Маршрут

Програма

 • Продължителност:
  8 дни / 7 нощувки
 • Държави:
  Израел, Йордания

 • МАРШРУТ:
  София - Тел Авив - Витлеем - Йерусалим - Кейсария - Хайфа - Акра - Назарет - Тверия - Табха - Копернаум - Ярденит - Джераш - Мадаба - Аман - Петра - Уади Рум - Ейлат - Масада - Тел Авив - София
 • По време на тази екскурзия ще видите:

Записване без риск и с минимален депозит!
Пътуването може да се анулира без неустойка до
60 дни преди датата на отпътуване!

НАЙ-ВАЖНОТО ПРЕДИМСТВО НА НАШАТА ПРОГРАМА:
БАЛАНСИРАНА ПРОГРАМА, която включва
ЕКСКУРЗИЯ до Светите Земи и ПОЧИВКА в най-съвременния курорт на Червено море!

14.10 – 21.10.2021

1 ден / 14.10.2021  /четвъртък/ София – Тел Авив – Витлеем
Излитане от София за Тел Авив с директен полет на Bulgaria Air в 17:00ч. Кацане на летище Бен Гурион в Тел Авив в 19:30ч. Посрещане, трансфер до Витлеем. Настаняване в Paradise hotel Bethlehem 4* http://paradisebethlehem.com/ Вечеря и нощувка.

2 ден/ 15.10.2021/петък/ Витлеем – Йерусалим Витлеем
След закуска разглеждане на Витлеем (Байт Лахем – „Къщата на хляба” ) – родния град на Исус. Разглеждане на базиликата „Рождество Христово” най-голямата забележителност в града, построена върху пещерата,  където според Библията е роден Исус Христос. Във Витлеем е роден Давид – Вторият цар на Израел, поради което в Библията градът е наричан често „градът на Давид“. Според библейското  пророчество Месията е трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град. 

Отпътуване за Йерусалим. Разглеждане на светите места, започвайки от Панорамата, намираща се над Гетсиманската Градина, откъдето ще се види спираща дъха гледка към Свещения Град – Йерусалим. Слизане към Гетсиманската градина. И до днес на това място безмълвно стоят хилядолетните маслинови дървета, станали свидетели на библейската сцена по залавянето на Исус от римските войници. Посещение на Църквата на всички нации, където се намира мястото, на което Исус се моли за последен път преди да бъде предаден. Следва посещение на църквата на Дева Мария, където се намира гро­бът на све­та Бо­го­ро­ди­ца. Над не­го е из­диг­нат храм и го­ля­мо стъл­би­ще води надолу към на­о­са, къ­де­то е ка­мен­но­то ло­же, при­е­ло тя­ло­то на Бо­жи­я­та Май­ка. На то­ва мяс­то, след ка­то е пог­ре­ба­на от апос­то­ли­те, тя­ло­то й се въз­на­ся на не­бе­то и от­но­во е съ­е­ди­не­но с ду­ша­та й. Зад гро­ба, кой­то ед­нов­ре­мен­но е и цър­ко­вен ол­тар, вър­ху спе­ци­а­лен пос­та­мент е ико­на­та “Св. Бо­го­ро­ди­ца Йе­ру­са­лим­с­ка” – съ­ща­та, ко­я­то гос­ту­ва у нас през 2000-та го­ди­на и пре­диз­ви­ка не­ве­ро­я­тен нап­лив от вя­рва­щи. Отпътуване към най-свещеното за всички евреи място ” Стената на плача” – единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Названието идва от това, че евреите често отиват там, за да тъжат за гибелта на храма. Продължаваме към мястото на “Тайната вечеря” –  едно от няколкото големи събития в земния живот на Исус Христос, които са записани в Библията, като последното ядене на Исус Христос с учениците му преди арестуването Му и разпъването на кръста. Посещение на гробницата на Цар Давид. Минаване по “Виа Долороса” – Пъ­тят на Стра­да­ни­е­то или Пъ­тят на Кръс­та започва от Лъвската порта и със спе­ци­ал­ни зна­ци са от­бе­ля­за­ни мес­та­та, къ­де­то е спи­рал Хрис­тос по пъ­тя към Гол­го­та / общо 14 спирки / – съх­ра­ни­ли па­мет­та за пос­лед­ни­те ми­го­ве на Спа­си­те­ля. “Пъ­тят на Стра­да­ни­е­то” свър­ш­ва в цър­к­ва­та на Бо­жи гроб. Обик­но­ве­но пок­лон­ни­ци­те най-нап­ред се спи­рат на “Пло­ча­та на по­ма­за­ни­е­то”, ко­я­то е точ­но сре­щу вхо­да. Но за да из­вър­ви­те це­лия кръс­тен път на Спа­си­те­ля, тряб­ва пър­во да се от­би­е­те вдяс­но от вхо­да. Мал­ка ви­та стъл­ба ще ви из­ка­чи на Гол­го­та – въз­ви­ше­ни­е­то, къ­де­то е раз­пъ­нат Иисус. Тук са 11 и 12 спир­ка от “Виа до­ло­ро­са”.  Последната 14-та спирка е Божи Гроб – главното светилище в християнския свят, което е гробницата в която е бил погребан СпасителяТ. Ку­по­лът, кой­то се из­ди­га над ро­тон­да­та и Бо­жи гроб, е на­ре­чен “ом­ф­лос” – т. е. пъп и хрис­ти­я­ни­те смя­тат то­ва мяс­то за пъп, цен­тър на све­та.
Екскурзията продължава с кратка разходка по римската улица “Кардо”, която e разделяла цял Йерусалим от север на юг; Храмовия хълм – най-забележителния и едновременно противоречив символ на Йерусалим с джамията Ал Акса (разглеждане отвън). Връщане в хотела, вечеря и нощувка. (улицата по която е минал Иисус по пътя към Голгота), (улицата по която е минал Иисус по пътя към Голгота

