Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  16 дни / 13 нощувки
 • Държави:

  Мексико


 • Мексико сити – Теотиуакан – Пуебла – Оахака – Каньон Сумидеро – Сан Кристобал – Зинакантан – Сан Хуан Чамула – Паленке – Кампече – Укшмал – Мерида – Чицен Ица – Ривиера Мая – Канкун
 • По време на тази екскурзия ще видите:

„Нищо не е абсолютно. Всичко се променя, всичко се движи, всичко се върти, лети и отминава.“
                                                                                                  – Фрида Кало –

Защо да изберете тази програма?

 • При ранно записване до 15.03.2024 г. – специална отстъпка от 300 лева!
 • Предлагаме гранд тур на страната – от Мексико Сити до Юкатан с разглеждане на основните забележителности на общо 6 щата;
 • Специално подбрани и проверени от нас хотели 3*+ и 4*;
 • Разглеждане на 7-те най-известни древни религиозни центрове на Мексико;
 • Посещение на Музея на Фрида Кало в пъстрия столичен квартал Койоакан;
 • Посещение на живописните канали на Сочимилко в Мексико сити;
 • По време на тура ще видите Чолула – най-голямата пирамида в Америка и градината Хелия Браво Холис, част от биосферен резерват за различни видове кактуси;
 • За да се докоснете до мистиката на тази страна ще имате възможност да направите Темаскал – специалната церемония на маите за пречистване на тялото и духа;
 • Малка група от 18 човека с персонално отношение към всеки турист;
 • Водач от България с многогодишен опит в Мексико, познаващ в детайли културата и особеностите на страните от Латинска Америка.

 

Ден 1 /14.10.2024, понеделник/ София – Истанбул
Излитане от летище София в 21:10 ч. за Истанбул. Кацане в Истанбул в 22:40 ч.

Ден 2 /15.10.2024, вторник/ Истанбул – Мексико сити
Продължение за Мексико Сити в 01:55 ч. Кацане в 07:05 ч. Посрещане и трансфер до хотел Hampton Inn & Suites By Hilton 3*+. Свободно време за освежаване и оставяне на багажа на рецепция. Този ден ще се разходим из историческия център на Мексико сити – започваме от площад Ел Цокало – най-големият в Латинска Америка и част от списъка на ЮНЕСКО. Тук са разположени: Катедрала Метрополитана с богато украсената барокова фасада; Националният дворец с прочутите фрески на Диего Ривера, изобразяващи историята на Мексико от ерата на ацтеките, през епохите на конкистадорите, Революцията и съвременната индустриализация; руините на Големият храм на ацтеките – център на древната столица Теночтитлан. На това място легендата разказва, че през 1519 г. се провежда съдбоносната среща между Ернан Кортес и Монтесума. Ще усетим атмосферата на колоритните централни улички, ще надзърнем в неокласическата сграда на Пощата от началото на 20 век и ще видим елегантния Музей на изящните изкуства, проектиран от италианския майстор Адамо Боари. Включен обяд в местен ресторант. Връщане в хотела и настаняване. Следобед свободно време за почивка. Нощувка.

Ден 3 /16.10.2024, сряда/ Мексико Сити
Закуска. Денят ни започва с посещение на Музея Зумая, чиято фантастична свръхмодерна сграда от 2011 г., побира частната арт колекция на мексиканския милиардер Карлос Слим. Посребреният гигант гордо е разположен на площад Карсо в тузарския квартал Поланко и е покрит с хиляди шестоъгълни плочки, които отразяват небето и надбягващите се облаци. Следващата ни спирка е Антропологическият музей, където чрез многобройните безценни артефакти ще научите повече за различните култури на Централна Америка. Следобяд ще се разходим из цветния бохемски квартал Койоакан, свързан с живота на емблематичните Диего Ривера и Фрида Кало и ще влезем в Музея на Фрида. Продължаваме за квартал Сочимилко, където ще се разходим с лодка из живописните канали, представляващи последните останки от огромната система за воден транспорт на ацтеките. Цветните лодки, наподобяващи гондоли, ще се разхождат пред очите ни, докато доставчици на храна и весели мариачи плават покрай нас. Тук, край каналите, се отглеждат различни видове цвята в многобройни градини. Мястото пази и интересни градски легенди, които с радост ще ви разкажем. Включена вечеря с вкусна домашно приготвена мексиканска храна. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4 /17.10.2024, четвъртък/ Мексико сити – Теотиуакан – Пуебла
Закуска. Отпътуване до древните пирамиди при Теотиуакан и разглеждане на това магично място, наречено „Мястото, където се раждат боговете“. Разглеждане на Пирамидата на Слънцето, Пирамидата на Луната, Двореца Тепантитла с невероятните древни стенописи, разкриващи лицата и обичаите на древните богове. Тук са изобразени „Раят на бога на дъжда Тлалок“ и великата богиня на Теотиуакан „Жената паяк“.
Обяд в местен ресторант и отпътуване за Чолула, където ще видим най-голямата пирамида в Америка. Продължаваме за Пуебла. Настаняване в хотел Gamma Puebla Señorial 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 5 /18.10.2024, петък/ Пуебла – Оахака
Закуска. Обиколка на града и разглеждане на Улицата на жабите, Библиотека Палафоксиана – първата обществена библиотека в страната, Катедралата от 16 век, Къщата на куклите, Улицата на сладкишите, колониалната къща Алфеник, Квартала на артистите, занаятчийския пазар Ел Париан и други.
Отпътуване за Оахака. По пътя разглеждане на кактусите в ботаническата градина Хелия Браво Холис, част от Биосферния резерват Техуакан-Куикатлан.
Настаняване в хотел Oaxaca Real 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 6 /19.10.2024, събота/ Оахака
Закуска. Целодневна екскурзия, включваща посещение на археологическия комплекс Монте Албан с пирамидите, столица на запотеките от 4-5 век пр. н.е. и Туле с най-древното кипарисовото дърво на възраст от 2000 г. Продължаваме за религиозния център на запотеките Митла, посветен на задгробния живот, където ще се запознаем с уникалната архитектура на това сакрално съоръжение и днес впечатляващо с майсторството и прецизността на своите строители.
Този ден по желание може да присъствате и на специалната церемония на маите за пречистване на душата и тялото, наречена темаскал, която ще ви освободи от натрупаната умора. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 7 /20.10.2024, неделя/ Оахака – Каньон Сумидеро – Сан Кристобал
Закуска. Ранен трансфер до летище и полет в 05:50 ч. до Тукстла Гутиерес с прекачване през Мексико Сити. Кацане в 12:00 ч. в Тукстла Гутиерес – столицата на планинския щат Чиапас, разположен на границата с Гватемала.
Посрещане на летище и отпътуване за очарователното планинско градче Чиапа дел Корсо – едно от магичните селища на Мексико, където силно се усеща смесването на колониалното влияние и духа на маите. Ще посетим централния площад и ще видим Ла Пиля – уникалният за Латинска Америка мавърски фонтан от средата на 16 век. След това ще се качим на открита моторна лодка, за да посетим великолепния Каньон Сумидеро, издълбан от река Грихалва преди милиони години. Стените на каньона се извисяват на почти 1000 м височина над главите ни. Ако имаме късмет можем да зърнем крокодили в реката, птици и маймуни по дърветата в гората. След двучасовия тур с лодка отпътуваме по планинския път до Сан Кристобал де лас Касас. Настаняване в хотел Casa Mexicana 4*. Нощувка.

Ден 8 /21.10.2024, понеделник/ Сан Кристобал – Зинакантан – Сан Хуан Чамула
Закуска. Този ден е посветен на разглеждане на Сан Кристобал и на съседните градчета. Ще видим квартал Гуадалупе и ще се изкачим по стъпалата до Църквата на Девата от Гуадалупе. Продължаваме с площада пред Катедралата и Централния площад, Пазара на сладкишите и Арко дел Кармен. Отпътуваме за Сан Хуан Чамула – историческо градче с най-голямото население от маи в Чиапас. Тук живеят над 40 000 души и днес ще надникнем в живота на съвременните наследници на древните строители. Те говорят езика тцотцил – един от 30-те езици на маите. Ще видим и съседното матриархално градче Зинакантан. Връщане в хотела. Свободно време за вечеря и посещение на някой от баровете, за да пробвате местните коктейли. Нощувка.

Ден 9 /22.10.2024, вторник/ Сан Кристобал – Паленке
Закуска и отпътуване за Паленке. По пътя ще спрем при тюркоазено сините водопади Агуа Азул. Водите на реката омагьосват с яркия си цвят и те канят да се гмурнеш в тях. Ако остане време можем и да поплуваме във вирчетата между водопадите. Тук има много ресторантчета, където може да пробвате местните специалитети и пазарче за цветни сувенири и подаръци за вкъщи. Ще спрем за снимки и при красивия водопад Мисол Ха. В късния следобяд настаняване в хотел Nututun Palenque 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 10 /23.10.2024, сряда/ Паленке – Кампече
Закуска. Разглеждане на древния комплекс Паленке. Това е един от най-важните церемониални центрове от класическия исторически период на маите. Археологическите разкопки тук откриват най-голямото им съкровище – непокътнатата гробница на великия владетел Пакал и неговата царица. Мястото е изцяло обградено от гъстата тропична гора и сред руините живеят много нейни обитатели – маймуни, тукани, пъстри пеперуди, оцелоти и много други.
Отпътуване за красивия крайбрежен град Кампече – той е единственият колониалнен град със защитна стена в Мексико, построена през 17 век, за да отблъсква атаките на пиратите, кръстосващи Мексиканския залив. Кампече е известен с цветните фасади на къщите си, с красивите си залези на крайбрежната променада, с шапките хипихапа, които традиционно се произвеждат тук и с прясната си морска храна. Панорамна обиколка и настаняване в хотел Gamma Campeche Malecon 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 11 /24.10.2024, четвъртък/ Кампече – Укшмал – Мерида
Закуска и отпътуване за още един шедьовър на маите – древният град Укшмал. Храмовете в Укшмал имат зашеметяваща архитектура и отличителни декоративни елементи, характерни за стила пуук от късния класически период. Пирамидата на Магьосника, Дворът на монахините, Дворецът на губернатора, игрището Пок-та-пок и останалите масивни сгради пазят тайни отпреди 6 века, когато градът бил завинаги изоставен. Продължение за Мерида, елегантната столица на Юкатан.
Мерида приветства своите посетители с тропичен климат, запазени колониални сгради, карибска атмосфера, оживени улици, цветни пазари и празничен заряд. Пристигане и настаняване в хотел Gamma Mérida El Castellano 4*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 12 /25.10.2024, петък/ Мерида – Чицен Ица – Ривиера Мая
Закуска. Отпътуване за древния град Чицен Ица – част от новите 7 чудеса на света. Мястото не случайно е наричано в миналото Градът на Повелителите на водите заради водещата му роля в околността. Чичен Ица контролирала търговията с хранителни стоки, сол и други ресурси. Днешните грандиозни постройки свидетелстват за могъществото и богатството на местните владетели. Храмът на Кукулкан е венецът на архитектурата на маите – сградата е изцяло построена по математически, астрономически и религиозни модели. Тук ще видите най-голямото Игрище за топка, построено преди идването на испанците. Обсерваторията и Храмът на войните са две сгради без аналог в другите древни градове.
Следобед ще се отбием до близкото сеноте Иккил, за да се порадваме на природната красота на естествените карстови кухини, с които е изпълнен полуостров Юкатан. Продължение за Ривиера Мая и настаняване в хотел The Reef Coco Beach Resort 4*. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 13 /26.10.2024, събота/ Ривиера Мая
Закуска. Свободно време за почивка и плаж на красивата Мексиканска Ривиера. Включени обяд и вечеря в хотела. Нощувка.

Ден 14 /27.10.2024, неделя/ Ривиера Мая
Закуска. По желание целодневно посещение на екологичния парк Xcaret. То е разположен върху огромна площ от 80 ха и има над 50 атракции: шнорхелинг и плуване в три различни подземни реки – Азул, Мая и Манати; тур в джунглата; разглеждане на парк с 5 000 пеперуди и 77 вида птици; музей за орхидеи; зоологическа градина; наблюдение на корали, рибки, костенурки и ламантини; село на маите; музей за мексиканско изкуство; вечерно танцово шоу México Espectacular ; изложба и шоу с коне; 6 ресторанта с вкусни специалитети, спектакъл на прочутите Летящи мъже на Мексико и много други. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 15 /28.10.2024, понеделник/ Канкун – Истанбул
Закуска. Трансфер до летището в Канкун и полет за Истанбул в 14:30 ч. Нощувка в самолета.

Ден 16 /29.10.2024, вторник/ Истанбул – София
Кацане в Истанбул в 10:35 ч. и продължение за София с полет в 14:45 ч. Кацане в България в 15:05 ч.

 

Обща пакетна цена при група от минимум 18 туристи: на човек в двойна стая
7 290 лв  6 990 лв

При необходимост туроператорът си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В цената са включени:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Мексико Сити и Канкун – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
 • Самолетни билети Оахака – Туксла Гутиерес с прекачване през Мексико Сити с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
 • 10 нощувки със закуски в централни хотели 3*+ и 4*;
 • 3 нощувки в Ривиера Мая на база All Inclusive в хотел 4*;
 • 2 обяда и 1 вечеря по програма;
 • Всички трансфери и турове с частен автобус, съобразен с броя на групата;
 • Лицензирани местни екскурзоводи;
 • Професионален водач-преводач от Апсара Травъл с опит в Мексико;
 • Всички входни такси на посещаваните обекти по програма;
 • Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покрити медицински разходи за болнично и амбулаторно лечение, изследвания и лекарства като част от лечението, и спешна стоматологична помощ на стойност 30 000 евро.

 В цената не са включени:

 • Участие в церемония темаскал: 85 щ.д.;
 • Билет Plus за парк Xcaret с включени трансфери, обяд и водач: 215 щ.д.;
 • Доплащане за единична стая: 540 щ.д.;
 • Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по мин. 5-6 щ. д. от турист на ден);
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“: изчислява се индивидуално при запитване;
 • Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г.;
 • Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание, лични разходи.

 Важно!

 • Цената на пътуването е валидна при група от 18 туристи;
 • Краен срок за записване: 60 дни преди отпътуване;
 • Срок за пълно плащане с допълнителните мероприятия: 45 дни преди отпътуване;
 • Необходими документи за записване: данни или копие по международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит в размер на 2500 лв.;
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • В Мексико настаняването в хотелите е след 16:00 ч., а освобождаването е в 11:00 ч.;
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат в България при доплащането;
 • Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,81 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане;
 • Цените са базирани на мексиканските данъци и такси, валидни към 10.02.2024, и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.

Галерия