Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    8 дни / 7 нощувки
  • Държави:

    Израел, Йордания


  • София - Тел Авив - Витлеем - Йерусалим - Хайфа - Назарет - Тиберия - Ярденит - Джераш - Аман - Петра - Уади Рум - Ейлат - Масада - Тел Авив - Яфо -София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Записване само с депозит от 100 лв!  

НАЙ-ВАЖНОТО ПРЕДИМСТВО НА НАШАТА ПРОГРАМА:
БАЛАНСИРАНА ПРОГРАМА, която включва
ЕКСКУРЗИЯ до Светите Земи и ПОЧИВКА в най-съвременният курорт на Червено море!

Съчетание на богатата история в две държави – Израел и Йордания –
с луксозна почивка в курорта Ейлат, където винаги грее слънце,
едни от най-забележителните места, които можете да видите през живота си,
част от които е Червено море с изумруденото чистата си вода!

1 ден / София – Тел Авив – Йерусалим
Излитане от София за Тел Авив с директен полет на Bulgaria Air в 18:20ч. Кацане на летище Бен Гурион в Тел Авив в 20:50ч. Посрещане, трансфер до Йерусалим. Настаняване в Jerusalem Gardens Hotel and Spa 4* http://jerusalemgardenshotel.com/ или подобен. Вечеря и нощувка.

2 ден / Йерусалим – Витлеем – Йерусалим
След закуска отпътуване за Витлеем, разположен на 10 км от Йерусалим на Западния бряг в Палестинската автономия. Според християнските вярвания, Витлеем е града, в който е роден Иисус. Разглеждане на базиликата „Рождество Христово“, построена върху пещерата на рождението със сребърната звезда, която се смята за точното място на раждането на Иисус.
Този храм е построен през 332 г. по заповед на император Константин Велики и е един от първите четири култови постройки, създадени, след като християнската религия е призната официално.
Програмата продължава с обиколка на християнски Йерусалим. Посещение на Маслинения хълм, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. Следва разглеждане на Светите места: планината Елеон (мястото на Възнесение Христово), Църквата на народите, Гетсиманските градини и Базиликата в тях.
Посещение на Храма „Успение Богородично“ и Чудотворната икона на Богородица Йерусалимска – една от най-почитаните икони в православния свят. Следва пешеходна разходка на Стария град с разглеждане на Стената на плача, улица „Виа Долороса” (пътят на страданието на Иисус преди разпятието на Голгота), поклонение на Божи гроб, след което всички вече са хаджии.
Екскурзията продължава с кратка разходка по римската улица „Кардо“, която дели Йерусалим от север на юг; Храмовия хълм – най-забележителния и едновременно противоречив символ на Йерусалим с джамията Ал Акса (разглеждане отвън). Връщане в хотела, вечеря и нощувка.
* При посещение на Витлеем (Палестинската автономия) туристите трябва да имат международни паспорти!

3 ден/ Йерусалим – Хайфа – Назарет – Тиберия

След закуска отпътуване за Хайфа, най-големия пристанищен град в Израел, в подножието на планината Кармел. В Хайфа, най-легендарното Чудо е Бахайската градина, която представлява свещен Храм на бахайците – поклонници на красотата и хармонията във всичките й форми.
Създаването на уникалните градини отнело 10 години труд и грижа, четвърт милиард долара и усещането за красота на десетки хора, архитекти, ботаници и дизайнери. Създателят на храма е архитект Фариборс, който създава и „Храма на Лотоса” в Ню Делхи, засенчил с красотата си Тадж Махал.
Бахайската вяра изповядва съществуването на един единствен Бог и единство на цялото човечество. В Бахайския календар месеците носят невероятни имена, например от Възвишеност (месец март) се преминава в месец Великолепие.
Градините се разполагат на 18 тераси, спускащи се по хълма като водопад. Те пресичат пътя и разпиляват пред смаяния поглед на всеки съзерцател композиции от растения хармонично подредени в прекрасен гоблен от багри и красота. Водата бълбука из целия храмов градински комплекс, считана за свещена и вплетена като живителна сила в идеята за свободата в природата. Посещение на уникалния Храм на бахаите и на цветните градини.
Отпътуване за Назарет – града, в който Мария получава вестта, че ще роди Месия. Разглеждане на базиликата „Благовещение”, параклиса на Св. Архангел Гавраил с кладенеца на Св. Дева Мария и пещерата, в която тя е живяла.
Разглеждане на православната църква „Благовещение” с кладенеца на Дева Мария и Криптата.
Отпътуване за Тиберия. Настаняване в Donna Gracia Hotel & House Museum 4* https://www.donagracia.com/ или подобен. Вечеря и нощувка.

4 ден Тиберия – Ярденит – Йордания (Джераш – Аман)
След закуска отпътуване за Ярденит, място в северната част на Израел (област Галилея), на което се предполага, че Йоан е извършил кръщението на Иисус в река Йордан.
Йоан Кръстител е юдейски пророк, роден малко преди Христос, който проповядвал кръщение за опрощаване на греховете. Докато един ден пред него се явил Иисус и пожелал да бъде кръстен. Според Новия завет, след като Спасителят влязъл във водата, небесата се отворили, блеснала светкавица и оттам долетял гълъб. Този гълъб символизира светия дух, който каца на рамото на всеки новопокръстен.
В Ярденит днес може да се премине през символично кръщение. За целта има обособен участък от реката, в който вярващите трябва първо да изчистят тялото си (преминава се през душ), да облекат бяла роба и да се потопят във водата три пъти. Тази роба поклонникът трябва да пази до края на живота си.
* Носете си подходящи дрехи, за да се потопите и вие във водите на реката. Има възможност на място да си купите дълги бели роби, за да извършите церемонията в оригинал.
Отпътуване за Йордания. Пресичане на границата при моста Sheik Hussein и полагане на визи.
Посещение на град Джераш, основан от войниците на Александър Македонски – най-добре запазения римски град в Близкия Изток! Той е част от Декаполис – обединение на 10 от най-процъфтяващите римски колонии, построен през ІІ в.пр.н.е. – известен като Помпей на Изтока. Едва в края на ХІХ в. градът приема арабското име Джераш. По време на тази екскурзия ще посетите: Триумфалната арка на император Адриан, Овалния площад, Римския форум и театър с прекрасна акустика, Византийската църква, храмовете на Артемида и Зевс.
Отпътуване за Аман – столицата на Хашемитското кралство. Обзорна екскурзия на града с посещение на Джамията на Абдулла, съвременната част на града ( Абдун ), както и Стария град с безбройните базари и “сукове”, където ще имате възможността да се потопите в традиционната атмосфера на столицата на Йордания. След това за кратко време се посещава Амфитеатъра преди да достигнете Цитаделата.
Настаняване в Rayshan Hotel 3* http://rayshan-hotel.hotelsammanjordan.com/en/ или подобен. Вечеря и нощувка.

5 ден/ Аман – Петра (240 км)
След закуска отпътуване за Петра – уникален скален град в гигантските скали на величествен каньон – основна туристическа атракция от Йордания. Посещение на „Изгубения град” Петра – едно от Седемте чудеса на света, вписан в списъка на ЮНЕСКО. Столицата на Набатейското царство, една изчезнала цивилизация, населявала тези места преди 2 000 г.
Постепенно неговата история преминава през стремглав растеж и изключителна важност за арабския свят в заплаха за процъфтяващата Римска империя и стига до преобразуването му в римска провинция и драстичен упадък. Един ден той потънал дълбоко в пустинята и бил забравен за дълго. Само бедуините знаели за съществуването му и го пазели в дълбока тайна. Дълго време Петра живеел само в легендите, споменаван като изгубения град.
Швейцарският пътешественик Буркхард разкрил тайната през 1812 г., но не популяризирал откритието си. Петра бил окончателно намерен през 1924 г. от британски археолози.
Очарованието на тази приказка започва от каньона, дълъг 1,2 км и ограден от 200-метрови отвесни скали. Запознаване със забележителностите на древния град – Съкровищницата, древните гробници, Амфитеатъра със 6000 седящи места, Византийската църква с удивителна цветна мозайка, Съда, Манастира, пъстрите пазари, улици и акведукти на града.
Хиляди забележителности на Петра очароват пътници от цял свят. Този „розов“ град е толкова популярен, че стотици хиляди туристи го посещават всяка година.
Изящната скална картина е използвана за декор във филма “Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход”.
Трансфер до хотел Silk Road Hotel 4 * http://petrasilkroad.com/ или подобен в Петра. Настаняване, вечеря и нощувка.

6 ден/ Петра – Уади Рум –> 50 км Акаба – Ейлат
След закуска отпътуване към Червената пустинята – Уади Рум за вълнуващо джип сафари (2 часа). Лунната пустиня Уади Рум е необикновено място с причудливи, сякаш неземни форми, особено красиви при изгрев и залез слънце е известно място за любителите на киното. В нея е снимана една от холивудските класики – Лорънс Арабски.
Подполковник Томас Лорънс е британски офицер, участвал в Арабската революция от 1916-18 година. След края на Първата Световна Война участва в Парижката мирна конференция, защитавайки каузата на арабските страни в исканията им за независимост. Бил е изключително уважаван и почитан от местните племена. Живял е в Уади Рам.
Отпътуване за Акаба. Преминаване на границата с Израел и отпътуване за Ейлат – най-южния град в Израел и пристанище на Червено море; съвременен курорт с много магазини, кафенета и места за отдих и разходка. Настаняване в хотел Prima Music Eilat 4* https://www.prima-hotels-israel.com/
Хотелът се намира на 5 минути пеша от Кораловия плаж. Дизайнът на хотела е с музикална тематика, като интериорът на всяка от стаите е вдъхновен от различен музикален жанр. Има плувен басейн и градина с палмови дървета. Обзорна вечерна екскурзия по Ейлат. Вечеря и нощувка.

7 ден / Ейлат – ден за почивка и развлечения
Свободно време за почивка и развлечения.
Ейлат е красиво, чисто и спокойно място с прекрасни условия за почивка и забавления – луксозни хотели, изискани магазини и заведения с много зелени площи. Ейлат е популярна дайвинг дестинация. Кораловият риф е защитена зона с дължина близо 11 км, а гмуркането е възможно целогодишно поради добрите условия – близост на рифа до брега, постоянна температура от 21-25°C, без подводни течения и прозрачни води, които позволяват видимост до 20-30 метра.
Крайбрежието на Ейлат предлага чудесни плажове, възможности за практикуване на водни спортове, както и някои от най-добрите дестинации за гмуркане в света.
Възможност за посещение на Аквариума в Ейлат и най-впечатляващата подводна обсерватория или разходка с яхта с обяд по Ейлатски залив.
Можете да изберете Делфиновия риф, където делфини плуват на воля. Посетителите могат спокойно да осъществят контакт с бозайниците в естествена среда, можете да плувате с делфините. Рифът има частен плаж, на който туристите събират тен и се наслаждават на техните движения и игри. Мястото разполага и с ресторант и подводен център с фотографии. Вечеря и нощувка.

8 ден/ Ейлат – Масада – Тел Авив – Яфо – София

Закуска. Отпътуване покрай бреговете на Мъртво море до скалата, на която се извисява Масада – древна крепост от 73 г. пр. Хр. със завладяваща героична история.
Крепостта е изградена от Ирод Велики – цар на Юдея, разположена на 450 метра над Мъртво море, на непристъпното скално плато на Юдейската пустиня.
Античният град е известен с масовото самоубийство на еврейските въстаници, които не се предават. Тогава зилотите, изправени пред римската обсада – 967 мъже, жени и деца се изправят срещу близо 15 000 римляни и издържат на обсадата в продължение на три години.
Днес тя представлява археологически обект с останки от древни дворци и укрепления. И като такъв е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Може би заради това Масада е така важна и до днес за всички израелци.
За полагане на военната си клетва младите войници на израелската армия се изкачват нощно време до върха на крепостта Масада. И там, на платото на древния град, изричат: „Масада няма да падне отново“.
Отпътуване за Тел Авив. Ако Ерусалим е душата на Израел, тогава Тел Авив е сърцето му, което работи денонощно. Тел Авив, или буквално от иврит „хълма на пролетта“, е икономическият и културен център на страната. Има множество ресторанти, барове и дискотеки на улиците и крайбрежната покрай Средиземно море. Тел Авив е един от най-атрактивните курортни градове в Израел.
Панорамната обиколка на Тел Авив включва разглеждане на крайбрежния булевард, площада Рабин, театъра „Абима“, кулите „Азриели“ и Белия град – стария Тел-Авив, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Към съвременния Тел Авив от 1949 г. е присъединен един от най-старите градове в целия свят – Яфо, понастоящем най-старият квартал. Яфо е сред най-важните пристанища на Древен Израел и най-старите селища в света. Първото споменаване за него е намерено в древни египетски писания от 1470 г. пр.н.е.!
Екскурзията ще започне с пешеходна разходка по улиците на Яфо. Криволичещи улици носят имената на зодиакални знаци и буквално са осеяни с малки художествени галерии, работилници, миниатюрни театри, салони, музеи, ресторанти и археологически разкопки. Основното население са художници, музиканти, скулптори. Ще видите камъка на Андромеда, мястото на строителството на Ноевия ковчег, църквата Свети Петър, Часовниковата кула, Моста на желанията.
Яфо е център на българските евреи в Израел. И днес там има много магазини и кафенета с надписи на български език. Без посещение на Яфа не е възможно да оцените напълно калорита на Тел Авив.
Тел Авив и Яфо се допълват взаимно, потвърждавайки възможността за съвместно съществуване на съвременното с древното, светското с духовното.Посещение на Израелския диамантен център и музея на диамантите – най-големия в света. (при възможност. Входната такса се заплаща на място)
Трансфер до летище Бен Гурион за полет на Bulgaria Air до София в 21:20 ч. Кацане в България в 23:55 ч. Край на програмата.

