Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  13 дни / 11 нощувки
 • Държави:

  Индия

  Непал
 • Градове:

  София - Катманду - Делхи - Каджурахо - Орча - Джанси - Агра - Фатехпур Сикри - Джайпур - Делхи - София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

 „Бъди промяната, която би желал да видиш в света.“
                                                         Махатма Ганди

Защо да изберете тази програма?

 • Гарантирано най-добрият сезон за посещение на Северна Индия и Непал с преобладаващо сухо и ясно време;
 • Настаняване само в подбрани хотели 5*;
 • Включени 10 закуски, 2 обяда и 11 вечери;
 • Посещение на емблематичните за Индия „Розов град“ Джайпур и „Мечтата от мрамор“ Тадж Махал;
 • Включено разглеждане на храмовете на Каджурахо, световноизвестни с изкусно гравираните еротични сцени;
 • Посещение на най-впечатляващия модерен храмов комплекс на Индия – Акшардам, включен в Рекордите на Гинес за най-голям хиндуистки храм в света;
 • Наблюдение на вечерната молитвена церемония Аарти, на брега на река Багмати пред древния храм Пашупатинат (ЮНЕСКО) в Катманду;
 • Водач от България с опит в Азия, познаващ в културата и особеностите на региона.

 

Ден 1 /20.11.2024, сряда/ София – Истанбул
Излитане от летище София в 15:55 ч. за Истанбул. Кацане в 18:25 ч.

Ден 2 /21.11.2024, четвъртък/ Катманду       Вечеря
Продължение за Непал в 01:15 ч. Кацане на летище Катманду в 10:55 ч. Посрещане и трансфер до центъра на града. Непалците са прословути със своето гостоприемство, приятелско отношение и сърдечна топлота. За тях гостите са като Богове и те се отнасят с тях почтително и мило. Възможност за разходка и първи впечатления от непалската столица, съхранила спомени на 2000 г. Тесните градски улици ще ни отведат до сърцето на Катманду и до неговия централен площад Дурбар – мястото, където някога са били короновани кралете на Непал и откъдето гордо са управлявали земите си. Тук в Стария град все още се усеща полъха на древността, смесена със живите традиции на непалците, предавани поколения наред зад тухлени стени и пред осветени от огъня олтари. Мястото е със значителни размери и се състои от три отделни площада, заобиколени от дворци, храмове и дворове. В североизточната част на комплекса се издигат Храмът Талежу Бхавани и Хануман Дока – главният вход към Старият кралски дворец.  В южният край се намира Храмът на Живата богиня Кумари – тук все още живее младото неварско момиче, преминало успешно специалните изпити, за да докаже, че е въплатила в себе си хиндуистката богиня Талежу. Тя е Богиня в човешки образ и нейната съдба е да служи на вярващите от нейната общност. Ако сме късметлии можем да надзърнем в двора на Храма и да видим красивото лице на младата Богиня, зорко пазена от нейната свита.
Настаняване в хотел Radisson Hotel Kathmandu 5*. Вечеря и нощувка.   

Ден 3 /22.11.2024, петък/ Катманду          Закуска, Обяд, Вечеря
Закуска. Тази сутрин ще имате възможност да сбъднете още една своя мечта и да видите най-високия връх на нашата планета. По желание рано сутринта предлагаме да преживеете едночасов полет над Еверест и над останалите хималайски първенци. Гледката към величествените заснежени върхове, дълбоките долини и главозамайващи ледници се помни цял живот!
Продължаваме нашата разходка из долината с кратко изкачване до Ступата Сваямбунат, кацнала на върха на конусовиден хълм. Нейният бял купол и позлатена кула се виждат от цялата долина на километри дистанция. В гората край храма живеят стада от маймуни и затова често наричат мястото „Храмът на маймуните“.
Обяд в местен ресторант. Следобед отпътуване за съседния град Патан, известен с красивия си Централен площад Дурбар. Той е вторият от трите Кралски градове в Долината на Катманду и тук живеят най-изкусните майстори каменоделци и резбари в Непал – сръчните им пръсти са построили и изваяли многобройни хиндуистки и будистки храмове и още над 1000 забележителности от камък и дърво. Невероятните каменни фрагменти, скулптури и дърворезби и днес поразяват със съвършената си изработка, която сякаш и времето не може да победи. Днес по улиците на Патан може да намерите най-различни произведения на изкуството, метални пеещи купи, статуи и орнаменти. Бившият Кралски дворец днес е превърнат в Музей, съставен от три основни двора: Мул Чоук, Кешав Чоук и Сундари Чоук, известен с каменните си шедьоври, включително Кралската баня Тушахити. Други интересни забележителности на Патан са Храмът на Кришна, Храмът на Бимсен, Златният храм и др.
Вечерта ще се отправим към древния храм Пашупатинат, разположен край свещената река Багмати. Той е посветен на Шива и е едно от най-светите места за хиндуистките богомолци и част от наследството на ЮНЕСКО. На брега на реката ще имате възможност за наблюдение на вечерната молитвена церемония Аарти.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.  

Ден 4 /23.11.2024, събота/ Катманду     Закуска, Обяд, Вечеря
След закуска се отправяме към третия средновековен Кралски град в долината Бактапур или „Градът на посветените“. Той е най-добре запазеният от тях и ни показва изумителни сгради и религиозна архитектура. Тук са трите големи площада Дурбар, Таумадхи и Даттатрея, изпълнени с пагоди и храмове в стил сикхара. Това е и най-чистият град от трите, защото тук няма голяма индустрия и трафик по улиците. Ще се разходим по старите калдъръмени улички край тухлените къщи със скрити дворове, каменни чешми и малки параклисчета. Ще видите много магазинчета на тъкачи, грънчари и дърводелци, получили знанията и уменията си от поколенията преди тях. Тук са запазени и старите традиции в изработката на дървени кукли, маски и прозорци. Най-големите атракции на града са Дворецът с 55-те прозореца, Златната порта, Лъвската порта, Малкият храм Пашупати, Пагодата Нятпола и Храмът Бхайравнат.
Обяд в местен ресторант, след което ще отпътуваме към един от най-живописните площади на столицата, където е разположена красивата будистка ступа Буднат на възраст 2500 г. и също част от ЮНЕСКО. На върха на ступата Очите на Буда гледат в четирите посоки на света и зорко бдят над хората и следят техните постъпки. Нейният диаметър е 82 м и тя се счита за най-голямата будистка Ступа в света. Днес около нея живеят тибетски преселници, занимаващи се с производство на килими, рисуване на картини и др. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.  

Ден 5 /24.11.2024, неделя/ Катманду – Делхи         Закуска, Вечеря
Закуска. Трансфер до летище за полет до Делхи. След кацане се отправяме към най-впечатляващия модерен храмов комплекс на Индия – Акшардам.
Настаняване в хотел Vivanta Dwarka 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 6 /25.11.2024, понеделник/ Делхи       Закуска, Вечеря
Закуска в хотела. Отправяме се на целодневна обиколка на Делхи, включваща Гробницата на Хумаюн, наричана често „Малкия Тадж Махал“, впечатляващ паметник на индо-персийския архитектурен стил, построена от вдовицата на втория Моголски император Хумаюн.
Продължаваме с посещение на Джама Масджит – една от най-големите джамии в Азия, построена през 1656 г. от 5000 майстори зидари, известна като последното екстравагантно творение на Моголския император Шах Джахан. Влизането в джамията е възможно с изключение на часовете за молитва и само със събути обувки. Ще се качим на рикши с които ще обиколим тесните улички на оживения пазар Чанди Чоук, възникнал в охолните времена на моголските императори.
Следва фото стоп при Червения Форт, построен от червен пясъчник на брега на р. Ямуна през 1638 г. от Шах Джахан, който имал амбиция да построи дворец, символ на величието и мощта на Моголската империя.
За финал на този ден ще разгледаме сърцето на Новия Делхи с Вратата на Индия, сградата на Парламента, Президентството. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 7 /26.11.2024, вторнк/ Делхи – Каджурахо      Закуска, Вечеря
Закуска. Днес, преди да отпътуваме от Делхи ще разгледаме комплекса на Кутуб Минар – най-високата каменна кула в Индия.
Трансфер до летището и полет за Каджурахо.
Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Chandela 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 8 /27.11.2024, сряда/ Каджурахо – Орча – Джанси – Агра          Закуска, Вечеря
Закуска. Разглеждане на известните храмове в района на Каджурахо, включени в листата на ЮНЕСКО. Кандария Махадео е най-големият храм в Каджурахо, посветен на бог Шива. Висок е 31 метра и е с над 900 статуи. Храмът Читрагупта е посветен на слънчевия бог Сурия и затова е обърнат на изток. Храмът Вишванат е на Брахма, лъвове пазят северния му вход, а слонове ограждат стълбището от юг. Лакшмана е посветен на Вишну, Шива, Брахма и богинята Лакшми.
Отпътуване за Орча, където ще разгледате впечатляващия средновековен Дворцов комплекс от 17 век. Разстоянието е 175 км и се изминава за около 4 ч.
Продължение за Джанси и отпътуване за Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес. Пристигане в Агра, посрещане и трансфер до хотел Clarks Shiraz 5*. Настаняване, вечеря и нощувка.  

Ден 9 /28.11.2024, четвъртък/ Агра      Закуска, Вечеря
Закуска. Целодневна обиколка на града с посещение на едно от чудесата на света Тадж Махал – „Мечтата от мрамор“, разположен на брега на свещената река Ямуна и построен през 17 век в памет на любимата съпруга на моголския император Шах Джахан – персийката Арджуманд Бегум, наричана Мумтаз Махал или „Красавицата на двореца“.
Разглеждане на доминиращия над града Агра Форт.
Посещение на местна фабрика за пиетра дура, където ще се запознаете с древното изкуството за обработка на камъни и полагането им в мрамор.
Вечерта по желание посещение на шоуто Mohabbat-е-Taj в театър Калакрити, по време на което ще се потопите във вечната приказка за любовта…
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 10 /29.11.2024, петък/ Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур         Закуска, Вечеря
Закуска в хотела и отпътуване за „Розовия град“ Джайпур. Разстоянието е около 260 км и се изминава за около 5 ч. По пътя посещение на древния град Фатехпур Сикри, построен от Акбар – един от най-талантливите и успешни монголски владетели.
Този ден Ви очаква посещение на едно „скрито съкровище“ от нашата програма – стъпаловидния кладенец Чанд Баури, построен от крал Чанда преди повече от 1000 г. край селището Абханери. Той е един от най-големите и най-красивите в света. Настаняване в хотел KK Royal 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 11 /30.11.2024, събота/ Джайпур       Закуска, Вечеря
След закуска целодневна обиколка на Джайпур, чието име означава „Град на победата“. Денят започва с изкачване на гърба на слон до крепостта Амер Форт, която е с отлично стратегическо разположение сред склоновете на планинската верига Аравали. В случай, че ездата на слонове този ден е отменена от градските власти, изкачването става с джипове. На връщане към Джайпур фото стоп при Двореца на езерото Джал Махал и спирка пред фасадата на Двореца на ветровете Хава Махал, построен през 1799 г., за да могат в големите горещини жените от харема на махараджата да се наслаждават на повея на вятъра и да наблюдават външния свят през каменните дантели на стотиците прозорци, без да бъдат забелязвани.
Посещение на Градския дворец на Махараджата, превъзходен образец на раджпутската архитектура, разположен в центъра на Стария град. Следва разглеждане на Джантар Мантар, астрономическата обсерватория на Джай Сингх, който бил голям любител на науките. Тя е една от петте обсерватории, които той построил в Северна Индия.
Посещение на местна текстилна работилница за ръчно изработени килими и щамповане на изделия от памук и на бижутериен център, където ще научите повече за скъпоценните камъни, добивани в Раджастан. Прибиране в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 12 /01.12.2024, неделя/ Джайпур – Делхи      Закуска, Вечеря
Закуска в хотела и отпътуване за Делхи. Разстоянието е около 250 км и се изминава за около 5 ч. Настаняване в хотел Vivanta Dwarka 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 13 /02.12.2024, понеделник/ Делхи – Истанбул – София
Ранно ставане и полет в 06:55 ч. за Истанбул. Кацане в 11:35 ч. Продължение за София в 14:45 ч. Кацане в България в 15:05 ч. ДО НОВИ СРЕЩИ!

Обща пакетна цена на човек в двойна стая:

   при група от 12 туристи 5 550 лв на човек
  Доплащане за настаняване в единична стая: 545 USD на човек


За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg

или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В цената са включени:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Делхи – Истанбул – София с Турски авиолинии с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
 • Самолетни билети Катманду – Делхи – Каджурахо и Удайпур – Делхи с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
 • 11 нощувки в посочените хотели 5* или подобни от същата категория;
 • 10 закуски, 2 обяда и 11 вечери;
 • Всички трансфери и турове с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
 • Билет за влак от Джанси до Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес;
 • Лицензирани местни екскурзоводи с английски език във всеки град;
 • Водач-преводач с опит в Индия;
 • Всички входни такси на посещаваните забележителности по програма и всички държавни такси, валидни към момента на изготвяне на офертата;
 • Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 75 г. с включени медицински разноски при злополука или акутно заболяване с покритие 30000 евро.

Допълнително се заплащат:

 • Туристическа електронна виза за Индия: 26 USD на човек;
 • Туристическа виза за Непал: 30 USD на човек;
 • Шоу Mohabbat-е-Taj в Агра: 40 USD на човек, при минимум 10 записани;
 • Полет над Еверест: 295 USD на човек, при минимум 2 записани;
 • Резервиране на определени седалки по време на полетите;
 • Бакшиши за екскурзоводи, шофьори, носачи, рикшаджии, водачи на слонове, лодкари, портиери, пиколо и др. При добро обслужване е прието да се дават по 5-6 щ.д. от турист на ден;
 • Такси за снимки и видео за някои храмове и музеи;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване;
 • Доплащане за Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 75 г.: изчислява се пропорционално на възрастта на участниците;
 • Напитки, входни такси за обектите по желание и лични разходи;

Важно!

 • Цената е валидна за група от минимум 12 туристи;
 • Необходими документи: данни от международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването и депозит от 2000 лева;
 • Краен срок за събиране на групата: 60 дни преди датата на отпътуване;
 • Пълното плащане: 45 дни преди датата на отпътуване;
 • Получаването на виза за Индия става електронно. Подаването на заявление за виза се извърша предварително от туроператора, без да се начислява допълнителна такса. Необходима е електронна цветна снимка в JPEG формат и попълнен формуляр. При записване ще получите подробна информация относно въпросите във формуляра;
 • Визата за Непал се получава и заплаща на място, при влизане в страната;
 • Внимавайте облеклото Ви да бъде подходящо за този регион – носете дрехи с покрити рамене и колене при влизане в храмове и на обществени места;
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Цените са изготвени при валутен курс 1 щ. долар = 1,80 лв. и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане;
 • Летищните такси, включени в общата пакетна цена, са валидни към 202.2024 г. и техният размер зависи от цената на горивото. Поради честата им променливост ще получите актуална информация относно техния размер към датата на доплащане;
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност;
 • В случай, че минималният брой записани туристи за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Галерия