Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    13 дни / 11 нощувки
  • Държави:

    ИНДИЯ


  • София – Кочин – Алепи – Национален парк Перияр – Мадурай – Танжавур – Пондичери – Махабалипурам – Ченай - София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Колкото по на юг отиваме, толкова по-европейски вид добива Индия. За тези от вас, които вече са били в тази необятна страна, но са посещавали северните територии, Южните щати на Индия ще бъдат едно тотално ново преживявне! Но нека първо Ви разкажем, а след това Ви каним да направим заедно това пътешествие – богато на цветове, история, религии и срещи с хора с интересно минало и вълнуващо настояще.

 

ДЕН 1/ 24.01.2025 София – Доха – Кочин
Полет от Терминал 2 от София за Доха в 12:40. Кацане в Доха в 18:15 и излитане за Кочин в 19:35.

ДЕН 2/ 25.01.2025 Кочин/ Керала
Кацане в Кочин в 02:15 ч. Трансфер до хотела и нощувка.
Закуска и начало на обзорната ни екскурзия. Кочин е открит от Вашку да Гама и е първото място в Индия, където се заселват европейците. Днес той е един от най-големите центрове за търговия с подправки и столица на щата Керала.
Нашето пътешествие ще започне с Форт Кочин и църквата Св. Франциск – най-старата църква в Индия. Фортът е построен през 1503 г. от португалски францискански монаси и е почитан от римокатолици и холандски протестанти, същевременно е важна военна база, корабостроителен, търговски, културен и религиозен център.
Ще видим и гигантските китайски мрежи, издигащи се най-малко над 10 м. над морето;една от най-старите европейски църкви в Индия – Църквата Свети Франциск; синагогата Парадеси, построена през 1568 г. и пазара около нея.
Ще разгледаме и дворецът Болгати, построен през 1744 г. от холандски търговци. Сградата е била губернаторски дворец, през 1947 г. когато Индия постига независимост, дворецът става собственост на държавата и е превърнат в исторически хотелски комплекс. Вечеря.
По-късно вечерта ще посетим изключителното танцово представление – Катхакали – традиционен индийски танц, който произлиза от щата Керала. Той е известен със своите красиви костюми, традиционни музикални инструменти и драматични изявления, които са основа на представянето на епични и митологични истории от хиндуистката митология.
В представленията се използват маски, красиви костюми, изразителни гримове и традиционни музикални инструменти. Танцьорите използват сложни движения на тялото, жестове и изрази на лицето, за да пресъздадат сюжета на историята. Танцът Катхакали е обявен за национално богатство на Индия.

ДЕН 3/ 26.01.2025 Кочин – Алепи
Закуска и освобождаване на хотела.
Днес ще направим едно вълнуващо круизно пътешествие. Ще се качим на традиционните оризови лодки „кетувалам” и ще плаваме из живописните реки, езера и канали. На лодката ще ни бъде сервиран топъл обяд, късна закуска и чай. Ще акостираме при залез слънце, точно навреме, когато местните рибари вадят улова си. Ще разберем и колко зависим е бита им от тези води, бидейки тяхно основно средство за препитание. Нощувка и вечеря на лодката.

ДЕН 4/ 27.01.2025 Алепи – Мунар
След закуска ще освободим лодката и ще се отправим към Мунар, познат с безкрайните си зелени хълмове и живописни чаени плантации.
Името Мунар е комбинация от думите „mannu” и ”aaru“, което означава „три реки“, което се отнася до местоположението му при сливането на реките Мадрапужа, Налатани и Кундала.
Разположен в планините Западни Гати, Мунар е заобиколен от Националния парк „Еравикулам“.
Мунар е дом на много чаени плантации и като цяло има дълга история на чайната култура, която датира от повече от век.
Ще се настаним в хотела, ще имаме възможност и за кратка почивка, след което ще посетим чаената фабрика, музей на чая, за да научим всичко за процеса на отглеждане на чаени листа, както и историята на растежа и разцвета на чайни плантации и имения. Разбира се, ще имаме и дегустация на чай.
При възможност, ще посетим и Echo Point – красиво и завладяващо място с очарователен феномен на ехото; точката за наблюдение на най-високия връх в Южна Индия – Анамуди 2700 м.; язовир Кундала. Вечеря и нощувка.

ДЕН 5 / 28.01.2025 Мунар
След закуска ще се отправим към Анакулам. Тук ще имаме възможност да видим диви слонове в естествената им среда.
Анакулам е известен като район и любимо място където да се събират слонове.
Ще разгледаме и посетим водопади – Вирипари, Перумбанкуту и Анакулам, красиви чаени плантации и села, като чаеното имение на Лечми, както и наблюдателницата на Лечми, висящите мостове и пещерата на тигъра. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

ДЕН 6/ 29.01.2025 Мунар – Мадурай
Закуска и освобождаване на хотела.
Днес ще се отправим към Мадурай. Настаняване в хотела.
Градът е наричан още „Атина на Изтока“, разположен е на брега на р.Вигай и се предполага, че е на 2500 години. Вечерта ще посетим великолепния храм Шри Менакши (Meenakshi-Sundareswara) и ще присъстваме на молитвената церемония. Храмът включва 12 гопурами (кули), високи между 45–52 метра, украсени с над 33.000 изящни цветни скулптури на хиляди божества, забележителни стенописи и олтари. Посветен е на богинята Менакши (Богинята с рибешки очи), превъплъщение на Парвати, съпруга на бог Шива. Според легендите, тук се е състояла сватбата между Шива и Менакши. Вечеря и нощувка.

ДЕН 7/ 30.01.2025 Мадурай – Танжавур
Закуска и освобождаване на хотела.
Днес ще се отправим към Танжавур, важен център на южноиндийската религия, изкуство и архитектура. Повечето от Великите живи храмове Чола, които са паметници на световното наследство на ЮНЕСКО , се намират в и около Танджавур. Най-важният сред тях, храмът Brihadeeswara , построен от император Chola Rajaraja I , се намира в центъра на града. Този храм има една от най-големите статуи на бик в Индия, издълбана от една гранитна скала, наречена Нанди. Танджавур също е дом на танджорската живопис, стил на рисуване, уникален за региона. Нощувка.

ДЕН 8 / 31.01.2025 Танжавур – Чидамбарам – Пондичери
Закуска и освобождаване на хотела.
Днес ще отпътуваме в посока Пондичери, а междинна спирка ще ни бъде Чидамбарам, където ще се „срещнем“ с „Космическата танцьорка“. Ще посетим главния храм на селището – Натарадж, издигнат от династията Чола в култ към Шива. Разпростиращ се върху земна площ от 40 акра и ограден с гопурами (кула), храмът се отличава с петте си сабхи (зала, в буквален превод „събиране на общността”). Продължаваме към Пондичери, където ще бъде и нощувката ни.
на морския бряг.

ДЕН 9/ 01.02.2025 Пондичери – Ауровил
Закуска в хотела. Днешният ден е посветен на прекрасния Пондичери – бивша френска колония с шик и елегантност, каквито не се срещат никаде другаде в Индия. Град Пондичери е административен център на щата и има богата история. Основан е през 17 век, а през 18 век става френска колония, а след като Индия получава независимостта си през 1947г. градът бива управляван от индийското правителство.
В Пондичери има множество архитектурни и културни паметници, в които прозира френската култура и архитектура.
Ще посетим някои от най-популярните туристически забележителности – Rai Nivas, църквата Свещено сърце, ашрамът Шри Ауробиндо и „международния“ град Ауровил.
Ашрамът Шри Ауробиндо е основан от Шри Ауробиндо на 24.11.1926г.
Шри Ауробиндо е бил известен философ, поет и духовен учител, който е живял в Пондичери през 20-те и 30-те години на миналия век. Той е основал Ашрама през 1926 г. като място за духовна практика и изследване на човешката същност и смисъла на живота.
В ашрама се извършват различни духовни практики, като йога, медитация, изучаване на ученията на Шри Ауробиндо и други духовни практики. Там се състоят лекции и семинари, провеждат се музикални концерти и други културни събития.
Ашрамът Шри Ауробиндо се смята за едно от най-важните духовни центрове в Индия и света. Той има голямо значение за развитието на духовността в Индия и за възприемането на източните духовни учения в Запада.
Основа на изследването на Шри Ауробиндо, е фокусът върху противоречието между земното (светското) човешко съществуване и човешкото желание за постигане на божествено съвършенство в живота. В наши дни Ашрамът се е превърнал в институция, с множество филиали по цял свят.
Отправяме се към Ауровил – градът обединяващ 50 различни националности и култури.
Ауровил е експериментално градче, което е основано през 1968 г. от Шри Ауробиндо и неговата ученичка Матре, като целта им е била да създадат идеално общество, базирано на духовни принципи. Името на градчето, „Auroville“, произлиза от имената на Шри Ауробиндо и Матре. Те създават града като едно място, където хората от цял свят могат да живеят заедно в мир и хармония, вдъхновени от идеята за една световна култура и един световен език.
В центъра на Ауровил се намира Матримандир (от санскрит, „Обител на Божествената майка“), чиято архитектурна стойност е оценена като изключително постижение. Изграден е като „символ и отклик на човешкия стремеж към съвършенство. Районът в сферата и около нея е „Място за тишина“. Вътре в самата сфера се извиват спираловидно две рампи, които водят до климатизирана зала от бял мрамор, категоризирана като „място за намиране на съзнанието“. В центъра на тази зала има 70-сантиметрова монокристална топка върху позлатен постамент, а от отвор в тавана се спуска лъч от слънчева светлина и облива кълбото – като символ на прозрачността на материята за Светлината.
Матримандир се захранва от фотоволтаична енергия и е заобиколен от градини, които ежедневно се подлагат на козметична грижа. Когато няма слънце или след залез, слънчевият лъч върху кълбото се замества с лъч от соларно заредена лампа. За желаещите да медитират в това сакрално място, ще дадем възможност за предварителна резервация.
Лъчеобразно, от центъра на града, са разположени четири „зони“: „Жилищна зона“, „Индустриална зона“, „Културна (и Образователна) зона“ и „Международна зона“. Градът е заобиколен от Зелен пояс, който наред със защитната си функция е и поле за изследователска дейност в областта на екологията и включва ферми и лесовъдни стопанства, ботаническа градина, банка за семена, лечебни растения и билки, водосборни басейни и др.
През февруари 1981 год., Людмила Живкова, тогава с ранг Министър на културата, посещава Ауровил в качеството си на един от петимата членове на Международния Консултативен Съвет към правителството на Индия по въпросите на Ауровил. Тя донесла в Ауровил български книги, икони и 1300 български рози, които години наред цъфтяли в градините на Матримандир, а някои ауровилци споделят как са били трогнати до сълзи от казаното от нея за новия свят и новите енергии, от нейното вдъхновение и присъствие. Тя е имала идеи за създаването на български павилион в международната зона на Ауровил с държавно участие (какъвто е замисълът за тези павилиони).
Днес Ауровил е дом на около 2,500 жители от над 50 различни националности, включително българи. Ще се опитаме да посетим максимално много павилиони от „Културна (и Образователна) зона“ и „Международна зона“ – Тибетския павилион, изложбената зала, Unity Pavilion-а с една от петте „кръгли“ Peace Table за медитация, където ако имаме късмет, може да присъстваме на сесия с гонгове. Желаещите може да посетят също и центъра за музикални инструменти и изследвания на звука. Завръщане в хотела. Вечеря и нощувка.

ДЕН 10/ 02.02.2024 Пондичери – Махабалипурам – Канчипурам
Закуска и освобождаване на хотела.
Отправяме се на юг от Мадрас към следващта ни вълнуваща дестинация – град Махабалипурам – древното пристанище на древната династия Палава (Pallava). Палавите са създали много прекрасни монолитни храмове (извстни още като рати), паметници със скулптурни панели, пещери.
Признава се, че династията е поставила основите на средновековната южноиндийска архитектура.
Храмът Кришна Мандапам притежва най-големия в света барелеф с размери 27m x 9m, съдържащ фигури на богове, полубогове, хора, зверове, птици. Той е един от най-старите, датира от 8 век сл. Хр. и е добър пример за първата фаза на строене на структурни храмове в дравидски стил.
Продължаваме към Канчипурам, настаняване в хотела и нощувка.

ДЕН 11/ 03.02.2025 Канчипурам/ Канчи – Ченай
Закуска и освобождаване на хотела. Днес ще се отправим към Ченай, но първо ще посетим град Канчипурам. Канчипурам (Канчи) е разположен на разстояние 70 км западно от Махабалипурам. Считан за един от седемте най-почитани града на индусите, служил като столица на Чола през 2 век пр.н.е. Канчи е важно място за поклонение за будисти, джайнисти и индуси. Освен с храмовете си, градът е известен и със своите тъкачи на коприна, които се заселили на това място преди около четири века.
Ще посетим храмовете Камачи Амам, Екамбаресварар както и Кайласанатхар.
Отпътуване към Ченай. Настаняване в хотела, вечеря и нощувка.

ДЕН 12/ 04.02.2025 Ченай
След закуска ще се направим на обзорна екскурзия на града. Ченай е наричан и още „Вратата към юга“, тъй като географското му положение го прави входна точка за Южна Индия. Градът се намира на източния бряг на Индийския океан и е главният град на щата Тамил Наду.
В древността Ченай е бил важен търговски център и пристанище на Индийския океан, което е допринесло за значимостт му в търговската и културна история на Индия. Днес Ченай е един от най-големите градове в Индия и е важен център за бизнес, култура, образование и туризъм. В града има множество университети, храмове, музеи, паркове, магазини и ресторанти. Освен това, Ченай е важен център на филмовата индустрия на Южна Индия, която е известна като „Коливуд“ (Kollywood) и се смята за един от най-големите киноцентрове в Индия след „Боливуд“ (Hollywood). Това прави Ченай важен културен център и място за развитие на индийската култура и изкуство, особено в контекста на Южна Индия. Сред популярните туристически атракции на града са Калакшетра, храмът Шри Партхасарати, храмът Капалисвара, Милапоре базиликата на катедралата Сан Томас. Така наречената Фондация Калакшетра е академия за изкуства и култура, посветена на опазването на традиционните ценности в индийското изкуство и занаяти, особено в областта на танца „бхаратанатям“ и музиката на Гандхарваведа – едно от най-старите индийски произведения, което се смята за част от Ведите.
Ще посетим още форт Сейнт Джордж, където в момента се помещават секретариатът и законодателното събрание на щата Тамил Наду. Форт Сейнт Джордж е една от първите построени британски сгради в Индия през 1644г. Строителството на крепостта е послужило като трамплин за развитието на търговията и по-нататъшното заселване на района, който първоначално е бил необитаем.
Последна възможност за покупки на подправки и подаръци. Вечеря в ресторанта на хотела

ДЕН 13 / 05.02.2025
Следва късен трансфер до летището за полет в 03:45 до София с прекачване в Доха. Кацане на летище София в 11:40 ч.

 

 Цена на човек в двойна  стая   4 898 лв  4 698 лв
 Доплащане за единична стая  5 870 лв   5 670 лв 


За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg

или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

ЦЕНAТА ВКЛЮЧВА:
1. Самолетен билет с вкл. чекирн багаж
2. Всички трансфери, описани в програмата с климатизиран транспорт
3. Входни такси за всички обекти към 10.03.2023
4. По 2 бутилки минерална вода на човек/на ден по време на пътуването
5. 2 нощувки с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Кочин
6. Посещение на танцово представление – Катхакали в Кочин
7. 1 нощувка с вкл. закуска, обяд и вечеря в традиционна лодка „кетувалам” в Алепи
8. 2 нощувки с вкл. закуски и вечери в Мунар в хотел 3/4*
9. Посещение на плантация за чай в района на Мунар
10. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в хотел 3/4* в Мадурай
11. Посещение на молитвената церемония в Мадурай
12. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Танжавур
13. Посещение на ашрама на Шри Ауробиндо
14. Посещение на Ауровил
15. 2 нощувки с вкл. закуски е вечери в 3/4* хотел в Пондичери
16. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в Канчипурам
17. 1 нощувка с вкл. закуска и вечеря в 3/4* хотел в Ченай
18. Късно напускане на хотела в Ченай
19. Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро
20. Водач на групата от България

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
1. Бакшиши за шофьора и екскурзовода – 5-7 USD на ден, заплащат се задължително на място, на водача на групата, в зависимост от удовлетвореността от предоставената услуга
2. Застраховка „Отмяна на пътуване“. По жерание
3. Разходи, неописани в програмата
4. Входна виза за Индия – 100 лв., издава се и се заплаща в България. Приблизителен срок за издаване на виза: 10 дни.

Условия за записвания:
1. Депозит в размер на 25% за записвания до 15.11.2024
2. Доплащане – до 16.11.2024

Условия за анулации:
1. До 15.11.2024 – удържане на заплатения депозит
2. 61-30 дни преди отпътуването – 80%
3. 31-0 дни преди отпътуването – 100%

Галерия