей, Площада на независимостта, храма Гангарамая и други значими сгради на Коломбо. Ще спрем при Старата Холандска болница – построената преди 4 века сграда днес е реновирана и превърната в район с бутици, барове и ресторанти. Настаняване в хотел The Fairway 4*, вечеря и нощувка.

Ден 12 /30.01.2024, вторник/ Коломбо – Истанбул – София
Ранен трансфер до летище и полет за Истанбул в 07:40 ч. Кацане на летище Истанбул в 14:15 ч. Продължение за София в 20:30 ч. Кацане в България в 20:45 ч. Край на програмата и до нови срещи

Обща пакетна цена на човек в двойна стая:
при група от минимум 12 туристи 4 450 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В общата пакетна цена са включени:
• Самолетни билети София – Истанбул – Коломбо – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
• 10 нощувки в подбрани хотели 4*;
• Ранно настаняване в хотела в Негомбо при пристигане;
• 9 закуски, 2 обяда, 1 сух пакет за обяд във влака и 10 вечери по програма;
• Всички трансфери и турове с частен климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Билет за влак по панорамния маршрут от жп гара Нану Оя до Елла;
• Полудневно джип сафари в парк Минерия и наблюдаване на слонове;
• Полудневно джип сафари в парк Яла в търсене на леопард;
• Минерална вода по време на всички трансфери с автобус;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Лицензирани местни екскурзоводи на английски език;
• Професионален водач-преводач с многогодишен опит в тази дестинация;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 30 000 щ.д.;

Допълнително се заплащат:
• Виза за Шри Ланка: 50 щ.д., плаща се и се издава предварително (формулярите се попълват изцяло от туроператора, без заплащане на допълнителни такси);
• Доплащане за единична стая: 485 щ.д.;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5-6 щ.д. на човек на ден);
• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Застраховка „Отмяна на пътуване“: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване;
• Доплащане за Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г.: изчислява се пропорционално на възрастта на участниците;
• Напитки, входни такси за обектите по желание и лични разходи;

Важна информация:
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 12 туристи;
• Краен срок за записване и събиране на групата: 60 дни преди датата на отпътуване.
• Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 2000 лева на човек;
• Доплащане на екскурзията и допълнителните мероприятия: 45 дни преди датата на отпътуване.
• За посещението на Шри Ланка няма задължителни ваксини;
• При посещение на храмове е валидно правилото коленете и лактите да са покрити, а обувките да са събути;
• Никога не се обръщайте с гръб към статуите в храмовете по време на снимки;
• Сервирането и консумирането на алкохолни напитки е ограничено по време на религиозните празници в страната;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Летищните такси, включени в общата пакетна цена, са валидни към 20.06.2023 г. и техният размер зависи от цената на горивото. Поради честата им променливост ще получите актуална информация относно техния размер към датата на доплащане.
• В Шри Ланка хотелите настаняват туристи в 14:00 ч., а освобождаването е в 12:00 ч.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,82 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• Цените са базирани на местни данъци към 20.06.2023 и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
• В случай, че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Галерия