Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    9 дни/ 8 нощувки
  • Държави:

    Казахстан
  • Градове:

    София - Алмати - Чарънският каньон „Долината на замъците“ - Медео - ски курорт Шимбулак - Туркестан - Сауран - Отрар - Шимкент - Астана - София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

 Единствената публикувана екскурзия до Казахстан на българския пазар, която включва и Алмати и Астана!  

От вас удобни обувки и добро настроение, от нас – казахско гостоприемство.

Казахстан е  деветата по големина страна в света, много богата на природни ресурси, с около 15 милиона жители.
След обявяването на независимостта, развитието на страната върви с бързи темпове.
Освен това, страната става все по-отворена към света и по отношение на броя на чуждестранните туристи.
Казахстан – най-богатата държава в Централна Азия, с едни от най-големите находища на петрол в света!
Достатъчно е да погледнете съвременната Астана – азиатското чудо, за да видите това.
От едно обикновено градче с име Акмола с 30-40 хил. жители, в много кратки срокове се превърна в модерен мегаполис с уникална архитектура, запомнящи се сгради в азиатски стил и многообразни, интересни и уникални атракции. Градът толкова се е разраснал, че вече наближава 1 мил. жители. Прилича много на Дубай, но с много повече зеленина и вода.
Тук има голямо разнообразие от природни дадености – равнини, степ, тайга и каньони, снежни планини и пустиня, древни градове.
Най-добрия сезон за посещение на Алмати – Астана, ще бъде края на лятото или началото на есента, когато вече не е толкова горещо, а пресните плодове и зеленчуци са в изобилие на пазарите.
Температурата обикновено е сравнително умерена, което е идеално за изследване на невероятната казахска природа, подходящи за пешеходен туризъм и екскурзии в градовете и извън тях.

Ден 1/   София – Истанбул – Алмати ✈
Полет от София в 15:25 ч. с Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 16:50 ч., продължение за Алмати в 20:20 ч. и кацане на международното летище Бурундай в Алмати, в Казахстан в 04:35 ч. местно време (01:30 ч българско време, часовниците в Казахстан са 3 часа напред от България). Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Kazakhstan 4* http://www.kazakhstanhotel.kz/ или подобен, нощувка.
Алматѝ е най-големият град в Казахстан и бившата столица на Казахстан до 1977г., основан още преди Христа. Алмати означава място с ябълки. То се дължи на факта, че в покрайнините на града растат диворастящи ябълки.
Градът е разположен в югоизточните части на Казахстан. От трите си страни е заобиколен с планини, разположен в подножието на северните склонове на Заилийския Алатау, най-северния хребет на Тян Шан.
Това, че Казахстан е кръстопът на народите от векове, може да се забележи от разнообразната градска архитектура на Алмати. Първите останки от сгради там, датират от времето на Пътя на коприната. Масивното съветско строителство е оставило стабилен отпечатък, а съвременните сгради притежават съвсем различен почерк.

