Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  9 дни/ 8 нощувки
 • Държави:

  Узбекистан
 • Градове:

  Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкент с 1 вътрешeн полет!
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  • Най-удачният сезон за посещение на Узбекистан е есента - без горещини;

  • Опитен водач и преводач по време на пътуването;

  • Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени на древния Път на коприната;

  • Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство;
  • Включени 2 вътрешни полета Ташкент-Ургенч и Хива-Бухара;

  • Включени билети в първа и бизнес класа за скоростните влакове «AFROSIAB» и «SHARK»;

  • Включени всичките седем вечери и фолклорно шоу в „Нодир Диван-Беги” в Бухара.

Екскурзия до Узбекистан – незабравимо пътешествие в Централна Азия!
На този тур ще видите най-интересното от древната Персийска империя на Тамерлан!

Ден 1/ София – Ташкент ✈
Полет от София в 15:35 ч. с Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 17:00 ч., продължение за Ташкент
в 18:40 ч. и кацане в 00:55 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 4* и нощувка.

Ден 2/  Ташкент
Късна закуска и целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. В старата част ще посетим уникалния лабиринт от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най- стария коран в света от VII в., джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека за източни ръкописи. Днес медресе Абдулкасим е национално училище за художествени занаяти. По време на обзорната екскурзия ще видим още новопостроения Парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта.
Свободно време за обяд. Посещение на Музея на изкуствата. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3/  Ташкент – Ургенч – Хива ✈
След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на «Uzbekistan Airways». Продължителност на полета 1 час и 30 мин.
Кацане, посрещане, трансфер до град Хива – един от най-важните градове в древната историческа област Хорезм, основан преди 2500 години, първият обект в Узбекистан под егидата на ЮНЕСКО.
Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средневековното му „сърце“. Всичко е съхранено в оригиналния му вид. Интересно е, че старинния град музей е жив и днес, хората продължават да живеят и да работят в него.
По време на пешеходната екскурзия на старата част ще видим заобиколен от високите стени на джамиите, мавзолеите, минаретата и медресетата. Посещение на комплекс Ичан Кала, Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото си разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минарето Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващи са синьото и зеленото. Главната петъчна джамия Джума с уникалните резбовани колони се намира в старата част на Хива и според арабския географ Мукадаши джамията е построена през 10-ти век. Има общо 213 колони, но е трудно да се намерят две еднакви. Сградата е интересна с това, че няма портал, купол, коридори и двор.
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 4*. Свободно време следобед. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 4/ 09.10.2022 Хива – Бухара (480 км/ 8 ч)
След закуска посещение на верига от древни замъци: Аяз Кала, Топрак Кала, Кизил Кала. Свободно време за обяд. Трансфер до жп гарата и отпътуване с влак за Бухара във спални вагони – купе СВ (само за 2 човека)Пристигане в Бухара, един от най-старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО. Трансфер и настаняване в хотел 4*. Нощувка.

Ден 5/  Бухара
След закуска започва целодневна туристическа обиколка на „свещената“ Бухара, един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната в древността.
Бухара – един от най-старите градове в Централна Азия, с многовековна история, с множество великолепни джамии, медресета и над 140 архитектурни паметника, заради които е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1993 г. и е наречен „град-музей“.
Бухара е родното място на основателя на една от най-големите суфистки секти – Бахауддин Накшбанди, което обяснява потока от хиляди последователи на суфизма и до днес. Туристическата обиколка включва „Сърцето на Бухара“ – архитектурния комплекс Ляби Хауз
XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век; медресе Чор Минор, джамията Калян с 48 метровото минаре – символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; и др.
Свободно време за обяд. Продължение на екскурзията. Свободно време.
Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 6/  Бухара – Самарканд (250 км/ 3 ч.)
След закуска започва извънградска екскурзия. Отпътуване с автобус до Ситорай Мохи Хоса – лятната резиденция на последния емир на Бухара, разглеждане на коплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XX в.)
Трансфер до жп гара и отпътуване със скоростният влак «AFROSIAB» до Самарканд (продължителност 1,30 ч). Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. – един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Трансфер до хотела 4* и настаняване.
Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме мастър клас по приготвяне на специалното национално ястие Пилаф от шеф готвач. Той ще ви разкаже увлекателно и подробно за историята на узбекската кухня. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 7/  Самарканд
След закуска, туристическата обиколка започва с посещение на „Регистан” (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета – Улугбек, Шир Дор, Тили-Кари и джамията с позлатен купол, включен в списък на ЮНЕСКО. Посещение на мавзолея «Гур Емир», гробницата на Амир Тимур – великия пълководец, познат като Тамерлан и мавзолея Рухабад. След почивка за самостоятелен обяд посещение на главната джамия Биби Ханъм XVII в. – най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император
Посещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите”. Това е комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед.
Следва посещение на театър за историческите костюми
«EL MEROSI» за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд.
Всяка вечер на площад Регистан започва уникално представление «Звук и светлина», който и ние ще посетим! Традиционна вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела и нощувка

Ден 8/  Самарканд – Ташкент (344 км/ 2,10 ч.)
Закуска. Ще видим обсерваторията на Улугбек, първата обсерватория в света – невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Научните творби на Улугбек са създадени благодарение на обсерваторията, която той издига в Самарканд. Основният стационарен инструмент е бил гигантски квадрант, поставен вътре в цилиндрична сграда с диаметър 48 м (останките от нея, са открити по време на археологически изследвания). Долната му част (до 11 м) все още е запазена в скален изкоп.
Улугбек, внук на Тимур, през 1437 г. създава Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността.
По време на управлението на Улугбек Самарканд се превръща в един от центровете на науката. Улугбек е тимуридски владетел, който е бил добре образован човек, астроном и математик и е конструирал първия глобус.
Включено е посещение на историческия музей „Афросиаб“ , където са изложени редица експонати, свързани със зароастрийската религия.
Следва дегустация на прочути местни вина във винарната и посещение на фирмения магазин на винения завод Ховренко.
Свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на Самарканд, с която трябва да се запознаете. Трансфер за жп гарата. Отпътуване за Ташкент със скоростния влак «AFROSIAB». Продължителност на пътуването 2 ч.. Пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 9/ Ташкент – София ✈
Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 08:50 ч. с полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул
в 12:05 ч. Продължение за София в 13:30 ч. Кацане в България в 14:45 ч. Край на програмата.

Примерни хотели, предвидени в програмата:
LEVEL HOTEL 4* https://level-hotel-tashkent.booked.net/ или подобен в Ташкент;
ARKANCHI HOTEL 4* https://arkanchi-hotel-khiva.hotelmix.bg/ или подобен в Хива;
SUZANGARON HOTEL 4* https://suzangaron-hotel-bukhara-uz.booked.net/ ;
HOTEL ASIA BUKHARA 4* http://asiahotels.uz/en/Asia-Bukhara.html или подобен в Бухара;
DIYORA PALACE 4* http://www.hotel-diyora.com/en/ ; CITY HOTEL 4* https://city-hotel-samarkand.hotelmix.bg/ или подобен в Самарканд

Цена на човек в двойна  стая в хотела  3 450 лв
Цена на човек в единична стая в хотела  3 900 лв


Отстъпка 300 лв
за дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни – по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София-Ташкент/ Ташкент-София с Turkish Airlines с включени летищни такси,с един чекиран багаж 23 кг и един ръчен багаж до 10 кг;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• 8 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4/5*:
• (3 нощувки в Ташкент; 1 нощувка в Хива; 2 нощувки в Самарканд; 2 нощувки в Бухара)
• 6 вечери;
• Фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара;
• Мастер класс от шеф готвач в националния дом в Самарканд;
• Билет за влак Хива – Бухара в спален вагон (купе СВ по 2 човека);
• Билети със скоростните влакове в първа класа:
«AFROSIAB» Самарканд – Ташкент;
«SHARK» Бухара – Самарканд.
• Самолетен билет с летищни такси на «Uzbekistan Airways» за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;
• Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Посещение на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
• Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
Посещение та историчския музей „Афросиаб“ в Самарканд;
• Посещение на Музея на изкуствата в Ташкент;
• Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара;
• Посещение на верига от древни замъци в Хива: Аяз Кала, Топрак Кала, Кизил Кала;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Професионален рускоговорящ водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 20 лв на човек.
• PCR тестове за отсъствието на COVID-19 в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване. Туристи ще бъдат своевременно уведомени.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване. Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване, прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.
• други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката, включват медицински и немедицински причини и др. описани в Общите условия по застраховката.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.
• Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$. (заплащат се основния пакет)

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лв. на човек;
• Пълно плащане – до 60 дни преди датата на отпътуване.

Данни за паспортен и визов режим:
• За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни; 
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
• За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини. В случай на промяна на условията за посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 1106 лева на билет. Посочената цена  е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 туристи.
  При по-малка група от 15-19 туристи се доплащат по 100 лв. на човек .
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = ………..(към ……..) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” с покритие 25 000 лв. към
ЗК „ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия