Маршрут

Програма

  • Продължителност:

    12 дни / 10 нощувки
  • Държави:

    Индия


  • София - Делхи – Агра - Фатехпур Сикри – Джайпур -Пушкар – Джодпур -Ранакпур – Удайпур – Делхи - София
  • По време на тази екскурзия ще видите:

ОЧАКВАЙТЕ НОВИ ДАТИ!

Ден 1 / София – Истанбул – Делхи
Излитане от летище София в 16:00 ч. за Истанбул. Кацане в 17:15 ч. Престой: 3:05 ч. Продължение за Делхи в 20:20 ч.

Ден 2 / Делхи
Пристигане в Делхи в 04:45 ч. Посрещане от местен екскурзовод и трансфер до хотел The Muse Sarovar Portico – Kapashera 4*. Настаняване и свободно време за почивка и освежаване. Закуска.
Около обяд отпътуване за полудневна обиколка на Делхи, включваща Гробницата на Хумаюн, наричана често „Малкия Тадж Махал“, впечатляващ паметник на индо-персийския архитектурен стил, построена от вдовицата на втория Моголски император Хумаюн и невероятния Храм на Лотоса, завършен през 1986 г. като център на Бахайската религия, чиято основна идея е обединяване на човечеството и премахване на религиозното, расовото и националното разделение. За красивата сграда са използвани мрамор, доломит, пясъчник и бетон, а около нея са разположени 9 басейна, наподобяващи зелени листа. За индийците лотосът е национален символ – той олицетворява чистотата и представлява манифестация на божественото начало. Обиколката завършва с разглеждане на комплекса на Кутуб Минар – най-високата каменна кула в Индия, издигната през 1199 г. от Кутуб-уд-дин Айбак, след като разрушил 27 хиндуистки и джайнистки храмове и използвайки техните изящни колони за строителен материал на прилежащата джамия Куат-ул-Ислям.
Вечерта по желание посещение на красивото Боливудско шоу Kingdom of Dreams. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 3 / Делхи – Агра
Закуска. В историята на Делхи са преплетени много древни митове и реални събития, той е бил столица на могъщи империи и на малки султанства, ставал е свидетел на техния разцвет и упадък в продължение на хиляди години…
Полудневна екскурзия на Новия Делхи – Вратата на Индия, сградата на Парламента, Президентството, стоп при Червения Форт, построен от червен пясъчник на брега на р. Ямуна през 1638 г. от Шах Джахан, който имал амбиция да построи дворец, символ на величието и мощта на Моголската империя. Лахорската врата на форта е символ на независимостта на страната – тук всяка година на 15 август индийският министър-председател се обръща към нацията.
Обиколката продължава с най-впечатляващия модерен храмов комплекс на Индия – Акшардам, завършен през 2005 г. В неговото съграждане са участвали 11 000 занаятчии, майстори и доброволци и днес той държи Рекорда на Гинес за най-голям храм в света, посветен на хиндуистката религия. Посетителите се потапят в един свят на духовност и общочовешки ценности като честност, единство, безстрашие, състрадание, смирение, миролюбие и безусловна любов, които могат да променят всеки живот и целия свят. На място се доплаща входна такса за Музейната част в порядъка на 4 лв. на човек. В комплекса са забранени снимките с фотоапарат и телефон.
Продължение за Агра. Разстоянието е 200 км и се изминава за около 3 ч. Пристигане в Агра и настаняване в хотел The Retreat 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 4 / Агра
Закуска в хотела. Целодневна обиколка на Агра с посещение на едно от чудесата на света Тадж Махал – „Мечтата от мрамор“, разположен на брега на свещената река Ямуна и построен през 17 век в памет на любимата съпруга на моголския император Шах Джахан – персийката Арджуманд Бегум, наричана Мумтаз Махал или „Красавицата на двореца“. За построяването на Тадж Махал били използвали материали от цяла Азия. 1000 слона пренасяли бял мрамор от Раджастан, яспис от Пенджаб, нефрит и кристал от Китай, тюркоаз от Тибет, лапис лазули от Афганистан и сапфири от Шри Ланка. 28 вида скъпоценни и полускъпоценни камъни били вградени в белия мрамор, а за съвършената изработка на всеки детайл говори и древната поговорка “храм на любовта, планиран с размаха на гиганти и довършен от ръцете на бижутери”. Тадж Махал е истински архитектурен шедьовър, нищо ново не може да му бъде прибавено и нищо вече направено да му бъде отнето.
Разглеждане на доминиращия града Агра Форт. Стените на форта са високи над 20 м и дълги 2,5 км. Във вътрешността на укреплението са издигнати красиви джамии и дворци от червен пясъчник и бял мрамор. В Диван-и-Ам (Залата за публични ауденции) се намирал прословутият Трон на пауните, преди да бъде отнесен от Аурангзеб в Червения Форт в Делхи, откраднат по-късно от персийския шах Надир. Тронът представлявал истинско безценно произведение на ювелирното изкуство, той бил украсен със злато и скъпоценни камъни, включително 100-каратов рубин с вградена в него 50-каратова перла и 90-каратовия световноизвестен диамант “Кохинор”. Във форта ще видите и Мусаман Бурдж – осмоъгълната кула, построена специално за Мумтаз Махал, чиито красиви мраморни решетки били предназначени да скриват лицата на придворните дами докато се любували на панорамата към реката. Именно тук Шах Джахал прекарал последните години от живота си, заточен от сина си Аурангзеб, съзерцавайки Тадж Махал и размишлявайки върху идеята си да изгради на другия бряг на реката огледална постройка от черен мрамор, която да служи за негова гробница… Посещение на местна фабрика за пиетра дура, където ще се запознаете с древното изкуството за обработка на камъни и полагането им в мрамор.
Вечерта по желание посещение на шоуто Mohabbat-е-Taj в театър Калакрити, което ще Ви потопи във вечната приказка за любовта… Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 5 / Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур
Закуска в хотела и отпътуване за „Розовия град“ Джайпур. Разстоянието е 260 км и се изминава за около 5 ч. По пътя посещение на древния град Фатехпур Сикри, построен от Акбар – един от най-талантливите и успешни моголски владетели. Планировката и архитектурата на новата столица са вдъхновени от личността на самия владетел. Акбар създал собствена философия, наречена „Божествена вяра“, в която обединява универсалните аспекти и ценности на ислям, хиндуизъм, християнство, джайнизъм и зороастризъм. Легендата разказва, че владетелят дълго време нямал наследник и отишъл при прочутия суфист Салим Чисти за помощ. Светецът му дал благословията си и веднага след раждането на сина му, Акбар започнал строителството на град на същото място, където се състояла срещата им. Уморен от тълпите на Агра, той искал да създаде нова столица, която едновременно да е символ на могъщество и да дарява спокойствие и творческа атмосфера за философските дебати и артистичните изяви, които били негова страст. Въпреки че Акбар бил неграмотен, той имал голяма жажда за знания, срещал се с представители на различни религии и покровителствал много поети, писатели и музиканти. Той бил ловък дипломат и успял да възстанови блясъка на империята. Бил и първият император, който се оженил за индийка – принцесата на Джайпур. За съжаление, поради недостиг на вода, Акбар бил принуден да напусне своята столица и да се върне в Агра, а Фатехпур Сикри останал недокоснат от времето и днес е включен в ЮНЕСКО. Този ден Ви очаква посещение на едно „скрито съкровище“ от нашата програма – стъпаловидния кладенец Чанд Баури, построен от крал Чанда преди повече от 1000 г. край селището Абханери. Той е един от най-големите и най-красивите в света. Настаняване в хотел Sarovar Premiere Jaipur 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 6 /Джайпур
След закуска целодневна обиколка на Джайпур, чието име означава „Град на победата“. Джайпур е изграден през 1727 г. и носи името на махараджа Савай Джай Сингх ІІ. В проектирането на мечтаната от него столица на обединена Раджпутана (Земята на царските синове) той се основал на древния индийски трактат по архитектура “Шилпа шастра”. Златният век на града започва през 1930 г. с възцаряването на махараджа Савай Ман Сингх ІІ. Когато бъдещият владетел се родил, шадравана в двореца бил напълнен с шампанско, а сватбата му е вписана в Книгата на Гинес като най-скъпата в света.
Денят започва с изкачване на гърба на слон до крепостта Амер Форт, която е с отлично стратегическо разположение сред склоновете на планинската верига Аравали. В случай, че ездата на слонове този ден е отменена от градските власти, изкачването става с джипове. На връщане към Джайпур фото стоп при Двореца на езерото Джал Махал и спирка пред фасадата на Двореца на ветровете Хава Махал, построен през 1799 г., за да могат в големите горещини жените от харема на махараджата да се наслаждават на повея на вятъра и да наблюдават външния свят през каменните дантели на стотиците прозорци, без да бъдат забелязвани.
Посещение на Градския дворец на Махараджата, превъзходен образец на раджпутската архитектура, разположен в центъра на Стария град. Днес в едното му крило живее синът на последния махараджа. Сред безбройните експонати на музейната част са древни ръкописи, килими, дрехи и оръжия, както и най-големите сребърни съдове в света, с които махараджата носел вода от река Ганг, когато пътувал за Англия. Следва разглеждане на Джантар Мантар, астрономическата обсерватория на Джай Сингх, който бил голям любител на науките. Тя е една от петте обсерватории, които той построил в Северна Индия. Гигантските уреди служели за наблюдение на движението на небесните тела и за измерване на времето с точност до секунда. Възможност за посещение на местна текстилна работилница за ръчно изработени килими и щамповане на изделия от памук. Прибиране в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7 / Джайпур – Пушкар
Закуска и отпътуване за Пушкар. Разстоянието е 140 км и се изминава за 3 ч.
От Пушкар започват пясъчните дюни на пустинята Тар, в същото време в неговото сърце лежи eдно от най-свещените езера на Индия. Около бреговете му са изградени 52 молитвени площадки и многобройни храмове. Храмът на Брахма е изключително почитан и привлича богомолци целогодишно. Бог Брахма се счита за създател на Вселената, на целия човешки род и на четирите древни философски трактата – Ведите. Той е символ на Вселенския разум. Брахма е първият бог от Тримурти, заедно с Вишну и Шива, той е Творецът – предизвиква появата на света и на всичко в него. Брахма спи, докато наоколо нищо не съществува. Когато се пробужда, светът се оформя. Брахма „издишва” и се появява Вселената. После той е буден цял един ден, който се равнява на два милиарда години. След това отново заспива, т.е. „вдишва”, което означава, че целият осезаем свят ще изчезне, ще изгуби видимата си форма и ще се оттегли в божествената си същност.
При пристигане, ще направим панорамна обиколка на Пушкар, ще разгледаме Храма на Брахма и ще се настаним в хотел Pushkar Palace 4*. Вечерта край бреговете на езерото може да участвате в огнената церемония Аарти, символизираща петте елемента: етер, вятър, огън, вода и земя. Тя се изпълнява в чест на боговете, напомня на духа за превъзходството му над материалния свят, изпълнява желания и е израз на благодарност. И вие ще станете участници в тази церемония като пуснете във водите на езерото малки светещи кошнички с цветя. Това ще е Вашият дар и Вашето съкровено пожелание, чието пламъче дълго ще се отразява в тъмните води на езерото…
Венага след Аарти церемонията на брега на езерото се провежда дръм съркъл. Събитието се организира всяка вечер от един от най-добрите перкусионисти на Индия – Натулал Соланки и неговите синове. Дръм съркълът е отворен за всички, независимо дали имат опит в свиренето или не, и е на база дарение. Барабанът, на който свирят, се нарича нагара и е типичен музикален инструмент за Северна Индия.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 8 / Пушкар – Джодпур
Закуска. Този ден е посветен на пустинята и танците. Посещава специално избрано Училище за традиционни северноиндийски танци Калбелия, където ще се докоснем до автентичната музика и майсторство на индийските танцьори. Тук ще може да се включите в ритъма на танца и да усетите душата на Раджастан. Калбелия е племе, което живее в пустинята Тар. Препитанието на хората от племето е свързано с изкуствата и занаятите. Музиката, костюмите и танците на хората от това племе имат свой собствен чар и са специфични само за тях. Калбелия танците са импровизационни и се изпълняват под ритъма на традиционните за племето ритми. По време на посещението в училището ще имате възможност да се запознаете с основните стъпки в Калбелия танца, да усетите специфичното настроение на тази култура и да се потопите в игривостта на танца. За този традиционен стил са типични красивите движения с ръцете и въртенето. Основателката на училището по Калбелия танци е местна танцьорка с много опит, която често е канена на участия в цяла Индия. Продължение към Джодпур. Разстоянието е 220 км и се изминава за около 4 ч. Настаняване в хотел Zone by The Park 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 9 / Джодпур
Джодпур е богат на история град и впечатлява посетителите със своите фортове, дворци, храмове, резиденции и традиционни пазари, запазени непокътнати от времето и отличаващи го като ярко петно сред пясъците на пустинята. Градът е известен още като “Слънчевия град”, заради безоблачното време през цялата година.
Целодневна обиколка на Джодпур, запазил своя автентичен средновековен облик, включваща синия град Навчокия – истински лабиринт от зигзагообразни и криволичещи средновековни улици, оградени от сини къщи, пълни с живот, цвят, вкусове и аромати, каквито само Индия може да предложи. Ще разгледаме още мраморния мавзолей Джасвант Тада, Часовниковата кула и пазарите на Стария град, където може да спазарите всичко – от тромпети и храмови декорации до сарита и енфие.
Обиколката продължава с Форта Мехрангар, за който Ръдиърд Киплинг казва, че е построен от титани и оцветен от изгряващото слънце. Грандиозната постройка се извисява на висока отвесна скала, видима от всички части на града. Над 500 години Мехрангар бил център на войнствените Ратори – най-старшия клан от военната каста на Раджпутите. През 15 век Рао Джода започва да строи укрепление на това място и в основата на скалата възниква селище, носещо негово име. Самият форт го наричат Мехрангар, което означава „слънчева крепост“, в чест на митичния произход на клана – наследник на слънчевия бог Сурия.
Прибиране в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 10 /Джодпур – Ранакпур – Удайпур
След закуска отпътуване за Удайпур със стоп при забележителностите на Ранакпур. Разстоянието е 260 км и се изминава за около 6 ч. Ранакпур ще ни разкаже историята на едно от петте най-святи за джайнистите места – красивият храм Чаумукха. Комплексът има общо 29 зали с 1444 колони и датира от 15 век. Посветен е на божеството Адинат – „Откриващият истината“ и в него ще видите джайнистки церемонии, извършвани от свещеници с бели дрехи. Джайнизмът е една от най-миролюбивите древни религии, която проповядва ненасилие към всички живи същества. Пристигане в Удайпур и разходка с лодка по езерото Пичола, по време на която ще се насладите на впечатляващите гледки към гатовете за молитва, ритуалното къпане край бреговете на езерото, белокаменния Езерен Дворец и Градския Дворец.
Настаняване в хотел The Royal Retreat 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 11 / Удайпур – Делхи
Закуска. Панорамна обиколка на Удайпур и разглеждане на Градския Дворец и Музея към него – най-големият и най-величествен Дворец в цяла Индия, използван като зимна резиденция на Махараджата на Удайпур. Дворецът е от гранит и представлява красива смесица от моголска и раджпутска архитектура. Легендата разказва, че през 1559 г. Махараджа Удай Сингх получава пророчество от мъдреца светец Харит, че той никога няма да бъде победен, ако построи дворец на това място. Следвайки традицията оттогава насам махараджите след него продължавали да строят своите резиденции и дворци в рамките на крепостта.
Посещава се имението Багоре Ки Хавели, отличаващо се с прекрасните си орнаменти и пъстри витражи, построено от Амир Чанд Бадва – главен магистрат в кралския съд на Мевар. Днес тук се помещава Музей, посветен на културата Мевар, където може да видите кралски кутии за бижута, игри на зарове, кутии за хляб, ветрила, медни съдове и много други предмети, свързани с живота на богатите от онова време. Днес огромната сграда има над 100 стаи с балкони, тераси, коридори, бани и лабиринт от вътрешни дворове. Красиви пауни от малки цветни стъкълца примамват погледа и изпълват посетителите с възхищение.
Трансфер до летище и полет до Делхи. Посрещане и настаняване в хотел The Muse Sarovar Portico – Kapashera 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 12 / Делхи – Истанбул – София
Полет в 06:25 ч. за Истанбул. Кацане в 10:30 ч. Престой: 3:15 ч. Продължение за София в 13:45 ч. Кацане в България в 15:05 ч.

Обща пакетна цена при 20 туристи:
на човек в двойна стая 3 850 лева

Допълнителна информация

В цената са включени:
• Самолетни билети София – Истанбул – Делхи – Истанбул – София с Турски авиолинии с включени летищни такси;
• Самолетен билет Удайпур – Делхи с включени летищни такси;
• 10 нощувки в посочените хотели 4* или подобни от същата категория;
• 10 закуски и 10 вечери;
• Ранно настаняване в хотела в Делхи при пристигане;
• Всички трансфери и турове по програма с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Билет за влак от Джанси до Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес;
• Лицензирани местни екскурзоводи с английски език;
• Професионален водач от Апсара Травъл с дългогодишен опит в Индия по време на цялото пътуване;
• Професионален Йога и Танцов инструктор от „Център за йога и вътрешна трансформация Мандала“ по време на цялото пътуване;
• 1 сутрешен и 1 вечерен йога час с осигурени шалтета в залите (или на открито) в хотелите по програма;
• Медитации и лекции за йога и индийските танци по време на пътуването;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности и всички държавни такси, валидни към момента на изготвяне на офертата;
• По 1 бутилка минерална вода на човек на ден;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за сума от 10 000 евро с покрити основни рискове.

Допълнително се заплащат:
• Виза за Индия – 85 USD на човек.
• Бакшиши за екскурзоводи, шофьори, носачи, пиколо, лодкари, водачи на рикши и на слонове;
• Напитки по време на хранене и лични разходи;
• Застраховка отмяна и прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини (застраховката се сключва само 5 дни след подписване на договора и издаване на фактура, цената се изчислява индивидуално при запитване);

Важно!
• Програмата е ориентирана за любителите на йога, медитации и здравословен начин на живот;
• Цената е валидна за група от минимум 20 туристи;
• Необходими документи: данни от международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването и депозит от 1500 лева;
• Краен срок за събиране на групата:
• Пълното плащане:.
• Получаването на виза за Индия става електронно. Подаването на заявление за виза се извърша предварително от Апсара Травъл. Необходима е електронна цветна снимка в JPEG формат и попълнен формуляр. При записване ще получите подробна информация относно въпросите във формуляра.
• За посещението на Индия няма задължителни ваксини;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Цените са изготвени при валутен курс 1 щ. долар = 1,74 лв. към 17.06.2019 и при увеличение на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.

По желание:
Боливудско Шоу в Делхи: 40 USD на човек
Kingdom of Dreams e грандиозно шоу в стил Боливуд, което представя индийските традиции и изкуства, изкусно преплетени с културата на модерна Индия, във формат завладяващ публиката.

Шоу Mohabbat-е-Taj в театър Калакрити в Агра: 35 USD на човек
Шоуто представя романтичната любовна история на император Шах Джахан и неговата възлюбена Мумтаз Махал.

Галерия