Ден 2/  Алмати
След късна закуска, в 12:00 ч. започва автобусно – пешеходна екскурзия на Алмати с местен екскурзовод. Всеки голям град има свой център, а в Алмати такъв център е площадът на Републиката. Това е най-големият площад в града, размерът му е приблизително като два стадиона. Именно тук се провеждат фолклорни фестивали, паради, тържествени и спортни събития. Имената на площада се променят, построени са сгради, площади, фонтани и басейни растат наоколо, но площадът остава.
Основната забележителност на площада на Републиката е Паметникът на независимостта, служи като символ на съвременен Казахстан. Центърът на композицията на Паметника е 28-метрова стела, увенчана с фигурата на легендарния „Златния войн“, под чиито крака лети крилат леопард. „Златният човек“ – археологическа находка от 1969 г., направена при разкопките на могилата Исък, която е останки от този древен човек, открити на 70 км от Алмати, като той е заровен през 300 г. пр. Хр.
В Централният държавен музей на Алмати, съхраняват експонати от бронзовата ера до наши дни, включително и скелет на този „златен мъж“ от войната в Сака във военни златни доспехи.
Алмати е много зелен град. Повече от осем хиляди хектара тук са заети от паркове и градини, булеварди и площади. Ще посетим парк Панфилов, за да разгледаме най-известната забележителност на Алмати, катедралата „Възнесение“, така наречаната Зенковска катедрала, която е втората по големина дървена сграда в света и единственият подобен храм, построена през 1904 -1907гг. Смята се за цяло чудо, че е устояла на капризите на времето, включително и земетресение. Тя е издържана в типичния за руската ортодоксална църква пищен стил. Основната религия в страната е ислям и могат да се видят доста джамии, като най-голямата сред тях се намира в центъра на града.
В същия парк се намира впечатляващият мемориал на Съветската слава.
След парка ще посетим Зеления базар – чудесен шанс да се усети атмосферата на автентичен ориенталски пазар с неговите цветове и аромати, известни ориенталски сладки, сушени плодове, местни продукти и сувенири.
Включен обяд за номади в местен ресторант. Преди два века повечето местни са живеели в юрти. Точно това усещане се опитва да предаде и специалният ресторант-юрта, в който се храните облегнати на възглавнички и покрай животински кожи. Месото и особено конското, са главни действащи лица в менюто.
Посещение на фабрика за шоколад „Рахат“ и възможност за покупка на типични шоколадови изделия.    
Метростанциите на Алмати са забележителни със своето изкуство. Те са запланувани така, че да предоставят място за безплатни творби, до които всеки пътуващ да има достъп. Всяка една станция е различно със своите платна или скулптури.
В града има много стенописи – монументални картини, които са изрисувани по стените на къщите. Най-известните стенописи са: Гогол, трамвай Алмати, снежен леопард, баща на ябълките и др.
Основните пешеходни улици на града са булевард Панфилов и казахстанският Арбат е уютна пешеходна зона, изпълнена с магазини, кафенета, галерии и работилници и фонтани, а вечерта светват с хиляди светлини.  Връщане в хотела, нощувка.

Ден 3/   Алмати – Чарънският каньон „Долината на замъците“ – Алмати  (400 км отиване и връщане)
Закуска. Днес ни чака ДЖИП-САФАРИ. Тръгване на целодневна екскурзия до Чарънският каньон (на казахски: Шарын шатқалы) е каньон на река Чарън, на 200 км от Алмати, в югоизточния край на Казахстан близо до границата с Китай. Около него се намира Национален парк Чарън, дълъг е 154 км и на някои места е дълбок от 150 до 300 м. Част е от северните склонове на планината Тян Шан.
Чарънският каньон   „Големият каньон на Централна Азия” се смята за едно от най-красивите и най-известните природни забележителности на Казахстан, често е сравняван с Гранд Каньон в Колорадо, въпреки че е по-малък (дефиле с дължина около 90 км). Частта от каньона, която се посещава е известна като “Долината на замъците – заради необичайните скални образувания с дължина от около километър или два.

Чарънският каньон е един от най-уникалните обекти на природата, където под влиянието на хилядолетния процес на изветряне, оригиналната форма на релефа е приела формата на изолирани скали, колони и кули, чиято възраст е около 12 милиона години.
Многоцветните скални слоеве са продукт на различни етапи от седиментни отлагания, които включват дори вулканични скали от лава на дъното. Каньонът Чарън се състои от 5 различни каньони: Долината на замъците, Каньона на Темиркик, Жълтия каньон, Червения каньон и каньона Бестамак. Долината на замъците е най-популярната част от каньона на Чарън.
Пешеходна обиколка по пътека по най-живописната част на каньона, която е подходяща за разходки в „Долината на замъците“, фото-пауза, свободно време. Посещение на обзорни площадки.
За обяд box lunch: пикник на открито (по желание има и за вегетарианци)
Чарънският каньон е едно от най-магнетичните места в централно азиатската страна. Кристалните води на река Чарън и местоположението му в полите на планината Тян Шан превръщат каньона в може би най-любимата на туристите природна забележителност в Казахстан. Връщане в хотела в Алмати, вечеря и нощувка.

Ден 4/  Алмати – Медео – Шимбулак  (Чимбулак) развъдник „Сункар“ – шоу за хищни птици Алмати  (30 км)
Закуска. Екскурзия в красивата планина над Алмати. На юг от града се намира връх Кок-Тобе /1070 м/, който е част от планинската верига Заилийски Алатау.

Изкачване с лифт до високопланинският курорт Шъмбулак, разположен в живописно дефиле на Заилийски Алатау на 2 260 м над морското равнище и на 25 км от града. Това е първо ниво, където се намират ресторанти, ски-училища, планински хотели.
Снежните върхове, вековни гори, планински езера, съчетани с модерни ски лифтове, термални басейни и уютни къщи, не оставя никакво съмнение, че Казахстан се развива динамично, но остава верен на традициите на степните номадски народи. Той прочут с мекия си климат, големия на брой слънчеви дни, устойчива снежна покривка от ноември до май и великолепен изглед към околните планински върхове и хребети. Въздухът в дефилето е толкова чист, че човек може да се замая, а миризмата на гората се смесва с едва доловим вкус на ледения вятър от върховете.

Посещение на Медео – най-високият планински комплекс в света за зимни спортове с най-голямата площ на изкуствена ледена пързалка – 10 500 кв. м. , която се намира на 1 700 м над морско равнище, а благодарение на местоположението й – навярно и в най-красивата.  Построена е през 1972г. в живописно дефиле на 16 км от Алмати и е отлична за открити международни състезания по кънки бягане, хокей, фигурно пързаляне.
Мекият климат, ниското налягане, тихото време и ледът от най-чиста изворна вода привръщат Медео в една от най-добрите световни пързалки и допринасят за постигането на високи резултати в бързото пързаляне с кънки. През цялото това време тук са поставени над 200 световни рекорда на всички разстояния сред мъжете и жените. Пързалката беше наречена „Фабрика на рекордите“.
Системата за изкуствено замразяване на лед няма аналози в целия свят и позволява поддържане на ледената повърхност на ледената пързалка за 8 месеца в годината.
По желание изкачване с лифт до второ ниво – връх Кок-Тобе на височина 3 200 м. От наблюдателната площадка се разкрива живописна панорама към „южната столица“ на Казахстан, който стана домакин за провеждане на Азиатските зимни игри през 2011 година  и телевизионна кула в Алмати – най-високата структура в Алма-Ата. Височината му е почти 372 м. Телевизионната кула е и най-високата телевизионна кула в света по отношение на морското равнище – 1 130 метра.
Високопланинската ски писта се обслужва от три седалкови лифта и три ски-влека.
Свободно време за почивка на обяд.
След обяд заминаване за развъдник  „Сункар“ за хищни птици, който се намира в Голямото дефиле на планината Алмати, в резервата Алмати и парка Ил-Алатау. (7 км от град Алмати)
Развъдникът е създаден през 1989 г. с цел опазване и отглеждане на редки и застрашени видове птици.
Изкуството на лов със соколи съществува вече 5 хил. години и е било много развито сред древните казахи. Ловът беше не само забавление, но и важна съставляваща на придобиване на храна.
Ще видите древният занаят Беркучи – ловецът язди на кон, а орелът е кацнал на лявата му ръка. Дори най-малка промяна в натиска е доловима за ездача и сигнализира, че помощникът му е намерил следа. Връзката между ловеца и орела е силна и доверието между двамата трябва да бъде изградено, още докато птицата е малка. Предпочитани са женските екземпляри не само защото са по-агресивни, но и защото тежат с 1/3 повече от мъжките, което им позволява да атакуват и по-едра плячка, като например вълци и снежни леопарди.
Спектакълът с птици не е цирков спектакъл и не е зоопарк, птиците са в дивата природа и не седят в клетки, представлението се провежда от опитен майстор-беркучи. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 5/   Алмати – Туркестан ->  45 км Сауран –>  45  км Туркестан 
Закуска. Отпътуване за Туркестан в 08:15ч. с редовен полет на авиокомпания „Fly Arystan” Кацане в 09:40ч.  Почивка в местно кафене или ресторант, след което започва обзорна екскурзия на Туркестан, основан около 500 г. сл. Хр. на кръстопътя на керваните пътища от Самарканд, Бухара и Хива в Северен Казахстан. Градът е бил известен като духовен и политически център на тюркоезичните хора през XVI-XVIII век и е бил столица на Казахското ханство.

Туркестан е придобил широка международна репутация благодарение на проповедническата дейност на
философ Ходжа Ахмед Ясауи, живял през 11 век.Той бил известния суфистки мистик и тюркски поет и много уважаван в региона.
Посещение на историческия и архитектурен комплекс „Азрет-Султан“и  Мавзолея на Ходжа Ахмед Ясауи, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
(Некропол, фрагмент от крепостната стена, цитадела с порти, Хамам, подземна джамия Хилвет).
Съществуващият мавзолей е издигнат 233 години след смъртта му по заповед на изключителен военачалник Емир Тамерлан, а днес е шедьовър на средновековната архитектура и едно от основните места за поклонение на мюсюлманите.
След това посещение на древното селище Сауран – някога мощен средновековен град с население до 15 хиляди души, построен от арабите през VIII  век. В разцвета си Сауран е бил център на търговия на Великия път на коприната, заобиколен от полета и цъфтящи градини. По късно по неизвестни причини през XIII  век градът бил разрушен и започна строителство на новия град. След екскурзията трансфер към хотел Khanaka 4* http://hotel-khanaka.com-kazakhstan.com/ru/ или подобен, настаняване и нощувка.

Ден 6/   Туркестан – Отрар – Шимкент   (120 км)
След закуска, отпътуване за Шимкент. По пътя ще спрем, за да разгледаме руините на един от най-големите градове на Големия път на коприната – Отрар.

Отрар, известен още като Фараб, е бил важен културен и търговски център. Има история, датираща от 2 хиляди години. Ще посетим мавзолея на Аристан Баб, духовен учител на Ходжа Ахмед Ясави.
Продължаваме за Шимкент, пристигане, наставяне в Grand Hotel 4* https://hotelshymkent.com/ или подобен
Обяд в местен ресторант със шашлик по шимкентски.
Местните жители твърдят, че приготвят най-добрия шашлик в цял Казахстан, макар и хората от Алмати също да мислят така. Шашликът, наричан още барбекю шиш, се приготвя с един или повече видове месо, различни зеленчуци и подправки.
Да не забравите да опитате местно Шимкентско пиво, считана за една от най-добрите бири в страната.

След обяд разглеждане на Шимкент,  третият по големина град в Казахстан, намиращ се в южната част на страната, близо до границата с Узбекистан.
Градът построен на кръстопът на „Великия път на коприната“, защото там е имало лагер за кервани. От стари времена базарите са правили най-голям дял от доходите на по-голямата част от населението. Той е бил няколко пъти унищожаван, включително и от Чингиз хан, но винаги запазва името си.
В Шимкент можете да видите свидетелствата за различни исторически периоди: средновековен Казахстан, Руската империя, съветски и съвременен Казахстан.
Известен със своите старинни жълто-зелени виенски колелета, паркът Абей е място, пълно с футболни игрища, тенис кортове, детски площадки, сградата на градския цирк и павилиони, в които редовно има изложби. В централната част на парка е паметникът, построен в чест на загиналите казахски войници по време на Втората Световна война. Близо до него се намира и Музеят на политическите репресии, свързан със съветския период на страната.
Свободно време за Централният пазар:  съвсем логично централният пазар е най-оживеният от всички в Шимкент. Отвън пазарът прилича на странно и мистериозно място, заобиколено от каменни стени и стълби. Отвътре обаче е типичен в региона пазар с множество сергии, на които се предлагат домашно приготвени хлябове, мед, ядки, ръчно плетиво, обувки и други.

Ден 7/   Шимкент – Астана (Нур Султан)
Закуска. Отпътуване за Астана в 11:15 ч. с редовен полет на авиокомпания „Fly Arystan”. Кацане в 13:00ч. на летището в Нурсултан.  Трансфер до хотел Ibis 4* https://ibis-astana-hotel.booked.net/ или подобен. Настаняване.

Обяд в ресторнта на хотела/ местен ресторант.
Автобусно-пешеходна екскурзия на десния бряг на река Ишим. Най-добрият начин да започнем запознанство си столицата е да посетим Националният музей на Казахстан е истинско пътешествие през историята на страната от древни времена до наши дни, включващ интересни експозиции, свързани с „големия глад“ от 30-те години на ХХ-ти век и пропагандната изложба, представяща управлението на казахския президент Нурсултан Назарбаев.
В музея ще посетите Залата на златото, където се съхраняват уникални артефакти от скито-сакската култура и уникалния „Златен човек“.
Следващото място, което трябва да видим, е Площадът на независимостта – вероятно един от най-големите площади, които някога сте виждали.
Въпреки, че повечето казахстанци изповядват исляма, в страната има запазени красиви православни храмове. Ще видим най-впечатляващата Руската Свято-Успенската катедрала, която е изцяло бяла, с яркосини покриви и златни кубета, а от вътре пищно покрита с пъстри икони.
В близост до музея се намира и джамията „Хазрат Султан“, която е най-голямата джамия в Централна Азия и Дворец на мира и съгласието – символ на приятелството между всички религии и нации.
Днес Астана е динамично развиващ се метрополис. В столицата с бързи темпове се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава бърз темп на растеж на населението на града и развитие на градската инфраструктура и икономика. Тук е концентриран политическия живот на Казахстан и много млади хора от цялата страна пристигат тук, за да преследват своите мечти. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Централна Азия с красива архитектура и небостъргачи – символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 8/  Астана
Закуска. Автобусно-пешеходна екскурзия на левия  бряг на река Ишим в Астана с екскурзовод започва с булеварда на водата и зеленината „Нуржол“ – три километров булевард, на който се намират сгради на държавната администрация като Министерския съвет, Парламента, Сената, Мажилиса, Върховния съд, Външното министерство, Министерството на отбраната, Националната библиотека, президентския дворец „Ак орда“, много офисни здания, търговски компании, хотели, някои посолства и луксозни жилищни комплекси.

Този ансамбъл от административни сгради, офиси и хотели е особено впечатляващ вечер, с цялата феерия от бягащи светлини и ефекти
Посещение на развлекателния център „Ханска шатра“
– още един от символите на столицата. Сградата е проектирана във формата на шатра и напомня за традиционната казахска юрта, като централно разположения носещ стълб е с височина 150 метра. Тук се разпологат ресторанти, кина, магазини и различни атракции и развлечения – мини голф игрище, малка изкуствена река, голям „Дино парк“ с праисторически динозаври, мамути и екзотична растителност. Малко еднорелсово влакче минава през целия парк и на моменти излиза на височина от около 50-60 метра под купола на шатрата. Последният етаж е особено впечатляващ – изкуствен плаж, покрит с фин пясък, екзотична растителност и басейн, пълен с морска вода, изкуствени вълни и дори може да се кара сърф.
В центъра на булеварда  ще посетим символът на градамонументалната кула Байтрек, наричана още „дървото на живота“ – най-посещаваният обект в Астана. Сферата на върха с 22 м. диаметър тежи 300 т. и е изработена от специално стъкло, което променя цвета си в зависимост от осветлението. Той е творение на японския архитект Кишо Курокава, автор на общия градоустройствен проект на новата казахска столица.
През 1997 година президентът Нурсултан Назарбаев реши да премести столицата на Казахстан от Алмати в Астана и кулата Байтрек била издигната същата година по инициатива на президента, за да ознаменува статута на Астана, като новата столица на Казахстан.
В кулата са разположени аквариум, ресторант, художествена галерия, панорамна площадка. На платформата има позлатен отпечатък от дясната ръка на президента Назарбаев и когато посетител постави ръката си върху отпечатъка, започва да звучи националният химн на Казахстан. Чрез Кулата се пресъздава една казахска легенда – магическата птица на щастието Самрук снесла яйцето си в процепа между два клона на топола. Стълбът символизира тополата, а сферата – яйцето. На височина от 105 метра от тук се открива най-хубавата гледка към столицата на Казахстан. Годишно от тук минават около половин милион туристи.
През 1999г. с решение на ЮНЕСКО Астана получи статут на „световен град”. То е своеобразно потвърждение за световното признание на успеха на новата столица. Съгласно ескиза на японският архитект Кисе Куракава, планирал Астана, градът се разраства в два направления – паралелно с преобразуването на старата част се усвояват свободни територии по левия бряг на река Ишим. В новия град, който според замисъла на президента на република Казахстан трябва да съчетава красотата но Европа и изтънчеността на Изтока. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 9/   Астана – Истанбул – София ✈
Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 03:10ч. с полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул в 05:55 ч. Продължение за София в 07:25 ч. Кацане в България в 08:35 ч. Край на програмата. До нови срещи!

