Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    8 дни/ 7 нощувки
  • Държави:

    Армения
  • Градове:

    Ереван - Гегард - Храма на Митра - езерото Севан - Ахпат - Одзун - Хор Вирап - Норванак - Хиндзореск - Горис - Татев - Арени - Ереван
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Защо да изберете тази програма?
 Това е наша авторска програма, базирана на пътуването ни в Армения през 2021 г.
 Пълна обиколка на Армения, включваща едни от най-важните раннохристиянски забележителности –
манастирите Хор Вирап, Татев и Ахпат (ЮНЕСКО).
Включена целодневна екскурзия до манастира Гегард, Храма на Митра в Гарни и Каменната симфония в каньона на река Азат;
 Включени 6 обяда и 3 вечери в местни ресторанти, за да опитате разнообразни традиционни и вкусни арменски ястия;
• Включени дегустации на арменски коняк „Ной“ и вина в избата в Арени;

Ден 1 / София – Виена – Ереван
Излитане от летище София в 18:45 ч. за Виена. Кацане в 19:20 ч. Продължение за Армения в 21:50 ч.

Ден 2 /Ереван
Кацане на летище Ереван в 03:55 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Nova 4*, бутиков хотел разположен в сърцето на града. Ранно настаняване и време за почивка и закуска.
След закуска започва пешеходната обиколка из столицата на най-старата християнска страна. Сърцето на града с над 2800 годишна история е площад „Република“ с Историческия музей (отвън), Пощата и Правителството – импозантни сгради, построени от червена туфа. Паважът в центъра на площада наподобява шарката на арменски килим, а фонтаните са една от атракциите на града. Ще спрем пред Операта, заобиколена от статуите на трима от гениите на арменската култура – композиторите Арам Хачатурян и Александър Спендиарян и поета Ованес Туманян.
Ще изкачим стълбите на архитектурния комплекс „Каскадите“ за да се насладим на прекрасна гледка към града и връх Арарат. Навсякъде е зелено, с просторни булеварди, окичени с дървета, цветни лехи и спокойни хора. А инсталации с модерно изкуство срещаме навсякъде из този град.
Обяд в местен ресторант.
Следобед ще посетим Мемориала на геноцида, построен през 1967 г. на хълма Цицернакаберд и фабриката за производство на небезизвестния арменски

Ден 3 /Ереван – Гегард – Храма на Митра – Ереван
Закуска в хотела. Отправяме се на изток към един от най-големите и значими манастирски комплекси в Армения – Гегард, основан през 4 век от Свети Григорий Просветител, духовният лидер, който обръща арменския народ към християнство. На арменски името на манастира означава копие и името е свързано с копието, пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Днес манастирът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Продължавам към Гарни и единствения запазен исторически паметник от гръко-римския период, символ на предхристиянска Армения. Издигнат е през 66 г. в чест на бог Митра – бог на Слънцето, небесната светлина и справедливостта. Храмът е изпълнен в класически гръцки стил, фасадата е увенчана от 24 йонийски колони и триъгълни фронтони. Обяд в местен ресторант в село Гарни.
Следобед се отправяме към последната забележителност преди да се върнем в Ереван. Разположена в каньона на река Азат Каменната симфония е група скални образувания, формирани при изстиване на вулканична базалтова скала, които приличат на музикалния инструмент орган.
Трансфер до Ереван. Свободно време за вечеря и нощувка.
Вечерта по желание ще посетим световно известния джаз-клуб Malkhas, чиито основател и собственик е прочутият маестро Левон Малахасян.

Ден 4 /Ереван – езерото Севан – Ахпат
След закуска напускаме хотела, за да се отправим на двудневно пътешествие на север и ще се потопим в магията на природните красоти на Армения. Първата ни спирка е езерото Севан – второто най-голямо сладководно езеро в света след Титикака в Боливия, разположено на 1919 м.н.в. Ще спрем и на брега на езерото Парз, за да се полюбуваме на красивите пейзажи. Обяд в местен ресторант в град Дилижан.
След обяд продължаваме към Ахпат, разположен близо до границата с Грузия. Настаняваме се в хотел Qefilyan Hotel 3* и се отправяме се на разходка пеша, за да разгледаме манастира в Ахпат, първият обект в Армения, включен в списъка на ЮНЕСКО. Основан през 976 г. от съпругата на Ашот III, който поставя началото на „Златната епоха“ на Армения (10-13 век). Освен, че впечатлява с величествената архитектура, средновековният манастирски комплекс е люлка на арменската книжовност – притежавал е богата библиотека, а в школата му са преподавали философия, риторика, музика, калиграфия и илюстрация.
Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 5 /Ахпат – Одзун – Паметник на азбуката – Ереван
Закуска в хотела. На път за Ереван ще посетим величествената раннохристиянска църква в Одзун, датираща от 313 г. Интериорът е типичен за раннохристиянската архитектура в Кавказкия регион, с високи колони, арки, тесни прозорци и релефи с християнски сцени.
Ще спрем в местна пекарна, където освен огромното разнообразие на сладки и солени печива, ще видим как правят прочутия арменски хляб „пури“. Обяд в местен ресторант.
Продължаваме към Паметника на Азбуката, открит през 2005 г. в чест на 1600 години от създаването на арменската азбука от арменския просветител, богослов и лингвист Месроп Маштоц. Състои се от 39 богато орнаментирани каменни скулптури на буквите от арменската азбука. А снимката с първата буква на името ви е задължителна!
Трансфер до Ереван, настаняване в хотела и свободно време за вечеря.

Ден 6 /Ереван – Хор Вирап – Норванак – Хиндзореск – Горис
Закуска в хотела. Отпътуване към град Горис, разположен на 240 км. южно от Ереван. Първата ни спирка е манастира Хор Вирап, разположен в подножието на планина Арарат, на няколко километра от затворената граница с Турция.
Продължаваме към манастира Норванак, живописно разположен в долината на река Амагу. Построен през 13 век, манастърът е пример за богатата на изящни орнаменти архитектура от периода. Обяд в местен ресторант.
В късния следобед стигаме до пещерния град Хндзореск. В миналото е бил най-голямото селище в Източна Армения, по данни от 1913 г. в него са живеели 8300 души, имало е 7 училища и 27 магазина. Последните жители напускат пещерните жилища през 50-те години на миналия век. Днес Хндзореск е изумително място в прегръдката на планината, до което се достига по 160-метров въжен мост.
Настаняване в хотел Diana 4* в град Горис, вечеря в хотела и нощувка.
Легендата разказва: Преди да бъде обявен за светец Григорий служил при цар Тиридад Велики. Проповедите на християнина Григорий не се понравили на царя и той го хвърлил в дълбока яма (хор вирап). В продължение на 13 години той оцелял благодарение на местна жена, която тайно през нощта му носела хляб и вода. Цар Тиридад полудял и в царството настъпили хаос и разруха. На сестрата на царя се явил ангел, който й казал, че само Григорий може да излекува царя и да спаси страната. И наистина, след като бил изваден от ямата, Григорий с божията помощ върнал разума на царя, който веднага се покръстил и провъзгласил християнството за официална религия на Армения през 301 г.

Ден 7 /Горис – Татев – Арени – Ереван
Закуска в хотела. Отпътуване към Татевската обител, духовен и просветителски център на страната от 9-14 век и един от шедьоврите на средновековната арменска архитектура. На староарменски „татев“ означава „дай ми криле“, а кацнал на висока скала над река Воротан, манастирът сякаш се извисява в небето. За да достигнем до него, ще се качим на „Крилете на Татев“, най-дългият реверсивен лифт в света.
Следващата спирка е малкият, но изключително красив водопад Шаки. Според легендата младо момиче, преследвано от нашественици се хвърля от скалата и нейната рокля развяна от вятъра се превръща във водопад. Обяд в местен ресторант.
След обяд се отбиваме да дегустираме вина в избата в град Арени, която продължава традициите на една от най-ранните винарски изби в света. Според изследователите, обитателите на пещерите на Арени, по поречието на река Арпа са започнали да правят вино преди 6000 години.
Връщане в Ереван. Свободно време за вечеря и нощувка. Вечерта сме организирали прощална вечеря в типична арменска таверна.

Ден 8 / Ереван – София
Ранен трансфер до летище и полет за Виена в 04:45 ч. Кацане на летище Виена в 06:30 ч. Продължение за България в 09:30 ч. Кацане на летище София в 12:00 ч. Край на програмата и до нови срещи.

Обща пакетна цена при група от мин. 14 туристи:

Цена на човек в двойна  стая в хотела   2 790 лв
Доплащане за единична стая 360 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В общата пакетна цена са включени:
• Самолетни билети София–Виена–Ереван–Виена–София с Австрийски авиолинии с включени летищни такси и багаж;
• 7 нощувки със закуски в избрани централни хотели 4* и 3*;
• Включени 6 обяда и 3 вечери;
• Всички трансфери и турове с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Лицензирани местни екскурзоводи;
• Водач-преводач от България;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” на ЛЕВ ИНС с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 20 000 евро и Разноски за спешно дентално лечение с покритие 350 евро. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Допълнително се заплащат:
• Застраховка „Отмяна на пътуване“: сключва се до 5 работни дни след първото плащане, цената се изчислява индивидуално при запитване;
• Посещение на джаз-клуб Malkhas: заявява се и се заплащат предварително при записване;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 3-4 евро на човек на ден);
• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Допълнителни избираеми рискове по Застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ на ЛЕВ ИНС: Спасителни разноски; Смърт и трайно намалена работоспособност вследствие злополука; Дневни пари за болничен престой; Лични разходи вследствие злополука или акутно заболяване; Кражба, загуба или забавяне на личен багаж; Разходи за откраднати или изгубени документи; Гражданска отговорност към трети лица; Правна помощ.
• Доплащане за застраховка Помощ при пътуване в чужбина за лица от 70 до 85 г. За тези лица Зстрахователят покрива медицински разноски вследствие акутно заболяване с лимит до 4 000 евро, независимо от размера на избраната застрахователна сума по основните и задължителни рискове.
• Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание и лични разходи;
• PCR и антигенни тестове (при необходимост);

Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване. Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване или прекъсване/ удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради следните причини:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
• В обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID -19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.

Важна информация:
• Краен срок за събиране на групата: до 05.07.2022.
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 14 туристи, при по-малка група е необходимо доплащане;
• Необходими документи за записване: данни от паспорт/лична карта с валидност 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 1000 лева на човек;
• Пълно плащане на екскурзията и доп. мероприятия: до 01.08.2022.
• При влизане в Армения НЕ се изисква виза;
• Към 01.05.2022 г. изискванията за влизане в Армения са негативен PCR до 72 ч. преди влизане или валиден сертификат за проведена пълна ваксинация.
• Поради честите промени в изискванията при пътуване, клиентите ще бъдат информирани за актуалните условия към датата на записване.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• В Армения хотелите настаняват туристи след 14:00 ч., а освобождаването е 11:00 ч.
• Цените са базирани на арменски данъци към 01.05.2022, и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
• В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло платения депозит, без да дължи допълнително обезщетение.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД  по смисъла на чл.97 от Закона за туризма. 
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия