Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    15 дни / 13 нощувки
  • Държави:

    Колумбия
  • Градове:

    Богота – Армения – Филандия -Саленто – долината Кокора - Перейра – Меделин Пиедра – - дел Пеньол – Гуатапе - Меделин – Картахена – архипелаг Росарио - Картахена – Богота – Зипакира – Вила де Лейва
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Колумбия е необятна! Всяко кътче от картата й е толкова разнообразно, че все едно посещавате 5 отделни държави в различни географски ширини! Сърцето на Колумбия е заобиколено от 3 масива, които разделят територията й на 5 региона: Анди, Тихоокеанско крайбрежие, Карибско крайбрежие, Амазонка и равнините Ланос. Но истинското богатство на тази страна са хората! Колумбийците са лъчезарни и усмихнати, градовете им са ярки и гостоприемни, а улиците – пълни с живот. Колумбия е епицентър на латино музиката и домакин на завладяващи фиести и карнавали. До скоро опасна и непозната, днес тя притегля като магнит всеки истински пътешественик! Открийте истинското лице на Колумбия с нас!

Важното за тази програма!
ГАРАНТИРАНО ОТПЪТУВАНЕ и при малка група от минимум от 10 туристи;
Професионален водач-преводач от България с опит в Латинска Америка;
– Включено посещение на очарователните градчета Филандия, Саленто, Вила де Лейва и Гуатапе;
– Настаняване в специално подбрани централни хотели 4* в Колумбия;
– Транспорт само с частни автобуси – комфорт и сигурност по време на преходите;
12 закуски и 8 обяда, съобразени с начина на хранене на нашите клиенти;
Без „скрити такси“ за доплащане на място – всички обекти са предварително заплатени.
– От 01.02.2022 за влизане в Колумбия се изисква сертификат за пълен курс на ваксинация срещу Ковид.

Ден 1 /08.08.2022, понеделник/ София – Истанбул
Излитане от София в 21:15 ч. за Истанбул. Кацане в 22:45 ч. Настаняване в хотел до летище. Нощувка.

Ден 2 /09.08.2022, вторник/ Истанбул – Богота
Продължение за Колумбия в 10:05 ч. Времетраене на дългия полет: 13:40 ч. Кацане на международното летище в Богота в 15:20 ч. Посрещане и трансфер до хотел BH Bicentenario 4*, разположен в квартал Ла Канделария, един от най-популярните за посещение заради запазените колониални площади, църкви, улици, имения и дворци. Настаняване, свободно време за разходка, вечеря и нощувка.

Ден 3 /10.08.2022, сряда/ Богота
Закуска. Целодневна обиколка на Богота с включен обяд и дегустация на екзотични плодове, по време на която ще разкрием контраста между модерната и историческата част на колумбийската столица. Ще видим площад Пласа де Боливар и ще се разходим по старите улички на Ла Канделария с красивите колониални къщи. Ще ви покажем Катедралата, Съдебната палата, Градския съвет, Парламента и Музея на Фернандо Ботеро с творбите на талантливия творец, заедно с тези на Ван Гог, Пикасо и др. Задължителна спирка е Музеят на златото, чиито безценни колекции от 50 000 артефакта разказват за един магичен свят, изтъкан от вековни предания и несравнимо майсторство на древните златари и бижутери. Ще посетим традиционния пазар Палокемао, който представя най-пресните стоки от цялата страна. Той е задължителна спирка за всеки ценител на добрия вкус и любител на автентичните лакомства и деликатеси, които не може да видите другаде по света като плодовете луло, карамболо и гуанабана, както и ароматните арепас и арекипе. Краят на деня ще посрещнем на върха на хълма Монсерат (3152 м), където ще ни отведе лифт с красиви панорамни гледки. Връщане в хотела. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 4 /11.08.2022, четвъртък/ Богота – Армения – Филандия
Закуска в хотела. Полет до градчето Армения, разположено в сърцето на най-известния регион за производство на висококачествено кафе в страната. Армения е столица на административния район Киндио, заемащ площ от 1845 кв. км от планинската верига на Андите. От тук започват няколко маршрута за разглеждане на красивите западни склонове на Централните Кордилери. Тази зелена и плодородна земя през 2011 г. е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Отпътуване за едно от най-автентичните градчета, които ще видим в Колумбия – Филандия. Ще се разходим по цветните улици и за пореден път ще се убедим, че колумбийците са естети – дори и най-скромната къща е приказно наредена с вкус и показва уникалния стил на нейния собственик. Елегантни щрихи допълват фасадите, приказни балкони неусетно грабват погледа ни и хиляди цветя пищно увенчават сградите. Всеки детайл е красив и буди възхита. Колумбия е пълна с красота – естествена и такава, която само сръчни човешки ръце и пълно с любов сърце могат да създадат. Обяд в местен ресторант. Следобед ще се изкачим на двете панорамни площадки Колина Илюминада и Мирадор дел Тиемпо Детенидо, които позволяват фантастични 360°-ови гледки наоколо. Трансфер и настаняване в хотел Estrella del Monte 4*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 5 /12.08.2022, петък/ Саленто – долината Кокора
Закуска. Днес ще се отправим към известната със своите гигантски восъчни палми долина Кокора. По пътя ще наблюдаваме различни пейзажи – кафеени и бананови плантации, живописни планински върхове, огромни восъчни палми, бамбукови гори, орхидеи, бромелии и други цъфтящи тропични растения. Топлият климат превръща хълмистата земя в райска градина, пълна с живот. Ще се разходим сред невероятно красивата долина, сгушена между планински гиганти, потънала в зеленина и огласена от птичи песни. Тук е царството на восъчната палма – символът на Колумбия. В края на нашата обиколка ще посетим Къщичката за колибри Акайме, където ще потърсим с поглед малките пърхащи птички. Включен обяд с типични колумбийски ястия. Следобед ще разгледаме цветното градче Саленто – визитната картичка за целия кафеен регион на Колумбия. Неговите красиви балкони се открояват и оживяват централната улица Кайе Реал. Задължителна спирка от нашата обиколка е панорамната площадка Алто де ла Крус. Следва посещение на Имението Ел Окасо Саленто, където ще се запознаете с отглеждането, добива и преработката на кафето. Експертите ще ни разкажат за всички стъпки, които изминават от посяването на кафееното зърно до чашата ароматно кафе сутрин. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 6 /13.08.2022, събота/ Перейра – Меделин
Закуска. Трансфер до летището в Перейра и ранен полет до Меделин. Мрачната слава на Меделин като най-опасния град в света вече е в миналото – днес „Градът на вечната пролет“ посреща с усмивка своите гости. Топлият климат на долина Абурра, впечатляващите панорамни гледки от седемте хълма, заобикалящи Меделин, и икономическата му стабилност го правят едно от най-иновативните и най-предпочитаните места за живеене в Латинска Америка. Днес жителите му са над 2 млн. души и това е вторият по-големина метрополис в страната, основан на текстилната индустрия, производството на кафе и търговията с цветя. Отличителното улично изкуство, цветните графити, емблематичните статуи, прекрасните паркове, веселите украси и светлини по време на Коледа и Фестивала на цветята правят атмосферата на Меделин незабравима.
Ще започнем нашата обиколка на Меделин с малкото градче Пуеблито Пайса, разположено на хълма Нутибарра, откъдето се откриват гледки към цялата околност. Павираният площад с фонтана, църквата, кметството и традиционните къщи и ресторантчета наоколо са построени тук през 1978 г. Те показват архитектурата и особеностите на постройките в този регион на Колумбия. Продължаваме към центъра с Катедралата Метрополитана и площад Пласа Ботеро, където са разположени 23 от най-известните скулптури на колумбийския творец Фернандо Ботеро.
С лифта ще се изкачим до високия квартал Санто Доминго, известен в миналото с кървавата вендета между бандите на града. В района на Комуна 13 с ескалаторите ще разгледаме многобройните графити, даващи израз на социалните възгледи и на скритата душевност на съвременните улични творци. Изкуството им е толкова истинско и неподправено, че градските власти са решили да поставят техните произведения в графата „Градска културна забележителност“.
Настаняване в хотел Diez Categoría Colombia 4*, разположен в квартал Ел Побладо. Свободно време за вечеря.