 Цена на човек в двойна  стая при група от 25 туристи 4 480 лв
 Цена на човек в двойна  стая при група от 20 до 24 туристи 4 680 лв
 Доплащане за единична стая   600 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София – Алмати/ Астана – София с полети на Turkish Airlines с включени летищни такси, един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг.;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• Джипове 4х4 в Чарънския каньон;
• 8 нощувки със закуски на блок маса в хотели 3*/4*  (4 нощувки в Алмати, 1 нощувка в Туркестан, 1 нощувка в Шимкент, 2 нощувки в Астана);
• 1 обяд в националния ресторант в Алмати;
• 1 обяд в националния ресторант в Шимкент;
• 1 обяд в ресторант на хотела в Астана/ местен ресторант на града;
• 1 обяд – box lunch в Чарънския каньон;
• 4 вечери (в ден 3, ден 4, ден 7, ден 8);
• Самолетен билет Алмати-Туркестан с вътрешен полет на Fly Arystan;
• Самолетен билет Шимкент–Астана с вътрешен полет на Fly Arystan;
• Автобусно-пешеходни екскурзия на Алмати;
• Джип сафари – целодневна екскурзия в Чарънския каньон с включен пикник на открито.
• Посещение на ски курорт Медео – най-високия планински комплекс в света;
• Автобусно-пешеходни екскурзия на Астана с посещение на Националният музей на Казахстан, джамията „Хазрат-Султан“, монументалната кула „Байтрек“ и др.;
• Обзорна екскурзии в Туркестан, Шимкент;
• Посещение на архитектурен комплекс „Азрет-Султан“ в Туркестан;
• Посещение на древно селище Сауран;
• Всички входни такси на посещаваните музеи и обекти, включително и лифта по време на посещение на Шъмбулак и Кок-Тобе;
• Посещение на развъдник „Сункар“ за хищни птици;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Вечеря с фолклорно програма в ресторант на Туркестан – 50 € на човек (при мин. от 10 човека);
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия.
• Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи;
• Бакшиши: общо 30$ на човек (заплащат се на място);
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 400 лв. на човек;
• Втория депозит в размер на 1000 лв  до……….;
• Краен срок събиране на групата и пълно плащане до …………….

Данни за паспортен и визов режим:
• За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 дни ;
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
• За посещение на Казахстан няма задължителни ваксини;

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуване и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др.;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 1323 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• Цената на вътрешен полет Алмати-Туркестан на Fly Arystan с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 150$ на билет.
• Цената на вътрешен полет Шимкент–Астана на Fly Arystan с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 150$ на билет.
Посочените цени са калкулирани в Общата пакетна цена на екскурзията.
Авиокомпанията си запазва правото да прави промени по разписанието;
При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 2025 туристи.
В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени суми.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = ………. лв (към …………….) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към ……………. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• При въвеждането на санитарни мерки за влизане и пребиваване в страната на дестинацията – здравни протоколи, изисквания за ваксина, тестове и сертификати, туристите ще бъдат информирани.
• Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност;
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към
ЗК „ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия