Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    8 дни / 7 нощувки
  • Държави:

    Норвегия
  • Градове:

    Осло – Гол - водопад Ворингфос - Хардангерфиорд - Берген – Вос - панорамен влак „Фломсбана” - Флом - Согнефиорд - Струн - глетчер Бриксдал - круиз Гейрангерфиорд - Олесунд - Тролстиген - Хафиел - Лилехамер – Ослo
  • По време на тази екскурзия ще видите:

Гарантирана група!

Ден 1/ София – Осло – Гол (220 км)
Отпътуване от летище в София в 14:35 ч. за Варшава. (Продължителност 2ч.) Кацане във Варшава в 15:35ч. Трансферно време между двата полета 1ч 15 мин.  Продължение с полет LO 483 за Осло в 16:50ч. (Продължителност 2ч. 5 мин.)

Пристигане в норвежката столица в 18:55 ч. местно време (19:55 ч. българско време, разлика 1 час назад) Добре дошли в Норвегия – страната с най-красивите фиорди на земята!
Трансфер и заминаване за Гол, което намира между Осло и Берген, в района на величествената планина Холингскарвет, която се издига на почти 2 хиляди метра надморска височина. Този модерен ски курорт ежегодно привлича хиляди любители на зимните спортове.
Настаняване в хотел Storefjell Resort Hotel 4+* https://www.storefjell.no/ (рейтинг на хотела  7.6)  или подобен.
Хотелът е разположен на Golsfjellet – по средата между Халингдал и Валдрес, един от най-големите хотели на Скандинавия! Нощувка.

Ден 2/ Гол – Хардангерфиорд – Берген (245 км)
След закуска отпътуване за Берген с автобус по туристически маршрут през планината Хардангер – най-големия национален парк на Норвегия. Пътят се спуска през идиличния Хардангерфиорд със спирка до на най-високия водопад в Норвегия – Ворингофоссен (180 м). Продължаваме по маршрута и покрай водопада Стейнсдалфос.
Пристигаме в Берген, който наричат «Вратата към фиордите» Пешеходна обиколка на Берген, включваща квартала с пристанището, крайбрежната Брюген, рибния пазар, крепостта Хакон и др. Свободно време. По желание изкачване (отиване/ връщане) с лифта Фльойбанен до площадката на върха на планината Фльоен, откъдето се открива великолепен панорамен изглед към Берген и фиордите ( 120 NOK = около 14 евро на човек. Заплаща се на място.)
Настаняване в хотела Magic Hotel Kløverhuset 4* https://magichotels.no/ (рейтинг на хотела 8.0) или подобен.

Ден 3/ Берген – Вос – панорамен влак „Фломсбана” – Флом – Согнефиорд – Струн (345 км)
Закуска и отпътуване към курорта Вос. Следва уникално пътуване със панорамния влак „Фломсбана” (Вос-Мюрдал-Флом), който се изкачва по стръмните склонове на фиорда. Железницата Flåm Line в продължение на 20 км се изкачва до надморска височина от 865 м и е истинско инженерно постижение, покоряващо стръмните склонове на фиорда. По време на спускането с железницата ще се насладите на уникалната северна природа едни от най-красивите гледки в Норвегия – водопадите, зелените склонове на фиордите, планинските върхове и най-дългия фиорд на планетата – Зогнефиорд.
Най-интересната спирка на влака е водопадът Кьосфосен – той се стича зигзагообразно в продължение на цели 225 метра, като долната част е с височина 93 метра. Единствения начин човек да види това великолепно творение на природата е да се качи на тази железница.
*Туристите, които не желаят да пътуват с влака, заминават с автобус до Флом, където се срещат с останалите от групата и продължават заедно.
Екскурзията продължава с круиз на ферибот по Зогнефиорд – най-дългия морски залив на Норвегия (204 км), с разглеждане на прочутата му най-тясна част – Нероуфиорд. По време на плаването ще имате възможност да видите китни селца и водопади. При късмет ще срещнете делфини и тюлени.
По-нататък продължаваме през Лердалският тунел, най–дългия автотунел в света — 24,5 километра, издълбани в твърдата скала! Представете си да влезете в тунела и само след няколко минути над вас ще има планина, висока повече от 1000 метра!
Пристигаме с автобус в селцето Инвик, настаняване в хотел Stryn Hotel 4* https://www.strynhotel.no/en (рейтинг на хотела 7.6) Вечеря и нощувка.

