Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  9 дни/ 8 нощувки
 • Държави:

  Узбекистан
 • Градове:

  София - Ташкент - Самарканд - Бухара - Хива - Ургенч - София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  • Най-удачният сезон за посещение на Узбекистан е есента - без горещини;

  • Опитен водач и преводач по време на пътуването;

  • Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени на древния Път на коприната;

  • Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство;

  • Включени всичките седем вечери и фолклорно шоу в „Нодир Диван-Беги” в Бухара.

НОВА  ГРУПА!
Най-ниската цена на българския пазар!
 Най-балансирана програма за пълноценно разглеждане на Узбекистан!

 

Ден 1/ 13.10.2024  София – Истанбул – Ташкент ✈
Полет от София в 15:25 ч. с Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 16:50 ч., продължение за Ташкент в 18:25 ч. и кацане в 00:55 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел LEADER HOTEL 4* https://leaderhotel.uz/  и нощувка.

Ден 2/ 14.10.2024 Ташкент
Късна закуска и целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. В старата част ще посетим уникалния лабиринт от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най- стария коран в света от VII в., джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека за източни ръкописи. Днес медресе Абдулкасим е национално училище за художествени занаяти. По време на обзорната екскурзия ще видим още новопостроения Парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта.
Обяд в местен ресторант на града.
Следва посещение на Музея на изкуствата. Връщане в хотела, свободно време. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3/ 15.10.2024 Ташкент – Самарканд (344 км/ 2,10ч)
След закуска отпътуване за Самарканд със скоростният влак «AFROSIAB» в 08:00ч.
Пристигане в п10:10 ч. в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. – един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната.
Туристическата обиколка започва с посещение на „Регистан” (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета – Улугбек, Шир Дор, Тили-Кари и джамията с позлатен купол, включен в списък на ЮНЕСКО. Посещение на мавзолея «Гур Емир», гробницата на Амир Тимур – великия пълководец, познат като Тамерлан и мавзолея Рухабад.
След почивка за самостоятелен обяд посещение на главната джамия Биби Ханъм XVII в. – най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император
Посещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите”. Това е комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед.
Следва посещение на театър за историческите костюми «EL MEROSI» за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд.
Всяка вечер на площад Регистан започва уникално представление «Звук и светлина», който и ние ще посетим!
Трансфер до хотела, настаняване в DIYORA PALACE 4* http://www.hotel-diyora.com/en/ или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 4/ 16.10.2024  Самарканд
Закуска. Ще видим обсерваторията на Улугбек, първата обсерватория в света – невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Научните творби на Улугбек са създадени благодарение на обсерваторията, която той издига в Самарканд. Основният стационарен инструмент е бил гигантски квадрант, поставен вътре в цилиндрична сграда с диаметър 48 м (останките от нея, са открити по време на археологически изследвания). Долната му част (до 11 м) все още е запазена в скален изкоп.
Улугбек, внук на Тимур, през 1437 г. създава Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността.
По време на управлението на Улугбек Самарканд се превръща в един от центровете на науката. Улугбек е тимуридски владетел, който е бил добре образован човек, астроном и математик и е конструирал първия глобус.
Включено е посещение на историческия музей „Афросиаб“ , където са изложени редица експонати, свързани със зароастрийската религия.
Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил. Включен обяд в националния дом в Конигил.
Следва дегустация на прочути местни вина във винарната и посещение на фирмения магазин на винения завод Ховренко.
Свободно време за обяд и самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на Самарканд, с която трябва да се запознаете.
Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме мастър клас по приготвяне на специалното национално ястие Пилаф от шеф готвач. Той ще ви разкаже увлекателно и подробно за историята на узбекската кухня. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 5/ 17.10.2024  Самарканд – Бухара влак «AFROSIAB» (250 км)
След закуска трансфер до жп гара и отпътуване в 09:50 ч. със скоростният влак «AFROSIAB» до Бухара (продължителност 1,30 ч).
Пристигане в Бухара в 11/.:20ч , един от най-старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО.
Трансфер и настаняване в HOTEL ASIA BUKHARA 4* http://asiahotels.uz/en/Asia-Bukhara.html Свободно време за обяд в центъра на града.
След обяд започва извънградска екскурзия. Отпътуване с автобус до Ситорай Мохи Хоса – лятната резиденция на последния емир на Бухара, разглеждане на комплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XX в.)
Връщане в хотела, свободно време. Вечеря в ресторанта на хотела, нощувка.

Ден 6/ 18.10.2024  Бухара
След закуска започва целодневна туристическа обиколка на „свещената“ Бухара, един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната в древността.
Бухара – един от най-старите градове в Централна Азия, с многовековна история, с множество великолепни джамии, медресета и над 140 архитектурни паметника, заради които е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1993 г. и е наречен „град-музей“.
Бухара е родното място на основателя на една от най-големите суфистки секти – Бахауддин Накшбанди, което обяснява потока от хиляди последователи на суфизма и до днес. Туристическата обиколка включва „Сърцето на Бухара“ – архитектурния комплекс Ляби Хауз
XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век; медресе Чор Минор, джамията Калян с 48 метровото минаре – символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; и др.
Свободно време за обяд. Продължение на екскурзията – пешеходна разходка в Стария град. Свободно време за самостоятелно разглеждане.
Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 7/ 19.10.2024    Бухара – Хива (387 км/ 5ч 30 мин)
Закуска. Свобдно време до трансфера до жп гарата и отпътуване в 12:20ч с бърз влак за Хива –
един от най-важните градове в древната историческа област Хорезм, основан преди 2500 години, първият обект в Узбекистан под егидата на ЮНЕСКО.
Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средновековното му „сърце“. Всичко е съхранено в оригиналния му вид. Интересно е, че старинния град музей е жив и днес, хората продължават да живеят и да работят в него.
Пристигане в 17:50ч, трансфер до хотела ASIA KHIVA 4*  http://asiahotels.uz/en/Asia-Khiva.html, настаняване, свободно време, вечеря в ресторанта на хотела, нощувка.

Ден 8/ 20.10.2024   Хива
След закуска започва пешеходната екскурзия на старата част ще видим заобиколен от високите стени на джамиите, мавзолеите, минаретата и медресетата. Посещение на комплекс Ичан Кала, Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото си разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минарето Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващи са синьото и зеленото. Главната петъчна джамия Джума с уникалните резбовани колони се намира в старата част на Хива и според арабския географ Мукадаши джамията е построена през 10-ти век. Има общо 213 колони, но е трудно да се намерят две еднакви. Сградата е интересна с това, че няма портал, купол, коридори и двор.
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 4*. Свободно време следобед. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 9/ 21.10.2024   Хива – Ургенч – Истанбул – София ✈
Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 08:20 ч. с полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул
в 10:35 ч. Продължение за София в 13:20 ч. Кацане в България в 14:35 ч. Край на програмата.

 Цена на човек в двойна  стая при група от 25 туристи 3 400 лв
 Цена на човек в двойна  стая при група от 20 до 24 туристи 3 500 лв
 Доплащане за единична стая  350 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – отстъпка 60 лв.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София-Ташкент/ Ургенч – София с полети на Turkish Airlines с включени летищни такси, един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг.;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• 8 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4*;
(2 нощувки в Ташкент, 2 нощувки в Хива, 2 нощувки в Самарканд, 2 нощувки в Бухара);
• 7 вечери;
• 1 обяд в националния ресторант в Ташкент;
• 1 обяд в националния дом в Конигил;
• Фолклорно шоу «Нодир Диван-Беги» в Бухара;
• Мастър клас със шеф готвач в националния дом в Самарканд;
• Билет за бърз влак Бухара – Хива;
• Билети със скоростните влакове:
  „AFROSIAB“ Ташкент – Самарканд в първа класа;
  „AFROSIAB“ Самарканд – Бухара в първа класа.
• Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара и Самарканд;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Посещение на винарна на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
• Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
• Посещение та историческия музей „Афросиаб“ в Самарканд;
• Посещение на Музея на изкуствата в Ташкент;
• Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара;
• Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек.
• Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи;
• Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$ (заплащат се на място);
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 400 лв. на човек;
• Краен срок събиране на групата и пълно плащане до 20.08.2024

Данни за паспортен и визов режим:
• За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни; 
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
• За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини. В случай на промяна на условията за посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 1200 лева на билет. Посочената цена  е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20  – 25 туристи.
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,81 (към 01.09.2023) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” с покритие 25 000 лв. към
ЗК „ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

 

                               КАРТА НА МАРШРУТА:

Галерия