Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  8 дни / 7 нощувки
 • Държави:

  Литва - Латвия – Естония
 • Градове:

  Вилнюс - Тракай - Пажайслиския манастир - Каунас - Паневежис - Пакруоис - Рундал - Рига - Цесис - Талин
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  • Включени 3 столици в 3 държави – Естония, Латвия, Литва!

  • Вилнюс - столицата на Литва, един от най-красивите градове в Европа, хармонично съединил отгласа на митично време, прегърнал готика, класицизъм, барок и съвремие.

  • Старият град на Рига - един от най-красивите в Европа

  • Талин е най-запазеният средневековен град в Европа с виещи се калдъръмени улички, железни улични лампи, готически кули и средновековни пазари

  • Древната литовска столица Тракай с единственият островен замък в Източна Европа

  • Музея на гениалния литовски художник Чурльонис и неговите фантастични картини – мечтаел да превърне музиката в живопис!

  • Пажайислиски манастиръ - шедьовър на италиански барок в Северна и Източна Европа!

  • Дворец в Рундал - дворцовият ансамбъл е един от най-забележителните архитектурни паметници от епохата на барок в Латвия.

НЯМА МЕСТА!
Авторска програма
В забързания свят на ежедневието да усетим спокойствието на Балтийско море сред северната природа и старинните замъци на трите държави – Литва, Латвия и Естония. Всяка е със своя история, забележителности, традиции…. Различни и приличащи си. С музиката от картините на художника Чурльонис и кехлибара на балтийския бряг. С тесните улички на Рига и Талин. Да ги видим и усетим заедно с тяхното очарование!

Ден 1 /21.07.2024    София – Вилнюс  ✈
Полет от София с авиокомпания LOT в 14:40ч до Варшава. Кацане във Варшава в 15:35ч, продължение за Вилнюс в 16:30ч, кацане в 18:35ч. Посрещане и трансфер до хотел Comfort 3*+  https://comforthotel.lt/ru/ (рейтинг на хотела 8.3 или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.

Ден 2/ 22.07.2024   Вилнюс – > 27 км – Тракай – > 27 км  – Вилнюс
Закуска. Пешеходна разходка из Стария град – най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, и продължава до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала «Св. Анна», еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната – православната  «Пятницка църква», в която Петър I покръстил прадядото на Пушкин. Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете  до  крепостната стена и «Портите на Зората», където се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица.  Обяд в национален литовски ресторант.
Следобед екскурзия до древната столица на Литва – Тракай, разположен само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепния дворец с музейна експозиция, обхващаща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс, посещение на най-красивата катедрала в града «Св. св. Петър и Павел», в бароков стил,  украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка

Ден 3/ 23.07.2024  Вилнюс – Пажайслиски манастир – Каунас – Паневежис  (217 км)
Закуска. Отпътуване за Пажайслиския манастир – най-големият манастирски комплекс в Литва, построен в италиански барок, един от най-добрите образци в Североизточна Европа. Досега манастирът почти не е претърпявал реконструкции. Той се намира на полуостров до Каунаския язовир, изграден изцяло от талантливи италиански архитекти. За модел са взети дворците на Венеция! До ден днешен в него са запазени оригинални стенописи, гипсови орнаменти и статуи на италиански майстори от 17 век. Днес той принадлежи на монахините от Ордена на Св. Казимир и е все още действащ, но пътят до него е ограничен. Влизайки във владението на манастира, ще разкрием поне малка част от мистериозния живот на монасите и ще се възхитим на разкошния храм – една истинска перла на барока.

Продължаваме към средновековния град Каунас, намиращ се в Централна Литва. Той е втори по големина в страната, разположен на устието на река Нерис, вливаща се в река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3 в., но първите данни са едва от 13-ти век.
Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и много млади хора.
Туристическа пешеходна обиколка на Стария град Каунас, включваща: замъка Каунас от 13 в., строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци; Кметския площад с бароковата сграда на Кметството; запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци; величествената ренесансова Катедрала от 17 в.; къщата Перкунус – една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва; ортодоксалната Църква «Александър Невски» и Църквата «Витаутас» – най-старата тухлена сграда в града; Църквата «Св.Георги», построена в чест на независимостта на Литва.
Следва посещение на Националния музей на изкуствата на Чурльонис и неговите фантастични картини – мечтаел да превърне музиката в живопис! Микалоюс Чурльонис – известния литовски художник и композитор има принос към символизма и стила арт нуово и по време на краткия си живот създава близо 250 музикални произведения и 300 картини. Много от картините му носят имената на музикалните творби – сонати, фуги и прелюдии. 
След  пешеходна  разходка  свободно време за магазини и кафенета.
Отпътуване за Паневежис. Настаняване в хотела Romantic Boutique Hotel&SPA 4* https://www.romantic.lt/   (рейтинг на хотела 8.3 вечеря и нощувка.

Ден 4/ 24.07.2024  Паневежис – Пакруоис –  Рундалски дворец и парк – Рига   (186 км) 
Закуска. Заминаване за Пакруоис – малко градче в северна Литва, споменато за пръв път в писмени източници през 16 в. Имението Пакруоис е от 1887 г., построено е от граф фон Ропп. То принадлежало на няколко заможни семейства и е изоставено по време на войната. От 2012 г. това място се възражда и в момента е едно от най-популярните места за почивка в цяла Литва.
Разглеждане на територията на имението Пакруоис и двореца на граф фон Ропп.
Свободно време в имението Пакруоис, където има различни работилници: парфюмерийна, където се правят истински парфюми от различни етерични масла; пчеларски  работилници с интересни подробности за производството на мед, както и дегустация; вълнено производство – шивашка работилница за най-красивите дрехи от 19 век; ковачница и др. Има театър и камерен оркестър. Имението предлага посещение на музея, автентична малка пивоварна с традиционна дегустация на бира.
Отпътуване за Рига.  По пътя спирка за обяд и посещение на двореца Рундал – забележителен паметник в стил барок и рококо, шедьовър на известния италиански архитект Растрели. Дворецът е построен за херцога на Курландия – Бирона, известен в руската история като фаворит на императрица Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зали, голямата картинна галерия и да видите много реликви на херцозите на Курландия. Включено посещение и на парка.
Пристигане в Рига. Настаняване в Wellton Centrum hotel and SPA 4* (рейтинг на хотела 8.3 )  https://www.wellton.com/en/hotels/wellton-centrum-hotel-and-spa  или подобен.  Нощувка.

Ден 5/ 25.07.2024    Рига
След закуска пешеходна обиколка на Стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа, който е с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата в Прибалтика катедрала, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др. 

По желание посещение на концерт с музика за орган в прочутата Домска катедрала.
Свободно време. Нощувка. 

Ден 6/ 26.07.2024   Рига – > 89 км – Цесис – > 346 км  – Талин  (435 км)
След закуска отпътуване към Цесис – малък средновековен град, на 167 км от Тарту, разположен от двете страни на река Гауя и известен с летните си фестивали. Ще ви очароват павираните му улички, зелените хълмове и красиво оформените градини. Ще посетим средновековния замък на Ордена на Мечоносците.

Замъкът в Цесис е най-големият и най-добре запазен от всички останали средновековни замъци в Латвия. В продължение на няколко векове тук е била резиденцията на Ливонския орден.
Свободно време за обяд. 
Отпътуване към естонската столица Талин. Настаняване GO SHELLI 3*+ (рейтинг на хотела 8.0 https://www.gohotels.ee/ в стаи категория Superior rooms, нощувка в хотел или подобен.

Ден 7/ 27.07.2024    Талин
След закуска туристическа програма в средновековния Стар град на Талин, напомнящ приказките на Андерсен. Пешеходна разходка в Стария град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство, съхранил своята средновековна атмосфера и изключително добре запазена мрежа от калдъръмени улички и градски стени – колоритни къщи с каменни стени, охранителни кули, полузакрити дворове и грандиозни църкви, превръщат стария град в една от най-големите  туристически атракции на Талин.

Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна църква на Естония – катедрала «Александър Невски», една от най-старите действащи аптеки в Европа, отворена през 1422 г (от 1581 г. до 1911 г, се държи от десет поколения на една фамилия); най-привлекателната църква на града Светия дух в малка готическа сграда с богато украсен часовник на стената над входа, датиращ от 1680 г, най-старият обществен часовник на Талин; най-старото готическо кметство в Северна Европа, най-високата сграда в света през 15-16 век – катедрала Свети Олаф (St. Olaf’s church) (В свободното време можете да се изкачите по тясна вита стълба до панорамна тераса в кулата й, от където се открива невероятно красива гледка към Талин във всички посоки.); Кулата «Дебелата  Маргарита» в която се помещава Естонският морски музей; едни от най-добре запазените търговски къщи „Трите сестри“ от ханзейския период – трите готически къщи днес са превърнати в луксозен хотел; една от емблемите на Талин – пешеходната зона Св. Катрин (St. Catherine’s Passage). Тук ще имате възможност да попаднете в една друга атмосфера. Пасажът представлява уличка в Стария град, която е дом на Гилдията на Света Екатерина. Те са занаятчии и художници, които творят различни произведения на изкуството – от стъкло, шапки, юргани, килими, бижута, керамика, ръчно рисувана коприна и много други. Интересна е възможността да се разхождате по улицата и да видите как творят авторите. Няма друго място в Талин, където творческа и средновековна атмосфера така да се съчетават.
От панорамната площадка „Паткули“ на хълма Тоомпеа ще видим красива гледка към Стария град и морето! Запалените фотографи ще открият тук невероятна възможност за изява по залез или изгрев.
Следобед свободно време за самостоятелно разглеждане на други забележителности на града:
Дворецът Кадриорг (Kadriorg Palace)
Дворецът е в бароков стил и е построен от цар Петър Велики в началото на 18-ти век като лятна резиденция.

Кръстен е на жена му Екатерина. Проектиран от италианския архитект Николо Микетти, който впоследствие участвал в изграждането на дворцовия комплекс в Петерхоф. Дворецът се счита за знай-бляскавия пример за дворцов и парков дизайн в естонската архитектурна история. Изключително добре запазен! Дворецът Кадриорг се намира в много приятен градски парк за разходка.
Къщата-музей на Петър Велики е най-стария музей в Талин, открит още през 1806 г по заповед на руския император Александър I. Експозициите на музея включват уникални предмети, които обкръжавали Петър I и Екатерина I  по време на престоя им в къщата. Музеят разполага с уникална колекция от картини.
Морският музей на пристанището (Seaplane Harbour)
Този съвременен и модерен военноморски музей e сред топ забележителностите в Талин.
Разположен е на Талинското пристанище за хидроплани, в сграда, построена като хангар за хидроплани в някогашната военноморска крепост на Петър Велики. Главна атракция на музея е британската подводницата „Лембит“, построена за естонския флот през 1936 г. Тя е най-старата действаща подводница – вече 75 години в експлоатация.
Тук имате възможност да се качите и на борда на ледоразбивача „Suur Tõll“ и да разгледате капитанската каюта, стаите за екипажа и залата на офицерите. Музеят е подходящ за хора от всяка възраст и забавлението е гарантирано.
Телевизионната кула
Построена е през 1980 г. с височина 314 м. Това е най-високата сграда в Естония и предлага много повече от панорамна гледа.

Какво могат да получат посетителите:
3D филм за кулата;
Интерактивна изложба за постиженията на естонците през вековете;
Да пият кафе на 170 м. височина;
Специална атракция „Walking On The Edge“ в горната част на кулата.
Днес талинската телевизионна кула се смята за една от най-интересните панорамни площадки в естонската столица!
Квартал Ротермани (Rotermanni)
Съвременният квартал Ротермани е разположен в сърцето на Талин между Стария град, пристанището и площад Виру, включва стари индустриални сгради, но с нови функции и модерни архитектурни съоръжения.

Само на две минути пеша от Стария град усещате съвсем различна атмосфера – модерен, творчески, стилен град, град на бъдещето. Има много млади хора, кафенета и ресторанти, магазини, хотели, модерна архитектура с елементи на арт дизайн. Модернизацията на този исторически квартал прави това място престижно  за търговия, развлечение и за живеене.

Ден 8/ 28.07.2024       Талин – София
Закуска. Трансфeр до летището и отпътуване с авиокомпания LOT в 08:55 ч за София през Варшава. Кацане в 09:35ч. , продължение за София в 10:50ч ч. Кацане в България  в 13:55 ч.  Край на програмата. До нови срещи!

 

 Цена на човек в двойна  стая при група от 20 туристи      2 700 лв
 Цена на човек в двойна  стая при група от 15 до 19 туристи      2 870 лв
 Доплащане за единична стая   450 лв

За дете до 12 г. настанено  на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни  – 100 лв отстъпка.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

 

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София–Вилнюс/ Талин–София с полет на LOT с включени лет.такси, чекиран багаж до 23 кг,ръчен багаж 8 кг;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус  по програмата при група от 15-20 туристи (при по малка група от 15 туриста транспортът ще е с минибус );
• 7 нощувки с включена закуски в стандартни стаи на блок маса в 3*/4* централно разположени хотели по програмата;
• Включени всички сити-такси в хотелите по програмата (3-6 евро на човек на ден);
• Включени 2 обяда и 1 вечеря;
• Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин, Тракай, Каунас,  Цесис;

• Посещение на Тракайски замък, Рундалски дворец и парка, Пажайслиския манастир и музей Чурльонис в Каунас и на замъка “Ордена меченосците” в Цесис;
• Посещение на имение в Пакруоис и автентична пивоварна от 19 век;
• Входни такси за всички посещавани обекти (около 60 €);
• Екскурзоводско обслужване на български език;
• Професионален водач от България по време на пътуването;
• Слушалки по време на целия маршрут;
Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Бакшиш за шофьора (2 EUR на турист на ден – заплаща се на място);

• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки  по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт/ лична карта, валидна минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит 400 лв на човек;
• Краен срок събиране на групата и пълно плащане: до 10.06.2024

Данни за паспортен и визов режим:
• За български граждани за посещение на Литва, Латвия, Естония не се изисква виза;
• Задграничен паспорт/ лична карта с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
Във връзка с влизането на България в Шенген от 31.03.2024:
След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се налага да представя нотариално заверена декларация за съгласие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Липсата на проверка не означава обаче, че детето може да пътува зад граница без международния си паспорт. При издаването му се изисква съгласието и на бащата, и на майката – именно това е моментът, в който двамата родители обявяват съгласието си детето им да пътува в шенгенската зона.

Анулационни условия:
•  В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на  LOT с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 8 кг. и включени летищни такси е: 825 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 15-20 туристи,
• В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Последователността на туровете по програмата може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на Туроператора» при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД с покритие 25 000 лв. по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

                                     КАРТА НА МАРШРУТА:

Галерия