Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    23 дни/ 21нощувки
  • Държави: Канада
  • София - Торонто – водопада Ниагара - Отава – Монреал - Квебек – Калгари - Банф - езеро Морейн – езеро Луиз – езеро Емералд - ледника Атабаска - Банф – Калгари – Виктория - Ванкувър – Кетчикан - Джуно – Скагуей – парк Глейшър Вю- Глейшър Вю – Колидж фиорд - порт Уитиър, Анкъридж - София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

ОЧАКВАЙТЕ НОВИ ДАТИ!

„Канада е като птица, обича да се рее свободно…“
– Неизвестен автор –

Ден 1 / София – Мюнхен – Торонто
Излитане от летище София в 13:00 ч. с полет на Lufthansa. Кацане в Мюнхен в 13:55 ч. Престой: 1 час и 50 мин. Продължение за Торонто в 15:45 ч. с полет на Lufthansa. Продължителност на дългия полет 8 часа 45 мин. Кацане в Торонто в 18:30 ч. местно време. Посрещане от представител на местната фирма, трансфер с частен автобус и настаняване в хотел Chelsea 3*/ DoubleTree by Hilton Downtown 4*.
Живописно разположен на северозападния бряг на езерото Онтарио, Торонто е оживен, космополитен и завладяващ. Най-многолюдният град в Канада се отличава с културното многообразие – около 50% от жителите са родени извън Канада, представени са над 200 етнически групи и се говорят над 140 различни езика. Въпреки тази сложна амалгама от общности и езици торонтчани съжителстват в хармония, наслаждават се на живота в града и на неговите изискани ресторанти, оживени клубове, популярни фестивали, зелени паркове, иновативни архитектура, технологии и висока екологична ефективност. По желание вечерна разходка из улиците на Торонто, по време на която ще видим: Йонг Стрийт – най-дългата улица в света до 1999 г. според рекордите на Гинес; оживения площад Йонг-Дъндас и търговския център Итън, откъдето може да се слезе в The PATH – Подземният град на Торонто, дълъг 30 км, свързващ всички големи сгради и спирки в централната част и рай за пешеходците през дългата зима; пиацата с езерото и фонтаните пред Новото кметство, където ще си направим снимки с емблемата на града и със сграда на Старото кметство от 1899 г., чиято часовникова кула години наред била най-забележителната част от градския пейзаж. Нощувка.

“Харесвам Британска Колумбия, тя е толкова красива, но мисля, че Торонто е по-велик,
защото тук се е събрал целият свят.”
Рупи Каур, канадска поетеса от индийски произход

Ден 2 / Торонто – водопада Ниагара – Торонто
Сутринта отпътуване с местния екскурзовод към водопада Ниагара, разположен на 140 км южно от Торонто на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Подковата, наричан още Канадския водопад, Американския водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Най-впечатляващ е Канадският водопад, през който преминава около 80% от водното количество. Представете си оглушителният тътен на 2500 куб. м/сек., спускащи се с от височина 57 м и станете свидетели на могъщия порив на водната стихия! Възможност за полет с хеликоптер или плаване с корабче под водопада. Отпътуване към живописното градче Ниагара, разположено на брега на езерото Онтарио. Свободно време за обяд, разходка и снимки в това очарователно място, съхранило автентичната си атмосфера от 19-ти век – исторически сгради, потънали в зеленина булеварди, антикварни и сувенирни магазини, карети с конски впрягове. Тук ще научим историята за божествения сладък вкус на леденото вино на Канада и за големия успех на винарите от Онтарио в производството на бяло вино.
Връщане в Торонто. Турът приключва при покрития стадион Роджър Център и емблематичната Си Ен Тауър, където имате възможност да се качите в свободното време и да видите града от птичи поглед. Ултрабързите асансьори само за 58 сек. ще ви отведат до панорамната площадка на 346 м, откъдето се разкрива удивителна гледка към Торонто, а стъкленият под на 342 м е предизвикателство дори и за смелчаците. При отварянето му през 1994г. е първият в света. Всеки панел е конструиран така, че да издържа тежестта на 35 лоса и по него може смело да вървите, дори да скачате. Самата кула е висока 553 м и е построена през 1975 г. Тя държи първенството за най-високата сграда в света цели 32 г. Тази вечер ние препоръчваме да отделите време и да отидете с ферибота до един от трите острова на езерото Онтарио – Уардс, Алгонкин или Сентър, откъдето ще се насладите на невероятната нощна панорама на града. Свободно време за вечеря и нощувка.

“Градът е построен от хора, дошли от многобройни кътчета по света. Било е хаос от култури, чиито рамки задавали само дългите му улици. Той не е и никога няма да бъде собственост на никого. Или пък е милиони градове, събрани в един. Уникален като всеки свой жител и принадлежащ само на този, който крачи по неговите улици.”
– Андре Алексис за Торонто, канадски писател –

Ден 3 /Торонто – Отава
Сутринта панорамна обиколка на Торонто: Куийнс Парк, Парламентът на Онтарио, Университета на Торонто, Съдебната Палата, финансовия район, крайбрежната променада, Брукфийлд Плейс с невероятната стъклена галерия, проектирана от Сантяго Калатрава, свързваща две кули близнаци със сградата на бившата Банка Мидлънд; Сградата Флетайрън – седалище на известния магнат и филантроп Джордж Гудърхам, който изградил империя от дестилационни фабрики, жп пътища и застрахователна дейност. Ще имаме възможност да се пренесем във Викторианската епоха и да разгледаме автентичния Дистилери Дистрикт, където можем да похапнем за обяд в някой от многобройните ресторантчета.
Отпътуване на североизток покрай бреговете на езерото Онтарио за Отава (450 км, 4 часа и 30 минути). Прелестният град е разположен в долината на р. Отава точно на границата между англоезичната провинция Онтарио и френския Квебек. Възникнал като център на дърводобива и търговията, днес Отава е подреден и спокоен град, горд с историческото си наследство и културния си живот. Със своите 930 х. жители той е четвъртият по големина в Канада и годишно се посещава от над 7 млн. туристи. Пристигане в Отава и настаняване в хотел Capital Hill Hotel & Suites 3*/ Novotel Ottawa City Centre 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 4 /Отава – Монреал
Панорамна обиколка на Отава: хълма с Парламента – символичното сърце на нацията, където заседава федералното управление на Канада, начело с министър-председателя Джъстин Трудо. Ще видим сградата на Националния център по изкуства, чийто впечатляващ екстериор отразява небето, а вътрешните пространства приветстват простора на природата. Очарованието на Отава се допълва от искрящите води на канал Ридо, минаващ през сърцето на града. Тук от 1831 г. действа система от 8 шлюза, регулиращи нивото на водата в канала и река Отава. През лятото зелените поляни между канала и готическите кули на Парламента са предпочитано място за пикник, а през зимата Ридо се преобразява в най-дългата ледена пързалка в света. Ще спрем при Катедралата и пазара Байуард – най-старият открит пазар в страната, където повече от 600 фермери и търговци предлагат разнообразни стоки, а 88 ресторанта фокусират апетита за вкусните местни специалитети. Тук почитателите на гурме традицията ще имат възможност да опитат емблематичните „бобърски опашки“. Продължение за Монреал (200 км, 2 часа). Настаняване в хотел Fairfield by Marriott Montreal Downtown 3*/ Marriott Chateau Champlain 4*. Свободно време за първи впечатления от втория по големина френскоезичен град в света и по желание вечеря с местния картофен специалитет „путин“, пушено месо, пай с кленов сироп и чаша вино в някое от чаровните бистра на Стария град. Монреал е вълнуващ микс от гледки и звуци, който ви залива на всеки ъгъл, затова обичаме да се разхождаме из него и да преоткриваме европейското му лице и френското му сърце всеки път. Френското наследство и френският език тук са доминиращи и ролята на провинция Квебек в състава на Канадската федерация е най-дискутираната и гореща политическа тема десетилетия наред. По желание вечерна разходка из площадите и тесните павирани улички на Стария град, съхранил облика на европейско градче от 18-19 век: Плас Жак Картие и сградата на Кметството; Плас Д’Aрм с осветената нощно време Базилика и най-старата сграда в Монреал – Семинарията Св. Сюлпис, издигната от първите свещеници през 1657 г.; Старото пристанище, където нощно време сградите край кейовете се превръщат в сцени на историческия спектакъл Cité Mémoire; Виенското колело, предлагащо магическа нощна гледка към крайбрежието, река Сейнт Лорънс и островите от 60 м височина; Часовниковата кула от 1922 г., реплика на Биг Бен и др.
За нощните птици Монреал предлага няколко ексклузивни тераси и барове като Terrasse Nelligan, Perché или Terrasse Place D’Armes, откъдето може да се насладите на светлините и нощния живот на града. Нощувка.

Ден 5 / Монреал – Квебек
Преди обяд панорамна обиколка с местен екскурзовод на този динамичен и космополитен град, смесица между Европа и Америка, събрал най-доброто от двата свята. Повече от 150 години Монреал е икономически, индустриален и финансов център на Канада. По време на обиколката ще усетим уникалната оживена френско-канадска атмосфера на Стария Монреал през деня, ще влезем в базиликата Нотр Дам – истинско бижу в сърцето на града, чиито богати и изящни декорации и орнаменти предизвикват възторг у всеки посетител от 1824 г. насам. Нейната акустика е толкова перфектна, че великият Лучано Павароти с удоволствие многократно я използвал и радвал монреалци с незабравимите си изпълнения. Прилежащият Параклис на Св. Сърце е популярно място за бракосъчетания и самата Селин Дион сключила своя църковен брак тук през 1994 г. С автобус ще продължим към Даунтаун – финансовото сърце на града, където се издигат високите стъклени небостъргачи, кварталът на богатите с приказните имения на ул. Шербруук – центърът на „Златната миля на Монреал“ и Ораторията „Св. Джоузеф“ – най-големият храм в Канада. Ще минем по търговската улица Св. Катерина и покрай Университета МакГил, основан през далечната 1821 г. с указ на крал Джордж IV. Висшето учебно заведение е едно от най-престижните в Америка и се гордее със своите: 5 астронавта, трима министър-председатели, 14 съдии във Върховния съд, 28 посланика, 9 носители на Оскари, трима носители на Пулицър, 28 Олимпийски медалисти и 14 носители на Нобелови награди. За час ще се откъснем от сянката на високите сгради и от шума на колите и ще посетим панорамната площадка на върха на хълма Монт Роял (232 м), най-високата точка в града и негов кръстник. Тук ще направим снимки и ще се насладим на фантастичната панорама към центъра и реката. Ще завършим нашата обиколка на града с чаровните квартали Майл Енд, Плато и бохемския Латински квартал. В Плато монреалци се чувстват най-удома, далеч от високите небостъргачи и претъпкани с туристи улици на Стария град. Улица „Сен Дени“ пък е главната артерия на френския живот в Монреал, а пресечките на Майл Енд са подслонили Малката Италия, португалски и гръцки преселници.
В ранния следобяд ще продължим към град Квебек – бижуто на Френска Канада и единственото запазено укрепено селище на север от Мексико (265 км, 2 часа 45 минути). Настаняване в хотел Le Concorde Québec 3*/ Chateau Laurier Québec 4*.
Свободно време за разходка из тесните калдаръмени улички, исторически забележителности от 17 и 18 век и многобройни френски бутици, бистра и кафенета. Ще имате шанса да опитате местната кухня, специализирана в приготвянето на патешко, еленско, карибу, риба и сирена, както и тероара на квебекските вина, чиято сложна амалгама от зависимости, включва почвено-климатичните дадености на новия континент, сортовете грозде, гледането на лозята, резитбата, беритбата и технологията на производство. Тероарът на Квебек е жив и динамичен и пулсира като самия град векове наред. Именно тук ще усетите истинския смисъл на поетичния израз „joie de vivre“ и ще му се отдадете изцяло. Нощувка.

Ден 6 / Квебек
Сутринта е посветена на пешеходна разходка с местен екскурзовод, по време на която ще разберем повече за живота и историята на най-красивия канадски град, обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и историческо наследство и столица на едноименната провинция. За пръв път френският изследовател Жак Картие пристига тук през 1535 г., но чак през 1608 г. след идването на френския мореплавател Самюел дьо Шамплен били изградени първият дървен форт и селище за търговия с кожи. Именно затова Шамплен си спечелва прозвището „Бащата на Нова Франция“. Името на града идва от езика на племето алгонкини и означава „там, където реката се стеснява“. През 1693 г. по време на френския режим се строи Цитаделата на Квебек и това е най-старата военна сграда в Канада. Днес тя е една от резиденциите на генерал губернатора на Канада. През 1759 г. в полето на Ейбрахам се провежда решаващата битка между войските на генерал Джеймс Улф и френския генерал маркиз Монткалм, след което Квебек става британска колония. И до днес на това място се чества най-големият фестивал в града Денят на Св. Баптист.
Ще разгледаме крепостните стени на Стария град, Парламента на провинция Квебек, Манастира на урсулинките, историческия хотел Шато Фронтенак (отвън), терасите Дюферин, Плас Д’Арм, Рю де Тресор с местните художници, Семинарията, Кметството , Стълбите Чупиврат, Рю дьо Пти Шамплен, Плас Роял и Долния град.
Следобяд свободно време и възможност за самостоятелно посещение на някой от 30-те музея, включително Музея на шоколада, Музея на кленовия сироп, Музея на изящните изкуства и Музея на цивилизациите, чиито 225000 артефакти разказват за живота и историята на заселниците и на първите жители на континента. Нощувка.

Ден 7/ Квебек – Калгари – Банф
Сутринта трансфер до летище и полет за Калгари с прикачване. Откриването на нефта в провинция Албърта буквално изважда Калгари от прерията и го поставя на световната икономическа карта. Името на града е взето от едноименното градче на остров Мъл в Шотландия и на старонорвежки означава „Студена градина“. Калгари е създаден като малък полицейски пост в равнината, а днес е огромен корпоративен център на енергетиката и новите технологии. Обликът му е разнолик – днес хората тук носят каубойски ботуши, ризи и шапки в свободното си време, но също и официални костюми за своите бизнес срещи. През юли тук се организира Калгари Стемпийд – едно от най-добрите родео състезания в света със десетки хиляди зрители. Спортната слава доминира Калгари и градът за цяло поколение почитатели на зимните спортове е синоним на Зимните Олимпийски игри, проведени тук през 1988 г. Посрещане, трансфер до центъра на града и панорамна обиколка: финансовия център Даунтаун с Кулата Калгари и Боу билдинг – най-високата сграда извън Торонто, Форт Калгари – първата сграда от 1875 г., Стемпийд граундс, Стефан Авеню. Отпътуване на запад по Трансканадската магистрала за сърцето на Скалистите планини и живописното градче Банф (145 км, 1 час и 30 минути). Национален парк Банф е първият в страната, създаден през 1885 г. и охраняващ площ над 6600 кв. км. планини, ледници и иглолистни гори. Тук се срещат мечка гризли, рис, пума, лос, росомаха, дива коза, дебелорога овца, елен уапити, белоопашат елен, червена лисица, видра, бобър, мармот, земна катерица, златен орел и др. Банф граничи с други три национални парка – Джаспър на север, Йохо – на запад и Кутенай – на юг. В края на 19 век Канадската тихоокеанска железница дава тласък на развитието на района и превръщането му в световна туристическа дестинация с построяването на хотелите Банф Спрингс и Шато Лейк Люис. Следващите два дни ще ни потопят в красотата на Скалистите планини и всяка секунда ще се удивяваме на величието на природата. Високите назъбени върхове на фона на искрящо синьото небе ще разпалват въображението ни, в спокойните тюркоазени води на ледниковите езера ще оставим отражението си, а в снега на ледниците ще притихнат забързаните ни крачки. Настаняване в хотел Caribou Lodge 3*/ Fox Hotel & Suites 4*. Нощувка.
Ден 8 / езеро Морейн – езеро Луиз – езеро Емералд
Този ден изцяло е посветен на удивително красивите езера на Скалистите планини. Сутринта рано отпътуваме към езерото Морейн, сгушено в Долината на десетте върха на височина 1885 м. Отражението на величествените планински върхове в наситените тюркоазено-сини води на езерото е почти сюрреалистично. Езерото е най-пълноводно през юни, а кристално чистите му води се подхранват от река Ларч и ледника Фей. Продължаваме към езерото Луиз – диамантът на дивата планина. То е кръстено на принцеса Луиз Каролина Албърта, четвъртата дъщеря на кралица Виктория и съпруга на Маркиза от Лорн – генерал губернатор на Канада от 1878 г. до 1883 г. В западния край на езерото се издига величествената планина Виктория с ледника Виктория, чиито топящи се ледове го пълнят с вода. Езерото е на 1730 м н. в., дълбоко е 70 м и се счита за родно място на канадското планинарство. През 1911 г. тук е построен луксозният хотел Феърмонт Шато Лейк Луис и хиляди туристи идвали тук десетилетия наред, за да откриват и покоряват планината, да се любуват на звездите или да яздят коне сред спиращия дъха природен декор. Тук са снимани много холивудски продукции, отсядали са звезди като Алфред Хичкок и Мерилин Монро, а също и величия като кралица Елизабет ІІ, датската кралица Маргрет и йорданския крал Хюсеин с кралица Нур. Ще имаме достатъчно свободно време за разходка, снимки или плаване с каяк в огледалните води на езерото, а за почитателите на пешеходните турове предлагаме преход до езерото Агнес и чайната, построена през 1901 г. от Канадската тихоокеанска железница като убежище за планинарите (6,5 км в двете посоки, 400 метра денивелация, около 2 ч. преход). Следобед отпътуване към езерото Емералд – изумруда на Национален парк Йохо, носещ името си от езика на племето крий и означаващ „чудо“. Свободно време за снимки и разходка из вековните иглолистни гори край езерото. Връщане в Банф, свободно време за вечеря в някои от многобройните ресторанти, предлагащи традиционни национални ястия и месо от екзотичен дивеч. Нощувка.

Ден 9 / ледника Атабаска
Отпътуваме рано на север по магистралата Айсфийлд към Нациоален парк Джаспър и най-голямата атракция по време на нашето пътуване в Канада – ледника Атабаска, дълъг 6 км. Магистралата Айсфийлд се счита за един от най-красивите панорамни пътища в света – от нея се виждат над 100 ледника, тюркоазени езера, бързи реки, вековни гори и водопади. Великолепието на Скалистите планини ще се разкрива пред нас на всеки завой и ако имаме късмет можем да зърнем дори черна мечка, лос или елен. Очаква ни разходка по леда със специален 6х6 автобус Айс Експлорър. Ще видим ледените полета Колумбия и ще се качим на една от най-новите атракции тук – Глейшиър Скайуолк над долината Сънуапта, изградена сред една от най-невероятните и сурови екосистеми на нашата планета, където оцеляването е въпрос на адаптация. Полетата са само малка запазена част от огромната ледена покривка, която обгръщала континента преди последното затопляне на климата. Това е най-голямото ледено поле в Канадските Скалисти планини и представлява широко издигнато плато на площ от 215 кв. км. Дебелината на фирнования сняг и лед достига 365 м. Реките, извиращи от тези ледници, се оттичат в три посоки и се вливат във водите на Северния Ледовит, Тихия и Атлантическия океани. Почти 80% от най-високите върхове в парк Джаспър се намират именно тук – високите планини улавят въздушната влага, която идва със западните ветрове от Тихоокеанското крайбрежие. Вали основно сняг и лесно натрупва покривка от 7 м. Ледниковото поле Колумбия привидно е спокойно, но всъщност представлява най-мощната и динамична сила, която оформя релефа и микроклимата на планината. Ледените ръце на планината се протягат и оттеглят хиляди пъти, следвайки стъпките на древен танц, чийто майсторство само стихиите са овладели до съвършенство. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 10 /Банф – Калгари – Виктория
Рано сутринта отпътуваме за летището в Калгари и полет за Виктория. Кацане на летището на остров Ванкувър по обяд, посрещане и разглеждане на вълшебните градини Бутчарт. През 1904 г. Робърт и Джени Бучарт се преместват от Онтарио на остров Ванкувър и отварят кариера за варовици. За по-малко от десетилетие кариерата изчерпва запасите си и Джени си представила как оголената земя се превръща в прекрасна цветна градина. За целта конски впрягове докарали тонове плодородна пръст и така мечтата на Джени постепенно оживяла. До 1929 г. проектът се разгърнал и били добавени Розовата, Японската и Италианската градини. Днес Градините са част от Националното историческо наследство с над 900 вида растения и всички посетители се радват на цветното им вълшебство, сътворено с много желание и любов.
Панорамна обиколка на очарователния град, сгушен на южното крайбрежие на остров Ванкувър. Ще видим Китайския квартал, Стария град, Вътрешното пристанище, внушителната сграда на хотел Феърмонт Емпрес и сградата на Парламента. Градът е основан през 1843 г. и през 1866 г. става столица на Британска Колумбия. Днес Виктория пази спомена за Викторианската епоха и за Златната треска, помни историите на пионери и изследователи, съхранява своите богатства в многобройни музеи, галерии, исторически сгради и великолепни имения. Наричат я „Слънчевия град на градините“ заради изобилието от зеленина и романтичните цветни лехи и кашпи. Ще се влюбите в усмихнатите хора, в цветните малки улички, в крайбрежните ресторанти, в марината и в морския дух на това място.
Настаняване в хотел Best Western Plus Carlton Plaza 3*/ Victoria Marriott Inner Harbour 4*. Свободно време за вечеря с морски дарове в някой от ресторантите на Lo-Jo или улица Форт и пешеходна разходка в района на Марината и Рибарския кей, по време на която ще усетите неповторимата английска атмосфера на острова.

Ден 11 / Виктория – Ванкувър
Свободно време сутринта и възможност за посещение по интереси на Светът в миниатюри, Галерията за изкуства или Кралския Музей на Бритиш Кълъмбия с оригиналните тотемни стълбове в прилежащия парк Тъндърбърд. Стълбовете били събрани от различни населени места по крайбрежието и донесени тук в началото а 20 век. Няколко десетилетия по-късно властите решили да реставрират ерозиралите стълбове, но открили, че традицията за направа на тотеми била почти напълно изчезнала по тези земи. От хилядите дърводелци и майстори на стълбове бил останал само един. През 1952 г. артистът Мунго Мартин от племето Куакиутл преместил своята работилница в парка, започнал да вдъхва нов живот на тотемите и да учи на занаята сина и племенника си. Така древната традиция постепенно се възродила. Всеки тотем разказва своя собствена история, коренните жители често изобразяват на тях Птицата на гръмотевиците, Гарвана, Мечката и Косатката.
Може и да изберете разходка в открито море с Круиз за наблюдение на гърбати китове и косатки в море Салиш. Сезонът за наблюдение е от май до октомври и шансът да се видят е 95%.
Следобяд се отправяме към ферибота за Ванкувър и по пътя ще спрем в парк Бийкън Хил и нулевия километър на Трансканадската магистрала, която завършва тук на Тихоокеанското крайбрежие. Ще видим прекрасните дървени къщи в спокойния крайбрежен квартал Оук Бей и ще минем покрай кампуса на Университета на Виктория.
Пристигане във Ванкувър. През 1791 г. испанецът Хосе Нарваез става първият европеец достигнал бреговете на Ванкувър. В следваща 1972 г. английският морски капитан Джордж Ванкувър изследва залива Брурард и дава редица британски имена в района. През 1808 г. търговецът на кожи Саймън Фрейзър и неговият екипаж са първите европейци стъпили на мястото, където днес се издига града. В средата на 19 век целият регион попаднал под британско владение, когато през протока Хуан де Фука била прокарана новата граница между САЩ и Канада. Златната треска в каньона Фрейзър от 1861 г. довела 25 000 златотърсачи, преселници от Калифорния, а Златната треска в Клондайк от 1898 г. довела още повече хора, търсещи нов живот. Днес Ванкувър многократно е номиниран с призовете „Най-добър град на Америка“, „Най-добър град за живеене в света“ и „Град с най-високо качество на живот в света“. Тук ще се почувствате като в Ню Йорк, като в декор на стар филм и като на остров едновременно… Нито една снимка не може да предаде усещането да сте там! Настаняване в хотел Century Plaza Hotel & Spa 3*/ Blue Horizon 4*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 12 / Ванкувър
Предиобяд панорамна обиколка на прелестния Ванкувър с местен екскурзовод. Ще разгледаме Стенли парк с панорамните площадки на Броктън пойнт и Проспект пойнт, Инглиш Бей, остров Гранвил с местния пазар, парк Кралица Елизабет, района на Даунтаун, Канада Плейс с круизния терминал, историческия Гастаун, Китайския квартал и други. Свободно време следобед. Възможност за посещение на висящия мост Капилано и парка към него, Кулата на Ванкувър с панорамната площадка, Аквариума или Музея на антропологията, чиято модерна стъклена сграда внушително се издига над скалата на Плажа на корабокрушенците. А за завършек на деня може просто да се разходите по крайбрежната променада Seawall Water и да се насладите на фантастичните гледки към града, залива и залеза. Нощувка.

Ден 13/ Ванкувър
Освобождаване на хотела. Трансфер до пристанището, чек ин и бординг на кораба GRAND PRINCESS. Отплаване от Ванкувър в 16:30 ч.
Ден 14/ Ванкувър – Кетчикан
Плавателен ден. Преминава се през живописния Inner Passage, оформен от могъщите ледници преди милиони години. Пътуването с круиз е идеален начин да се обхване с поглед живописното крайбрежие – широки заливи с потънали в зеленина острови, тесни фиорди с вековни гори, идилични заливчета и очарователни крайбрежни градчета. Районът е местообитание на морски лъвове, морски свине, китове и на белоглавия орел.
Ден 15 / Кетчикан
Пристигане в Кетчикан, Аляска в 06:30 ч. Кетчикан е познат като „Първият град“ на Аляска, тъй като това е първото по-голямо населено място по пътя на север. Той е старо индианско рибарско селище, а името му означава “орел с разперени криле”. В началото на 20 век той бил развит център на риболов и дърводобив и е четвъртият по големина град на Аляска. Днес той показва на туристите голямото си културно богатство – тук е най-старата в света колекция от тотемни стълбове. Общностите на Haida, Tlingit и Tsimshian са неизменна и горда част от историята на града. Заобикалящите планини удивляват посетителите със своята магична красота – особено неповторим е Misty Fjords National Monument. Този ден препоръчваме да се запишете на екскурзия: Animal Planet Exclusive/ Bear Country & Wildlife, цена от $229.95 на човек
Отпътува се към Alaska Rainforest Sanctuary (20 мин.). Тук придружени от местен екскурзовод, ще навлезете сред гори от канадска ела, канадски кедър и смърч. На това място има голяма концентрация на черни мечки, както и на белоглави орли и тюлени – всички те привлечени от ежегодната миграция на сьомга в реките, преминаващи през резервата. Върви се по специално изградени пътеки, с наблюдателни платформи към потоците, които предлагат ексклузивна възможност да наблюдавате отблизо, но безопасно мечките. И въпреки, че срещата с диви животни никога не е гарантирана, възможностите са многобройни. В края на тура ще видите хищни птици отблизо, а преди връщането на кораба е предвидено посещение на историческа дъскорезница и тотемен парк. Продължителност: от 09:30 ч. до 12:45 ч. Отплаване на кораба в 15:00 ч.

Ден 16/ Кетчикан – Джуно
Пристигане в Джуно, Аляска в 08:00 ч. Градът е основан по време на Златната треска, а легендата разказва, че през 1880 г. авантюристите Джо Джуно и Дик Харис спрели тяхното кану в устието на Златния залив. Започнали да промиват пясъка и открили едри късове злато. Историята за светкавичното им богатство се разчула, била украсявана с небивалици и така златотърсачите заприиждали на това място и основали град. На мястото, на което двамата авантюристи намерили златото били изградени три от най-големите златни мини в света. До към края на Втората Световна война от тези мини били добити повече от 150 млн. долара в злато. Днес мините са затворени за експлоатация, но градът остава да съществува и се превръща в столица на Аляска. Днес градът е заобиколен от 30 ледника и в него живеят 30 000 души. Природното разнообразие на областта е впечатляващо – делфини, морски лъвове, тюлени, кафяви мечки, планински кози, елени и др.
Този ден може да се запишете на тур, за да разгледате отблизо Ледника Менденхол, цена от $44.95 на човек. Този невероятен ледник се простира в продължение на 19 км от Ледените полета на Джуно до езеро Менденхол. От 1700 г. насам той бавно се отдръпва. Разположен е на 20 км от Джуно и при пристигане ще Ви покажат най-интересните места за посещение и снимки около ледника. Ще минете по живописния Photo Point Trail, който лъкатуши около езерото Менденхол, откъдето ще наблюдавате предната страна на ледената маса. Ще имате свободно време за самостоятелна разходка и може да видите Nugget Creek Falls. Ще видите още посетителския център Mendenhall Glacier, който представя подробна визуална информация за ледника. Има и увлекателен филм за това природно чудо. Около ледника е разположена защитената Гора Tongass. В края на лятото дивата сьомга може да бъде видяна във водите на Steep Creek. Продължителност: 3,5 ч.
Може да отделите време и за наблюдение на китове, да пробвате каяк, спускане по зиплайн, кучешки впряг и много други. Отплаване в 21:00 ч.
Ден 17/ Джуно – Скагуей
Пристигане в Скагуей, Аляска в 07:00 ч. Скагуей бил вратата към златните полета на Аляска и Юкон за хилядите смелчаци, тръгнали с надеждата за богатство. Именно оттук започва най-краткият път към Клондайк, но не и най-лесният. Повече от 100 години стръмните Крайбрежни планини са пресичани през проходите White Pass и Chilkoot Trail, а много от преминаващите са загивали по пътя. В бума на Златната треска Скагуей бил най-големият град в Аляска с население над 20 хил. души, а хотелите, салоните и игралните зали са просперирали. Днес тук са останали около 1000 жители, но все още може да бъде усетен духа от времето на Златната треска.
По желание може да се запишете на Клондайк тур с разглеждане на градчето Скагуей, посещение на Танцово Шоу и изкачване с автобус до прохода White Pass, цена от $59.95 на човек. Може и да се качите на панорамния влак, който минава през прохода White Pass, цена от $139.95 на човек. Отплаване в 20:30 ч.
Ден 18/ Скагуей – парк Глейшър Вю
Плавателен ден с панорамен круиз в национален парк Глейшър вю. Пристигане в 06:00ч. Отплаване в 15:00ч.
Ден 19/ Глейшър Вю – Колидж фиорд
Плавателен ден с панорамен круиз на Колидж фиорд. Пристигане в 06:00 ч. Отплаване в 20:30 ч.
Ден 20/ порт Уитиър, Анкъридж
Пристигане в порт Уитиер в 12:30 ч. Освобождаване на кораба. Уитиър е на 65 мили югоизточно от Aнкъридж и лежи в подножието на планината Чугач. Основано е като пристанище по време на Втората Световна война и е била активна зона на военните до 1960 г. Днес в пристанищното градче живеят 290 жители, препитаващи се с риболов и туризъм. Този ден препоръчваме екскурзия: 26 Glacier Cruise & трансфер до Анкъридж, цена от $259.95 на човек. Продължителност: 12:30 ч. – 19:30 ч.
Ще се качите на 5-часов високоскоростен луксозен катамаран и ще плавате 140 мили в залива Prince William, за да видите и чуете грохота и пукането на огромната ледникова маса на 26-те ледника, съчетани с разнообразие от дива фауна – сухоземна и подводна. На катамарана се предлага професионален разказ от рейнджърите на U.S. Forest Service. Включен е топъл обяд с морска храна и чай, кафе и вода. Следва трансфер до Анкъридж. Ще минете по живописната Seward Highway и ще се наслаждавате на красивия залив Turnagain Arm. Трансферът до избрания хотел е включен в цената на екскурзията. Нощувка в хотел Westmark Anchorage 3*.
Ден 21 / Анкъридж
Свободен ден за разходка и разглеждане на Анкъридж. По желание живописен 3-часов полет с 4-10 местен хидроплан над невероятния масив на планината Денали, цена от $430 на човек. Излитане от Lake Hood – най-голямото пристанище за хидроплани в света. От въздуха ще видите ледника Ruth, Голямото ждрело и южният масив на Денали – уникална възможност да се приближите до великата пустош на Аляска и нейните първенци! Връщане в хотела и свободно време. Нощувка.
Ден 22 /Анкъридж – Франкфурт
Освобождаване на хотела. Трансфер до летище за директен полет до Франкфурт на Lufthansa в 13:55 ч. Продължителност на полета: 9:55 ч.
Ден 23 / Франкфурт – София
Кацане във Франкфурт в 09:50 ч. Престой: 4:55 ч. Продължение за София в 14:45 ч. Пристигане в България в 17:55 ч. Край на програмата.

Обща пакетна цена при група от 20 туристи:
на човек в двойна стая                                         12 990 лева
доплащане на човек за каюта с балкон на круиза   1 880 лева
доплащане за хотели 4* по програма Канада             760 лева

 

 

Допълнителна информация

В цената са включени:
• Самолетни билети София – Мюнхен – Торонто и Анкъридж – Франкфурт – София с включени летищни такси;
• Самолетни билети Квебек Сити – Калгари с прекачване и Калгари – Виктория;
• 12 нощувки в централно разположени и подбрани хотели 3*/ 4*;
• 7 нощувки на пълен пансион на борда на Grand Princess в двойна каюта с прозорец с включени бакшиши, напитки и интернет;
• 2 нощувки в хотел Westmark 3* в Анкъридж, Аляска;
• Всички трансфери с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Лицензирани местни екскурзоводи на английски език по програма;
• Професионален водач-преводач от Апсара Травъл с опит в тази дестинация;
• Фериботни билети от терминал Swartz Bay до Tsawwassen;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Такса за получаване на електронно разрешително за пътуване в Канада (ETA) и съдействие от Апсара Травъл за попълване на електронния формуляр;
• Съдействие от Апсара Травъл за попълване на електронния формуляр и насрочване на интервю за туристическа виза за САЩ;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за сума от 30 000 евро с покрити основни рискове и застраховка „Кражба, загуба, забавяне на личен багаж“ в размер на 400 евро.

Допълнително се заплащат:
• Застраховка отмяна и прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини (застраховката се сключва само 5 дни след подписване на договора и издаване на фактура, цената се изчислява индивидуално при запитване);
• Плащане на 160 щ. д. невъзстановима такса за обработка на молбата за виза за САЩ;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори: при добро обслужване е прието да се дават по 3-4 долара на човек на ден. 

Важно!
• Цената на пътуването е валидна при група от 20 туристи;
• Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването и депозит от 3500 лева на човек;
• Второ плащане от  3000 лева: ;
• Доплащане на цялата сума с допълнителните екскурзии:….;
• При влизане в Канада и САЩ не се изискват задължителни ваксини;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• В Канада повечето от хотелите настаняват туристи след 16:00 ч., а освобождаването става преди 11:00 ч.
• Цените са изготвени при валутeн курс: 1CAD = 1,34 лева и 1USD=1,75 лева и при промяна на валутния курс на канадския долар и на щатския долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датите на доплащане.
• Посочените цени включват всички държавни и регионални данъци и такси на Канада, валидни към края на 2019 г.
• В случай на отказ от пътуване се удържат следните неустойки:
– ако прекратяването е до 90 дни преди датата на отпътуване, не се дължи такса прекратяване, освен ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети;
– ако прекратяването е от 89 до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
– ако прекратяването е под 60 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.
•  Туроператор има сключена застраховка «Отговорност на туроператор»;
• Начин на плащане: по банков път, в лева.

Галерия