Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  12 дни/ 9 нощувки
 • Държави:

  Куба
 • Градове:

  Хавана – Пинар дел Рио – Гуама – Сиенфуегос – Тринидад – Санта Клара – Ремедиос – Кайо Санта Мария – Хавана
 • По време на тази екскурзия ще видите:

   ГАРАНТИРАНА ГРУПА!
30.01 – 11.02.2024   ЖЕНА ЗА КОМБИНАЦИЯ!

Защо да изберете тази програма?

 • Водач от България с многогодишен опит във воденето на групи, познаващ в детайли културата и особеностите на страните от Латинска Америка;
 • Най-добрият сезон за посещение на страната; 
 • Включена екскурзия до едно от природните чудеса на острова – долината Винялес, впечатляваща със своите моготи – карстови образувания с фантастични панорамни гледки;
 • Включено посещение на Бока де Гуама и разходка с корабче сред мангровите гори;
 • Свободен следобед в Хавана, в който да се потопите в незабравимата му атмосфера;
 • 2 нощувки на AllInclusive сред палми и кубински ритми в хотел на брега на Плая Анкон – един от най-красивите южни плажове на Карибско море;
 • 3 нощувки на AllInclusive на Кайо Санта Мария в хотел само за възрастни – пълноценна почивка на финия пясъчен бряг и изумрудените води на Атлантика;

 Ден 1 / София – Истанбул
Излитане от летище София в 16:00 ч. за Истанбул. Кацане в 18:25 ч.

Ден 2 /Истанбул – Хавана
Полет Истанбул – Хавана в 02:30 ч. Кацане в Хавана в 07:25 ч. Посрещане и трансфер до Старата Хавана, където ще се разходим по живописните улици, за да опознаем този красив декадентски град, вплел в историята си различни архитектурни стилове, които го правят толкова притегателен – от колониалната архитектура и крепостите от 16 в. до чудесните къщи и сгради, появили се с присъствието на европейските интереси към Острова. След като минем по емблематичния крайбрежен булевард Малекон, където на всяка крачка се сблъскваме със спомени за кубинската история, ще преминем през новите квартали от началото на 20 век, Площадът на Революцията, Ведадо, Центро, ще се разходим из четирите колониални площадчета, свързани с възникването на Хавана, ще минем покрай Музея на Революцията, Капитолия, Двореца на изящните изкуства, днес Националната опера и балет, както и през много други впечатляващи и самобитни места. Включен обяд в местен ресторант.
Трансфер и настаняване в хотел Memories Miramar Habana 4*. Свободно време за почивка и вечеря в хотела или в някое от ресторантчетата  наоколо. Нощувка.

Ден 3 / Хавана – Пинар дел Рио – Хавана
Закуска. Отправяме се на 140 км западно от Хавана към провинция Пинар дел Рио. Тук ще посетим едно от природните чудеса на острова – долината „Винялес“, впечатляваща със своите моготи – причудливи карстови образувания с фантастични панорамни гледки. В тази част на острова се отглежда първокласният тютюн на Куба, затова ще посетим финка за производство на пури, където ще видим целия процес от засаждането на тютюна, сушенето, ферментацията и правилният начин на пушенето му. Ще посетим и „Пещерата на индианците“, в която ще се разходим с лодка сред интересните скални формирования. Включен обяд в местен ресторант.
Преди да се приберем в хотела спираме за снимки в забележителния със своята неповторима артистична атмосфера квартал „Фустерландия“. Някога това било малка рибарска общност, а днес известният кубински художник Хосе Родригес Фустер превръща улиците и къщите на своите съседи в шедьоври на изкуството, разказвайки истории, по подобие на своя вдъхновител Гауди. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4 / Хавана
Закуска. Днес се отправяме към имението на Хемингуей – една от най-емблематичните фигури в живота на Куба от средата на миналия век и, наравно с Фидел, една от най-обичаните от кубинците личности. „Финка Вихия“ е мястото, където Хемингуей прекарва последните години от живота си. Купува имението през 1940 г. и тук е вдъхновен да напише „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“, за която през 1953 г. печели наградата „Пулицър“, а година по-късно и Нобеловата награда за литература.
Следобедът е изцяло на наше разположение, за да се потопим в незабравимата атмосфера на Хавана. Градът и неговите потайности са бленувани и желани от всеки посетител на Куба. Не може да сравните тази експлозия на сетива – мирис, цвят, звук и вкус в едно – микс от топли кубински усмивки, солени океански пръски, жарко тропично слънце, ароматни пури, стари калдъръмените улици, познатият ни до болка вечен декаденс, носталгична романтика и огнени латино ритми. Емблематичните цветни коли от 50-те и 60-те години на 20 век, превърнати в туристически таксита, неизменно допълват пейзажа. Понякога виждаме и угрижени лица, олющени сгради и парченца скрита надежда, но и те ни очароват. Нищо тук не може да ни остави безучастни. Куба събужда едновременно всички сетива и ни кара да живеем по нов начин.
По желание вечерта ни може да завърши с феерия от кубински ритми и танци с шоу-спектакъла на „Тропикана“. Клубът отваря врати в новогодишната нощ на 1939 г. в театър под открито небе в квартал Мирамар. През 50-те години на миналия век Макс Борхес Росио проектира настоящата сграда, която е пригодена, както за открито представление на голямата сцена, така и закрита по-малка сцена в случай на дъждовна вечер. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 5 / Хавана – Гуама – Сиенфуегос – Тринидад
Отправяме се към югозападната част на Куба и град Тринидад. По пътя ще преминем през насаждения със захарна тръстика и селскостопански съоръжения, за да се озовем на бреговете на Карибско море. Ще направим кратка отбивка, за да посетим Бока де Гуама – зоната с най-висока влажност в цяла Куба, която се намира близо до Свинския залив, днес част от национален парк „Сиенага де Сапата“. Името идва от водача Гуама на таинското местно племе, някога населявало тези земи. Една от най-интересните атракции тук е разходката с корабче из каналите сред мангрови горички и посещение на развъдника за крокодили в езерото Лагуна дел Тесоро. В сърцето му се намира Вия Гуама – 13 островчета, свързани с пешеходни пътеки, които пресъздават таинско село. Имаме възможност да се потопим в автентичната природа, съчетана с винаги усмихнатите и приветливи кубинци, заедно с тяхната музика, чиито ритми са част от кубинската същност. Включен обяд в местен ресторант.
По пътя ще разгледаме Сиенфуегос – един от най-красивите и оживени градове на Куба. Спираме в централната част, за да се разходим по пешеходната улица, която ще ни отведе до площад „Парке Марти“ от 1839 г. с покрита естрада, триумфална арка и статуя на Хосе Марти, обграден от мраморни лъвове. В единия край на площада е разположена „Катедралата на непорочното зачатие“ от 1869 г. с коринтски олтар и френски витражи и изображения на 12-те апостоли. В близост е и Театър „Томас Тери“, открит през 1890 г., където ни очаква възхитителна скулптура на Дионисий, а залата е в италиански стил и с капацитет от 950 места. Тук са изнасяли представления Енрико Карузо и Сара Бернар. Продължаваме по крайбрежния булевард „Малекон“, за да стигнем архитектурното бижу на града „Паласио дел Вайе“. Красивата къща в стил мудехар е построена между 1913 г. и 1917 г. от арабски архитекти. През 50-те години бива продадена на брата на Батиста от икономката на фамилия Вайе, след като семейството заминава за Испания. Идеята била да бъде превърната в казино, но дошла Революцията от 1959 г. и проектът пропаднал.
Продължаваме нашето пътуване към Тринидад. Пристигаме на полуостров Анкон и се настаняваме в хотел Memories Trinidad Del Mar 4* на база All Inclusive. Преди вечеря ще имаме достатъчно време да се разходим по плажа и да се полюбуваме на морето. Нощувка.

Ден 6 / Тринидад
След закуска ще разгледаме Тринидад – град, изпълнен с романтика и повеи от миналото, основан в далечната 1514 г. от Испанската корона. От главния площад на стария град се открояват Църквата „Света Троица“ и пет колониални сгради, боядисани в пъстри цветове – „Паласио Брунет“, днес превърнат в Музей на Романтиката, „Каса Падрон“ – Музей на археологията и естествените науки. Малко по-надолу по уличката се намира „Паласио Кантеро“, днес Градски исторически музей; „Паласио Игнаса“, превърнат в хотел. В края на нашата разходка се отбиваме да се освежим с типичния за района коктейл „Канчанчара“, който се приготвя от медовина, ракия, лимон и вода – освежително питие в карибската горещина. За обяд се връщаме в хотела ни на брега на морето, а следобед ще се порадваме на чудесния плаж. Вечеря и нощувка.

Ден 7 /Тринидад – Санта Клара – Ремедиос – Кайо Санта Мария
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване към курорта Кайо Санта Мария – остров в централната северна част на Атлантическото крайбрежие, свързан с Големия остров чрез асфалтов път, изграден в океана. По пътя програмата ни е пълна с посещение на интересни и емблематични места. След Тринидад ще спрем при наблюдателна площадка, откъдето се открива чудна гледка към цялата долина, позната като Ел Вайе де лос Инхениос, където богатите земевладелци от 18 и 19 век отглеждали захарна тръстика за производството на прочутата кубинска захар, позната в целия свят.
Продължаваме към Санта Клара – най-емблематичният град, свързан с Кубинската революция от 1959 г. Важен индустриален и университетски град, столица на провинция Виля Клара и врата към източните провинции, Санта Клара е сърцето на Куба. Градът е свързан с историята на Че Гевара, който води тук решаващата битка за свалянето на Батиста. Ще посетим Площада на Революцията и прилежащия към него музей, посветен на живота на Ернесто Че Гевара, както и мавзолея с тленните му останки. От там се отправяме към Парк „Видал“ – централният площад на града, носещ името на героя за национална независимост Леонсио Видал. Около градината са разположени красиви сгради в неокласически стил, сред които Паласио дел Гобиерно Провинсиал и Театро де ла Каридад, чието построяване е финансирано от местната аристократка и филантропка Марта Абрей де Естевес. Преди да продължим нашето пътуване правим последна спирка при останките на Ел Трен Блиндадо – блиндирания влак, изпратен от Хавана, за да подсили войските на Батиста. На 29.12.1958 г. революционерите, предвождани от Че, дерайлират влака, натоварен с боеприпаси и войници. Паметникът се състои от 4 вагона, останали така, както ги сварва последната битка, като един от тях е превърнат в музей.
Пътувайки все по на север към атлантическото крайбрежие, неизменно пътят ни отвежда до градчето Ремедиос, едно от най-старите селища в Куба, основано още в далечната 1514 г. От малките му калдъръмени улички, уютно подредени и преметени, лъха неподправен колониален чар. Тук спираме, за да разгледаме църквата от 17 век, Парокия Майор де Сан Хуан Баутиста, която се издига в единия край на Пласа Марти, с интересен позлатен бароков олтар и още по-впечатляващ махагонов таван.
Обяд в местен ресторант. В късния следобед се отправяме към последната отсечка до Кайо Санта Мария, последният от дългата над 50 км. поредица рифове при Баия де Буена Виста. Настаняване в отличния хотел само за възрастни Sanctuary Grand Memories 4*+ на база All Inclusive.

Ден 8 / Кайо Санта Мария
Закуска. Свободен ден, за да се насладим на финия пясъчен плаж, кристалните води на океана, вкусната храна и всички дейности, които комплексът ни предлага.

Ден 9 / Кайо Санта Мария
Закуска. Свободен ден, за да се насладим на финия пясъчен плаж, кристалните води на океана, вкусната храна и всички дейности, които комплексът ни предлага.

Ден 10 / Кайо Санта Мария – Хавана
Закуска. Сбогуваме се с морето и правим последни снимки на плажа. В 10:00 ч. трансфер до Хавана. Обяд в местен ресторант. Настаняване в хотел Memories Miramar Habana 4*.
Последната ни вечер на Острова за тези от нас, които все още не са изморени и искат да вкусят докрай бохемския живот на Стара Хавана, се отправяме за вечеря в емблематичния клуб Buena Vista, където ще се насладим на специален клубен концерт, изпълнен от музикантите на „Buena Vista Social Club“ и „Afro Cuban Allstars“, всяка групите е носител на по две награди Грами. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 11 /  Хавана – Истанбул
Ранен трансфер до летището в Хавана и полет за Истанбул в 09:00 ч. с междинно кацане в Каракас, Венецуела.

Ден 12 / Истанбул – София
Кацане на в Истанбул в 09:30 ч. и продължение за София с полет в 14:55 ч. Кацане в България в 15:10 ч.

Обща пакетна цена на човек в двойна стая:

 на човек в двойна стая  при група от 10 до 15 туристи 5 750 лв
  на човек в двойна стая  при група от 16 до 20 туристи 5 550 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В цената са включени:
 • Самолетни билети за полетите София – Истанбул – Хавана – Истанбул – София с включени летищни такси, 1 брой чекиран и 1 брой ръчен багаж;
 • 4 нощувки със закуски в хотел 4* в Хавана;
 • 2 нощувки на база Аll Inclusive в хотел 4* на брега на Карибско море;
 • 3 нощувки на база Аll Inclusive в хотел 4+* в Кайо Санта Мария;
 • 5 обяда по програма;
 • Всички трансфери и турове с климатизиран частен автобус спрямо броя на групата;
 • Лицензиран местен екскурзовод;
 • Професионален водач-преводач от България с опит в Куба;
 • Всички входни такси на посещаваните обекти по програма;
 • Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с включени медицински разноски при злополука или акутно заболяване с покритие 30 000 щ.д.

 

В цената не са включени:

 • Виза за Куба: 60 лв. на човек;
 • Шоу-спектакъл „Тропикана“ с трансфери и вечеря: 155 щ.д. на човек;
 • Вечеря в клуб „Buena Vista“ с трансфери: 95 щ.д. на човек;
 • Доплащане за единична стая: 290 щ.д.;
 • Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5-6 евро на човек на ден);
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“: изчислява се индивидуално при запитване;
 • Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г.
 • Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание и лични разходи;

 

Важно!

 • Цената на пътуването е валидна при група от минимум 10 туристи;
 • Краен срок за записване: 60 дни преди отпътуване;
 • Срок за пълно плащане с допълнителните мероприятия: 45 дни преди отпътуване;

Необходими документи за записване: данни или копие по международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит в размер на 2000 лв.;

 • За туристическа виза за Куба са необходими: валиден паспорт с поне две празни страници, 1 актуална снимка и попълнен формуляр с лични данни. Визата се получава за 7 работни дни. Тя дава право на 30-дневен престой с едно влизане в Куба в рамките на 6 месеца от издаването ѝ. Началната дата на валидност на визата се счита денят от издадения документ за плащане, така че всеки турист трябва да го пази. Визата се състои от 2 отрязъка: входен, който се взима от митническите власти при пристигане и изходен, който се предоставя при напускане на страната срещу паспорт и самолетен билет. Визовите отрязъци не се прегъват!
 • От 06.04.2022 отпада изискването за предоставяне на ваксинационен сертификат или Covid тест при влизане в страната. Пристигащите ще бъдат тествани на случаен принцип напълно безплатно;
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • В Куба настаняването в хотелите обикновено е след 16:00 ч., а освобождаването е в 11:00 ч.;
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат в България при доплащането;
 • Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,87 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане;
 • Цените са базирани на кубинските данъци и такси, валидни към 20.02.20223, и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените;
 • В случай, че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Галерия