Ден 7 /14.08.2022, неделя/ Пиедра дел Пеньол – Гуатапе
Закуска. Днес ще се отправим към планинския регион на провинция Антиохия, където ще затаим дъх пред величествените природни гледки. Ще имаме възможност да изкачим 740-те стъпала до върха на емблематичната скала Пиедра дел Пеньол на 200 м н.в. и да се удивим на мозайката от сини заливи и зелени островчета, оформени от язовира на Гуатапе. Включен типичен колумбийски обяд в местен ресторант.
Следва разходка с лодка и разглеждане на красивото крайбрежие на Гуатапе от друга гледна точка. Денят ни ще завърши с обиколка на малкото цветно градче, което през делничните дни е доста тихо провинциално местенце, прочуто с мекия си климат и автентични къщи. Ще видим Църквата Девата от Кармен и колоритните фасади на сградите, събиращи фокуса на всеки турист с камера в ръка. Дълго ще помним вълшебната атмосфера на това градче и ще ни се иска да се връщаме отново там по калдъръмените улички с причудливите къщи.
Връщане в хотела и свободно време за вечеря.

Ден 8 /15.08.2022, понеделник/ Меделин – Картахена
Закуска. Полет до най-вълнуващия град на Колумбия – Картахена. Основан през 1533 г., той бързо се превръща в процъфтяваща испанска колония и главно пристанище на Карибско море и основна изходна точка към северните територии на Южна Америка. Пригответе се крайбрежният град да ви залее със светлина, настроение и звуци и завинаги да останете пленени от магията му!
Днес ще разгледаме най-високото място на Картахена – хълма Ла Попа, където монасите на Св. Августин са построили своя манастир през 1607 г. Оттук се открива прекрасна гледка към Стария град, сините води на Картахенския залив и градските стени. Продължаваме с посещение на историческия Форт Сан Фелипе, който също стратегически се издига върху хълма Сан Лазаро над сушата и над морето. Първите постройки на форта датират от далечната 1536 г. и тук испанците складирали среброто от перуанските и боливийските мини, както и златото, ограбено от инките, преди да ги отнесат към Европа. Богатствата на форта били за дълго време основна цел на пиратските набези. Интересните отбранителни съоръжения и лабиринтът от тунели ни разкриват част от тайните на испанските конкистадори.
Настаняване в хотел Santa Catalina 4*. Свободно време.

Ден 9 /16.08.2022, вторник/ Картахена
Закуска. Ще посветим деня на пешеходна разходка по автентичните улички на Стария град, пазещи духа на първите европейски заселници от преди стотици години. Ще започнем разходката от Часовниковата кула, чиито 30 м височина и атрактивен вид неизменно привлича погледите на туристите. Главен вход към историческата част на Картахена е Площадът на каляските – още една от емблемите на града. Улиците на Картахена ще ни очароват с ярките си цветове, уютните си кафенета, прекрасни арт галерии и мамещи сергии с антики и сувенири. Животът по улиците на града тече сред една великолепна амалгама от колониални сгради, примесени с републикански и италиански архитектурни елементи. Във въздуха се усеща една неподправена атмосфера на вечен празник – хората са ведри и усмихнати, а безброй пъстри цветя украсяват извивките на балконите от ковано желязо. Ще разгледаме още площад Сан Педро Клавер с Църквата от 1654 г., малкият и кокетен площад Боливар, Музеят на модерното изкуство, площад Санто Доминго и великолепната Катедрала на Картахена, построена през 16 век. Ще видим и стария затвор Лас Боведас, построен между два форта – Санта Каталина и Санта Клара. Днес килиите са превърнати в малки магазинчета за колумбийски стоки.
Свободно време за разходка по крайбрежните улици, за да имате възможност да се потопите със свое собствено темпо в еклектичната и пристрастяваща смесица от карибска и африканска атмосфера на красивия град и неговите колоритни жители.

Ден 10 /17.08.2022, сряда/ Картахена – архипелаг Росарио
Закуска. Всеки ден от нашето пътешествие разкрива ново лице на многообразната южноамериканска страна. Този ден ще бъде посветен на карибската идилия на Колумбия – ярко слънце, лазурно синьо море, тропични палми, топли заливи и студени коктейли ще запечатат последните ни впечатления от това прелестно кътче на земното кълбо. Целодневната екскурзия ще ни отведе на архипелаг Росарио – група от 30 острова с плажове от фин бял пясък, коралови рифове и плътна зелена мрежа от крайбрежни мангрови гори. Заради своята неповторима екосистема и ценна флора и фауна островите са обявени за национален парк. Нашето морско приключение ще ни отведе до плаж Сан Педро де Махагуа на Исла Гранде. Тук ще ни посрещне коктейл за добре дошли и ще имате свободно време спокойно да се насладите на ярките слънчеви лъчи и на топлото Карибско море. Включен обяд с типична регионална храна. По желание може да направите шнорхелинг, разходки из мангровите гори или да пробвате падълборд в залива на Омагьосаната лагуна. Връщане в хотела и свободно време за вечеря.

Ден 11 /18.08.2022, четвъртък/ Картахена – Богота – Зипакира – Вила де Лейва
Закуска. Трансфер до летище и полет до Богота. Кацане в Богота и отпътуване на север към Зипакира, наричан „Белият град“ заради богатите солни мини, използвани от местните народности много преди идването на испанците. Тук на 200 м под земята миньорите са построили невероятната Солна катедрала, чиито стени са от искрящи късове полирана сол. Мястото е магично и ще се убедите в това, когато ярката дневна светлина премине в тъмен проход и неусетно се озовете пред една великолепна приказка, сътворена от светлината на лампите и блестящите солни кристали.
Обяд в местен ресторант. Продължаваме към Вила де Лейва – високопланински град с изцяло съхранена колониална архитектура от 16 век. Тук се е намирала лятната резиденция на епископа на Тунха. Сред покритите с камък стари улици, огромен централен площад и красиви бели къщи с цветни лехи ще се почувстваме като истински пътешественици назад във времето.
Настаняване в бутиковия хотел Casa Terra 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 12 /19.08.2022, петък/ Вила де Лейва
Закуска. Денят ни е посветен на разглеждане на забележителностите на красивата
Вила де Лейва – ще се разходим сред околните хълмове, за да се полюбуваме на гледката към градчето и ще посетим Манастира Санто Eкке Хомо, обявен за едно от Седемте чудеса на Колумбия през 2007 г. Това е Доминикански манастир от 1620 г. с изцяло запазени колонади, автентични фрески и красиви облицовки от фосили. Ще разгледаме очарователните му градини и ще продължим с посещение на близкия Палеонтоложкия музей, посветен на откритият гигантски фосил на 7-метров кронозавър – предшественик на крокодила от епохата на мезозоя. Той е случайно открит от местни фермери през 1977 г. и досега привлича посетители от цял свят.
Следващата ни спирка ще бъде историческото място Ел Инфиернито, познато и като „Колумбийския Стоунхендж“. То обхваща мегалитна астрономическа обсерватория, древна гробница и кръг от монолитни камъни, служещи за проявление на връзката между богинята майка Пачамама и живителните лъчи на Слънцето. Това е основният култ към плодородието, в който вярвали хората муиска – една от 4-те най-напреднали в технологично отношение народности на Латинска Америка, наред с известните инки, ацтеки и маи.
Ще разгледаме и Теракотената къща – едно истинско архитектурно чудо, чиято артистичност отразява екологичните възгледи на неговия създател Октавио Мендоса. В продължение на 20 години той създава най-голямата глинена къща в света, а неговите съседи закачливо наричат творението му „Къщата на Флинстоун“.
Ще обядваме в местен ресторант и ще продължим разходката ни с обиколка на Централния площад с 400-годишния фонтан, Църквата „Девата от Росарио“ и най-известните прилежащи улички и къщи. Една такава е Къщата музей на Луис Алберто Акуня, гениалният колумбийски творец, често назоваван „Колумбийския Да Винчи“, чийто скулптори, картини и стенописи може да видите в причудливия му и пъстър дом. Нощувка.

Ден 13 /20.08.2022, събота/ Вила де Лейва – Богота
Закуска и отпътуване обратно за Богота. По пътя ще посетим мистичното езеро Гуатавита, свързано с легендата за митичната страна на златото Ел Дорадо. До него ще ни отведе стръмна пътечка сред гъстата тропична растителност. Векове наред жаждата за несметни богатства водила стотици изследователи към непознати земи в търсене на изгубения златен град. Легендата разказва, че индианците муиска, обитаващи земите около днешна Богота, имали обичай да покриват тялото на вожда със златен прашец, след което при специална церемония го потапяли във водите на езерото и заедно с това хвърляли златни късове и други скъпоценности. Включен обяд в местен ресторант.
Пристигане в хотела в Богота, настаняване и свободно време за вечеря.

Ден 14 /21.08.2022, неделя/ Богота – Истанбул
Закуска в хотела и свободен предиобед. Трансфер до летище и полет за Истанбул с полет в 16:45 ч.

Ден 15 /22.08.2022, понеделник/ Истанбул – София
Кацане на летище Истанбул в 16:50 ч. и продължение за София в 19:10 ч. Кацане в България в 20:25 ч. Край на програмата!

 ПАКЕТНА ЦЕНА на човек в двойна стая:

При група от 10-14 туристи 5 980 лв
При група от 15-18 туристи 5 690 лв


За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В общата пакетна цена са включени:
• Самолетни билети София – Истанбул – Богота и Богота – Истанбул – София с включени летищни такси, ръчен багаж и чекиран багаж от 23 кг.;
• Вътрешни полети Богота – Армения; Перейра – Меделин, Меделин – Картахена и Картахена – Богота с включени летищни такси, ръчен багаж и чекиран багаж от 23 кг.;
• 12 нощувки в луксозни централни хотели 4* в Колумбия;
• 12 закуски и 8 обяда по програма;
• 1 нощувка в хотел на летище Истанбул;
• Всички трансфери и турове с частен автобус, съобразен с броя на групата;
• Екскурзия с корабче до Карибския архипелаг Росарио от Картахена;
• Всички входни такси на посещаваните обекти;
• Лицензирани местни екскурзоводи;
• Професионален водач-преводач от България с опит в Латинска Америка;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” на ЛЕВ ИНС с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 20 000 щ.д. и Разноски за спешно дентално лечение с покритие 350 евро. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Информация за полетите:
Цената на международните и вътрешни полети с нощувка на летище Истанбул и включени летищни такси и чекиран багаж е 1 775 лева на човек. Посочената цена е валидна към 01.03.2022 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Допълнително се заплащат:
• Доплащане за единична стая – 850 лв;
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ЛЕВ ИНС;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. на турист на ден);
• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Допълнителни избираеми рискове по Застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ на ЛЕВ ИНС: Спасителни разноски; Смърт и трайно намалена работоспособност вследствие злополука; Дневни пари за болничен престой; Лични разходи вследствие злополука или акутно заболяване; Кражба, загуба или забавяне на личен багаж; Разходи за откраднати или изгубени документи; Гражданска отговорност към трети лица; Правна помощ.
• Доплащане за застраховка Помощ при пътуване в чужбина за лица от 70 до 85 г. За тези лица Зстрахователят покрива медицински разноски вследствие акутно заболяване с лимит до 4000 евро, независимо от размера на избраната застрахователна сума по основните и задължителни рискове.
• Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание и лични разходи;
• PCR и антигенни тестове (при необходимост);

Застраховка „Отмяна на пътуване“:
Цената на застраховката е около 2,5%–4,5% от туристическия пакет. Застраховката е валидна, ако е сключена до 5 работни дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване при условие, че е извършено плащане и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни.
Застраховката покрива събития довели до отмяна на пътуване в резултат на:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
• В обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID -19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.

Важна информация:
• Краен срок за записване и събиране на групата: 60 дни преди датата на отпътуване.
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 10 туристи;
• Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 2000 лева на човек;
• Доплащане на екскурзията: 45 дни преди датата на отпътуване.
• Към 01.03.2022 за трансферната нощувка в Истанбул е необходимо да се представи или сертификат за ваксинация или негативен PCR тест.
• Към дата 01.03.2022 при влизане в Колумбия се изисква задължителен сертификат за пълен курс на ваксинация срещу Ковид;
• Задължително 24 часа преди полета за Колумбия се попълва он-лайн миграционен формуляр.
• При посещение на църквите и катедралите в Колумбия жените задължително си покриват косите с шал, а мъжете свалят шапките си.  
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• В Колумбия хотелското настаняване е след 14:00 ч., а освобождаването е в 11:00 ч.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,75 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• Цените са базирани на колумбийските данъци към 01.03.2022 и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
• В случай на отказ от пътуване се удържат следните неустойки:
– ако прекратяването е до 90 дни преди датата на отпътуване, не се дължи такса прекратяване, освен ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети;
– ако прекратяването е от 89 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
– ако прекратяването е под 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• В случай, че минималният брой записани туристи за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Туроператорът не носи отговорност при анулиране или смяна на часовете на полетите от страна на превозвача.
Туроператорът има сключена ежегодна застраховка „Отговорност на туроператор“ при ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД с адрес на управление гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67А.
Текстът на програмата представлява изключително авторско право, за чието нарушаване е предвидена глоба от 2 000 до 20 000 лв. съгласно чл. 97 от ЗАПСП.

Галерия