Ден 4/ Струн – глетчер Бриксдал – круиз Гейрангерфиорд – Олесунд (295 км)
След закуска отпътуваме до националния парк Йостедалсбрин за да направим изключително интересната екскурзия до глетчера Бриксдал, част от най-големия ледник в Европа – Йостедал. Свободно време за пешеходна разходка до високопланинското езеро, което се намира в подножието на глетчера (тук има кафе и сувенирни магазини) или изкачване със специални електромобили -Briksdal Troll car (по желание) до подножието на ледника на възраст милиони години.
Преход с автобус до селцето Лоен. След кратко пътуване следва едночасов круиз с ферибот по величествения Гейрангерфиорд – безспорно един от най-интересните от всички норвежки фиорди. По него са и красивите водопади „Bridal Veil“ (Булчински воал) и „Seven sisters“ (Седем сестри).
Заминаване за Олесунд по «Пътя на Орлите», в горната част на който се намира панорамна площадка на долината Ейсдален. Преход с ферибот Eisdal – Linge . Кратък път през долината Валдал, настаняване в хотел Scandic Parken Alesund 4* https://www.scandichotels.com/hotels/norway/alesund/scandic-parken
https://scandic-parken-hotel-alesund.booked.net/ (рейтинг на хотела 8.2) или подобен. Нощувка.

Ден 5/ Олесунд – Тролстиген – Хафиел (365 км)
Закуска. По желание посещение на един от най-големите в Европа океанариуми, в който можете да видите цялото многообразие на обитателите на Северния Атлантик. (Входна такса около 20 – 25 евро на човек. Заплаща се на място)
или свободно време за разглеждане на Олесунд, който е разположен на седем острова и е един от малкото градове в света построен изцяло в стил арт-нуово – югендстил. Основан през средновековието и изграден изцяло от дърво, градът напълно изгаря през януари 1904 година. Възстановяването на града е било поръчано на млади норвежки архитекти получили своето образование в Германия и завладени от модния по това време „югендстил”. Така за три години на брега на Атлантическия океан израства уникален град с хиляди островръхи покриви и кулички, ярки фасади и причудливи орнаменти. По количество на сгради в стил арт нуово Олесунд стои редом с Барселона. Градът е своеобразен музей под открито небе и предлага възможности за продължителни разходки.
Заминаваме за Хафиел по един от най-красивите планински пътища в Норвегия – Trollstigen.*
В дословен превод означава „път на троловете” и е един от 4-те най-популярни туристически маршрута в страната. По дължината на целия път, който се вие като спирала през планината се стичат красиви водопади и се откриват невероятни гледки. Фотостоп на най-високата точка от пътя, където се намира и най-мощният от всички водопади – Стигфосен.
По пътя спирка в Рингебю за разглеждане на дървената църква от 12 век /отвън/.
Настаняване в хотел Scandic Hafjell Hotel 4* (рейтинг на хотела 7.6) https://www.scandichotels.no/hotell/norge/lillehammer/scandic-hafjell,  Вечеря и нощувка.

Ден 6/ Хафиел – Лилехамер – Осло (185 км)
След закуска отпътуване за норвежката столица. По пътя спираме в Лилехамер – малък град и курорт в Норвегия, разположен в провинция Опланд в югозападната част на Норвегия, на 176 км от Осло. Лилехамер придобива световна слава през 1994 г., когато тук се провеждат Зимните олимпийски игри. Центърът на града е добре запазен от края на 19 век – там са съсредоточени дървени постройки, от които се открива прекрасна гледка към северната част от езеро Мьоса и река Lågen, обкръжена от планини. На централната улица се намира пешеходна зона с магазини, кафенета и ресторанти, които предлагат местна национална кухня.
Продължаваме за Осло покрай най-голямото езеро в Норвегия – Мьоса.
След обяд пристигаме в града. Настаняване в Thon Hotel Opera 4* www.thonhotels.no (рейтинг на хотела 8.4) или подобен.
Самостоятелно разглеждане на норвежката столица с възможност да посетите Националната галерия, която съдържа творби на Едвард Мунк, Ван Гог, Моне (входът е безплатен) или други интересни музеи.

Ден 7/ Осло
След закуска в хотела, автобусна обзорна екскурзия на Осло (3 ч.) През града минава река Акерселва, по чието крайбрежие е разположена древната крепост и замък Акершус, днес превърната в музей.
Интерес представляват: Кралският дворец; Норвежкият парламент; Университетът, изграден от тъмен гранит; Националният театър, пред входа на който са паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон; Кметството, където всяка година се връчва Нобеловата награда за мир.
Посещение на най – известния парк в норвежката столица – Фрогнер парк. Паркът е известен най-вече с поместените над 220 скулптори, които са дело на един от най-прочутите творци на Норвегия – Густав Вигеланд. Скулпторите от гранит и бронз оформят ансамбъл, пресъздаващ основни моменти от човешкия живот.
Посещение на музея Фрам, където е разположен едноименният кораб, с който Амундсен достига до бреговете на Антарктида.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града:
– Националният музей на Осло, където се съхраняват прочутия сал Кон Тики и тръстиковата лодка Ра II на световноизвестния учен и пътешественик Тур Хайердал (възрастни – 100 NOK, деца / 6 – 15 г/ – 40 NOK, студенти, пенсионери – 60 NOK, при група /мин. 10 туристи/ – 60 NOK).

Ден 8/ Осло – София
Закуска  „box breakfast”.   Ранен трансфер в 07:00 за летище. Излитане от Осло с полет на полски авиолинии LO 482 в 10:45ч. за Варшава. Кацане във Варшава в 12:45ч. (Транзитно време на летище Варшава е 2 ч между двата полета.) Продължение за София с полет LO 633 в 14:45 ч. Кацане в България в 17:40ч. Край на програмата.

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ!

 Пакетна цена на човек в двойна стая при група от 25 туристи:
4 300 лв  4 200 лв
Пакетна цена на човек в двойна стая при група 20-24 туристи:
4 600 лв  4 500 лв
 Доплащане за единична стая  840 лв

Цената на 3-ти възрастен (от 12 навършени години) в двойна стая на допълнително легло – отстъпка 100 лв.

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетeн билет София – Осло – София с авиокомпания LOT със салонен багаж 8 кг + чекиран багаж до 23 кг и включени летищни такси;
• Комфортен автобус по целия маршрут, включително трансфери летище – хотел – летище;
• 7 нощувки със закуски на блок маса само в хотели 4*;
• 2 вечери на блок маса или меню от 3 блюда по програмата (без включени напитки);
• Обзорна екскурзия на Осло с посещение на музей Фрам  (3 часа);
• Пешеходна екскурзия на Берген (2 часа);
• Посещение на Гол, Флом, Струн, Олесунд, Хафиел, Лилехамер;
• Круиз по Зогнефиорд (3 ден);
• Круиз по Гейрангерфиорд (4 ден);
• Транспорт с туристически автобус и фериботи Fodnes – Manheller (3 ден) и Eisdal – Linge (4 ден);
• Екскурзоводско обслужване с местен гид;
• Професионален водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Всички магистрални такси по маршрута и платен мост над Хардангерфиорд;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включвa:
• Бакшиш за шофьора (2 EUR на турист на ден – заплаща се на място);
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Допълнителни услуги: (изисква се предварителна резервация и плащане с основния пакет, по желание)
• панорамен влак „Фломсбана” (Вос – Мюрдал – Флом) – 73 евро на човек;
• електромобил в Бриксдал – 40 евро на човек.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт или лична карта, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит 400 лв на човек;
• Краен срок събиране на групата и пълно плащане: 15.06.2024

Данни за паспортен и визов режим:
• За български граждани при посещение на Норвегия не се изисква виза;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
Във връзка с влизането на България в Шенген от 31.03.2024:
След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се налага да представя нотариално заверена декларация за съгласие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Липсата на проверка не означава обаче, че детето може да пътува зад граница без международния си паспорт. При издаването му се изисква съгласието и на бащата, и на майката – именно това е моментът, в който двамата родители обявяват съгласието си детето им да пътува в шенгенската зона.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
– при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия.
В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
– ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
– ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно
спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на самолетен билет с един чекиран багаж до 23 кг, един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси е 940 лев на човек. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: от 20 до 25 туристи.
В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители
и се възстановяват всички внесени депозити.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 20.10.2023.  При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• От съображения за сигурност маршрут на “Път на тролове“ може да бъде променен на алтернативен по преценка на гида поради лошото време.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД с покритие 25 000 лв. по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

                                   КАРТА НА МАРШРУТА:

Галерия