Маршрут

Програма

 • Продължителност:

  9 дни / 8 нощувки
 • Държави:

  Русия
 • Градове:

  Москва - Сергиев Посад - Ростов Велики - Ярославъл - Кострома - Суздал - Владимир - Москва
 • По време на тази екскурзия ще видите:

  • Включено посещение на 10 обекта в списъка на ЮНЕСКО:
  • Московският Кремъл и Червеният площад - сърцето на Русия;

  • Манастирът „Света Троица“ в Сергиев Посад- центърът на руското православие, наричан още Руския Ватикан;

  • Историческият център на Ярославъл със Спасо-Преображенски монастир със „Съкровищница” и Църквата на Пророк Илия;

  • Катедралата Успение Богородично, Дмитриевски събор и Златната порта във Владимир;

  • Суздалския Кремъл /XIII-XIVвек/, музея на дървената архитектура, Покровския и Спасо-Евтимиевия мaнастири с мини концерт на камбаните и съкровищница “Золотая кладовая“;

  • Ростовския Кремъл с невероятно красивите събори и музеи;

  • Посещение на град Кострома - люлката на династия Романови;

  • Настаняване само в 4* хотели по програмата;

  • Професионал гид на български език;

  • Разходката с корабче по река Волга!

Златният пръстен е името на автобусен маршрут с дължина около 700 км, започващ от Москва и преминаващ през големи и малки стари градове с голяма историческа и архитектурна стойност. Туристите се потопяват в руската история, посещавайки златокуполни храмове и манастири, които датират от 12-ти век на нашата ера. Големия брой уникални паметници, от разнообразието на музеи, художествени галерии.
Всеки град има свое очарование и дава жива представа на посетитетлите за провинциалния руски живот и за гостоприемството на местните хора.

ОТСТЪПКА 100 лв за ранно записване до 28.02.2022!      

Ден 1/   София – Москва
Тръгване от София в 14:55ч с полет на Аерофлот. Кацане в Москва в 17:10ч, трансфер и настаняване в хотел  “Комплекс Измайлово“  https://izmaylovo-hotel.ru/. Нощувка.
В непосредствена близост до хотел Измайлово се намира туристически комплекс “Кремъл в Измайлово”, който се слави с необичаен архитектурен стил в изконо руски традиции http://www.kremlin-izmailovo.com/

Ден 2/   Москва
След закуска, панорамна обиколка на руската столица, включваща Московския университет; Държавната Дума, Театралния площад, Новодевическия манастир и  съвременния район на Москва Сити.
Фотостоп на панорамната площадка при «Воробьевые горы», откъдето се открива великолепна гледка към Москва. Продължаваме панорамната ни обиколка с Поклоная гора, Триумфалната арка, Кутузовския проспект, Пушкинския площад, Моста на Багратион, Новия Арбат и др.
Посещение на «Христос Спасител» – най-голямата руска катедрала и най-скъпата църковна сграда в Москва се счита за паметник, отбелязващ победата на Русия над Наполеон. Катедралата отвътре е богато украсена. Хрониката на руски военни победи е гравирана върху мраморни плочи. От наблюдателната площадка ще имате възможността да разгледате невероятна и незабравима панорама Москва от птичи поглед.
Разходка по чаровните улички на Стария Арбат. Почивка за обяд или кафе.
Вечерта по желание разглеждане на най-красивите метростанции в Москва. Те често са наричани «Подземни дворци», заради големината и красотата им.