                                 Пакетна цена на човек в двойна стая:

При група от 25 туристи 3 150 лв
При група от 21 до 24 туристи 3 350 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина


Допълнителна информация

Цена включва:
• Самолетен билет с включени летищни такси София-Тел Авив-София на с България Ер с чекиран багаж 23 кг;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
• 7 нощувки със закуски и вечери:
– 2 нощувки в Йерусалим в хотел Jerusalem Gardens Hotel and Spa 4*
– 1 нощувка в Тиберия в хотел Donna Gracia Hotel & House Museum 4*
– 1 нощувка в Аман в хотел;
– 1 нощувка в Петра в хотел;
– 2 нощувки в Ейлат в хотел Prima Music Eilat 4;
• Екскурзии по програмата:
– целодневна екскурзия на Витлеем и Йерусалим;
– целодневна екскурзия до Хайфа и Назарет;
– посещение на Ярденит;
– обзорна екскурзия на Джераш и Аман;
– екскурзия на Петра;
– 2 часа джип сафари в пустиня Уади Рум;
– екскурзия до крепостта Масада;
– пешеходна екскурзия в Яфо;
– автобусна екскурзия в Тел Авив;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Български гид по време на пътуване в Израел;
• Български гид по време на пътуване в Йордания;
• Водач от България по време на пътуването;
• Сертификат за хаджийство;
• Туристическа виза в Йордания;
• Входно-изходната виза за Йордания;
• Включени гранични такси при преминаване на 2 граници: израелската и йорданската;
• Слушалки по време на целия маршрут;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включвa:
• Доплащане за единична стая – 850 лв;
• Бакшиши/ такса обслужване – 35$ общо на турист за шофьорите и за местните екскурзоводи (заплащат се задължително на място);
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия.Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 100 лева на човек;
.• Втория депозит в размер на 1000 лв до 30.06.2023;
• Краен срок събиране на групата и пълно плащане: до 01.09.2023.
• За посещение на Израел и Йордания няма задължителни ваксини;
• В случая на промяна на условията за посещение, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Данни за паспортен и визов режим:
• Йорданска виза за български граждани се изготвя предварително. За кандидатстване е необходимо копие на паспорта с валидност минимум 6 месеца след приключване на пътуването. Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се налага лично явяване;
• За посещение на Израел не се изисква виза;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

• Моля, следете актуалната информацията за влизането в държавата Израел и кралство Йордания:
За влизащи в Израел български граждани към 09 октомври се изисква:
– Здравна застраховка покриваща Ковид-19;
– Отпадна изискването за PCR тест при отпътуване и при пристигане в Израел.
– Отпадна изискването за попълване на онлайн декларация за влизане и напускане на страната.

За влизащи в Йордания български граждани към 01 юни се изисква:
Задължително е попълване на декларация и генериране на QR код на HTTPS://WWW.GATEWAY2JORDAN.GOV.JO за всички, независимо дали са ваксинирани или не, както и представянето на валидна медицинска застраховка за периода на престой.
Отпадна изискването за отрицателен PCR тест или изисквания за ваксина;

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
– при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО
вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия.
В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
– ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се
възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
– ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата
прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на самолетен билет с един чекиран багаж до 23 кг, един ръчен багаж до 10 кг и включени летищни такси е 640 лева на човек. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 25 туристи, при по-малка група е необходимо доплащане.
• В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 15.04.2022. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Цената на екскурзията до Израел и Йордания е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1,97 лв (към 01.12.2022), при промяна на валутния курс на щ. долар, си запазва правото да преизчисли цената към датата на доплащане.
• Последователността на туровете по програмата може да подлежи на промяна, поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД с покритие 25 000 лв. по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия