Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    9 дни/ 7 нощувки
  • Държави:

    Норвегия


  • София - Осло – Лилехамер - Олесунд – Гейрангер – Лоен - Берген – Ставангер - Молитвената скала - Ставангер – Осло – Виена – София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

ОЧАКВАЙТЕ НОВИ ДАТИ!

Знаете ли, че:
До 19 век Олесунд е малко рибарско градче, подобно на много други по крайбрежието. В една януарска нощ на 1904 г. е изцяло разрушен от пожар, но вместо да остане само страница в историческите хроники, той славно възкръсва като феникс от пепелищата. Изключителен принос при възстановяването му има германският кайзер Вилхелм II, пътувал многократно из Норвегия. Очарован от природата и митологията на страната, той изпраща кораби с работници и строителни материали. Само за 3 години са изградени повече от 350 сгради. Олесунд е възстановен изцяло в стил Арт Нуво с типичните кули, арки и романтични фасади, но тук присъстват неизменно и елементи от северната митология – викингски орнаменти, тролове и дракони.

 

Ден 1 / София – Виена – Осло
Излитане от летище София в 07:25 ч. Кацане във Виена в 08:05 ч. и продължение за Осло в 10:20 ч. Кацане на летище Гардермоен в 12:40 ч. Посрещане и трансфер до центъра на Осло. Днес Осло заема площ от 450 кв.км и има 530 000 жители, а през годините от малък провинциален град се превръща в съвременен метрополис с невероятна смесица от бохемска изтънченост, модерна пъстрота и северна сдържаност – всичко това благодарение на „черното злато“ от Северно море.
Следобед ще направим обзорна панорамна обиколка на Осло с местен екскурзовод и автобус. Ще посетим двата най-известни музеи на полуостров Бигдьой – Музея на викингите с идеално запазените плавателни съдове от 9 век, бижута и артефакти от викингските гробници край Осло фиорд и Музея на Кон-Тики, свързан с историята на един от най-великите пътешественици на нашето време Тур Хайердал. Следва разходка в парка на Вигеланд – най-големият парк в света, изграден от скулптури само на един творец.
Настаняване в хотел Scandic Victoria Oslo 3*. Свободно време за почивка, разходка и вечеря. По желание пешеходна разходка до Операта, откъдето можете да наблюдавате залеза над града и да се насладите на авангардното архитектурно творение, наподобяващо айсберг, акостирал на брега на Ослофорд през 2008 г. срещу сумата от 840 млн. долара или разходка из района на Акер Брюге с многобройните крайбрежни заведения, откъдето се открива красива гледка към историческата крепост Акершус и към вътрешността на Ослофиорд. Разходката по здрач в района на пристанището ще Ви покаже тайните на съвременния кулинарен, светски и културен живот, облечен в лъскави витрини и конструкции от стъкло и стомана, успешно изместили традициите на рибарите край кейовете и на живота в корабостроителниците от началото на миналия век.

Ден 2 / Осло – Лилехамер, 180 км, 2:30 ч.
Закуска в хотела. Пешеходен тур с екскурзовод в центъра на Осло и посещение на Радхусет (Кметството), чиято сграда е от 1950 г. и комбинира елементи от класицизъм, романтизъм и функционализъм. Често я определят като „агресивно неприветлива“ или пък я наричат „гордостта на Норвегия“. Оставяйки естетиката настрана, целият свят вперва очи в тази непретенциозна сграда от червени тухли всеки декември, когато тук се връчва Нобеловата награда за мир. По време на нашата разходка ще минем край крепостта Акершус, дългогодишна арена на пожари и свирепи битки и Стортингет – великолепната сграда на Парламента, датираща от 1866 г. и елегантно доминираща сред градския пейзаж. Тук се събират едни от най-прогресивните и социално ангажирани политици в целия свят. Ще видим и Театъра с двете емблематични статуи на Ибсен и Бьорнсон – значими имена в норвежката драматургия. Турът завършва при Слоттет – неокласическата сграда на Кралския дворец от 1849 г., разположен в самия край на централната пешеходна улица Карл Йоханс Гате. Днес тук живеят Негово величество Крал Харалд V и Нейно величество Кралица Соня. Дворецът е заобиколен от обширна градина с вековни дървета, малки езерца и великолепни статуи. Всеки ден точно в 13:30 се сменя кралската охрана и можем да наблюдаваме тържествената церемония.
Следобед отпътуване за курорта Лилехамер, известен с провеждането на зимните Олимпийски игри от 1994 г. и с Нетфликс сериала Лилехамер. Постепенно ще напуснем урбанизираните градски части и ще навлезем в зелените долини от вътрешността на Норвегия. Зелените поляни се редуват с китни малки ферми и неусетно след около 60 км ще зърнем сините води на най-голямото езерото в страната – Мьоса. То е с дължина 100 км и широчина до 14 км и свързва река Лаген на север и речната система Ворма-Гломма на юг. Дълбоко е 449 м и заема площ от 368 кв.км. Езерото е популярна туристическа атракция за риболов и ветроходство, а на двата му бряга са разположени градовете Хамар от изток и Лилехамер на север. Заради многогодишна работа по намаляването на влиянието на туризма върху околната среда, днес Лилехамер е сертифицирана дестинация за устойчиво развитие. Чаровният център на града е изпълнен с интересни исторически сгради, магазини и ресторанти с вкусна местна храна. Свободно време за разходка и вечеря в курорта. Нощувка в хотел Scandic Victoria Lillehammer 3*.

Ден 3 / Лилехамер – Олесунд, 370 км, 5 ч.
Закуска в хотела. Отпътуване към северната част на долината Гудбрандс, където се извисяват масивните планини на националните паркове Рондане, Йотунхаймен и Довре. Долината е обсипана с малки селца, чиито жители основно се занимават със земеделие, отглеждане на животни и дърводобив. Както и останалите долини на Норвегия, Гудбрандс си има свои собствени обичаи и дори обособен местен диалект. Тя се намира на древен търговски път и се споменава в няколко норвежки легенди, включително и в сагата за Пер Гинт. Днес оттук минава жп линията Осло-Трондхайм. По пътя ще спрем, за да разгледаме дървената църква в Рингебю.
Днес автобусът ще ни отведе до спиращия дъха Път на троловете, скрит дълбоко навътре в планините от Западното крайбрежие. 11 величествени серпентини криволичат по склоновете на планината, преминават над водопада Стигфосен и достигат до върха. Тук на височина 852 м, обезопасени дървени пътеки и модерни наблюдателни площадки от метал и стъкло примамват пътниците. От най-голямата платформа с височина 200 м при ясно време може безопасно да обхванете с поглед величието на цялата трогова долина, Тролстиген и прекрасния водопад под вас.
Продължаваме към крайбрежето на Норвежко море и към живописния Олесунд. До 19 век Олесунд е малко рибарско градче, подобно на много други по крайбрежието. В една януарска нощ на 1904 г. е изцяло разрушен от пожар, но вместо да остане само страница в историческите хроники, той славно възкръсва като феникс от пепелищата. Изключителен принос при възстановяването му има германският кайзер Вилхелм II, пътувал многократно из Норвегия. Очарован от природата и митологията на страната, той изпраща кораби с работници и строителни материали. Само за 3 години са изградени повече от 350 сгради. Олесунд е възстановен изцяло в стил Арт Нуво с типичните кули, арки и романтични фасади, но тук присъстват неизменно и елементи от северната митология – викингски орнаменти, тролове и дракони.
Ще изпратим деня при панорамната площадка на хълма Аксла на височина 182 м, откъдето се разкрива прекрасна гледка към Олесунд, пристанището с корабите и изпъстреното с острови крайбрежие. Настаняване в хотел Scandic Ålesund 3*. Свободно време за вечеря в някое уютно ресторантче наоколо и разходка по спокойните улички, потънали в романтика и често в дъжд и мъгла.

Ден 4 / Олесунд – Гейрангер – Лоен, 200 км, 5 ч
Закуска в хотела. Отпътуваме за Земята на фиордите, оформени в продължение на хилядолетия в няколко последователни ледникови епохи. Могъщите ледници се вдълбали в планините, образували широки долини, които по-късно морето заляло. Тук времето тече в свой собствен ход и природата останала непокътната, въпреки хората, които се заселили по тези земи. Фиордите на Норвегия са повече от хиляда, но най-впечатляващите от тях са имено сред разклоненията на Нордфиорд и Согнефиорд.
В малкото градче Гейрангер, сгушено в дъното на красивия Гейрангерфиорд, ще се качим на корабче, с което ще разгледаме „перлата в короната“ на норвежките фиорди. Дълбоките сини води, отразяващи величествените отвесни скали с височина 1600 м и ефирните воали на водопадите Седемте сестри, Ухажора и Булото на младоженката галят нежно планината, създавайки безброй дъги и изпълвайки омагьосаните посетители с удивление. На 21 км южно от Гейрангер се намира планината Далсниба. На върха й на 1500 м е изградена най-високата панорамна площадка в Норвегия, достъпна с автомобил. За това място местните казват: „Тук Сатаната довел Иисус, за да го изкуши с красотата на света“. Панорамната площадка се рее на 500 м над земята и стъпвайки на нея сякаш вървите във въздуха, а гледката към Гейрангерфиорд и планините наоколо е сюрреалистична.
Отпътуваме към Лоен, разположен във вътрешността на Нордфиорд, в подножието на ледника Йостедал. Драматичната природна красота на района е магнит за туристи и още в края на 19 век тук акостират круизни кораби. Настаняване в хотел Loenfjord 3*. Свободно време за почивка. Ако панорамните гледки все още не са наситили сетивата ви, предлагаме срещу допълнително заплащане да се качите с кабинковия лифт до върха на планината Лоен на 1011 м височина. Лифтът Лоен е построен през 2017 година и само за 5 минути достига върха. Определено най-бързият и лесен начин да се насладите на великолепните гледки към Нордфиорд на запад, ледника Йостедалсбреен на юг и езерото Ловатнет на изток. Вечеря в ресторанта на хотела (включена в цената) и нощувка.

Ден 5 / Лоен – Берген 300 км, 4 ч.
Закуска в хотела. По живописните пътища през планините и покрай фиордите отпътуваме за Каупангер, разположен на брега на Сьогнефиорд – най-дългият и най-дълбок норвежки фиорд. Простира се на 205 км от Атлантическото крайбрежие до величествените планини на Национален парк Йотунхайм. Дълбочината му достига до 1300 м, а околните планини се извисяват повече от 1000 метра. В малките, идилични селца по бреговете на фиорда живеят около 30 хиляди души. Добре пазените традиции, мекият климат и изобилието от зелени планински пасища превръщат района в производител на продукти с високо качество – плодове, зеленчуци, козе сирене, агнешко, планинска пъстърва. Ще се качим на кораб до Гудванген, разположен в края на великолепния и идиличен Нероуфиорд (ЮНЕСКО) – най-известният ръкав на Сьогнефиорд.
В Гудванген ще имате възможност срещу допълнително заплащане да посетите Викингско селище. По време на обиколката ще научите повече за славното минало на викингите, техните легенди, традиции, занаяти и не на последно място традиционна кухня. Може да опитате да стреляте с лък или да хвърляте брадва.
Следобед отпътуваме за Берген. Пристигане в Берген и настаняване в хотел Scandic Bergen City 3*. Свободно време за почивка, разходка и вечеря. По желание може да се разходим до 300-годишния рибен пазар Фискеторгет, където се продават пресни морски дарове и деликатеси. Това е идеалното място да хапнем набързо багета с краб, панирани миди сен жак или салата с норвежки хайвер. Ще завършим деня с питие във винарна от 13 век или модерен бар с изглед към пристанището и музика на живо.

Ден 6 / Берген
Закуска в хотела. Предиобед ще се разходим в центъра на Берген с местен екскурзовод. В сърцето на града е пристанището с очарователния Брюген (ЮНЕСКО), от където започва историята на Берген. Запазени са 62 многоцветни дървени къщи от 14-17 век – наследство от времето, когато империята на Ханзейска лига доминира търговията в северните морета. Съвсем близо се намира църквата Мариакиркен – най-старата постройка в Берген датира от 12 век и е единствената от 12-те църкви в града, оцеляла при множеството пожари.
На входа на пристанището като пазител на града е крепостта Бергенхус – едно от най-старите и добре запазени каменни укрепления в Норвегия. Ще минем покрай кулата Розенкранц, считана за един от най-значимите ренесансови монументи в Новрегия. На крачки от кулата се намира резиденция на кралското семейство Хаконсхален. Днес крепостта Бергенхус е гарнизон на Кралските военноморски сили на Норвегия. Отворени за посетители са кулата Розенкранц и залата Хаконсхален (вход 100 NOK).
Свободно време за обяд и разглеждане на Берген по интереси.
Предлагаме Ви да се изкачите до върха на планината Флоен. Най-лесния начин е да се качите на зъбчатата железница (цена 125 NOK) и след по-малко от 10 минути ще бъдете на 320 м височина. Ако предпочитатe може да стигнете до върха и пеша. Изкачването започва по тесните улички на квартала Сандвикен и продължава по спокойни горски алеи с дължина около 3 км и продължава около 1 час. От панорамната площадка на върха на Флоен се разкрива прекрасна гледка над покривите на града, фиорда и околните планини. Тук има кафене, магазин за сувенири и панорамен ресторант. Ако искате да избягате за още малко от градската джунгла може да поемете по пътечките на Флоен, където сред покритите с мъх дървета витае магията на приказките.
Продължете разходката по тесните улички на полуостров Норднес. В спокойния жилищен квартал ще видите многоцветни дървени къщи и ще усетите атмосферата на града далеч от тълпите туристи. На върха на полуострова е разположен Аквариума на Берген, дом на над 300 различни вида животни.
Не пропускайте да прекарате вечерта в уютен ресторант, а търсачите на нови преживявания със сигурност ще харесат идеята да посетят ледения бар Magic Ice.

Ден 7 / Берген – Ставангер
Закуска в хотела. Свободен предиобед в Берген. Градският парк Бипаркен с цветните алеи, изящен музикален павилион, езера и статуи е прекрасно място за разходкаЛюбителите на изкуството могат да посетят арт музея КОДЕ (вход 130 NOK), с творби на Едвард Мунк, Юхан Кристиан Дал, Николай Аструп и световноизвестни артисти като Пабло Пикасо. Уникална експозиция е „Сребърното съкровище“, представяща красиви предмети от злато и сребро, изработени в Берген през последните 5 столетия.
В ранния следобед отпътуваме с ферибот за Ставангер – идеална възможност за разглеждане на красивото норвежко крайбрежие. Корабът предлага 2 ресторанта, 2 кафенета, лоундж зона с бар, зона за почивка и магазини.
Пристигане на пристанището в Ставангер, посрещане, трансфер и настаняване в хотел Scandic Forum Stavanger 3*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 8 / Ставангер – Молитвената скала
Закуска в хотела. Свободно време за допълнителна екскурзия до Молитвената скала или самостоятелно разглеждане на Ставангер. Ставангер е прекрасен малък град с гостоприемни жители, в който няма да скучаете. Предлагаме Ви да се разходите в историческият квартал Гамле с тесните улички и добре поддържани дървени къщи; да посетите катедралата Домкиркен, датираща от 1125 г. и оживения пазар пред нея; Археологическия музей, където може да разгледате дърворезби от времето на викингите. За обяд се отбийте в иновативния рибен пазар Фискеторгетс, където може да опитате отличен сандвич със скариди или традиционна рибна супа, а на улица Йова Холмегате ще откриете многобройни магазинчета за сувенири и очарователни кафенета.
Този ден имате уникалната възможност да изкачите заедно с нас величествения Прейкещолен – най-известната естествена панорамна площадка над фиорд в целия свят. Буквално преведено името означава Молитвена скала. Почти квадратната площадка, с размери 25 на 25 метра, се извисява като амвон на 604 м над водите на Лисефиорд. Според CNN Go и Lonely Planet Прейкещолен е една от най-впечатляващите природни гледки без аналог в света. Безспорно това място предлага главозамайващи гледки и притежава загадъчна красота. Рано сутринта с автобус и ферибот ще пътуваме от Ставангер до началото на пътеката (1:30 ч.). Изкачването на Прейкещолен е с умерена трудност, с дължина на маршрута 7,6 км в двете посоки и денивилация при изкачване 350 метра. Задължително е да носите достатъчно вода, храна, удобни обувки за планина, топли дрехи, раница, ветровка и дъждобран. Продължителността на прехода е около 5 часа.
При връщането си в Ставангер, ще отидем при монумента Сверд и Фиел. Три бронзови меча с височина 10 метра са забити в скалата на хълм на брега на фиорда в чест на битката при Хаврсфиорд, състояла се през 872 г. След победата на бойното поле крал Харалд Хорфагре обединява Новрегия. Мечовете са символ на мира – дълбоко забити в скалата, те не могат да бъдат извадени.
Връщане в хотела и свободно време за почивка и вечеря. Нощувка.

Ден 9 / Ставангер – Осло – Виена – София
Закуска в хотела. Трансфер до летище и полет за Осло в 11:10 ч. Кацане на летище Гардермоен в 12:00 ч. и продължение за Виена в 14:00 ч. Кацане във Виена в 16:20 ч. и продължение за София в 17:35 ч. Кацане на летище София в 20:00 ч. Край на пътуването и до нови срещи.

Обща пакетна цена при 20 туристи:
на човек в двойна стая                                      3 990 лева
на човек на допълнително легло в двойна стая     ….. лева
доплащане за единична стая ….. лева

 

Допълнителна информация

В цената са включени:
• Самолетни билети София – Виена – Осло и Ставангер – Осло – Виена – София с включени летищни такси
• 8 нощувки със закуски в подбрани хотели 3*
• 1 вечеря в хотела в Лоен
• Всички трансфери и турове с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата
• Всички входни такси на посещаваните забележителности
• Круиз по Гейрангерфиорд, Сьогнефиорд и Нероуфиорд
• Ферибот от Берген до Ставангер
• Лицензирани местни екскурзоводи на английски език в Осло и Берген
• Местен водач от фирмата-партньор по време на пътуването
• Водач-преводач с многогодишен опит по тази дестинация
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за сума от 10 000 евро с покрити основни рискове

В цената не са включени:
• Застраховка отмяна и прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини (застраховката се сключва само 5 дни след подписване на договора и издаване на фактура, цената се изчислява индивидуално при запитване)
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (прието да се дават по 3-4 евро на човек на ден)
• Напитки по време на хранене и лични разходи
• Изкачване с лифт до върха на планината Лоен: 110 лева на човек
• Посещение на Викингско селище: 45 лева на човек, при група от 10 туристи
• Изкачване на Прейкещолен с местен водач, преводач, трансфер с автобус и билети за ферибот: 225 лева на човек при група от 10 туристи

Важно!
Цената на пътуването е валидна при група от 20 туристи
• Необходими документи: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването и депозит от 1500 лева на човек
• Краен срок за събиране на групата: 
• Доплащане на цялата сума с допълнителните екскурзии: 
• При влизане в Норвегия не се изисква виза и няма задължителни ваксини
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата
• В Норвегия повечето от хотелите настаняват туристи след 15:00 ч., а освобождаването става преди 12:00 ч.
• Цените са изготвени при валутeн курс: 1 NOK = 0,20 лева и при промяна на валутния курс на норвежката крона към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане
• Посочените цени включват всички държавни данъци и такси на Норвегия, валидни към февруари 2019 г.

Галерия