Ден 3/   Москва – Сергиев Посад – Ростов Велики – Ярославъл   (260 км)
След закуска отпътуване за Сергиев Посад – центърът на руското православие от XIV век, наричан още Руския Ватикан. Посещение  на най-големия мъжки православен манастир „Сергиева лавра“, включен през 1993 г. в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, на територията на който се намира Руската духовна академия. Манастирът е основан през 1340 г. от преподобния Сергей от Радонеж, чието име носи и града. Той изиграва ключова роля за консолидиране на земите на Русия под върховната власт на княз Димитрий Донской. От векове манастирът е бил важен религиозен и културен център в руската държава. В него са работили иконописците Андрей Рубльов и Даниел Чорни, които изписват стенописите в главната църква на манастира – катедралата св. Троица. В нея се пазят и мощите на преподобния Св. Сергей. От векове гробницата, в която са положени те, е място за поклонение на православните християни.Обяд в «Манастирската  трапезария»
Заминаване за град Ростов Велики Ростов  един от 10 най-старите градове в Русия, а по величието е бил равен на Киев и Новгород.
В Ростов Велики ще видите най-древния манастир на североизточната част на Русия и прочутия
Ростовския Кремъл
с невероятно красивите събори и музеи. Историята на град Ростов започва през 862 г., когато за първи път той се споменава в хрониките. През 1207 г., Ростов става столица на независимото княжество. Малко преди това думата „Велики“ е добавена към името на града. Ростовският Кремъл, заемащ почти 2 ха, се състои от църкви и стопански постройки, заобиколени от каменна стена с дебелина 2 м, височина до 12 м, подсилена от 11 кули. Тези укрепления са построени, според експертите, не за защита срещу врага, а за украса.
Включено е посещение на «Музея на църковните антики». Представени са обекти от музейни колекции на иконопис, дърворезба, живопис, църковна утвар, оръжия, изкуства и занаяти, ръкописни и старопечатни книги, документи, фотографии;  и посещение на „Музей Финифти“ е една от най-посещаваните експозиции в „Ростовски Кремъл“. Финифт е древното име на емайла, от гръцкия „фингит“ – лек, блестящ камък.  В музея има повече от 3000 живописни емайли  от XVIII до началото на XXI век , удивителен художествен занаят– живопис върху емайла.
Продължение за Ярославъл. Настаняване в хотел 4*. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 4/  Ярославъл – Кострома (80 км)
След закуска, обзорна екскурзия на Ярославъл, основан от Ярослав Мъдрий около 1010 г. с цел защита на Ростовското княжество. Това е и първият християнски град, изграден на река Волга. През XII-XIII век, градът се превръща в крупен център за развитие на търговията и занаятчийството. Процъфтява търговията със страни от Изтока, Запада и Скандинавието. Ярославъл се прославя и като книжовен и културен център с уникални постройки във всички стилове на руската архитектура дотогава. Градът е известен и като родното място на първия руски обществен театър, основан през 1750 г. Под защитата на ЮНЕСКО са включени 140 паметници на културата, съхранени и поддържани в автентичен вид и представляващи богато архитектурно наследство в световен мащаб.

Обзорна екскурзия на града с посещение на Спасо-Преображенския манастир от 1506-1516 г. Включено е посещение и на уникалната изложба «Съкровищата на Ярославъл», която представя на посетителите най-скъпата част от колекцията на ярославския музей–резерват. Това са съкровища от сакристиите на ярославските манастири и храмове, дарени от царете, местните аристократи и богатите търговци. И до днес средновековните майстори на тези златни изделия и бижута от Москва, Новгород и Ярославъл, все още са неизвестни за историята.
Екскурзията продължава с разходка с корабче по река Волга.
Посещение на църквата на Пророк Илия, забележителност със световно значение, считана за върха на ярославското строителство от XVII век. Църквата е построена от богати ярославълски търговци. При строежа й са използвани най-добрите постижения на руските художествени школи от XVII в. Тя е част от златната ера на църковното строителство на Ярославъл.  Специалистите считат иконостаса на основния храм за едно от най-добрите произведения на 17-ти век, състоящ се от 6 нива с повече от 100 икони.
Заминаване за град Кострома. Настаняване в хотел 4*. Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.

Ден 5/    Кострома Суздал (180 км)
След закуска, панорамна обиколка на историческата част на Кострома, основан през 1152 г. от княз Юрий Дългоруки по време на експанзията му в Поволжието. Историята на Кострома е неразривно свързана и с началото на династията Романови. 16-годишният Михаил Романов е обявен за цар на Земския събор през 1613 г. именно по време на престоя му в Ипатиевския манастир.
Посещение  на Богоявленската катедрала (1565г.), Ипатиевския манастир, Троицкият събор. Тук пристигат хора от различни кътчета не само на Русия, но и от света, за да се поклонят на чудотворната икона на Тихвинската Божия Майка.
Продължение за град Суздал. Панорамна екскурзия на град Суздал, считан за „перлата на Златния пръстен“ на Русия, основан през 1024 г. на река Каменка. Носител на многовековна история, градът-музей е награден през 1974г. с почетен знак за съхраняване културното наследство на Русия. Посещение на Музея на дървената архитектура, Покровския и  Спасо-Евтимиевия манастир, известни с великолепните си стенописи от 17 век, са включени в списъка на ЮНЕСКО.
Посещение на Спасо-Евтимиевия манастир включва мини-концерт на камбаните и съкровищница «Золотая кладовая». Музеят на дървената архитектура е построен на принципа на типичното руско село: сърцето на селището е църквата. От нея тръгва главната селска улица, от двете страни на която се издигат дървени къщи. Всички къщи са богато украсени с резбовани орнаменти. Богатите манастири и княжески дворци са хубаво нещо, но струва да се види битът на простия руски селянин, какъв е бил преди няколкостотин години. Настаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 6/   Суздал – Владимир – Москва  (210 км)
След закуска посещение на главните архитектурни ансамбли на града – Суздалския Кремъл от XIIIXIVвек и Рождественски събор. Следобед отпътуване за Владимир – последният град от Златния пръстен, построен на брега на река Клязма. Основан е през 990 г. от княз Владимир Святославович на мястото на старо селище. Стратегическото местоположение на града през вековете привлича интереса на множество татарски и монголски нашественици. Многократно опожаряван и разрушаван, днес градът е успял да съхрани изумителни архитектурни белокаменни шедьоври от XII век. Обзорна екскурзия на града с посещение на катедралата Успение Богородично,  Дмитриевски събор и Златната порта, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Успенският събор построен за 3 години (1158-1160), веднага е станал главна архитектурна доминанта на древния Владимир. Високият белокаменен с 5 купола събор, който поразява със своята хармония и изобилие на украшения от злато, се превърнал в главен храм на цялото княжество. В него са били короновани князете Александър Невски, Дмитрий Донской, други Владимирски и Московски князе. В манастира се е намирала светинята на Владимир – иконата Света Богородица, донесена в древна Русия от Константинопол и наречена Владимирска  (понастоящем се намира в Третяковската галерия в Москва). От 1408 година е оцелял стенописот Страшния съд рисуван от Андрей Рублев.
Дмитриевският събор (1194 – 1197г.) – еднокуполен храм, с относително неголеми размери, с характерна архитектура за Владимиро-Суздалска  Рус през XII в. Хармоничните пропорции се съчетават със съвършената техника на белокаменните облицовки. Неговата дантелена каменна резба, наброява около 1500 релефа. Над  600 релефа изобразяват различни светци и невиждани животни. Съборът няколко пъти е бил опожаряван, а по време на татаро-монголското нашествие е бил напълно разграбен, впоследствие нееднократно е бил реставриран. В края на XII в. в събора  са рисували византийски и руски художници, но до наши дни са достигнали само фрагменти от фреските.
Строителството на Златнаа порта е завършено през 1164 г. и са служили не само като крепостно съоръжение, но и като триумфална парадна арка при влизане от запад. Златните врата са изградени от бял камък, масивните дъбови врати са обшити с позлатени медни плоскости, заради което са наречени Златни. Заминаване за Москва. Настаняване в хотел “Комплекс Измайлово“, нощувка.

Ден 7/  Москва
След закуска екскурзия в сърцето на Русия – Московския Кремъл. Това е не само символ на държавната власт, но и величествен паметник на историята. Кремълските стени и кули са творение на италиански майстори. Периодът на строежа им започва през 1485 г. и завършва през 1495 г. Общата площ на комплекса е 275 000 кв. м. Ще разгледаме Александровската градина, Могилата на Неизвестния войник и ще видим смяната на почетния караул пред Вечния огън.
Следва посещение на Кремъл: Ивановския площад, Цар Пушка и Цар Камбана, разглеждане на Архангелския Благовещенски събор, построен през 1484 – 1489 г. В неговия интериор са се съхранили стенописи от XVI–XIX в., а в иконостаса – икони от Андрей Рубльов и Теофан Грек. Продължаваме разглеждането с Успенската църква – векове наред главен храм на Руската държава. Тук са се венчавали Великите руски Князе и Царе. Оттук са се издавали и се издават най-важните укази на страната. Точно тук ще научите повече за историята на Кремъл от неговото създаване до наши дни. Екскурзията на територията на Кремъл завършва с грандиозен парад на Президентския полк, придружен от президентския оркестър, считан за една от най-зрелищните военни церемонии в света.
Свободно време за обяд в верига от различни ресторанти.

Посещение на Третяковската галерия и разглеждане на нейната ценна колекция. С 62-те си зали и 100 000-те си картини тази галерия притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света. Връщане в хотела, нощувка.

Ден 8/   Москва – Коломенское – Царицино – Москва
След закуска, свободен ден за самостоятелно разглеждане на руската столица или по желание екскурзия до ЦАРИЦИНО и КОЛОМЕНСКОЕ. Тя продължава от 10:00 до 17:00 ч. Посещават се дворцово-парковия ансамбъл и архитектурен резерват Царицино – величествената резиденция на руската императрица Екатерина II. Предвидена е разходка с електромобили в продължение на 30 мин. Тя се заплаща на място и е около 200 рубли на човек. Свободно време за обяд или разходка из красивия парк с фонтаните и езерата.

Следобед екскурзия в Коломенское – резиденция на великите московски князе и руски царе още от 14-ти век. Включено е посещение на двореца на Алексей Романов. Уникалният архитектурен ансамбъл има голяма художествена и историческа стойност, поради което Коломенское е включено в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1994 г, наред с Московския Кремъл и Червения площад. Връщане в хотела.
ВЕЧЕРТА ПО ЖЕЛАНИЕ водачът ще ви заведе да видите вечерното светлинно шоу при е най-големия фонтан в Москва, в Царицино – една феерия от цветове, светлини, музика и водни пръски! Придвижването е с метро и разглеждането на фонтаните е от 21:00 до 23:00 ч.

Ден 9/   Москва – София
Трансфер за летище Шереметиво и отпътуванев 09:45 чс полет на Аерофлот за София. Кацане в София в 13:15ч.  Край на програмата.

Хотели по програмата:
Ярославъл «Ринг Премиер» 4*«SK Royal Hotel Yaroslavl» 4*
Кострома «Снегурочка» 4*        
Суздал
«Николаевски посад» 4*    «Пушкарская слобода» 4* 


ОТСТЪПКА 100 лв за ранно записване до 28.02.2022
!  
                                                    

Цена на човек в двойна  стая в хотела  2 450 лв -> 2 350 лв
Цена на човек в единична стая в хотела  2 700 лв -> 2 600 лв

Отстъпка 100 лв – на дете до 12 г на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни. Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на office@qtravel.bg
или да се обадите на 089 20 50 324 

