Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  9 дни/ 8 нощувки / 8 закуски/ 7 вечери / 2 фолклорни програми
 • Държави:

  Узбекистан
 • Градове:

  София - Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкент - София с 1 вътрешeн полет!
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  • Най-удачният сезон за посещение на Узбекистан е есента - без горещини;

  • Опитен водач и преводач по време на пътуването;

  • Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени на древния Път на коприната;

  • Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство;
  • Включени 2 вътрешни полета Ташкент-Ургенч и Хива-Бухара;

  • Включени билети в първа и бизнес класа за скоростните влакове «AFROSIAB» и «SHARK»;

  • Включени всичките седем вечери и фолклорно шоу в „Нодир Диван-Беги” в Бухара.

Записване без риск и с минимален депозит!
Пътуването може да се анулира без неустойка до 60 дни преди датата на отпътуване!
***

Екскурзия до Узбекистан – незабравимо пътешествие в Централна Азия!
На този тур ще видите най-интересното от древната Персийска империя на Тамерлан!

Ден 1/ 08.10.2021 София – Ташкент ✈
Полет от София до Ташкент с Turkish Airlines. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 5*. Нощувка.

Ден 2/ 09.10.2021 Ташкент
След късна закуска, целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. Ще посетим в старата част уникални лабиринти от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII в., с джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; медресе Абдулкасим – националното училище на художествените занаяти. По време на обзорната екскурзия ще видим новопостроения парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта, Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3/ 10.10.2021 Ташкент – Ургенч – Хива ✈
След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на «Uzbekistan Airways». (продължителност 1,40 ч) Кацане, посрещане, трансфер до гр. Хива, където се започва пешеходна екскурзия на старата част на града – музей на открито, заобиколен от високи стени с джамии, мавзолеи, минарета и медресета. Посещение на комплекс Ичан Кала – това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минаре Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни, разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващите цветове са синьото и зеленото.
Главната петъчна джамия в старата част на Хива. Според арабския географ Мукадаши джамията Джума е строена през 10-и век. Нейните уникални резбовани колони са като истински музей на дърворезбата. Има 213 колони, но е трудно да се намерят една с друга да са еднакви. Това е една уникална сграда без портал, купол, коридори или двор
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 3*/4*. Свободно време след обяд. Вечеря в ресторанта на хотела. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4/ 11.10.2021 Хива – пустиня Къзълкум – Бухара  (480 км/ 8 ч)
След закуска отпътуване за Бухара по пътя на древните кервани през пустиня Къзълкум – Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки в пустинята и на бреговете на величествената р. Амударя и свободно време за обяд в чайхана. Пристигане в Бухара в късния следобед. Градът е един от най – старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред  родното място на Бахауддин Накшбанди  – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка  на ЮНЕСКО. Пристигане в Бухара, трансфер и настаняване в хотел 4*. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 5/ 12.10.2021 Бухара
След закуска, целодневна туристическа обиколкана града, която включва «Сърцето на Бухара» – архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век; джамията Калян с 48 метровото минаре – символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; Музея на килимите и др.
Градът е един от най – старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО.
Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Нощувка.

Ден 6/ 13.10.2021 Бухара – Самарканд (250 км/ 3ч)
След закуска трансфер до жп гарата и отпътуване за Самарканд със скоростния влак «SHARK» в първа класа. Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. – един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Туристическата обиколка започва с посещение на «Регистан» (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета и джамията с позлатен купол; главната джамия Биби Ханъм XVII в. – най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император. След почивка за обяд посещение на спектакъла за исторически костюм «EL MEROSI». Трансфер до хотел 4* и настаняване. Традиционна вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 7/ 14.10.2021 Самарканд
Закуска. Продължение на обзорна екскурзия в Самарканд с посещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите” – комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут, е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед; обсерваторията Улугбек – невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Улугбек, внук на Тимур създава през 1437 г. Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността; на гробницата на пророк Даниил, почитан от мюсюлмани, юдеи и християни. Следва дегустация на прочутите местни вина.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на града с която трябва да се запознаете. Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме Мастер–клас по приготвяне на специално национално ястие «Пилаф” от шеф готвач. Той ще ви разкаже за историята на узбекската кухня. Нощувка.

Ден 8/ 15.10.2021 Самарканд – Ташкент (344 км/ 2,10ч)
Закуска. Посещение на мавзолея «Гур Емир»- гробницата на Амир Тимур, мавзолея Рухабад.
Свободно време до трансфера за жп гарата и отпътуване в 17:00ч. за (продължителност 2 ч) Ташкент със скоростният влак «AFROSIAB» в бизнес класа. В 19:00ч. пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*/5*. Вечеря и нощувка.

Ден 9/ 16.10.2021 Ташкент – София ✈
Ранен трансфер за летище и отпътуване с полет на Аерофлот/Turkish Airlines. Кацане в София.  Край на програмата.

Полетно разписание с Turkish Airlines:
София – Истанбул       09:40 – 11:00

 Истанбул – Ташкент   18:45 – 01:00 +1 

Ташкент – Истанбул    08:50 – 12:05
Истанбул – София       19:20 – 20:35

Примерни хотели, предвидени в програмата:
HOTEL MIRAN INTERNATIONAL 5* или подобен в Ташкент;
HOTEL ASIA KHIVA 4* или подобен в Хива;
HOTEL ASIA BUKHARA 4*или подобен в Бухара;
HOTEL DIYORA PALACE 4* или подобен в Самарканд   

Цена на човек в двойна стая 3 400 лв
Цена на човек в единична стая 3 800 лв

ОТСТЪПКА  150 лв за 3-ти възрастен в двойна стая  на допълнително легло.
ОТСТЪПКА  700 лв за дете до 12 г настанено заедно с двама възрастни в двойна стая на допълнително легло.

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София-Ташкент/ Ташкент-София с Turkish Airlines с включени летищни такси,с един чекиран багаж 23 кг и един ръчен багаж до 10 кг;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• 9 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4/5*:
• (3 нощувки в Ташкент; 1 нощувка в Хива; 2 нощувки в Самарканд; 2 нощувки в Бухара)
• 7 вечери;
• фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара;
• мастер класс от шеф готвач в националния дом в Самарканд;
• билети със скоростните влакове:
«AFROSIAB»/ бизнес класa Самарканд- Ташкент;
«SHARK »/ първа класа Бухара- Самарканд.
• самолетен билет с летищни такси на «Uzbekistan Airways» за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;
• Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Посещение на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
• Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Професионален рускоговорящ водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек.
• PCR тестове за отсъствието на COVID-19 в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване. Туристи ще бъдат своевременно уведомени.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2,5%–4,5% от туристическия пакет.
Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване, прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.
• други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката, включват медицински и немедицински причини и др. описани в Общите условия по застраховката.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.
• Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$. (заплащат се основния пакет)

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 100 лв. на човек;
• Пълно плащане – до 60 дни преди датата на отпътуване;

Данни за паспортен и визов режим:
За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни от 01.02.2019 г.
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
• За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини. В случай на промяна на условията за посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на Аерофлот /Turkish Airlines. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 5*. Нощувка. с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 1250 лева на билет. Посочената цена е валидна към януари 2021 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 или 15 туристи.
  При по-малка група се доплащат съответно по 100 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,627 (към 30.01.2021) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 30.01.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора”.
• Текстът на програмата представлява изключително авторско право, за чието нарушаване е предвидена глоба съгласно чл. 97 от ЗАПСП.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия