Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    14 дни / 11 нощувки
  • Държави:

    Мексико


  • Мексико сити - Теотиуакан - Тула - Такско - Куернавака - Паленке - Кампече - Мерида - Чичен Ица - Тулум - Плая дел Кармен - Канкун
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Очаквайте нови дати!
Запишете се за нашия бюлетин, за да научите  първи за новите дати:
изпратете Вашия и-мейл на office@qtravel.bg
 

 

„Нищо не е абсолютно. Всичко се променя, всичко се движи, всичко се върти, лети и отминава.“
                                                                                                                              – Фрида Кало –

– Водач от България с многогодишен опит в Мексико, познаващ в детайли културата и особеностите на страните от Латинска Америка;
– Специално подбрани и проверени от нас хотели;
– Специална изненада по време на пътуването, включена в цената!
– Разглеждане на 5 от най-известните древни религиозни центрове на Мексико;
– Посещение на Музея на Фрида Кало в пъстрия столичен квартал Койоакан;
– Включени екскурзии до Теотиуакан и Такско с Куернавака от Мексико сити.
– 3 нощувки на All Inclusive на Ривиера Мая – пълноценна почивка на финия пясъчен бряг и изумрудените води на Карибско море;

Ден 1 / София – Истанбул – Мексико сити
Излитане от летище София в 21:25 ч. за Истанбул. Кацане в 23:50 ч. и продължение за Мексико в 02:30 ч. Времетраене на дългия полет: 14 ч. 45 мин.

