Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  11 дни/ 9 нощувки
 • Държави:

  Япония


 • София - Токио - Фуджисан - Каназава - Ширакаваго - Такаяма - Киото - Нара - Хирошима - Мияджима - Хирошима - Химеджи - Осака - планината Коя - София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

„За нас, японците, да бъдем щастливи, преди всичко е, че на всяка възраст и във всеки момент, се занимаваме с това, с което искаме да се занимаваме.“
Такеши Китано, японски писател и актьор

Защо да изберете тази програма?

 • Ние сме в Япония през последната седмица на март – точно в разгара на цъфтежа на омайните вишни;
 • Гарантирани дати, удобни полети и запазени самолетни билети на Турските авиолинии;
 • Специално подбрани централно разположени хотели 3*+ и 4*;
 • Водач от България с над 10-годишен опит в Япония, познаващ в детайли културата и особеностите на страната;
 • Посещение на най-почитаното и свещено място за японците – мистичният остров Мияджима и светилището Ицукушима;
 • Разглеждане на едно от най-величествените укрепления в Япония – Замъкът Химеджи, известен с прозвището си „бялата чапла“;
 • Посещение на трите най-популярни в сезона на вишните площадки за наблюдение на Фуджи;
 • Включена нощувка и традиционна японска кайсеки вечеря в риокан хотел на брега с гледка към Вътрешно Японско море Сето-Найкай;
 • Удобни частни автобуси за туровете ни в Осака, Нара, Хирошима, Киото, Токио и Фуджи;  
 • Местни екскурзоводи, които с радост ще отговорят на всички Ваши въпроси за страната и японския начин на живот;

 

Ден 1 /23.03.2024, събота/ София – Истанбул – Осака
Излитане от летище София в 21:35 ч. за Истанбул. Кацане в 00:05 ч. Престой: 2:30 ч. Продължение за Токио в 02:35 ч. Времетраене на дългия полет: 11:30 часа.

Ден 2 /24.03.2024, неделя/ Осака
Кацане на международното летище Кансай в Осака в 20:05 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Karaksa Osaka Namba 3*+, разположен в непосредствена близост до едно от най-колоритните кътчета на града – неоновата улица Дотонбори, известна с японските специалитети от морска храна. Тук може да опитате вкусните хапки от октопод такояки, солените японски палачинки окономияки и шабу-шабу, което си го приготвяте сами. Нощувка.

Ден 3 /25.03.2024, понеделник/ Осака – Нара – Осака
Закуска. Отпътуване с автобус за Нара, императорската столица на Япония през 8 век. Преданията гласят, че именно тук първите заселници поставили началото на японската раса. Те имали „слънчев, божествен произход“ и били покровителствани от Аматерасу – „великата свещена богиня, сияеща на небето“. Днес богинята е олицетворена чрез червеното слънце върху бялото знаме на Япония.
Храмът Тодайджи е символ на Нара и е част от списъка на ЮНЕСКО. Храмът се намира в прекрасен парк, населен от стотици елени. Те се считат за свещени и са почетни обитатели на Нара. Говори се, че преди векове един човек убил елен и веднага бил обезглавен. Дори шогунът слизал от носилката си, за да се поклони на свещените животни. Продават се специални бисквити, с които може да нахраните елените. Те лакомо изяждат бисквитките от ръцете Ви и дори ще Ви се поклонят за благодарност.