 3 ден / 16.10.2021 /събота/ Витлеем Кейсария – Хайфа – Акко – Назарет – Тиберия
След закуска отпътуване за Кейсария – столицата на Юдея по време на римското господство. Разглеждат се разкопките на древния град, римския театър и акведукта, след което се отпътува към  Хайфа – най-големия пристанищен град в Израел. Панорамна автобусна обиколка на Хайфа с изкачване на планината Кармел със спиращи дъха гледки към залива на града. Спирка и фотопауза с поглед към Бахайските градини – шедьовър на ландшафтната архитектура, в които се намира Храмът на Баб – светилището на мира и любовта. Деветнадесет тераси – градини, завършени през 2001 г., обкръжават храма на Баб и показват красотата и майсторството на бахайските градинари. Много често посетителите сравняват мястото с известните градини от миналото, градините на Версай или древните Висящи градини на Вавилон, терасите се простират на повече от километър по склона на планината Кармел, преобразявайки лицето на мястото, отдавна известно като “Свещената Божия планина”. 

Посещение на средновековния град Акра (някогашната столица на кръстоносците в Близкия Изток под името Сен Жан д‘Акр) и посещение на руините в  стария град и пристанището.
Отпътуване към Назарет: посещение и разглеждане на църквата ”Св. Благовещение”, построена на мястото, където Архангел Гавраил се явил пред Дева Мария, за да й съобщи благата вест, че тя ще роди божия син Исус. Отпътуване към Тиберия, разположена покрай най-голямото сладководно езеро в Израел – ГалилейскоТО езеро. Разположено е на 209 м под морското ниво, което го прави най-ниско разположеното сладководно езеро на земята и второто най-ниско разположено езеро в света след Мъртво Море, което е солено езеро. От езерото се разкрива прекрасна гледка към Голанските възвишения.Преминаване през  Кана – Галилейска – мястото на първото чудо на Исус, когато превръща водата във вино на селска сватба. Настаняване в хотел Astoria hotel Galilee Tiberias 3 * http://www.astoria.co.il/en/?cat=9  в Тиберия. 

4 ден / 17.10.2021 /неделя/ Тиберия – Капернаум  – Табха – Ярденит –  Йордания (Джераш – Мадаба – Небо – Аман)
След закуска  продължаваме  екскурзията Християнска Галилея, отпътуване за Капернаум – мястото, където според Новия завет са родени апостолите Петър, Андрей, Йоан и Яков. Тук, в Синагогата, е проповядвал Исус.
Продължение към Табха – “Градът на седемте извора”, в който Исус извършва чудото да нахрани 5000 души с пет хляба и две риби. Следва посещение  на Ярденит на река Йордан, мястото, където Исус Христос е бил покръстен от Йоан  Кръстител и където всички желаещи могат да се покръстят отново. Носете си подходящи дрехи, за да се потопите и вие във водите на реката. Има възможност на място да си купите дълги бели роби, за да извършите това.
Отпътуване за Йордания. Пресичане на границата и полагане на визи. Посещение на град Джераш – част от Декаполис (обединение на 10 от най-процъфтяващите римски колонии), построен през ІІ в.пр.н.е. – известен като  Помпей на Изтока. Едва в края на ХІХ в. градът приема арабското име Джераш. Ще посетите Овалния площад, Римския театър с прекрасна акустика, Византийската църква и др.
Продължение за Мадаба и разглеждане на православната църква „Свети Георги”, с уникалната си мозайка прочута  и до днес – карта на древна Палестина, Мъртво море, река Йордан, Йерусалим и свещените християнски места. Картата е изработена от около 2 млн. малки квадратни цветни камъчета и е уникална за времето си с абсолютно точното географско разположение на изобразените места. На 10 км западно от Мадаба, на 800 м надморска височина се извисява планината Небо – мястото, откъдето Мойсей е видял за първи път Обетованата земя. Продължение за Аман. Настаняване в Rum Hotel 3*  http://rumhotel.com/. Вечеря и нощувка.

 5 ден 18.10.2021 /понеделник/ Аман  – Петра
След закуска  обзорна програма на Аман и отпътуване за Петра. Посещение на „Изгубения градПетра – едно от Седемте чудеса на света, вписан в списъка на ЮНЕСКО. Столицата на Набатейското царство,  една изчезнала цивилизация, населявала тези места преди 2 000 г., е един уникален  град в гигантските скали на величествен каньон. Дълго време само бедуините знаели за съществуването му и го пазели в дълбока тайна. Швейцарският пътешественик Буркхард разкрил тайната през 1812 г., но не популяризирал откритието си. Петра бил окончателно намерен през 1924 г. от британски археолози.  Очарованието на тази приказка започва от каньона, дълъг 1, 2 км и ограден от 200-метрови отвесни скали. Запознаване със забележителностите на древния град – Съкровищницата, Амфитеатъра със 6000 седящи места, Византийската църква с удивителна цветна мозайка, Съда, Манастира, пъстрите пазари. Изящната скална картина е използвана за декор във филма “Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход”.
Трансфер до Tetra Tree Hotel 4 * http://tetratreehotel.com/cms/ в Петра. Настаняване, вечеря и нощувка.

6 ден / 19.10.2021 /вторник/ Петра – Уади Рум – Ейлат След закуска отпътуване към пустинята Уади Рум за вълнуващо джип сафари (2 часа).  Лунната пустиня Уади Рум е необикновено място с причудливи, сякаш неземни форми, особено красиви при изгрев и залез слънце.  Преминаване на границата с Израел през Aкаба  и отпътуване за Ейлат – съвременен курорт, разположен  на Червено море. Обзорна екскурзия по Ейлат с  посещение на ювелирна фабрика. Трансфер и настаняване в хотел  Prima Music  Eilat  3* http://russian.prima-hotels-israel.com/prima-music-eilat-hotel, намиращ се в центъра на курорта на улица с много магазини, кафенета и места за отдих и разходка.  Вечеря и нощувка.

7 ден /20.10.2021  /сряда/ Ейлат  – ден за почивка и развлечения
Закуска. Свободен ден за почивка и развлечения. Крайбрежието на Ейлат предлага чудесни плажове, възможности за практикуване на водни спортове, както и някои от най-добрите дестинации за гмуркане в света. Възможност за посещение на Аквариума в Ейлат и най-впечатляващата подводна обсерватория или разходка с яхта с обяд в Ейлатския залив.
Можете да изберете Делфиновия риф, където делфините плуват на воля. Посетителите могат спокойно да осъществят контакт с бозайниците. Рифът има частен плаж, на който туристите придобиват тен и се наслаждават на техните движения и игри. Мястото разполага и с ресторант и подводен център с фотографии.  Вечеря и нощувка.

8 ден/ 21.10.2021 /четвъртък/ Ейлат – Мъртво море – Масада – Кумран –  Тел Авив – София
Закуска. Отпътуване към Мъртво море. Преди милиони години Мъртво море е било свързано със Средиземно море, но горещините и изпаряването на водата са прекъснали тази връзка. Оттогава Мъртво море чезне под жаркото слънце. «Соленото море» на иврит или Мъртво море на арабски е гранично за Израел и Йордания. В днешно време се намира на около 430 метра под морското ниво, като това е променлива величина, защото всяка година нивото му пада с 1m и водите му се отдръпват с около 5m. Има площ от около 1020 km2. Дълго е около 76 km и широко 18 km. Съдържанието на сол във водата достига до 34% (за сравнение солеността на Черно море е около 17%). Свободно време и възможност за къпане в Мъртво море на организиран за целта плаж.
Отпътуване покрай бреговете на Мъртво море до скалата, на която се извисява Масада – древна крепост от 73 г. пр. Хр. със завладяваща героична история. Изкачвате се с лифт до древните останки, където зилотите, изправени пред римска обсада, извършват  масово самоубийство, но не са предават.
Продължаваме до Кумран и пещерите, където са намерени прочутите Кумрански ръкописи. През 1947 г. арабски пастир попаднал случайно на пергаментови свитъци с ръкописи на древноеврейски език на Стария Завет. Наречени са “Свитъци от Мъртво море” или “Кумрански ръкописи”. Представляват десетки късчета от изсъхнал папирус, които съдържат в крайно фрагментиран вид всички Старозаветни книги (без Книга Естир), както и много небиблейски свитъци. Свитъците от Мъртво море са древни юдейски ръкописи, повечето от които са написани на еврейски, някои на арамейски и съвсем малко на гръцки. Много от свитъците и от частите от свитъци са на повече от 2000 години, датиращи от времето преди раждането на Исус.Трансфер до летище Бен Гурион за полет на Bulgaria Air  до София в 19:30 ч. Кацане в България в 22:05 ч. Край на програмата.

 ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:  
 на човек в двойна стая                   лева
 на човек в единична стая                    лева

 Цена за трети възрастен на допълнително легло в двойна стая и дете до 12 г – по запитване.

Допълнителна информация

Цената включва:

 • Самолетен билет София-Тел Авив-София на с България Ер с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг., ръчен багаж 10 кг.
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
 • 7 нощувки със закуски и вечери в хотели:
  – 2 нощувки във Витлеем в хотел Paradise hotel Bethlehem 4*  http://paradisebethlehem.com/ или подобен;
  – 1 нощувка в Тиберия в Astoria hotel Galilee Tiberias 3 * http://www.astoria.co.il/en/   или подобен;
  – 1 нощувка в Аман хотел Rum Hotel 3*  http://rumhotel.com/или подобен;
  – 1 нощувка в Петра Tetra Tree Hotel 4 * http://tetratreehotel.com/cms/ или подобен;
  – 2 нощувки в Ейлат в хотел Prima Music  Eilat  3* http://russian.prima-hotels-israel.com/prima-music-eilat-hotel  или подобен ;
 • Екскурзии по програмата:
  – целодневна екскурзия до Витлеем и Йерусалим;
  – целодневна екскурзия до Хайфа и Назарет;
  – посещение на Ярденит;
  – туристическа обиколка на Джераш, Мадаба и Небо;
  – обзорна екскурзия на Аман;
  – полудневна екскурзия на Петра;
  – джип сафари в пустинята Уади Рум;
  – екскурзия до крепостта Масада;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Български гид по време на пътуването в Израел;
 • Местен гид по време на пътуването в Йордания;
 • Водач/ преводач по време на пътуването;
 • Сертификат за Хаджийство;
 • Туристическа виза за Йордания;
 • Гранични такси при преминаване на 2 граници: израелската и йорданската;
 • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски, вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски, вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:

 • Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
 • Бакшиши – 5 $ на турист на ден – 40 $ общо (заплаща се задължително на място);
 • PCR тестове за отсъствието на COVID-19, ако се изискват. Туристите ще бъдат своевременно уведомени;
 • Туристите имат възможност да направят застраховка “Отмяна на пътуване”, която покрива рискове свързани с анулиране на пътуването от страна на клиента и предоставя покритие в размер на всички внесени суми!
  Застраховка «Отмяна на пътуване»:сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2%–2,5% от туристическия пакет.
  Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване, прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради:
  Медицински причини:
 • неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
 • заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор; в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.

Немедицински причини:

 • назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
 • уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
 • отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
 • невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.
 • други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката, включват медицински и немедицински причини и др. описани в Общите условия по застраховката.
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:

 • Копие от задграничен паспорт/ лична карта, валидна минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 100 лв на човек;
 • 400 лв до 60 дни преди датата на отпътуване;
 • Пълно плащане – 30 дни преди отпътуване.

 Данни за паспортен и визов режим:

 • Йорданска виза за български граждани се изготвя предварително. За кандидатстване е необходимо копие на паспорта с валидност минимум 6 месеца след приключване на пътуването. Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се налага лично явяване;
 • За посещение на Израел не се изисква виза;
 • За влизане в Израел и Йордания всички туристи трябва да представятнегативен тест за Covid-19, изготвен не по-късно от 72 часа преди отпътуването. Алтернативно могат да се представят издадени от Министерството на здравеопазването официални документи, с които се удостоверява, че лицето е ваксинирано или е преболедувало Covid-19. Документите следва да бъдат представени в превод на английски език.
  В случай на промяна на условията на пътуване туристите  ще бъдат своевременно уведомени.
 • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:

 • В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
 • ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:

 • Цената на международните полети на България Ер с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 432 лева на билет. Посочената цена е валидна към януари 2021 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
 • При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!

 • Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 25, 20 или 15 туристи.
  При по-малка група се доплащат съответно по 50 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
 • В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
 • В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 15.03.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.75 лв! При промяна на курса туроператорът си запазва правото да преизчисли цената към датата на доплащане
 • Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
 • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД с покритие 25 000 лв. по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.
  •  Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия