Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    11 дни / 10 нощувки
  • Държави:

    Грузия
  • Градове:

    Тбилиси - Телави - Цинандали – Гурджаани- Сигнаги – Казбеги (изкачване Гергети с коли 4х4) – Анаури - Мцкета Гори - Уплисцихе – Боржоми – Акхалцихе - Вардзия (древен пещерен град от 12–13 век) – Рабати – Шроша -Кутаиси – Батуми
  • По време на тази екскурзия ще видите:

За грузинците посрещането на гости е не само традиция, но и свещен дълг.
Съществува местна поговорка: „Гостът е изпратен от Бога!“
Поради тази причина, бъдете сигурни, във всяка грузинска къща ще Ви приемат на най-високо ниво и ще Ви почерпят с най-екзотичните ястия, които имат.
През вековете грузинският народ е развил традиции на щедрост и гостоприемство.
Ще го усетите в грузинския дом, на улицата, на селския пазар и дори в Тбилиското метро.

Ден 1/  София – Тбилиси
Полет от София в 09:40ч с авиокомпания Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 11:10ч , продължение за Тбилиси в 13:15ч. Кацане в 16:30ч, посрещане, трансфер и настаняване в Gallery Palace 4*   http://gallerypalace.ge/?lang=ru или подобен.
Свободно време за самостоятелон разглеждане на града. Вечеря в ресторанат на хотела. Нощувка

Ден 2/  Тбилиси
След закуска започва обзорна (автобусна- пешеходна) екскурзия на Тбилиси. Столицата на Грузия е основана през IV в. от крал Вахтанг I Горгасали на място, богато на минерални извори. Разположен на известния „Път на коприната“, до XII век Тбилиси е един от най важните политически, икономически и културни центрове в Средния Изток. Старият град на Тбилиси представя една неповторима смесица от култури – великолепието на грузинските църкви и традиционната архитектура е в красива хармония с джамии, синагога, арменска църква и др. Ще разгледаме най-известните забележителности: църквата „Света Троица“ – красиво разположена на хълм над града, откъдето се открива великолепна гледка към планината Казбек; Храмът Метекхи от XIII в.; площад Европа; крепостта Нарикала от IV в., от която се открива невероятна гледка към река Кура и града; статуята на Майка Грузия и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Продължаваме по площад Мейдан, с разходка по пешеходната улица Шардена, намираща се в старата част на града. Тук се намира керван-сараят Арцруини, където ще имате възможност да разгледате изобилието от сувенири и да изпиете чаша ароматно кафе. Продължаваме към площада на Свободата и преминаваме по стъкления Мост на Мира. След свободно време за обяд посещение на антикварния пазар „Сухи Мост”. Връщане в хотела и свободно време. Нощувка.

Ден 3/ Тбилиси – Кахетия: Телави – Цинандали – Гурджаани – Сигнаги – Тбилиси (300 км)
След закуска, целодневна екскурзия в Кахетия – известният лозарски район на Грузия. Тук се произвеждат над 500 вида вина. Историята, културата и начинът на живот на грузинците са въплътени в тяхното вино, символ на гостоприемството им. Главният град на област Кахети е Телави.
Там ще разгледаме забележителностите, ще посетим колоритния пазар и ще продължим за Цинандали с възможност да опитате някои от най-добрите сортове грузински вина и разбира се прочутото бяло вино „Цинандали” в дома–музей на князе Чавчавадзе.
Продължаваме за Гурджаани, където ще посетим семейна винарна. Следва дегустация на местното вино, собствено производство и обяд. Отпътуване за Сигнаги – градът на любовта е известен със своята едноименна крепост, която е една от най-големите в Грузия. Двойната крепостна стена и 28-те кули са оцелели и до днес. Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 4/ Тбилиси – Казбеги – Анаури – Тбилиси (320 км)
Закуска в хотела. Рано сутринта започваме много живописно изкачване нагоре през високите Кавказки планини по протежение на грузинския Военния път към област Казбеги. По пътя ще посетим архитектурен комплекс Анаури с изглед към язовира на река Арагви. Обяд в местен ресторант. Продължаваме за Казбеги, пристигане, изкачване с 6-7 местни джипове (предварително поръчани за нашата група) през красиви долини и гори до църквата Гергети Света Троица (14-ти век), зашеметяващо разположена на върха на хълм (2170 м) с изглед към околните заснежени върхове на големите Кавказки планини. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м) Следва връщане до Тбилиси. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 5 / Тбилиси – Мцкета – Гори – Уплисцихе – Боржоми – Акхалцихе (250 км)
След закуска се отправяме към Мцкета – древната грузинска столица. Оттук през IV век е започнало разпространението на християнството в Грузия. Ще посетим манастир Джвари (Светия Кръст), построен през VI век и катедралата Светицховели от XI век, където е заровен хитон на Исус Христос. Светицховели в продължение на хилядолетия е главният храм на страната, а сега се смята за един от духовните символи на модерна Грузия. И двете християнски светини са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Пътуването продължава до градчето Гори, разположено в полите на Кавказ, родното място на Йосиф Сталин. Ще посетим средновековната крепост Горис и къщата–музей на съветския диктатор. Отпътуване към изсечения в скалите пещерен град Уплисцихе, съществувал още през 4 в. преди новата ера, а по-късно през него е минавал Пътят на коприната. В този древен комплекс са съхранени и до днес пещерни жилища, пекарна, винарна и античен театър. Обяд с традиционна кухня в ресторант с панорамна гледка към пещерния град. Отпътуване за Боржоми – курорт, който се намира в югоизточната част на Грузия, в долината на река Кура, на височина 850 м, известен с лековитата си минерална вода. Продължаваме за Акхалцихе, настаняване в хотел Gino Wellness Rabati 4* http://www.gino.ge/index.php?lang=rus или подобен. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 6/  Ахкалцихе – Вардзия – Рабати – Ахкалцихе (160 км)
Закуска. Отпътуване за уникалния град Вардзия, изсечен в скалите на левия бряг на река Кура в южна Грузия, основан през 12 в. за защита на границите на грузинското царство от иранските набези. Скалният манастир е бил построен по време на управлението на крал Георги III и дъщеря му кралица Тамара, която била тогава едва на 25 години – първата жена, която застанала начело на Грузия. Тя управлявала в продължение на 29 години и нейното име се свързва с разцвет на културата в страната. Първоначално кралица Тамара строи манастир в планината, който постепенно се превръща в укрепен скален град на 13 етажа с много тунели, стълби и алеи, 600 различни жилища, библиотеки, църкви и най-вече сложна напоителна система. Вътре се влизало през три тайни входа и при нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до 20 хиляди души. В центъра на комплекса се намира храм на Успение Богородично, с красиви стенописи, датиращи от XII –XIII в. Силно земетресение през 1283 г. разрушава почти две трети от скалния град и напоителната система. За дълго време градът е изоставен, но в края на миналия век монашеският живот е възстановен и днес се провеждат служби в храма.
След екскурзията до Вардзия – организиран обяд и посещение на крепостта Рабати построена през XIII в. и фотостоп на крепоста Хертвизи от X в., разположена на висок скалист хълм, в историческия район Месхетия. Крепостта е един от най-значимите паметници на средновековна Грузия и една от най-древните в страната. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7/  Акхалцихе – Шроша – Кутаиси – пещерата на Прометей – Кутаиси (190 км)
След закуска отпътуване за Имеретия – Кутаиси. По пътя посещение на пазара за ръчно изработените керамични съдове в селцето Шроша. Обяд в местен ресторант. Следва обзорна екскурзия на Кутаиси – вторият по големина град на Грузия, разположен на река Риони и столица на няколко грузински царства.
В миналото Кутаиси се споменава за първи път през III в. пр. н. е в епическата поема „Аргонавтика“ на Аполоний Родоски. В античността това е била страната на Златното руно, а до VII в. пр. н. е. е столица на Колхида. Името на града идва от гръцката дума „kuata”, което означава каменист. По време на обиколката ще посетим двата най-значими паметника на културата в Кутаиси. Първият от тях е наскоро реставрираната
катедрала Баграти от XI в. Тя е построена на хълм, от който се открива фантастична гледка към града и р. Риони. Другият архитектурен обект е манастирския комплекс Гелати от XII в. В този комплекс се намира гробът на най-великият грузински владетел-крал Давид IV Строителя. Ще имате възможност да се насладите на най-хубавите мозайки, създадени в кавказкия регион. В непосредствена близост до комплекса се намират древни руини от Академия, която е функционирала заедно с него. Наричана е „Втората Атина“, тъй като тук монасите са извършвали книжовна дейност и са преподавали светски науки.
Екскурзия до пещерата на Прометей. Легендата разказва, че в този район на една скала е бил прикован Прометей, който открадва огъня от Зевс, за да го даде на хората и така си навлича неговия гняв. Намира се в близост до град Тсхалтубо и на около 20 км от Кутаиси. Пещерата е отворена за посещение от 1984 год. и веднага се превръща в основна туристическа атракция в региона. По време на обиколката ще видите уникални сталактити и сталагмити, подземни водопади, реки и езеро. Част от екскурзията ще се проведе с лодка по подземната река. Връщане в Кутаиси, настаняване в хотела Boutique Hotel Argo 4* http://argoin.ge/?lang=ru или подобен. Нощувка. Вечеря и нощувка.

Ден 8/  Кутаиси – Батуми (150 км)
Закуска. Отпътуване за черноморската столица на Грузия – Батуми. Пристигане, обяд в традиционен грузински ресторант с прочутата аджарска кухня. Пешеходна разходка из Батуми с посещение на Стария град, Булевард Батуми, главната крайбрежна улица Руставели , Кулата на буквите – уникална 136 метрова постройка, пристанището, парка „6-ти Май“, зоологическата градина, делфинариума и др.
Батуми възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе и прераства в град през 10-ти – 13-ти век. Археологическите разкопки, край река Королисцкали, доказват, че първите селища тук са възникнали в края на 3-то и началото на 2-ро хилядолетие пр. Хр. Днес градът е привлекателен с крайморските си курорти и модерната си визия.
Един от най-впечатляващи и запомнящи се моменти от Батуми е изкачване с неговата въжена линия на 250 м височина на върха на планина Ферея, която е една от най-дългите в Грузия.
Дължината на пътя е малко повече от 2.5 км. Това разстояние пътниците преодоляват за 10 минути в модерна остъклена кабина, докато летят над града на височина около 50 метра.  От обзорната площадка ще съзерцавате зашеметяваща гледка към града и планините!
Настаняване в хотела Batumi World Palace 4*   http://www.batumiworldpalace.com/ , свободно време и нощувка.

Ден 9/  Батуми – Тбилиси (150 км)
Закуска. Свободен ден или по желание полудневна екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина с включен обяд.
Връщане в хотела. Трансфер до жп гара и отпътуване за Тбилиси със скоростния влак около 18:00 ч. Пристигане в Тбилиси около 23:00ч. Посрещане и трансфер до хотел Gallery Palace 4* или подобен. Нощувка.

Ден 10/  Тбилиси
Закуска. Насладете се на свободен ден в Тбилиси.  Вечерта, кратък тур из красивата нощна столица и посещение на ресторант с типично грузинска кухня и фолклорна програма с кавказки танци и прощална вечеря!

Ден 11/ Тбилиси – София
Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 10:40 ч. с полет на Turkish Airlines за Истанбул.
Кацане в 12:10 ч. , продължение за София в 19:20 ч. Кацане в България в 20:35 ч. Край на програмата.

Цена на човек в двойна  стая в хотела  3 300 лв
Цена на човек в единична стая в хотела  3 900 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване. Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София – Тбилиси/ Тбилиси – София с полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• Автомобил 4х4 в Казбеги при изкачване на Гергети;
• Билет за скоростния влак Батуми – Тбилиси (продължителност 5 ч);
• 6 нощувки със закуски в Тбилиси в Mercure Tbilisi Old Town 4* http://www.mercure.com или подобен (стаи категория Стандарт);
• 2 нощувки със закуски в Акхалцихе Gino Wellness Rabati 4* http://www.gino.ge/index.php?lang=rus или подобен (стаи категория Стандарт);
• 1 нощувка със закуски в Кутаиси в Boutique Hotel Argo 4* http://argoin.ge/?lang=ru или подобен (стаи категория Стандарт);
• 1 нощувка със закуски в Батуми в Batumi World Palace 4* http://www.batumiworldpalace.com/ или подобен (стаи категория Стандарт);
• 6 вечери в ресторантите на хотела и 1 вечеря с фолклорна програма в национален ресторант в Тбилиси с дегустация на грузинско вино;
• 7 обяда, дегустация вина в Цинандали и Гурджаани, мастер клас в Гурджаани;
• Екскурзии по програмата:
– автобусно-пешеходна екскурзия на Тбилиси с посещение на църквата „Света Троица“,
– храмът Метекхи, керван – сараят Арцруини, антикварен пазар „Сухи Мост”;
– кратък тур по вечерен Тбилиси;
– целодневна екскурзия до Казбеги с включено изкачване до Гелати и Анаури;
– целодневна екскурзия в Кахети: Телави, Цинандали с посещение на къща-музей на Чавчавадзе, Гурджаани с дегустация, автобусно-пешеходна екскурзия на Сигнаги;
– целодневна екскурзия до Мцкета и пещерният град Уплисцихе;
– посещение на музея на Сталин в Гори;
– екскурзия на скалния град Вардзия и посещение на крепостта Рабати;
– обиколка на Кутаиси с посещение на катедралата Баграти и манастирския комплекс Гелати;
– екскурзия до пещерата на Прометей;
– туристическа програма в Боржоми 1ч;
– пешеходна екскурзия в Батуми.
• Всички входни такси на посещаваните музеи, включително и лифта по време на обзорната екскурзия в Тбилиси и Батуми;
• Слушалки по време на целия маршрут;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Професионален водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина с включен обяд – 50 € (заплащат се на място);
• Посещение на фолклорен театър „Набади“ – от 25 € на човек (информация при запитване);
• Посещение на серните бани в Тбилиси (2 ч) – 20-25 € на човек (заплащат се на място);
• Бакшиши: по 3 € на ден на човек, общо 30 € (заплащат се на място);
• PCR тест (сертификат) за отсъствието на COVID-19, който трябва да се направи не по-късно от 72 часа преди пристигането и влизането в Грузия. Самият сертификат трябва да бъде на английски. В случая на промяна на условията на пътуване до Грузия с цел туризъм туристи ще бъдат своевременно уведомени;
• Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 до 85 г.: 20 лв.
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване. Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване или прекъсване/ удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради следните причини:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор; в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия и др.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж,
допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит 500 лв на човек;
• Доплащането до 60 дни преди дата на тръгването;

Данни за паспортен и визов режим:
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За посещението на Грузия не се изисква виза;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети,
невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет,
таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните директни полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 682 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
• Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 25 туриста
При по-малка група от 20 до 24 туристи се доплащат 100 лв. на човек;
при по-малка група от 15 до 19 туристи се доплащат 300 лв. на човек.
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програматата;
• Всички екскурзии и допълнителни мероприятия се заявяват предварително в България и се заплащат на място, освен ако не е посочено друго;
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Часово време: по време на пътуването часовото време е като в България.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.

Галерия