Ден 2 / Мексико сити
Кацане на международното летище в Мексико сити в 08:15 ч. Посрещане и трансфер до центъра на града където ще се разходим на площад Ел Цокало – най-големият в Латинска Америка и част от списъка на ЮНЕСКО. Тук са разположени: Катедрала Метрополитана с богато украсената барокова фасада, Националният дворец с прочутите фрески на Диего Ривера, изобразяващи историята на Мексико от ерата на ацтеките, през епохите на конкистадорите, Революцията и съвременната индустриализация, руините на Големия храм на ацтеките – център на древната столица Теночтитлан. На това място легендата разказва, че през 1519 г. се провежда съдбоносната среща между Ернан Кортес и Монтесума. Ще се разходим по колоритните централни улички, ще надзърнем в неокласическата сграда на Пощата от началото на 20 век и ще направим фото пауза пред елегантния Музей на изящните изкуства, проектиран от италианския майстор Адамо Боари.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до град Тула, където се намира последната столица на толтеките. Посещаваме Храма на Утринната Звезда, Фигурите на Атлас, Игрището за игра на топка, Главната пирамида, Стената на кoстенурките и Олтара. Градът-държава Тула не просъществувал много дълго – три века след упадъка на толтекската империя по тези места се заселват ацтеките, идващи от север. Най-важното, което са ни завещали толтеките е тяхната философия, според която светът е съставен от енергия и при владеенето на нужните знания и умения, всеки може да се превърне в каквото си поиска и да отиде там, където пожелае.
Настаняване в хотел Fontan Reforma 4*. Свободно време за почивка. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 3 / Теотиуакан – Базиликата на Гуадалупе
Закуска. Отпътуване до древните пирамиди при Теотиуакан и разглеждане на това магично място, наречено „Мястото, където се раждат боговете“. Градът бил създаден в 1-2 век от н.е. и имал население от 125 000 души, но днес имената на хората, които са го построили завинаги са останали във вечността. Мистерия е и защо внезапно са го напуснали. В разцвета си Теотиуакан несъмнено е имал огромно религиозно и политическо значение без аналог в целия континент. Изкачване на Пирамидата на Слънцето и на Пирамидата на Луната. Разглеждане на Музея и на Двореца на Кетцалпапалотл с невероятните древни стенописи, разкриващи обичаите на древните богове. Емблематични за Теотиуакан са „Раят на бога на дъжда Тлалок“ и великата богиня на Теотиуакан „Жената паяк“.
Обяд в местен ресторант и отпътуване обратно за столицата, където ще посетим едно от най-значимите католически светилища в Латинска Америка и център на поклонничество от колониални времена – Базиликата на Гуадалупе. Базиликата принадлежи към най-ценните културни наследства на страната, в чийто социален живот католицизмът все още играе определяща роля. Легендата разказва, че през 1531 г. пред местния жител Хуан Диего се явила самата Дева Мария и му казала, че на хълма трябва да се построи храм. В знак, че тази среща наистина се случила, тя посипала купчина цветя в престилката на индианеца, които той занесъл на християнския епископ. Когато разказал за събитието и разстлал цветята в краката на свещеника, на престилката се появил образът на Божията майка. Старата базилика е построена близо до мястото на тази неочаквана среща и тъй като с времето тя потъвала бавно в меката почва през 1976 г. е построена Новата базилика, в която се съхранява престилката с образа на Божията майка – дрехата се смята за най-свещената християнска реликва на американския континент. Връщане в хотела. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 4 /Мексико сити
Закуска. Мексико сити е един от най-старите метрополиси на Америка, той успешно въплъщава в себе си богата история и множество културни традиции. Смело можем да заявим, че столицата на Мексико е толкова многообразна, оживена, пъстра и изтънчена, че никога не може да се разгледа и опознае напълно дори за цял човешки живот. Днес ще продължим обиколката на Мексико сити с фантастичния Музей Зумая, чиято свръхмодерна сграда от 2011 г., побира частната арт колекция на мексиканския милиардер Карлос Слим. Посребреният гигант гордо е разположен на площад Карсо в тузарския квартал Поланко и е покрит с хиляди шестоъгълни плочки, които отразяват небето и надбягващите се облаци.
Следващата ни спирка е парк Чапултепек и Антропологическият музей, където чрез многобройните безценни артефакти ще научите повече за различните култури, обитавали земите на Мексико. Следобед ще се разходим из цветния бохемски квартал Койоакан, свързан с живота на емблематичните Диего Ривера и Фрида Кало и ще влезем в Музея на Фрида.
За финал посещение на квартал Сочимилко, където ще се разходим с лодка из живописните канали, представляващи последните останки от огромната система за воден транспорт на ацтеките. Цветни лодки, наподобяващи гондоли, ще се разхождат пред очите ни, докато доставчици на храна и весели мариачи плават покрай нас. Тук, край каналите, се отглеждат различни видове цвята в многобройни градини. Мястото пази и интересни градски легенди, които ще Ви разкажем на място. Включена вечеря с вкусна домашно приготвена мексиканска храна. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 5 / Такско – Куернавака
Закуска. Денят ни ще бъде посветен на разглеждане на едни от най-автентичните колониални градчета на Мексико. Денят ни започва с едно интересно селище – „Градът на вечната пролет” Куернавака. Заобиколен от ниски хълмове, осеяни с много тесни улички, хасиенди и църкви, Куернавака е истински колониален град, запазил историческите си паметници от различни епохи. Катедралата на Куернавака е част от архитектурен комплекс, основан като францискански манастир през 1529 г. от Ернан Кортес. След като Кортес получава града, през 1532 г. той построява свой дворец, където по-късно живее със семейството си.
Продължаваме към „Сребърния град“ Такско, амфитеатрално кацнал на няколко хълма. Той е запазил невероятната си атмосфера и архитектура от времето, когато тук се откриват най-богатите сребърни находища в страната. Обяд в местен ресторант.
Следобед ще се насладим на красивия главен площад, на очарователните стръмни и тесни павирани улички, варосани къщи с червени покриви и ще разгледаме многобройните работилници и магазинчета за сребро. Тук дори и главната църква „Санта Приска” е богато декорирана с ценния самороден метал.
Връщане в хотела. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 6 /07.11.2022, понеделник/ Мексико сити – Виляермоса – Паленке
Закуска. Отпътуване за летище и сутрешен полет за Виляермоса. Посрещане и трансфер до Паленке. Разглеждане на древния комплекс Паленке и на Музея към него. Това е един от най-важните церемониални центрове от класическия период на маите. Археологическите разкопки тук откриват най-голямото им съкровище – непокътнатата гробница на великия владетел Пакал и неговата царица. Мястото е изцяло обградено от гъстата тропична гора и сред руините живеят много нейни обитатели – маймуни, тукани, пъстри пеперуди, оцелоти и много други. В късния следобяд настаняване в хотел Nututun 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 7 /08.11.2022, вторник/ Паленке – Кампече
Закуска. Отпътуване за красивия крайбрежен град Кампече – той е единственият колониалнен град със защитна стена в Мексико, построена през 17 век, за да отблъсква атаките на пиратите, кръстосващи Мексиканския залив. Кампече е известен с цветните фасади на къщите си, с красивите си залези на крайбрежната променада, с шапките хипихапа, които традиционно се произвеждат тук и с прясната си морска храна. Панорамна обиколка и настаняване в хотел Gamma Campeche Malecon 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 8 /09.11.2022, сряда/ Кампече – Укшмал – Мерида
Закуска и отпътуване за още един шедьовър на маите – древният град Укшмал, наричан още „Три пъти въздигналият се град“. Той бил най-големият и впечатляващ град-държава в района. Разпростира се върху площ от 2 кв. км и е организиран в многобройни архитектурни комплекси в правоъгълна форма. Около града се издига и защитна стена. Разцветът му се отнася към 9-10 век, когато населението му достигало 30 000 души. Храмовете в Укшмал имат зашеметяваща архитектура и отличителни декоративни елементи, характерни за стила пуук от късния класически период. Пирамидата на Магьосника, Дворът на монахините, Дворецът на губернатора, игрището Пок-та-пок и останалите масивни сгради пазят тайни отпреди 6 века, когато градът бил завинаги изоставен.
Продължение за Мерида, елегантната столица на Юкатан. Мерида приветства своите посетители с тропичен климат, запазени колониални сгради, карибска атмосфера, оживени улици, цветни пазари и празничен заряд. Пристигане и панорамна обиколка на красивата Мерида. Историческият център на Мерида е сред най-големите в Мексико. На централния площад Пласа Гранде са разположени Катедралата «Сан Иделфонсо», сградата на Общината и тази на Областната управа. Ще спрем за снимки и на булевард „Пасео Монтехо“, където са старите колониални имения на богатите земевладелци от 19 в. и началото на 20 в. Днес повечето от тях са превърнати в галерии, луксозни хотели и центрове за културни събития.
Настаняване в хотел Gamma Mérida El Castellano 4*. Свободно време за вечеря и коктейли сред автентичната атмосфера на уличните музиканти. Нощувка.

Ден 9 /10.11.2022, четвъртък/ Мерида – Чицен Ица
След закуска отпътуване за древния град Чицен Ица – част от новите 7 чудеса на света. Мястото не случайно е наричано в миналото „Градът на Повелителите на водите“, заради водещата му роля в околността. Чичен Ица контролирала търговията с хранителни стоки, сол и други ресурси. Днешните грандиозни постройки свидетелстват за могъществото и богатството на местните владетели. Храмът на Кукулкан е венецът на архитектурата на маите – сградата е изцяло построена по математически, астрономически и религиозни модели. Тук ще видите най-голямото Игрище за топка, построено преди идването на испанците. Обсерваторията и Храмът на войните са две сгради без аналог в другите древни градове.
Следобед ще се отбием до близкото сеноте Иккил, за да се порадваме на природната красота на естествените карстови кухини, които е изпълнен полуостров Юкатан. Сенотето представлява огромен кладенец, където можем да плуваме в подземна река. Стените и таваните на повечето сенотетата на Юкатан са покрити със сталактити и красиви каменни фигури. Това е един магичен свят, в който рядко влиза слънчева светлина.
Настаняване в хотел Villas Arqueologicas 3*+. Нощувка.

Ден 10 /11.11.2022, петък/ Чицен Ица – Тулум – Ривиера Мая
Закуска. Отпътуване за така желаното Карибско море. По пътя ще спрем да разгледаме руините на древния град Тулум, красиво кацнали на високия клифов бряг. Селището било оградено от стена и служило за важен търговски център в империята на маите през 12-15 век. Плажът край Тулум е с най-невероятният тюркоазен цвят, който сте си представяли и е сред най-хубавите в цялата Ривиера Мая. Разрешен е за плуване, така че задължително взимаме банските с нас.
Продължение за Ривиера Мая и настаняване в хотел The Reef Coco Beach 4* на база All Inclusive. Вечеря и нощувка.

Ден 11 /12.11.2022, събота/ Ривиера Мая
Закуска. Свободно време за плаж и почивка на база All Inclusive. Тези последни два дни ще се отдадем на пълен релакс и време за почивка на белия пясък и плуване в кристалните води на Карибско море.
Препоръчваме целодневно посещение на екологичния парк Xcaret. Разположен е върху огромна площ от 80 ха и има над 50 атракции: шнорхелинг и плуване в три различни подземни реки – Азул, Мая и Манати; тур в джунглата; разглеждане на парк с 5 000 пеперуди и 77 вида птици; музей за орхидеи; зоологическа градина; наблюдение на корали, рибки, костенурки и ламантини; село на маите; музей за мексиканско изкуство; вечерно танцово шоу México Espectacular ; изложба и шоу с коне; 6 ресторанта с вкусни специалитети, спектакъл на прочутите Летящи мъже на Мексико и много други. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 12 /13.11.2022, неделя/ Ривиера Мая
Закуска. Свободно време за плаж и почивка на база All Inclusive.

Ден 13 /14.11.2022, понеделник/ Ривиера Мая – Канкун – Истанбул
Закуска. Трансфер до летище Канкун и полет до Истанбул в 14:25 ч.

Ден 14 /15.11.2022, вторник/ Истанбул – София
Кацане на летище Истанбул в 10:10 ч. Продължение за София с полет в 20:20 ч. Кацане в България в 20:35 ч. Край на програмата и до нови срещи.

Обща пакетна цена при група от минимум 16 туристи: на човек в двойна стая
5 480 лв

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

В общата пакетна цена са включени:
• Самолетни билети София – Истанбул – Мексико Сити и Канкун – Истанбул – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
• Самолетен билет за вътрешния полет Мексико сити – Виляермоса с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
• 8 нощувки със закуски в централно разположени подбрани хотели 3*+ и 4*;
• 2 обяда и 2 вечери по програма;
• 3 нощувки в Ривиера Мая на база All Inclusive в хотел 4*;
• Всички трансфери и турове с климатизиран частен автобус, съобразен с броя на групата;
• Лицензирани местни екскурзоводи;
• Професионален водач-преводач от България с многогодишен опит в тази дестинация;
• Всички входни такси на посещаваните исторически паметници, археологически паркове и музеи;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЛЕВ ИНС с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 20 000 щ.д. и Разноски за спешно дентално лечение с покритие 350 щ.д. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Допълнително се заплащат:
Доплащане за единична стая – 710 $  (1340 лв);
• Застраховка „Отмяна на пътуване“: сключва се до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура, цената се изчислява индивидуално при запитване;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. на човек на ден);
• Полудневна екскурзия до Тула с включени входни такси, транспорт, местен екскурзовод и водач-преводач на български: 65 USD при мин. 10 записани;
• Посещение на екологичен парк Xcaret с включени обяд и трансфери: 185 USD;
• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Допълнителни избираеми рискове по Застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ на ЛЕВ ИНС: Спасителни разноски; Смърт и трайно намалена работоспособност вследствие злополука; Дневни пари за болничен престой; Лични разходи вследствие злополука или акутно заболяване; Кражба, загуба или забавяне на личен багаж; Разходи за откраднати или изгубени документи; Гражданска отговорност към трети лица; Правна помощ.
• Доплащане за застраховка Помощ при пътуване в чужбина за лица от 70 до 85 г. За тези лица Застрахователят покрива медицински разноски вследствие акутно заболяване с лимит до 4 000 щ.д., независимо от размера на избраната застрахователна сума по основните и задължителни рискове.
• Напитки по време на хранене и лични разходи;

Застраховка „Отмяна на пътуване“:
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото
плащане и издаване на фактура и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
Застраховката покрива събития довели до отмяна на пътуване в резултат на:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
• В обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID -19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.

Важна информация:
• Цената на пътуването е валидна при група от 16 туристи;
• Необходими документи за записване: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 2000 лева на човек;
• Доплащане на екскурзията и допълнителните мероприятия: до 45 дни преди отпътуване.
• При влизане в Мексико не се изисква виза, ПСР тест и няма задължителни ваксини;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• В Мексико настаняването в хотелите е след 14:00 ч., а освобождаването е в 11:00 ч.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,80 лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• Цените са базирани на мексикански данъци и такси, валидни към 01.05.2022, и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените.
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
• В случай че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, по условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.

Туроператорът не носи отговорност при анулиране или смяна на часовете на полетите от страна на превозвача.
Туроператорът има сключена ежегодна застраховка „Отговорност на туроператор“ при ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД с адрес на управление гр. София, бул. „Симеоновско шосе“ 67А.

Галерия