Допълнителна информация

Цената включва:
• Самолетен билет София – Москва – София с директни полети на Аерофлот с включени лет. такси, чекиран багаж до 23 кг., ръчен багаж до 10 кг.;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• 5 нощувки + 4 закуски на блок маса в стандартни стаи в «Комплекс Измайлово» в Москва;
• 3 нощувки със закуски и вечери на блок маса в стандартни стаи (1 нощувка в Ярославъл, 1 нощувка в Кострома, 1 нощувка в Суздал);
• Обзорна екскурзия на Москва с посещение на Червения площад, катедралата Василий Блажени и храма на Христос Спасител с панорамна площадка;
• Пешеходна обиколка на Кремъл с посещение Успенската, Архангелската, Благовещенската църкви;
• Пешеходна разходка в Стария Арбат;
• Посещение на Третяковската галерия;
• Екскурзия до Сергиев Посад с включен обяд;
• Обзорна екскурзия на Ростов Велики, посещение на Кремъл с музея на църковните антики и музея на „Финифти“;
• Обзорна екскурзия на Ярославъл с посещение на Спасо-Преображенски монастир със «Съкровищница» и Църквата на Пророк Илия;
• Разходка с корабче по Волга (1ч);
• Обзорна екскурзия на Кострома с посещение на Богоявленската катедрала, Ипатиевския манастир и Троицкият събор;
• Обзорна екскурзия на Суздал с посещение на Кремъл, Музея на дървената архитектура, Покровския и Спасо-Евтимиевия мaнастири с мини концерт на камбаните и съкровищница «Золотая кладовая“;
• Всички входни такси за посещаваните обекти;
• Слушалки по време на всички обиколки с екскурзовод;
• Обработка на документи за руска виза;
• Екскурзоводско обслужване на български език;
• Професионален рускоговорящ водач от България по време на пътуването;
• Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 30 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива медицинските разноски включително и за риск от заразяване с COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Туристическа виза – 124 лв за български граждани със срок на издаване 10 календарни дни.
Допълнителни екскурзии:
– Екскурзия «Най-красивите метростанции в Москва» – 10 € на човек при мин. 10 участника;
– Екскурзия до Царицино и Коломенское с посещение на двореца на Алексей Романов с включени трансфери и водач на български език – 50 € при мин. 15 участника;
– Посещение на един от трите Московски цирка – информация и цена при запитване;
Легендарният Московски цирк на Цветния булевард е един от най-старите циркове в Русия. Основан  през 1880 г., той има уникална история, възпитал е ненадминати актьори, които винаги са готови да възхищават публиката със зашеметяващите си номера. Цирк «Аквамарин» се намира до Танцуващите фонтани, а най-големият цирк на планетата «БОЛШОЙ МОСКОВСКИ ЦИРК» е на проспект Вернадски.
• Всички туристи с направени ваксини и получени сертификати, преболедували или не, са ДЛЪЖНИ да предоставят отрицателен PCR тест, който трябва да се направи не по-късно от 72 часа преди пристигане и влизане в Русия. Самият документ трябва да бъде на английски език.
В случай на промяна на условията за пътуване в Русия с цел туризъм и изваждането на виза (въвеждане на електронна виза или/и отмяна на PCR тестове и др.) туристи ще бъдат своевременно уведомени;
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 20 лв на човек.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2,5%–4,5% от туристическия пакет.
• Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване
или прекъсване/ удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.
• други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката, включват медицински и немедицински причини и др. описани в Общите условия по застраховката.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 500 лв. на човек;
• Пълно плащане – до 01.04.2022;
• Предоставянето на всички необходими документи за руска виза е най-късно до 40 дни преди отпътуване.

Данни за паспортен и визов режим:
За посещението на Русия се изисква виза, за която са необходими:
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• Поне 2 свободни и без печати страници в паспорта;
• Попълнена Визова анкета, която се попълва със съдействието на ТО;
• 1 цветна АКТУАЛНА снимка от последните 3 месеца с размер 3,5 Х 4,5 см. на БЯЛ фон с ясно изображение на лицето в анфас без очила, шапки или забрадки. Изключение се прави само за гражданите, които поради тяхната етническа и религиозна принадлежност са със шапки или забрадки на снимката в паспорта. Облеклото на снимката трябва да е контрастно, без бели дрехи.
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните директни полети на Аерофлот с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 665 лева на билет. Посочената цена е валидна към януари 2021 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 25 туристи.
При по-малка група от 20 до 24 туристи се доплащат 100 лв. на човек;

при по-малка група от 15 до 19 туристи се доплащат 300 лв. на човек. 
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Всички допълнителни екскурзии и мероприятия се заявяват предварително в България и се заплащат на място, освен ако не е посочено друго.
• Цените са изготвени при курс: 1€=80 рубли и при промяна на валутния курс на еврото към рублата организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Часово време: по време на пътуването часово време е като в България.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” .
• Начин на плащане: в лева по банков път.

Галерия