Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    9 дни / 8 нощувки
  • Държави:

    Грузия
  • Градове:

    Тбилиси - Телави - Цинандали - Гурджаани - Сигнаги - Казбеги - Ананури - Мцхета - Гори - Уплисцихе - Боржоми - Акхалцихе - Вардзия (древен пещерен град от 12–13 век) - Рабати - Шроша - Кутаиси - Батуми
  • По време на тази екскурзия ще видите:

ГАРАНТИРАНА ГРУПА!
За грузинците посрещането на гости е не само традиция, но и свещен дълг.
Съществува местна поговорка: „Гостът е изпратен от Бога!“
Поради тази причина, бъдете сигурни, във всяка грузинска къща ще Ви приемат на най-високо ниво и ще Ви почерпят с най-екзотичните ястия, които имат.
През вековете грузинският народ е развил традиции на щедрост и гостоприемство.
Ще го усетите в грузинския дом, на улицата, на селския пазар и дори в Тбилиското метро.

Ден 1/ 07.09.2024      София – Тбилиси
Полет от София в 09:25ч  с авиокомпания Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 10:50ч , продължение за Тбилиси в 13:20ч. Кацане в 16:40ч, посрещане, трансфер и настаняване в Radius hotel Tbilisi 4*+  https://radiushotels.ge/  или подобен.
Свободно време. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка

Ден 2/ 08.09.2024  Тбилиси
След закуска започва обзорна автобусна- пешеходна  екскурзия на Тбилиси. Столицата на Грузия е основана през IV в. от крал Вахтанг I Горгасали на място, богато на минерални извори. Разположен на известния „Път на коприната“,  до XII век Тбилиси е един от най важните политически, икономически и културни центрове в Средния Изток. Старият град на Тбилиси представя една неповторима смесица от култури – великолепието на грузинските църкви и традиционната архитектура е в красива хармония с джамии, синагога, арменска църква и др. Храмът Метекхи от XIII в.; площад Европа; крепостта Нарикала от IV в., от която се открива невероятна гледка към река Кура и града; статуята на Майка Грузия и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани.
Мостът на мира е най-новия пешеходен мост в столицата, свързващ историческия център с Новия град, официално открит през 2010 г. Разполага със стъклен покрив, който през нощта се осветява от 30 000 неонови разноцветни лампички. Това а един от най-красивите мостове в света, особено вечерта! (Между другото, разходката из града през нощта е напълно безопасна – реформите в полицията и повишаването на жизнения стандарт доведоха до факта, че съвременният Тбилиси е известен като град с много ниска престъпност.)
След свободно време, около 2 ч, през което ще имате възможност за обяд, да разгледате  изобилието от сувенири и да изпиете чаша ароматно кафе.
Продължаваме по площад Мейдан, с разходка по пешеходната улица Шардена, намираща се в старата част на града. Тук се намира керван-сараят Арцруини, прочутият Куклен театър Резо Габриадзе с падаща часовникова кула. Много сгради са реновирани и превърнати в ресторанти, дегустационни зали, хотели и сувенирни магазини.
Ще разгледаме най-известните забележителности в Стария град: Църквата Анчисхати – античната действаща църква „Света Богородица“, построена през 6-ти век, най-древният храм в Грузия, който е оцелял до наши дни. Красивата правоъгълна сграда на църквата е построена под влиянието на древна палестинска архитектура. Вратите на църквата Анчисхати са украсени с традиционен грузински кръст, подобен на този, направен от Св. Нино. Църквата е получила днешното си име през 17 век,  когато голямата икона от катедралата Анчи (Южна Грузия) е преместена там.  Сега иконата е изложена в музея на изящните искусства на Грузия.
Следва трансфер до Катедралата на Грузинската православна църква „Света Троица“ – архитектурно наследство на града, най-високата църква в Грузия – катедралата „Самеба“, красиво разположена на хълм над града, откъдето се открива великолепна гледка към планината Казбек. Цминда Самеба е цял комплекс, който включва манастир, семинария, резиденция на патриарха и катедрала.
Свободно време за посещение на антикварния пазар „Сухи Мост”.  Връщане в хотел, нощувка.
ПО ЖЕЛАНИЕ: Вечеря с фолклорна програма в един от най-добрите национални ресторанти на Тбилиси.

Ден 3/ 09.09.2024  Тбилиси – Кахетия: Цинандали – Гурджаани – Сигнаги – Тбилиси (272 км)
След закуска, целодневна екскурзия в Кахетия – известния лозарски район на Грузия. Тук се произвеждат над 500 вида вина. Историята, културата и начинът на живот на грузинците са въплътени в тяхното вино, символ на гостоприемството им.

Първата спирка по нашия маршрут е Цинандали, в дома–музей на княз Александър Чавчавадзе – прочутия грузински поет.
Това място е известно и в много отношения символично. От тук започна европеизацията на Грузия, от тук започна грузинското винопроизводство във вида, който имаме сега, от тук започна грузинско-руската интеграция. По различно време посещавали Цинандали Александър Дюма, френският историк Мари-Фелисите Бросе, руските поети Александър Пушкин, Михаил Лермонтов и Александър Грибоедов. През съветския период Цинандали е правителствена резиденция. Сега тук има музей, парк, винарна и дегустационна зала.
Продължаваме за Гурджаани, където ще посетим семейна винарна. Следва дегустация на местното вино, собствено производство и обяд.
Отпътуване за Сигнаги – градът на любовта е известен със своята едноименна крепост, която е една от най-големите в Грузия. Двойната крепостна стена и 28-те кули са оцелели и до днес.

Крепостната стена съществува от 18 век и е най-голямата оцеляла стена в Грузия, от която ще се открият незабравими гледки както към града на любовта, така и към долината Алазани.
Посещение на главна забележителност на градаетнографския музей, където изложени картини на Нико Пиросмани – най-известният грузински художник-самоук от края на 19-ти и началото на 20-ти век, който работи в стила на примитивизма. Човек, който почти не беше забелязан приживе и който беше забелязан само три години преди смъртта си, който създаде почти 2000 картини, стенописи и знаци, работейки практически безплатно и умря в неизвестност, и който половин век по-късно беше изложен от Париж до Ню Йорк. Животът му е тъжна и отчасти трагична история, която е позната главно от песента „Милион алени рози“, въпреки че не всички знаят, че „грузинският артист“ от песента е точно Пиросмани.  Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 4/  10.09.2024  Тбилиси – Казбеги – Ананури –  Тбилиси (310 км)
Закуска в хотела. Рано сутринта започваме много живописно изкачване нагоре през високите Кавказки планини  по протежение на грузинския «Военен път» към област Казбеги. Пристигане, изкачваме с 6-7 местни джипове (предварително поръчани за нашата група) през красиви долини и гори до църквата Гергети Света Троица (14-ти век), зашеметяващо разположена на върха на хълм (2170 м) с изглед към околните заснежени върхове на големите Кавказки планини. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м) 

Посещение на „Арка на Дружбата“ – най-добрата обзорна площадка, която привлича вниманието на всички пътуващи, следващи грузинския военен път. Наистина е трудно да не го забележите – паметникът се издига над долината и Кавказките планини на височина на 2384 м. Паметникът е съветско наследство с мозаични пана представлява 42-метрова колона с букви от руската и грузинската азбука. Автор на символичния паметник е грузински скулптор Зураб Церетели. Обяд в местен ресторант.
По пътя ще посетим  архитектурен комплекс Ананури, който  се намира на 70 километра от Тбилиси при сливането на две реки – Арагви и Ведзатхеви. Ананури е разположена на Военно-грузинския път, който минава през главния кавказки хребет и свързва Тбилиси с Владикавказ. Това е една от основните забележителности на страната, включена в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Крепостта се смята за един от най-добре запазените паметници от ранната феодална епоха, била използвана както за отбрана, така и за просветителни цели. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 5 /11.09.2024 Тбилиси – Джвари –  Мцкета – Гори – Уплисцихе – Боржоми (210 км)
След закуска се отправяме към Мцкета – древната грузинска столица. Оттук през IV век е започнало  разпространението на християнството в Грузия. Ще посетим манастир Джвари (Светия Кръст), построен през VI век и най-голямата древна катедрала Светицховели  от XI век, където е заровен хитон на Исус Христос. Светицховели в продължение на хилядолетия е главният храм на страната, а сега се смята за един от духовните символи на модерна Грузия. И двете християнски светини са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Пътуването продължава до градчето Гори, разположено в полите на Кавказ, родното място на Йосиф Сталин. Ще посетим средновековната крепост Горис и къщата–музей на съветския диктатор. Отпътуване към изсечения в скалите пещерен град Уплисцихе, съществувал още през 4 в. преди новата ера, а по-късно през него е минавал Пътят на коприната. В този древен комплекс са съхранени и до днес пещерни жилища, пекарна, винарна и античен театър. Обяд с традиционна кухня в местен ресторант. Отпътуване за Боржомикурорт, който се намира в югоизточната част на Грузия, в долината на река Кура, на височина 850 м, известен с лековитата си минерална вода, настаняване в хотел Borjomi Likani hotel 4* www.borjomilikani.com  Вечеря в хотела и нощувка.

Ден  6/ 12.09.2024  Боржоми –  ВардзияАкхалцихе  – Рабати  – Боржоми( 197 км)
Закуска.  Пешеходна разходка по курортния Боржоми.
Отпътуване за уникалния град Вардзия, изсечен в скалите на левия бряг на река Кура в южна Грузия, основан през 12 в. за защита на границите на грузинското царство от иранските набези. Скалният манастир е бил построен по време на управлението на крал Георги III и дъщеря му  кралица Тамара, която била тогава едва на 25 години – първата жена, която застанала начело на Грузия. Тя управлявала в продължение на 29 години и нейното име се свързва с разцвет на културата в страната. Първоначално  кралица Тамара строи манастир в планината, който постепенно се превръща в укрепен скален град на 13 етажа с много тунели, стълби и алеи, 600 различни жилища, библиотеки, църкви и най-вече сложна напоителна система. Вътре се влизало през три тайни входа и при нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до 20 хиляди души. В центъра на комплекса се намира храм на Успение Богородично, с красиви стенописи, датиращи от XII –XIII в. Силно земетресение през 1283 г. разрушава почти две трети от скалния град и напоителната система. За дълго време градът е изоставен, но в края на миналия век монашеският живот е възстановен и днес се провеждат служби в храма.
След екскурзията до Вардзия – организиран обяд и посещение на крепостта Рабати построена през XIII в. и фотостоп на крепостта Хертвизи от X в., разположена на висок скалист хълм, в историческия район Месхетия. Крепостта е един от най-значимите паметници на средновековна Грузия и една от най-древните в страната. Връщане в хотела, вечеря  и нощувка.

Ден 7/ 13.09.2024  Боржоми – Шроша – Кутаиси – Батуми  (290 км)
След закуска отпътуване за Имеретия – Кутаиси. По пътя посещение на пазара за ръчно изработените керамични съдове в селцето Шроша.  Ще посетим двата най-значими паметника на културата в Кутаиси. Първият от тях е наскоро реставрираната катедрала Баграти от XI в. Тя е построена на хълм, от който се открива фантастична гледка към града и р. Риони. Другият архитектурен обект е манастирския комплекс Гелати от XII в. В този комплекс се намира гроба на най-великия грузински владетел-крал Давид IV Строителя. Ще имате възможност да се насладите на най-хубавите мозайки, създадени в кавказкия регион. В непосредствена близост до комплекса се намират древни руини от Академия, която е функционирала заедно с него. Наричана е „Втората Атина“, тъй като тук монасите са извършвали книжовна дейност и са преподавали светски науки. Обяд в местен ресторант.
Следва обзорна екскурзия на Кутаиси. В миналото Кутаиси се споменава за първи път през III в. пр. н. е в епическата поема „Аргонавтика“ на Аполоний Родоски. В античността това е била страната на Златното руно, а до VII в. пр. н. е. е столица на Колхида. Името на града идва от гръцката дума „kuata”, което означава каменист.

Отпътуване  за черноморската столица на Грузия – Батуми. Настаняване в хотела Best Western Premier Batumi 4* https://bwpremierbatumi.ge/en/ или подобен. Нощувка.

Ден 8/  14.09.2024  Батуми
Закуска. Пешеходна разходка из Батуми с посещение на Стария град, Булевард Батуми, главна крайбрежна  улица Руставели , Кулата на буквите – уникална 136 метрова постройка, пристанището, парка „6-ти Май“, зоологическата градина, делфинариума и др.

Батуми възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе и прераства в град през 10-ти – 13-ти век. Археологическите разкопки, край река Королисцкали, доказват, че първите селища тук са възникнали в края на 3-то и началото на 2-ро хилядолетие пр. Хр. Днес градът е привлекателен с крайморските си курорти и модерната си визия.
Един от най-впечатляващи и запомнящи се моменти от Батуми е изкачване с неговата въжена линия на 250 м височина на върха на планина Ферея, която е една от най-дългите в Грузия. Дължината на пътя е малко повече от 2.5 км. Това разстояние пътниците преодоляват за 10 минути в модерна остъклена кабина, докато летят над града на височина около 50 метра. От обзорната площадка ще съзерцавате зашеметяваща гледка към града и планините!  Обяд в традиционен грузински ресторант с прочутата аджарска кухня.
Свободно време за разглеждане на града ИЛИ по желание полудневна екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 9/  15.09.2024    Батуми- София
Закуска.  Трансфер за летище и отпътуване в 10:25 ч. с полет на Turkish Airlines за Истанбул.
Кацане в 11:30 ч. , продължение за София в 13:20 ч. Кацане в България  в 14:35 ч.  Край на програмата.  До нови срещи!

 

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ!

 Цена на човек в двойна  стая при група от 25 туристи  3 400 лв   3 300 лв
 Цена на човек в двойна  стая при група от 20 до 24 туристи 3 500 лв   3 400 лв
 Доплащане за единична стая  650 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана ЛукинаДопълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София – Тбилиси/ Батуми – София с полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• Автомобил 4х4 в Казбеги при изкачване на Гергети;
• 4 нощувки със закуски в Тбилиси в хотел 4* (стаи категория Стандарт);
• 2 нощувки със закуски в Боржоми в хотел 4*  (стаи категория Стандарт);
• 2 нощувка със закуски в Батуми в хотел 4* (стаи категория Стандарт);
• 3 вечери в ресторантите на хотела;
• 6 обяда, дегустация вина и мастер клас в Гурджаани;
• Екскурзии по програмата:
– автобусно-пешеходна екскурзия на Тбилиси с посещение на църквата „Света Троица“,
– целодневна екскурзия до Казбеги с включено изкачване до Гелати и Анаури;
– целодневна екскурзия в Кахетия: Цинандали с посещение на къща-музей на Чавчавадзе, Гурджаани обяд с дегустация, екскурзия на Сигнаги с посещение на етнографския музей;
– целодневна екскурзия до Мцхета и пещерният град Уплисцихе;
– посещение на музея на Сталин в Гори;
– екскурзия на скалния град Вардзия и посещение на крепостта Рабати;
– посещение на катедралата Баграти и манастирския комплекс Гелати с обиколка на Кутаиси;
– пешеходна екскурзия в Боржоми 1ч;
– автобусна екскурзия в Батуми.
• Всички входни такси на посещаваните музеи, включително и лифта по време на обзорната екскурзия в Тбилиси и Батуми;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Професионален водач/ преводач от България по време на пътуването;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Екскурзия в Батуми до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина с включен обяд – 40 € (заплащат се на място);
• Вечеря с фолклорна програма в един от най-добрите национални ресторанти на Тбилиси  – 45 € (заплащат се на място);
• Бакшиши: около 3 € на ден на човек, общо 30 € (заплащат се на място);
• Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 до 85 г.: 25 лв.
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Застраховка „Отмяна на пътуване“: цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 400 лв;
•  Пълно плащане до 30.06.2024;
• Краен срок събиране на групата до 20.07.2024,

Данни за паспортен и визов режим:
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За посещението на Грузия не се изисква виза.
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети,
невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните директни полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 1066 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
• Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!
• Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 20 25 туриста
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Всички екскурзии и допълнителни мероприятия се заявяват предварително в България и се заплащат на място, освен ако не е посочено друго;
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 10.07.2023. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Часово време: по време на пътуването часовото време е като в България.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.                         

 КАРТА НА МАРШРУТА:

Галерия