Следва разходка и посещение на светилището Касуга Тайша, построено през 8 век и посветено на благородническия род Фудживара. Тайнственост и красота обграждат това място. Японски кедри и дълга пътека, оградена от каменни фенери, ви отвежда до централния вход на храма. По желание може да влезете и в самото сърце на Касуга, където са изложени стотици висящи бронзови фенери.
Връщане обратно в големия индустриален и транспортен център Осака. По времето, когато Токио бил още малко рибарско село, Осака вече била голям многовековен град. Селището се споменава за първи път през 320 г. в един от най-старите писмени паметници на Япония – Нихонсьоки, отнасящ се за времето на император Дзимму, който през 8 век основава държавата Ямато. Императорът нарекъл мястото Нанива или „страната на бурната вода”. Когато императорският двор се премества в Нара и в Киото, Нанива си остава главен транспортен и търговски център чрез пристанището си, в което идвали кораби с ориз и други стоки от Китай и Корея. Ще спрем да разгледаме Градината на изключително красивия Замък на Осака, построен през 1586 г. от Тойотоми Хидейоши. Той е заобиколен от 12-метров ров, пълен с вода, а по време на строежа му са били ангажирани над 600 хил. души. През 1615 г. след смъртта на Хидейоши замъкът е превзет от Токугава и изгорен до основи, но през 1620 г. отново е възстановен в същия си вид. През 1945 г. замъкът бил отново разрушен, но бързо е възстановен след края на войната.
По време на нашата обиколка ще посетим и единствения по рода си 40-етажен небостъргач Умеда, символ на високите технологии и ултрамодерна архитектура. Сградата се състои от две кули с височина 173 м, свързани помежду си с Обсерваторията „Плаващата градина“. Умеда е завършена през 1993 г. и от нея се открива невероятна панорамна гледка към заобикалящото я море от бетон.

Връщане в хотела и свободно време за шопинг в многобройните магазини. По желание посещение на някои от ресторантите за местни специалитети на Хозенджи Йокочо и ако не сте уморени от дългия ден може да пробвате модерни барове в района на Намба. Не бързайте да се прибирате в хотела! Гарантираме Ви, че тук ще намерите заведения за всеки вкус!

Ден 4 /26.03.2024, вторник/ Осака – Химеджи
Закуска. Отпътуване с автобус към град Химеджи, където с пешеходен тур ще разгледаме великолепния град, средновековния замък и прилежащата към него градина Кокоен. Замъкът Химеджи е идеално запазен от ерата на самураите и е живата легенда на японската история. Той е едно от най-величествените укрепления в Япония. За да опишат красотата и изяществото му, японците често го наричат „бялата чапла“. След дългогодишна мащабна реставрация той отново е отворен за посещение през 2015 г. Ще имате време да се удивите на съвършената постройка, може да изкачите стръмните дървени стълби, да се разходите по старите улички и да се потопите напълно в атмосферата на това място. Настаняване в хотел Monterey Himeji 4*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 5 /27.03.2024, сряда/ Химеджи – Хирошима – Мияджима
Закуска. Отпътуване само с ръчен багаж с влака стрела до Хирошима. Основният багаж ще бъде доставен директно в хотела ни в Токио на следващия ден. Пристигане на гарата в Хирошима и с автобус трансфер до пристанището Мияджимагучи, откъдето с ферибот ще продължим към остров Мияджима – тук се намира най-свещеното и почитано светилище в страната – Ицукушима. Японците вярват, че Бог живее на остров Мияджима, затова там през 6-ти век е издигнат храмът Ицукушима. Мястото наистина е божествено красиво – тук се срещат синьото на океана и зеленото на вековните гори, които едновременно контрастират с червената боя на свещените храмови постройки. Местните японци безмълвно съзерцават красотата на острова, а TripAdvisor гръмко обявява Мияджима за победител в класацията за най-популярно място сред чуждестранните туристи в Япония през 2011 г. Ще посетим още будисткия храм Даишо-ин и ще имаме време за снимки на красивия залив и на кротките елени, разхождащи се наоколо. Връщане обратно с ферибота и настаняване в риокан хотел Aki Grand 3*+, където може да пробвате къпане в японска минерална баня онсен. Включена традиционна японска вечеря в хотела и нощувка.

Ден 6 /28.03.2024, четвъртък/ Хирошима – Киото
Закуска. Трансфер с автобус до центъра на Хирошима и пешеходна обиколка на Парка на мира и Музея към него, разказващ покъртителната история на една от най-черните дати в историята на човечеството. Ще минем и покрай Купола на Атомната бомба – свидетел на мощната експлозия от 06.08.1945 г. и фокус на милиони молитви за мир. Всеки ден хиляди хора идват тук и отдават почит на загиналите.

Трансфер до жп гара Хирошима и придвижване с влака стрела до Киото – сърцето на японската традиция и култура. Киото съществува повече от 1500 години като 1100 от тях е столица на страната. Киото е градът на артистите, на гейшите, на старите чайни, на великолепната кухня, на занаятите и на всичко онова, което сте си представяли, че е Япония, преди да се докоснете до нея. Пристигане на жп гара Киото и трансфер с метро до хотел Monterey Kyoto 4*.  Настаняване, свободно време за вечеря и нощувка. 

Ден 7 /29.03.2024, петък/ Киото 
Закуска и целодневна екскурзия с автобус на старата столица на Япония. Ще започнем нашата обиколка с емблематичната философска градина Рьоанджи или „Храмът на миролюбивия дракон”. Известната градина първоначално била вила на аристократ от епохата Хейан, а през 1450 г. мястото е превърнато в дзен светилище. В правоъгълната площадка, покрита с чакъл и мъх, са подредени 15 камъка, така че, на което и място да застане човек, вижда само 14 от тях. Градината е абстрактна и символизира природата и бог. Съзерцавайки каменната градина, човек си представя, че пред него се намират континентите и океанът, а 15-те малки и големи камъка са островите в морето. Философът е искал да покаже, че не всичко в света е подвластно на нашите сетива…     

Продължаваме към Златния павилион Кинкакуджи или Кукьочо. Екстравагантната сграда била построена като лятна вила за шогуна Ашикага Йошимицу, но неговото завещание го превърнало в дзен светилище през 1408 г. Изяществото на павилиона е омагьосвало мнозина и ето как го описва Юкио Мишима в едноименния си роман: „Луната изгря иззад планината Фудосан. Осветен в гръб, златният храм се издигаше като начупен и фантастичен черен силует. Само решетестите прозорци на най-горния етаж позволяваха на меките лунни сенки да се промъкнат в сградата. Кукьочо излъчваше сияние, сякаш неясната лунна светлина бе намерила там подслон за през нощта.“
Следва посещение на замъка Ниджо, завършен в началото на 17 век и предназначен за резиденция на първия шогун Токугава Йеасу. Той има два концентрични кръга укрепителни съоръжения и включва дворците Ниномару и Хонмару, както и множество допълнителни сгради и градини. Ниномару е построен от дървесината на кипариса хиноки. Декорацията му от пищни златни листа и сложна дърворезба е изработена да впечатлява посетителите и да показват силата и богатството на шогуните. В автентичната обстановка на двореца е заснет сериалът „Шогун”. Едни от най-големите атракции са „пеещите подове” на коридорите на замъка и красивата градина, заобикаляща двореца. И днес водните площи, дървените огради, чаените павилиони, каменните украси и мостове хармонично допълват феерията от цветя, храсти и дървета, които пленяват посетителите през всички сезони. Интересно е, че японската градина винаги се прави така, че да изглежда като част от природата. Камъните са задължителна част от декорацията и винаги са подредени старателно по предварително обмислен план. Според японците камъкът е жив дотогава, докато не е одялан. 

Следобед пешеходна разходка в квартал Хигашияма, където ще се потопим в атмосферата на стръмните чаровни улички, отвеждащи ни до Храма на чистата вода Киомизу-дера, построен на върха на висок хълм, откъдето се открива панорамна гледка към Киото. Хигашияма е мястото в Киото, където лесно може да прекарате часове – тук има магазинчета, кафета, ресторантчета и местни сладкиши за всеки вкус. Истински рай за фотографите и търсачите на автентични ръчно направени сувенири. Ще завършим нашия ден с разходка в квартал Гийон, запазил и до днес уникалната атмосфера от епохата Едо. Ако имате късмет тук може да зърнете легендарните гейши, показващи атрактивните си копринени костюми. Връщане в хотела с автобуса.
По желание спектакъл „Традиционни японски изкуства” в театър Гийон, който ще ви запознае с икебана, чаена церемония, танц на гейши, свирене на японска мандолина, придворна музика, класически комедиен спектакъл и др. За тези, които останат за Шоуто в Гийон прибирането до хотела е самостоятелно с градски транспорт. Нощувка.

Ден 8 /30.03.2024, събота/ Киото
Закуска. Отпътуване с автобус и разглеждане на храма Фушими Инари Тайша – главното светилище, посветено на Инари. От древни времена тя е богиня на ориза и покровителка на търговците. Светилището е известно с портите тори, които до една са дарени от японски бизнесмени. Лисица, захапала в устата си ключ, е символът на Инари. Животното се счита за добър вестоносец, а ключът отваря хамбарите със зърно. Тук е снимана началната сцена от „Мемоарите на една гейша” и ще се почувствате като във филм докато се разхождате по дългите алеите, оградени с многобройни червени порти.

Следващото място, което ще посетим е тайнственият храм Адашино Ненбутсу, основан през 8 век от почитания будистки монах Кукай, основоположник на сектата шингон. В храма ще видите над 8000 каменни статуи и пагоди, посветени на душите на предците от древни времена. Най-хубавото е, че тук няма да се сблъскате с огромните тълпи туристи и ще имате възможност на спокойствие да се разходите и да медитирате в бамбуковата гора зад храма. Районът е едно от най-спокойните места в Киото. Наблизо се намира и очарователният стар квартал на търговците Сага Ториимото, където ще се удивите на красиво поддържаните фасади и дворове, запазили оригиналната си архитектура на градски къщи със сламени покриви от типа „мачия“ от периода Мейджи. Днес голяма част от тях вече са превърнати в ресторантчета и магазини, откъдето може да си купите някой сувенир за спомен. Следобед връщане в хотела с автобуса.
За тези, които искат да продължат с пешеходното разглеждане на Арашияма, предлагаме разходка, която ще ни отведе до бамбуковата гора Сагано, моста Тогецуко и Планината на маймуните Иватаяма. За тях прибирането до хотела е самостоятелно и с градски транспорт. Нощувка.

Ден 9 /31.03.2024, неделя/ Киото – Токио
Закуска.
Отпътуване само с ръчен багаж с влака стрела до Токио. Основният багаж ще бъде доставен директно в хотела ни в Токио. Придвижваме се с метро до жп гара Киото. Пристигане на Централната гара в Токио и обиколка с автобус на забележителностите на този супер град.
Ако погледнете картата на Токио ще видите, че той е построен в концентрични кръгове около историческата сграда на Императорския дворец и градината пред него. Кокьо, както японците наричат двореца, е в самото сърце на Токио и ще започнем обиколката с него. Ще видим укрепителните съоръжения, красиво подрязаните пинии, площад Кокьо Гайен, статуята на легендарния самурай от 14 в. Кусуноки Масашиге, каменния мост Меганебши, Главната порта на двореца и оръжейната кула Фушими Ягура. Днешният дворец е построен на мястото на стария дворец Едо – резиденцията на Шогуната Токугава, който управлявал Япония от 1603 до 1867 г. През 1868 г. столицата официално e преместена в Киото. Император Мейджи също управлявал от двореца Едо от 1868 до 1888, когато бил завършен строежа на новия дворец. И до ден днешен в него живее японското кралско семейство. Продължаваме обиколката с посещение на популярния будистки храм Сенсоджи от 7 в., портата Каминари, построена преди повече от 10 века, шопинг улицата Накамисе, която осигурявала на поклонниците традиционни закуски и сувенири векове наред, и шинтоиския храм Асакуса. В района на Асакуса най-добре е запазена атмосферата на града от миналия век. Тук ще видите как се правят традиционни сладкиши; ще се снимате със симпатичните рикшаджии или с усмихнатите японки, облечени в кимона; ще имате възможност да проверите късмета си за деня; ще се качите до панорамната площадка на туристическия център – истински шедьовър на прочутия японски архитект Кенго Кума, откъдето идеално се вижда новата Токийска кула Sky Tree, извисяваща се на 634 м над околните сгради. Тук ще разберете и защо Централата на бирата Асахи има толкова много прозвища и епитети, а ценителите на пивото ще имат възможност да опитат най-новите му вкусове и тенденции в „Страната на изгряващото слънце“. Ще Ви дадем възможност да пробвате прясно приготвена рибна и веган темпура в първия ресторант за темпура в Токио.
Настаняване в хотел Monterey Hanzomon 4*, удобно разположен в сърцето на града точно до Императорския дворец. Вечерта по желание посещение с метрото на оживения неонов квартал Шинджуку, където се намират Кметството на Токио с фантастичните панорамни площадки на 202 м височина, известната „Годзила“, интерактивната „Котка“, както и многобройни центрове за пазаруване. Нощувка.

Ден 10 /01.04.2024, понеделник/ Токио – Фуджисан – Токио
Закуска. Отпътуване с автобус за Фуджи, най-високата планина в Япония. От дълбока древност тя е считана за свещена, заради идеалната си конусовидна форма и мистичната си тайнственост, тъй като е забулена в облаци 300 дни в годината. Японците изключително много обичат Фуджи, дори йероглифът „фуджи“ за тях означава щастие. Планината е обект на преклонение от поети, писатели и художници. Казват, че ако човек не е видял Фуджисан, никога не може да разбере духа на Япония. Разглеждане на района на Петте езера и посещение на пететажната пагода Чурейто – част от Светилището Аракура Сенген, построена като паметник на мира през 1963 г. 400 стъпала водят до нея, а гледката към пагодата на фона на заснежения конус на Фуджи е един от символите на Япония и популярно място за туристи от цял свят.     

Ще посетим още един природен феномен – изворите Ошино Хаккай, туристически комплекс, състоящ се от 8 езерца с кристално чиста вода и красиви рибки, включен в списъка на Стоте най-красиви и чисти извори в Япония. Приятната атмосфера на мястото се допълва от планината Фуджи на заден план и малкия музей на открито, показващ живота в традиционна японска ферма. Тук за обяд имате възможност да пробвате рибни специалитети и местни сладкиши. Следва фотостоп при парк Оиши, разположен на северния бряг на езерото Кавагучико. Цветя в различни багри разцъфват тук през всеки сезон и в слънчев ден, ще имате късмета да уловите силуета на планината, отразен във водите на езерото. Връщане обратно в Токио.
Вечерта по желание ще отидем с метро до Шибуя – един от най-цветните квартали в Токио, известен със статуята на Хачико – куче от породата акита, прочуто с предаността си към своя стопанин и увековечено в едноименния филм с участието на Ричард Гиър. В Шибуя ще видите и най-популярното и оживено кръстовище в Япония, снимано във филми като „Изгубени в превода” и „Бързи и яростни”. Предлагаме да хапнете вкусни печени шишчета якитори в един от многобройните ресторанти наоколо. Отиване и връщане в хотела с метрото, билетът се закупува допълнително на място. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 11 /02.04.2024, вторник/ Токио – Истанбул
Закуска. Свободен ден за разглеждане на модерното лице на японската столица – кварталите Гинза, Одайба и Шиодоме.

От 1612 до 1800 г. в района на Гинза се секли сребърни монети и оттук произлиза името на квартала. След голямото земетресение от 1923 г. тук се оформя основната търговска част на Токио. Днес почти всички световни и местни модни марки привличат клиентите с красивите си витрини на модерните стъклени фасади, издигащи се на десетки метри над земята. Тук е едно от най-скъпите места в Япония – 1 кв.м земя се оценява над 10 000 000 йени. В Гинза ще ви покажем символа на квартала – часовниковата кула на Гинза Уако от 1932 г., Театъра Кабукиза, Шоурума на Сони, Шоурума на Нисан и небезизвестното кафене, където върху повърхността на чаша еспресо се принтира вашето собствено изображение.  
Одайба e голям увеселителен център за живеещите в Токио и те идват тук за разходка и забавление през почивните си дни. Всички сгради са построени върху отвоювана от морето земя. Тук се намира футуристичната сграда на Fuji TV и може да видите репликата на Статуята на свободата и емблематичната статуя на гигантския робот Gundam. Свободно време за обяд, разходка и пазаруване.
По желание посещение на красивата градина Хамарикю в квартал Шиодоме. Първоначално земята на Шиодоме била блатиста и често заливана от морето, но тя предпазвала Императорския дворец от вълните на Токийския залив. Името Шиодоме означава буквално „държа вълните“. Нежните нюанси на цъфналите вишни фона на бляскавите модерните небостъргачи на Шиодоме представят едновременно контраста и симбиозата между древно и модерно Токио. А в чайната може да опитате чаша чай мача и традиционни японски сладкиши.
По желание посещение на новооткрития интерактивния музей TeamLab Borderless. Отваря врати официално през януари 2024 и тогава ще получите информация за цените.  Връщане до хотела и в късния следобед трансфер до летище Ханеда за обратен полет за Истанбул в 21:55 ч.

Ден 12 /03.04.2024, сряда/ Истанбул – София
Кацане в Истанбул в 05:15 ч. Продължителност на дългия полет: 13:20 ч. Престой: 2:10 ч. Продължение за София в 07:25 ч. Кацане в България в 08:35 ч.

Обща пакетна цена при група от 15-20 туристи:

  ПРОМО пакет на човек в двойна стая при записване до 30.09.2023! 7 890 лв
  Стандартен пакет на човек в двойна стая  8 290 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

      В общата пакетна цена са включени:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Осака и Токио – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж 8 кг.;
 • 9 нощувки със закуски в подбрани хотели 3*+ и 4*;
 • Транспорт на основния багаж отделно от групата от Химеджи до Киото и от Киото до Токио;
 • 1 традиционна вечеря;  
 • Всички трансфери с автобус, спрямо описаната програма, съобразен с броя на групата;
 • Билет със запазено място за влака стрела Химеджи – Хирошима – Киото – Токио;   
 • Транспорт на основния багаж отделно от групата от Химеджи до Киото;
 • Всички входни такси на посещаваните забележителности;
 • Лицензирани местни екскурзоводи на английски език;
 • Професионален водач-преводач от България с многогодишен опит в тази дестинация;
 • Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 30 000 щ.д.;

Допълнително се заплащат:

 • Доплащане за единична стая: 1255 лева;
 • Доплащане за спектакъл „Традиционни японски изкуства” в Киото: 75 лева;
 • Доплащане за интерактивния музей TeamLab Borderless в Токио: цена по запитване;
 • Доплащане за седалки в премиум и бизнес класа: на запитване при записване;
 • Резервиране на определени седалки по време на полетите: цената е на запитване и се фиксира след издаването на билетите на групата;
 • Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5-6 щ.д. на човек на ден);
 • Доплащане за Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г.: изчислява се пропорционално на възрастта на участниците;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване.
 • Напитки по време на хранене, билети за градския транспорт, входни такси за обектите по желание и лични разходи;

Важна информация:

 • Цената на пътуването е валидна при група от минимум 15 туристи;
 • Краен срок за събиране на групата:12.2023.
 • Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 2500 лева на човек;
 • Доплащане на цялата сума с допълнителните екскурзии: 01.2024;
 • Задължително е да притежавате валидна международна застрахователна полица с Ковид покритие.
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • В Япония хотелите настаняват туристи след 15:00 ч., а освобождаването е до 11:00 ч.
 • Цените са изготвени при курс: 100 йени = 1,214 лева и при промяна на валутния курс на йената към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
 • Посочените цени включват всички държавни и регионални данъци и такси на Япония, валидни към 01.07.2023 г.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност, предвид пешеходните обиколки и изкачването на множество стълби в различни храмове и обекти.
 • В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Галерия