Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    12 дни / 11 нощувки
  • Държави:

    Португалия
  • МАРШРУТ:

    София - Сао Мигел - Флореш - Корво - Фаял - Терайса - Сао Мигел - Порто - София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

АТЛАНТИЧЕСКА ОДИСЕЯ – 5 ОТ АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ с Иван Пелтеков
10 закуски, 10 вечери и 5 обяда

ДЕН 1 / 
Отпътуване сутринта в 06:30 от София с полет на авиокомпания “Луфтханза” през Франкфурт до о-в Сао Мигел. Пристигане на летище “Йоан Павел II”, Понта Делгада в 12:35.
Посрещане на летището от Вашия лицензиран екскурзовод на български език в Португалия – Иван Пелтеков.
Организиран трансфер до хотела ви, по пътя към който ще спрем за запознаване с “визитната картичка” на най-големия от Азорските острови, Сао Мигел, – ананасът! Ще влезем в парниците, ще разберем как и защо се появява това растение от Южна Америка на Азорските острови, колко труден и дълъг е пътя от засаждането му до прекрасния му вкус и защо ананасът от Азорските острови е толкова сладък и търсен. Една прекрасна възможност не само да се докоснете до историята на едно семейство, което вече три поколения отглежда ананаси, а и да опитате освен сладкия плод, и продукти с негово участие – от ликьори, през сладка, сладкиши до…пикантен сос. Ще видим и Понта Делгада – градът известен, като “Портите на Азорите”, с характерния паваж, пристанището и крайбрежната алея. Настаняване, вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 2 / 
Закуска в хотела. Време е да се запознаем отблизо с природната красота на о-в Сао Мигел преди да поемем към най-западната точка на Европа – о-в Флореш.
Ще тръгнем към Лагоа, продължавайки през пътя на Лагоа ду Фогу, с панорама към южното и северното крайбрежие на острова, докато достигнем Пику ду Фогу – мястото от което се разкрива красива гледка към околния природен пейзаж и едно от най-големите природни чудеса на о-в Сао Мигел – “Огненото езеро” – едно от “най-младите” кратерни езера на Азорите, с възраст “само” 15 хиляди години, разположено в калдерата на вулкана Фогу. Мислите ли, че това е върха на природната красота? Възможно е, но има и още – ще се спуснем към градчето Рибейра Гранде и ще ви запознаем с друга забележителност на о-в Сао Мигел – термалните извори. Един от петте на острова е нашата следваща спирка – Калдейра Веля.
Може ли да се опише това място? Представете си следното: навлизате в буйна джунгла с екзотични растения навсякъде около вас, пеят птици и чувате течаща вода. В средата на растителността има малки басейни. Топлите води, скрити в буйната гора на Серра де Агуа де Пау, правят пейзажа да изглежда като Джурасик парк в реалния живот, но без динозаврите! Добавете и красив водопад и …пригответе фотоапаратите и сетивата.
Ще трябва да отворим очи и да излезем от приказния свят, защото ни очакват още интересни моменти през този ден. Отправяме се към летището и в ранния следобед с полет на Азорските авиолинии SATA ще полетим за 1 час и 25 мин. от о-в Сао Мигел до о-в Флореш. Формално ще сме все още в Европа, неформално – на северноамериканската тектонска плоча…
Кацането на о-в Флореш е едно от най-панорамните и интересни от всички Азорски острови, а летището в главния град Санта Круш де Флореш е …в самия град! Предвидили сме, разбира се, трансфер от летището до хотела Ви, но ако желаете – заповядайте да се разходите с нас и пеша, ние ще се погрижим за багажа Ви.
След настаняване, почивка и отпочиване на взора с изглед към океана, зелените хълмове и близкия о-в Корво в далечината, Ви каним на пешеходна екскурзия из Санта Круш де Флореш, за да Ви разкажем за китоловци, пирати, корсари, френски военни кораби, контрабанда, моряци, рибари, горски духове, природни феномени, кулинарни рецепти, църкви, холандци и да поседнем и погледаме безкрая на чаша кафе или чай.  Вечеря и нощувка.

ДЕН 3/
Закуска в хотела. През месец май 2009 г. целият о-в Флореш е обявен за Биосферен резерват, заради изключително запазената природа, съхранената растителност и геоложко наследство, околната океанска флора и фауна. Това ще е и основната ни цел през този ден – да “преоткрием” изгубения Рай и да се нагледаме на морска шир, красиви гледки, импозантни водопади и човешки усилия да живееш някъде там сред океана.
Ще започнем с един природен парк и неговите обитатели, ще спрем на първото от многото за деня мирадоруш (панорамни площадки с гледки), наречено Каимброш, ще последва Седруш, Понта Руива, Понта Делгада (знаете ли, че всеки от островите има място с такова наименование?), Фарът Албернаш (най-западният в Европа), ще погледнем навътре в океана и Илеу ду Моншик – малка скала, която географите определят като най-западната суша на европейска страна.
Ще продължим да се наслаждаваме на гледката и от мирадоуро (златна гледка) от Пико да Се, ще погледнем и седемте калдейри с езерата в тях – Ломба, Фунда, Раса, Сека, Бранка, Комприда и Негра, за да се озовем отново на “най-” място – този път, най – западното селище в Европа – Фажа Гранде.
За втората част на деня ще ни е необходима освен духовна, и нормална храна, затова сме включили и обяд в днешната ни екскурзия.
За разтъпкване след този обяд – малко пешеходни усилия през горска пътека, с поток, покрай нея, и каменни стълби – гледката накрая е невероятна – езеро, отвесна скала и спускащи се по нея водопади от върха й – добре дошли във Рибейра ду Ферейро (средна трудност на прехода, необходимо е да сте с удобни обувки, около 15 -20 мин в едната посока от паркинга).
За да затвърдим впечатлението за Флореш като земен рай – ще спрем и пред още един природен феномен, до сами океанския бряг – водопада Посо ду Бакаляо.
Следва поредната порция незабравими гледки от панорамните площадки на Порта, Кравейро Лопеш, Роша душ Бордоеш (геоложки феномен от базалтови колони), Лажедо, ще спрем и във втория по значимост град на острова – Лажеш и през Фажа до Конде ще затворим днешната пълна обиколка на острова на цветята – Флореш.
Време за почивка, споделяне на впечатления, снимки, мисли, мнения, съмнения и чаша вино. Вечеря и нощувка.

ДЕН 4/
Закуска в хотела. Време е и за малко приключение – днес ще бъдем на най-далечния от островите от Азорския архипелаг, с население под 500 човека, но с летище, много история, прекрасно сирене, традиции и една голяма вулканична калдера: напред към острова на гарвана – Корво. От хотела до пристанището на Санта Круш ще отидем с организиран трансфер, за да се качим на лодка, с която ще изминем 15-те морски мили на север, преминавайки покрай водопадите спускащи се от крайбрежните скали на о-в Фрореш директно към океана, пещерите и стотиците птици в тях, скалните образувания от застиналата лава, и ако природните и небесните сили са с нас този ден – и да видим делфини и китове.
След акостиране на Корво ще използваме организиран транспорт, за да се изкачим до вулканичната калдера с размери 2.3 на 1.9 км! и дълбочина от 305 м. От там ще видим “нашият” о-в Флореш в далечината и единственото селище на Корво, носещо същото име – Вила ду Корво. При хубаво време, без мъгла, тези от вас, които желаят може да изминат пеша и част от маршрута по върха на калдерата.
Освен природата, легендите за митични структури, изчезнали цивилизации, емиграция, о-в Корво е известен и със …сирената и месните си продукти. За да не пропуснете нищо – включили сме обяд и дегустация на сирена и в днешната ни обиколка.
След обяда и разглеждане на града в 15 ч. ще потеглим по обратния морски път към Флореш.
Връщане в хотела с организиран транспорт от пристанището на Санта Круш де Флореш, почивка или разходка с Вашият екскурзовод, вечеря и нощувка.

ДЕН 5/ 
Закуска в хотела. След двата дни на впечатления, природа, плавания, легенди, хранене намаляме темпото и се отдаваме малко на история и изкуство. Ще посетим музея на Санта Круш де Флореш, за да разберем още малко за историята, традициите и културното наследство на острова и ще влезем и в бившата фабрика за преработка на китова мас, днес превърната в интерпретационен център за опазване на тези прекрасни бозайници. Посещението ни тук е свързано с желанието ни да се опитаме да разберем една традиция и дейност, която е била част от живота на острова в продължение на векове, за да се превърнат днес същите китове най-ценния и пазен природен ресурс не само на Флореш, но и на всички от азорските острови.
На обяд ще се приготвим за следващото ни пътуване – към остров Фаял и с организиран трансфер (или по – желание пеша 🙂 ще изминем “дългото” разстояние до летището. Отново на крилете на SATA Азорски авиолинии ще прелетим за 45 мин до Орта – главният град на о-в Файал, една от административните столици на Автономната област на Азорските острови и седалище на местния парламент.
По пътя от летището до мястото за настаняване, ще направим панорамна обиколка по южното крайбрежие на острова и ще спрем на панорамната площадка на Ешпаламака, с издигащият се над нея 30 метров кръст и статуя на Св. Богородица (Nossa Sr.ª da Conceição), за да видим по залез слънце други три острова от Централната група на Азорския архипелаг – Пико, Сао Жорже и Грасиоза.  Настаняване, вечеря и по желание свободно време за разходка из града. Нощувка.

ДЕН 6 / 
Закуска в хотела. В тази програма добавихме нещо ново, специално за вас: обиколка на целия остров Фаял! След тръгването ни от хотела ще преминем през очарователната Долина на Фламандците, ще се отправим към Калдерата (най-големия вулканичен кратер на острова), на север, заобиколени от зелени пасища, ще спрем на Белведере (какво друго ако не “прекрасна гледка”, надвиснала над океана и ще продължим към най-интересната част – Природния парк на Капело и вулкана Капелиньош, активен съвсем до скоро…между 1957 и 1958 г.
Връщане в хотела и трансфер до летището за полет с продължителност от 35 мин до о-в Терсейра. Наричан някога “Островът на Христос”, тук е събрана същността и духа на Азорите. Един остров, през който е минала цялата история на Португалия от XV в. до наши дни.
След кацане, ще отидем с организиран трансфер до един благороднически дом на семействата на първите управители на острова и известни португалски мореплаватели – фамилията Корте-Реал, на двама от които се приписва първото достигане на Северна Америка. Същата сграда е била доскоро официална резиденция на епископа на Ангра, столицата и главен град на о-в Терсейра, а и самият папа Йоан Павел II, при посещението си е отседнал тук. Защо Ви разказваме всичко това? Защото това ще е мястото ни за настаняване (вече хотел) за следващите две нощувки. Място, подобаващо за пътешественици и ценители на Азорите и о-в Терсейра. Настаняване и вечеря. Нощувка.

ДЕН 7/ 
Закуска в хотела. Ако можеше програмата да се нарича само “Моя любима Терсейра”, бихме я кръстили така. Но Атлантическата ни одисея продължава с най-съществената си част – запознаване с магията наречена “Терсейра”.
Започваме организираната ни екскурзия с транспорт от хотела към един магичен полуостров до Ангра – Монте Бразил. Пропаднал туфен конус на вулкана “Гилерме Мониш”, зелени пространства, докъдето ти стига взора и два прекрасни залива – на Ангра и на Фанал, горски пътеки, елени, панорамна площадка на най-високата му точка и всичко това оградено с 4 км (!) крепостни стени на най-голямата строена някога от…испанците крепост: Сао Жоао Баптища. Днес в нея е разположена най-западната военна част на европейска държава – Полк № 1 на португалската армия. Дали ще имаме възможност да “надникнем” и в тази недостъпна за обикновени туристи историческа зона? Очаквайте неочакваното.
През този ден ще научите много за славната история на Терсейра и нейните хора, за безусловната им подкрепа за всичко португалско, за поддръжката им за всяка справедлива кауза, за две велики битки с испанската армада при Салга и Залива Мош, присъствието в тях на Мигел де Сервантес и Лопе де Вега, за холандски шпиони, кражби на карти, състрадателни действия, местните Жана д’Арк – Брианда Перейра и Виоланте де Канто, за един полукрал, един истински крал и за неговата дъщеря, португалската кралица Мария II, за един национален герой на Северна Америка, роден в малкото градче Порто Жудео. Ще спрем и във втория по големина град – Прая де Витория, ще се разходим из стария му център и ще се отбием в главната църква и църквата на Мизерикордия, единствената с два олтара на острова.
Над Прая де Витория ще се качим на Серра до Фашо за поглед към залива и града под нас, а след това ще отидем на мястото, за което освен надморската височина, значение има и изгледа надолу – Серра ду Куме – с разтланите пред нас пасища като зелен килим спускащ се към океанското крайбрежие. С поглед назад във времето преди няколко милиона човешки години, когато на това място е последната активност на втория най-голям вулкан на Азорите – стратовулкана Синко Пикуш, оставил след себе си калдера с диаметър от близо 7 км !
Не заради глада, нито заради прекрасните ястия – включили сме обяд в екскурзията ни този ден. Ако не го видите, няма да разберете – ще е на едно чудесно и тайно място, с гледка към океана и близкия Остров на козите, а домакините специално ни поканиха. На Терсейра не се отказва на такава покана, особено ако отиваш за първи път като вас и то в на обяд в дома на местни жители. Обядът – едно типично за острова месно ястие – Алкатара по терсейренски с още прекрасни добавки…
Следобед ще се отбием и в селището Сао Себащияу, за да видим най-старата църква на острова със запазени стенописи и късно средновековна архитектура. Отправяме се към едно място, където ще разберем, че Земята не спи, а е в непрекъснатото движение и понякога “изпуска парата” – фумаролите сред защитената местност Фурнаш де Еншофре. Ако ви пари под краката – не е случайно, някъде там в земните недра се случват процеси, които и до днес са ненапълно познати на нас, хората.
Идва време и за най-интересната част – влизане в част от вулкан! Алгар де Карвао е едно от местата, които рядко могат да те оставят безучастен. Вулканичен тунел, открит, изучен и пригоден за посещение от местни спелеолози, в който думите спират да имат значение, а погледът нагоре към светлината и зелената растителност е също толкова изкушаващ, колкото и надолу – към подземното езеро и причудливите форми, образувани от преминаването и застиването на магмения поток.
Обещаваме, ще ви изведем от това прекрасно място, за да можете в следващите часове да се насладите и на суровата красота на застиналата лава при допира и със студения океан и причудливите форми на естествените басейни при Бишкойтош, да видите селцата, пасищата и кравите на Алтареш, Дозе Рибейраш, Санта Барбара, Синко Рибейраш, да опитате местните сирена и да си отпочинете от толкова интересните гледки, места, разкази и впечатления покрай Езерото на патиците (защото има патици), с официално наименование Lagoa da Falca.
Вечеря и нощувка.
ДЕН 8/ 
Закуска в хотела. Днес ще се отправим към центъра на Ангра ду Еруижмо за пешеходна разходка из най-красивия, достолепен и исторически значим град из целия архипелаг.
Ще видим Двореца на фамилията Бетанкурт, една от най-известните на Азорите, а и в останалия свят, особено в музикален аспект. Място, на което освен прекрасна архитектура, хералдика и история, може да усетите миналото и значението на тази част от Португалия, като домакин на срещана на трима президенти през 1971 – португалския, американския и френския. Ще посетим и Катедралата на Ангра, въздигната отново след опустошителното земетресение от 1980 г., ще посетим и разгледаме Двореца на Капитан – управителите на Терсейра с портретната му галерия и античната мебелировка, Манастира на надеждата, Театърът на Ангра, Градините на Графа на Терсейра и паметника Алто де Мемориа, Стария площад и Кметството, Църквата на Мизерикордия, Пристанището на Ангра със статуята на Вашку да Гама и сградата на митницата, ще видим къде е била първата съвременна болница в Португалия (отворена няколко месеца преди болницата “Вси светии” в Лисабон в началото на XVI в.), крепостта “Сао Себащияо”. Само като идея – присъединете се към нас и за посещение на Музея на Ангра в бившия манастир на францисканците – освен откриването на гроба на истинския герой на първото пътуване по Пътя към Индия, братът на Вашку да Гама – Пауло, тук имаме още една мисия, която ще е успешна само с Ваше присъствие.
Какво пропускаме? Точно така – сладките специалитети от о-в Терсейра, като тези, носещи кралско достойнство – “Доня Амалия” – не сме ги забравили, а напротив – ще добавим към тях и чаша кафе в една или няколко от старите кафе – сладкарници на градът, носещ гордото наименование – Ангра ду Ероижму.
Това е Вашият ден да се впуснете в изследване на Ангра заедно с Вашия екскурзовод, да опитате вкусни неща, да задавате въпроси и получавате отговори, да кажете Bom dia на местните хора, да получите усмивка от тяхна страна, да видите, ако желаете, местата, на които се отглеждат така обичаните на острова бикове, благодарение и на които са се печелили военни битки, да разберете кой е Гунгунама, последният император на Газа (дн. Мозамбик) и къде завършва живота му, какво привлича толкова много нови заселници на острова и защо един американец, живее на Терсейра и записва музиката си в България – все интересни теми за разговор.
“Терсейра, моя любов” трябва да отлетим отново – този път вечерта на този ден към Понта Делгада (о-в Сао Мигел) за 45 мин. Трансфер от летището на Понта Делгада, настаняване, вечеря и нощувка.
ДЕН 9 / 
Закуска в хотела. Днес ще продължим да разкриваме красотите на най-големия от Азорските острови – Сао Мигел.
Геотермалната енергия не е за подценяване и на този остров – днес ще се убедим лично в това. През Ломбо душ Мильос ще стигнем до Езерото Фурнаш и едноименния град. Ще видим от височината над него прекрасната панорама разкриваща се от езерото, околните хълмове, криптомериите, полюшващи върховете си от вятъра и безкрайната красота на цветята наоколо. Отново “на Земята” ще влезем в парка Тера Ностра, чиято история е неразривна свързана с градчето Фурнаш и развитието му като балнеолечебен център и летен курорт.
Ботаническа градина с романтичен привкус, създадена през XIX в., едно от най-популярните места на остров Сао Мигел, посещавано от местни жители и гости, привлечени от геотермалния басейн, великолепната природа и разнообразието и богатството на екзотична растителност (дъбове, черни и бели тополи, криптомерии, араукарии, лалета, камелии, дървесни папрати, хортензии, азалии и рододендрони) – една приказка от камелии, вода, дървета и синьо небе.
Паркът е разделен на две зони: горната част, заета от пътеки и горска растителност, и долната част, с алеи, тревни площи, езера и фонтани. В парка има и термален басейн с температура на водата около 25º C – можете да опитате и това преживяване!
Ако поне веднъж сте чували за остров Сао Мигел, то най-вероятно е било във връзка с едни големи тенджери, заравяне в земята, и използване точно на геотермалната енергия за природосъобразен начин на …готвене. Да, познахте – точно това ще обядваме – Cozido, сготвено точно по този начин пред нас. Обядът, разбира се, е включен и в днешната ни екскурзия.
Рибейра дош Калдейроеш е друго от прекрасните места, създадено с обединените усилия на природата и човека.
На о-в Сао Мигел са единствените чаени плантации в европейска държава. Лудост? Предприемачески дух? И от двете по-малко, но най-вече – подходящ климат. Ако искате да научите за първите майстори по отглеждане на чай, пристигнали от далечен Китай през 1878 г., да разберете как и кога се берат чаените листа, как се обработват и как се получава зелен, черен и бял чай от тях – това ще разберете за “десерт” на днешното ни пътуване. И ако всички автобуси, туристи и екскурзоводи се струпват пред една от двете фабрики, обясненията са набързо, редите се на опашка за чаша чай или да си купите такъв – имаме решение: ще ви заведем на място, което е по-малко, по-семейно, по-интересно и по-биологично – единствената фабрика със сертификат за био чай и с традиции от 20-те години на миналия век, с визуално представяне, лично обяснение и разбира се, дегустация (издаваме малка тайна, за да сте подготвени:
Всеки, който обича чаша добър чай, трябва да направи следното:
Сложете необходимата вода да заври в съд, който се използва само за загряване на водата; използвайте винаги вода с отлично качество; Щом заври, изсипете в чайника част от водата, за да го загрее; Изсипете две чаени лъжички чай на литър в чайника, свалете съда с водата от котлона, преди да е завряло отново, досипете я в чайника, поставете капака на чайника и оставете чая да се запари за 3 до 5 минути, така, че чаените листа да освободят целия си аромат и вкус.
Пийте чая си без захар:-). Сладките изкушения и на Сао Мигел са много. Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 10 /

Закуска в хотела. В последния ни пълен ден на Азорските острови ще посетим мястото, наречено “Седемте града”, обявено за едно от природните чудеса на цяла Португалия.
Името на селището е странно, мистично, като мъглата, която понякога се спуска над двете емблематични езера – Зеленото и Синьото. Тук природата се появява в целия си блясък, автентична и жизнена като любовта на една принцеса и един пастир. Любов, колкото безкрайна, толкова и невъзможна, завършила със сълзи и обещания да се срещнат някога някъде там, където ще бъдат свободни да избират. Сълзите на принцесата със сините очи и на пастира с зелените очи…превърнали се в езера, чиито води се докосват, но никога не се събират. Тук някъде се крие любов, която издържа и омагьосва тези, които виждат, чувстват и разбират. И не плачете, молим ви – две езера са достатъчни :-).
Ще видим и езерото Сантяго, наименувано на най-почитания от апостолите Св. Яков, ще минем по Пътя на хортензиите, панорамните площадки на Пико до Карвао, на “Гледката на Краля”, Дяволската пещера, един още по-призрачен изоставен огромен хотелски комплекс, някога място за забавления и танци, все още в спомените на местните жители и ще достигнем до едно често пропускано място – малко рибарско селище Мощейрош, с естествените си басейни, разположени над застиналата лава, и близките островчета, които се намират пред него в океана.
За да не променяме навиците си – и днес ще имаме обяд, този път на бюфет, но отново – чудесен.
Следобед ще минем през северозападната част на острова през Кепелаш – едно селище, в което всеки познава всеки, идеално място за лежерна разходка из живописните му улици и спокойно възхищение към мощта на океана и разбиващите се в скалите вълни.
Ще се разходим до Вила Франка де Кампо, ще опитаме най-известните сладки на острова, с много грамоти, медали и с хиляди верни клиенти – ще опитаме местните кейжадаш. Няма да останем длъжни и на изкуството – ще се отбием във фабрика за рисувана керамика, за да се запознаем с целия процес на производството на едни от емблематичните за острова продукти.
За да сме сигурни и в небесната закрила на нашето пътешествие, ще посетим Светилището Nossa Sra. da Paz, извисяващо се високо над хорскоте ежедневие, и с едно стълбище, което ще ми напомни на друг известен обект в Северна Португалия. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.
ДЕН 11/ 11.09.2024
Закуска в хотела. Нашата Атлантическа одисея, или поне първата й част е към своя край, но всеки край е едно ново начало и всяка затворена страница отваря следваща глава от голямата книга на пътешествията.
За довиждане ще спрем в Понта Делгада, за да си кажем adeus с неофициалната столица на Азорския архипелаг. Вековни църкви, каменни сгради, павирани улици и площади, дълга крайбрежна улица, малки ресторанти и кафенета – всичко това е този град. Не очаквайте луксозни магазини, шумни барове – все пак сте на Азорите, където повече от всичко уважават спокойствието. Ще се разходим по Авенида Инфанте Дон Енрик, Порташ да Сидаде (или да Мар), Градския пазар, Църквата Сао Себащиау, Ботаническата градина.
Един град се опознава най-добре пеша, а и е време за последни покупки – на сувенири, сирена, ликьори, картички и всичко друго, което би напомняло на вас и хората, с които ще споделите спомените от това пътуване, за едно място, сред Атлантическия океан, вероятно наследник на древните атланти, или на “Островите на блажените”, което вече познавате не задочно, а наяве – Азорите. И ако тази одисея има начало и край, ако ви е харесала и вдъхновила, сигурни сме ще има и част II. Одисеите са такива – не търпят отлагане – трябва да се действа – заедно и с добро настроение.
В 15.15 ч ще излетим към континенталната част на същата държава, в която бяхме и в последните 11 дни – Португалия – крайната ни точка е Порто.
От летището на Порто с организиран трансфер ще отидем и ще се настаним в района на атлантическото крайбрежие на града – в Матозиньош. Настаняване и вечеря. Нощувка.

ДЕН 12 / 
Закуска в хотела и след нея ще се отправим отново към летището на Порто, от където с полет през Виена ще се приберете в България, и не само с чекирания си багаж до 23 кг и големия си ръчен багаж, а с много, много приятни спомени, споделени моменти и знания за света – такъв какъвто е бил някога, някъде и за някои – природен, красив, дружелюбен, интересен, вкусен и цветен – или накратко: азорски.

 

 Възрастен в двойна стая  6178 лв    5978 лв

При необходимост туроператорът си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

 

Допълнителна информация

ЦЕНAТА ВКЛЮЧВА:
– Самолетно пътуване от София през Франкфурт до Понта Делгада, о-в Сао Мигел, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Самолетно пътуване от Порто през Виена до София, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Вътрешен полет от о-в Сао Мигел до о-в Флореш, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Вътрешен полет от о-в Флореш до о-в Файал, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Вътрешен полет от о-в Файал до о-в Терсейра, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Вътрешен полет от о-в Терсейра до о-в Сао Мигел, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Вътрешен полет от о-в Сао Мигел до Порто, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
– Настаняване за 4 нощувки на о-в Сао Мигел в хотелски комплекс 4* на крайбрежието.
– Настаняване за 3 нощувки на о-в Флореш в хотел 4* на брега на океана
– Настаняване за 1 нощувка на о-в Фаял в хотелски комплекс 4*
– Настаняване за 2 нощувки на о-в Терсейра в хотел 4*, някогашен благороднически дом на първия управител на острова, епископски дворец и място, на което е отсядал Папа Йоан Павел II при посещението си на острова.
– Настаняване за 1 нощувка в района на Матозиньош, Порто в хотел 4*
– Вечери в 11 от дните по програмата
– Обеди в 5 от дните по програмата
– Всички трансфери летище – хотел и хотел – летище по програмата
– Транспорт с лицензиран превоз по време на екскурзиите на всеки от островите.
– Транспорт с лодка тип зодиак от о-в Флореш до о-в Корво (15 морски мили, 27.8 км) с преминаване покрай водопадите на бреговете на Флореш, стичащи се в океана и крайбрежните пещери.
– Екскурзоводски услуги от Иван Пелтеков – лицензиран професионален екскурзовод на български език в Португалия, по време на цялото пътуване от пристигането в Понта Делгада, о-в Сао Мигел до отпътуването от Порто
– Водач от България по време на цялото пътуване.
– Посещение на плантация за ананас с възможност за дегустация на продукти
– Полудневна екскурзия до Калдейра Веля и Лагоа ду Фогу, о-в Сао Мигел
– Пешеходна разходка из Санта Круш, остров Флореш
– Целодневна екскурзия с пълна обиколка на о-в Флореш и включен обяд
– Целодневна екскурзия до о-в Корво, с включен обяд на острова
– Панорамна обиколка на южното крайбрежие на о-в Фаял
– Полудневна екскурзия – обиколка на о-в Фаял, с Долината на Фламандците, Калдерата на Фаял, Белведере, Вулкана Капелиньош и природния парк на Капелош.
-Пешеходна обиколка в Ангра, о-в Терсейра, с включени входни такси за Катедралата на Ангра и Двореца на Капитаните-управители на острова, с трансфери от и до мястото за настаняване.
– Целодневна екскурзия с обиколка на целия остров Терсейра, с включен обяд и входна такса за Алгар до Карвао.
– Целодневна екскурзия на о-в Сао Мигел до Езерото Фурнаш, Парка Тера Ностра и Ботаническата градина, с включен обяд с традиционно “козидо” – ястие приготвено с естествената топлина от вулканичните фумароли, посещение на Рибейра душ Калдероеш, плантация и семейна фабрика за био чай.
– Целодневна екскурзия на о-в Сао Мигел до Сете Сидадеш, със Синьото и Зеленото езера, езерото Сантяго, панорамните площадки по пътя към селищата Мостейрош и Капелаш, с включен обяд, посещение на фабрика за традиционните “кейжадаш” във Вила Франко до Кампо и Светилището на “Носа Сеньора ду Паш”
– Полудневна пешеходна обиколка на главния град на о-в Сао Мигел, Понта Делгада, и посещение на фабрика за традиционна керамика, със запознаване с процеса на изработка и изрисуването й.
– Тур гайд система по време на цялото пътуване.
– Градски такси за настаняване.
– Входни такси за обектите, включени в описаните турове в програмата.
– Застраховка за покриване на медицински разходи в чужбина, с покритие 10 000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
✔ Разходи от личен характер
✔ Входни такси за обекти, не посочени в програмата
✔ Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65г. – на запитване
✔ Застраховка Отмяна на пътуване.

Условия за резервация:
Депозит 1 – до 120 дни преди пътуването – 1200 лв
Депозит 2 – до 90 дни преди пътуването – 2000 лв
Доплащане – до 60 дни преди пътуването

Анулационни условия:
До 60 дни преди пътуването – удържане на депозита
При по-малко от 60 дни – удържане на пълната сума

Забележки:
Обедите и вечерите са без включени напитки

Галерия